Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2010, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Чувал съм много хора да слагат сол в джибрата преди да сварят ракията. Питъл сум за какво я слагат повечето хора обясняват за бистрота на ракията или просто я слагат защото така трябвало. Интересно ми е каква е ползата от това и какво е химическото обяснение.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2010, 12:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
И на мен ми е интересно :) Може би идеята е солите на винената киселина да претърпят промени и да не образуват утайка в ракията. Знаеш ли нещо повече за ефекта от слагането на сол? Дали след дестилацията в ракията не се образуват утайки, или обратното - образуват се утайки, ракията се отделя от тях и след това остава бистра? :?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2010, 19:15 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Здравейте, момчета!Пак съм аз алкохолика.
Чудесно питане.Нека малко да се посмеем. :roll:
А бе хора това не е манджа.Какво очаквате от натриев-хлорид????
Сега малко по-сериозно, ако ракията излиза от казана кофти(мътна , с някакъв странен цвят или мирише лошо) солта не би помогнала.Когато имаш хубав материал и добър казанджия нещата се получават.Ракията най- често помътнява при добавяне на вода (градиране).И сега няколко тактики в този аспект.
1. Използвайте само дестилирана ,дъждовна или снежна вода.
2. Ако правите по слаба ракия ,не слагайте цялото нужно количество вода.Ако трябва на 3,4 пъти иначе ще направите неразтворими летливите масла.
3. Бъркайте непрекъснато
Ако все пак сте оплескали ракийката има спасение при условие ,че е станало при разреждането.
Ракийката се бистри с яйчен белтък ,3 белтъка на 100 литра ракия. :prost:
.
.
Будалъка не ходи по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2010, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Може и да е малко смешно, но действително има обработки със соли. ;) Нямам предвид обаче NaCl - готварска сол. Затова ми е интересно какво толкова се повлиява бистротата на ракията от тази сол в джибрите.
А за водата си прав, така е. Водата трябва да е мека. Но с дъждовната вода имаш ли си идея какво може да си вкараш в ракията, че и със снежната. Вярно, гадинките няма да са живи, но са си там :)
Идеята на омекотените води е да не образуват неразтворими съединения с тези от водата т.е. да не паднат в утайка, съответно и да я размътват.
Идеална работа вършат и води с ниска обща минерализация, доколкото си спомням такива са Горна баня и Девин - изворна (с розовия етикет).

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2010, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Върти ми се нещо из главата. Защо в съдомиалните се слага NaCl

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2010, 23:25 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
ДА приятелю Flanker.
Просто дадах пример.
Все пак е хубаво да се използва дестилирана вода , обаче незнам дали продават чиста
Никога небива да се смесва с варовита вода като от кладенци или някакви други изворни води, те са за охлаждане а не за градиране.
И тъй, солите за който говориш са (соли на винената киселина).Най-голямо количество е калиевият битартарат или винен камък и по-малко калциевият тартарат.Тяхното количество зависи от това колко време е стояло виното в джибрите.Тзи продукти се използват за получаването на на винена киселина,от ципите еноцианин(червена боя),от винената кал енантов естер и др.
И приятелю това се получава след сваряването на джибрите,освен разбира се винената кал.Така,че джибрата няма нужда от нищо,ако е добра.Приемам слагането само на сода бикарбонат ако джибрите са кисели , а и тя се разгражда още преди да влезне в казана.
Ако някой може да каже нещо по-обосновано нека сподели! :2thumbs:
.
.
Будалъка не ходи по животните!


Последна промяна kadios3 на 10 Авг 2010, 17:42, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2010, 07:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Мда :) Темата с физико-химията на виното, съответно и джибрите е много широка и малко се съмнявам че е особено интересна, особено в тази тема. Иначе имаш право, но нека не забравяме и сорта грозде. От неговата запасеност зависят много неща, не само времето на контакт с джибрите.
За дестилираната вода май имаш право да се съмняваш. Скоро гледах някъде бутилка от 10 литра за 5 лева. По начало истинското дестилиране си е най-скъпия метод за омекотяване на вода, така че едва ли тази вода която видях е такава. Виж, минала през обратна осмоза по бих се съгласил. Но пък така се заблуждават хората ми се струва. :roll:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 06:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Е ама вие се отплеснахте на мен ми е интересно защо хората като сложата джибтата в казана слагат по един пакет готварска сол :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2010, 08:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ами отплеснахме се, но честно казано не виждам нещо сериозно в това подправяне :) Ако някой от тези които го правят може да обясни защо го прави ще съм доволен. Стига разбира се да не мине с любимото ми "защото така трябва".

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2010, 14:58 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Смисълът да се слага сол в джибрата е същия както да се слага сол в топлата вода, с която си кисне човек краката като е болен (според бабешката медицина в нея се слага сол и аспирин).

С други думи, напълно е излишно да се слага сол в джибрата преди варене!

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2010, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
их май само това не съм виждал да бухат в казана по моят край :) сушени,несушени плодове. Храсти,листа,билки,мед по капаците, тайни клечки, есенции, дори и пепел + сода бикарбонат защото тя пепелта не знам кво си правела :megagrin: а всъщност пепелта замества содата :) абе наздраве :prost: другото е бошлаф работа :) . Като цяло и аз мисля, че NaCl няма с кво да подпомогне процесът на дестилация. Още веднъж :prost:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2010, 09:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
по по-малките изби(и не само) след като се направи виното,регулиращите органи по спиртните напитки за дадения регион засипват останалите джибри със сол.(ако нямат лиценз за производство на дестилат)..така избата не може да ги ползва повече...не може да се сложи захар-респективно ферментация на кукуво лято....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2010, 21:13 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Нарочно си мълчах досега - надявах се че някой ще се досети какъв е ефекта от солта... Аз лично не ползвам такива методи , но с добавяне на сол се постига по-висока температура на кипене на водните пари и по този начин хем леко се вдига градуса на дестилата , хем в парите намалява количеството на увлечените капчици вследствие на което ракията става по-бистра. Но така работят тези които не обичат да внимават много много и често дават "газ до дупка" на подгряването...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2010, 22:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
БРАВО Марио :2thumbs: :klatsch: Някой от легендите наистина си имат логическо обяснение, но предадена от тоз на оня , логиката се губи.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2010, 23:04 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
msergiev - :respekt:

Обяснението ти е напълно логично, а пък аз прибързано отхвърлих този трик като "бабини деветини"... :prost:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata, shubarkov и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима