Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2010, 00:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Моя собстен опит:
Всички са виждали при варене на ракия, като падне градуса, как ракията помътнява.
При наличието на сол, дори и патоките на 20 градуса, не помътняват.При преварка винаги слагам една шепа сол, за да избегна тоя ефект! :explode:
:saufen: :saufen: :saufen: :saufen: :saufen: :saufen: :saufen: :saufen:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2010, 02:22 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Правилно msergiev.
Дивотията на някой "майстори" казанджии е безгранична.Наистина когато засилят казанчетат като парен локомотив се получават красоти но невярвам тогава солта да им помогне.Заври ли джибричката , даже излиза и цветна. :explode:
Затова следете температурката на казанчето , а солта нека бъде в мезето. :prost:
.
.
Будалъка не ходи по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 09:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Хмм дали пък с малко сол ще се промени температурата на кипене и на без това пълния с примеси воден разтвор...на който от същите е паднала темп. на кипене ,тоест завира не при 98,а при 87градуса.....примерно...
Четох четох рових...но не намерих такава практика из учебниците и книжките...
Голяма част от в-вата поставени във вода,намаляват темп на кипене и увеличават темп на замръзване...-таааа малко не ми е ясно как ще кипят парите при по висока темп...напротив разтвора ще кипи про по-ниска темп.
Най простия пример за онагледяване на този процес е ,когато в даден съд водата е пред завиране ,като се сложи захар...сол...ако щете или кафе(все примес),тя веднага кипва...
А по отношение на бистротата...нямам за себе си обяснение как би повлияла солта на това...-чисто химично или физично.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
С интерес следя темата защото при нас такава практика няма или аз не съм срещал.
Петьо трябва да се разрови или по точно подробно да разпита в по широк периметър и да събере максимално количесво сведения та ако ще да са митове или легенди.
Преди всичко колко сол се слага на 100 л. материал- 1,2,3 ....10 кг.
Това което казва Марио се основава на законите на Пфефер:
Изменението на температурата на кипене и замръзване е пропорционална на молната част на разтвореното вещество. (това го цитирам по памет)
В литературата която е посочена за колона на руски има обяснение на процеса на дестилация и има графики на изменението на температурата на кипене спрямо коц.на етанол в сместа подложена на дестилация.
Имам притеснение че ако започне дестилация при по висока температура не ще ли се отиде към фузеловата фракция тое заедно със спирта да се отдестилират и тежките "аромати" или не съм прав те ще кипят при още по висока температура :?:
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Чувал съм че слагат един пакет сол на казан 200л. Еми то солта ще вдигне температурата на кипене на всички компоненти в джибрата апък може на някой повече на други по малко :nixweiss:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 22:39 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Едрата (морска сол) избистря ракията,това е факт и всеки може да го пробва. Едрата сол стопява леда, а готварската ( каменната) сол не. Божа работа! някой баш химик сигорно може да го обясни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 22:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
уффф нещо взе да става много загадъчно...сигурно

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 10:05 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1106
Местожителство: Дупница
petiomalchev написа:
Чувал съм че слагат един пакет сол на казан 200л. Еми то солта ще вдигне температурата на кипене на всички компоненти в джибрата апък може на някой повече на други по малко :nixweiss:

Петьо , солта вдига температурата на кипене на течността в която се разтваря ! В случая това е водата - солта е неразтворима в спирт , ето защо нейното наличие в разтвора не променя неговата точка на кипене. Но по-високата точка на кипене на "водната фракция" предотвратява активтото увличане на микрокапчици от кипящата пращина , а тя освен всичко друго съдържа и фузелови масла - именно от тях ракията помътнява. По същата причина във въздуха има прах , макар че е по-тежък от въздуха. Изобщо кипенето е сложен процес...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2010, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2010, 15:57
Мнения: 8
Слагаите 1 пакет морска сол на 200 л казан да видите дали пък няма да има разлика.;)Аз вече над 1000 литра ракия съм свараил така и съм доволен ;)В Сливен ме научиха да слагам-това беше преди 5-6 години и оттогава винаги слагам ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 16:59 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Разтворът от вода, спирт, сол(ако е сложена), фузелови масла (това е пращината) е хомогенен при дестилация! Демек всичко е разтворено във всичко. Фузеловите масла не плуват отгоре както при "дестилация с водна пара".
С малко сол и ниска концентрация на масла никакъв ефект няма да има, защото концентрацията на маслата е еднаква в целия обем на разтвора. С много сол и много масла - всичките масла ще отидат в ракията.

Водата и спирта (разтвор вода-етанол) разтварят солта (с образуване на водородни връзки - в които участват и водата и солта (йоните) и етанола), за разлика от маслата (там хидрофобната въглеводородна част преобладава). Тоест в хипотетична система с високо съдържание на масла, при прибавяне на достатъчно количество сол разтворимостта на маслата във вода намалява и дори могат да се отделят над разтвора. Процесът се нарича "изсолване" и се прилага за разделяне на малко разтворими вещества от водни разтвори. С други думи - ако имате достатъчно количество масла и прибавите достатъчно количество сол - ще набутате всичките масла в ракията - защото ще се получи дестилация с водна пара (първо маслата ще се отделят над разтвора, а после ще минат в дестилата (ракията) както при класическата дестилация с водна пара. За щастие в пращината маслата са малко. Солта, която се слага, също е незначително количество и на практка и с нея и без нея все едно.

Още нещо - солените разтвори кипят при ПО-ВИСОКА температура от тези, в които няма разтворени нелетливи йони. Ето още един начин да набутате маслата в ракията. След прибавяне на сол пращината ще кипи при по-висока температура от нормалното, измествайки равновесието на парите към по-високо съдържание на масла. Все едно варите патока по-рано!

А за алкохола - в един литър чист етанол се разтварят 650мг натриев хлорид, във воден разтвор на етанол - още повече. Докато в 1 литър чист 1-бутанол се разтварят 50мг натриев хлорид. При 25 градуса. Дестилацията далеч не е при 25 градуса, но други данни нямам.

"Boiling-point elevation describes the phenomenon that the boiling point of a liquid (a solvent) will be higher when another compound is added, meaning that a solution has a higher boiling point than a pure solvent. This happens whenever a non-volatile solute, such as a salt, is added to a pure solvent, such as water."

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 18:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
изсолване не беше ли процес при който ,намалява(пада) по някаква причина разстворимоста на дадено в-во в разтвор?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 07 Дек 2010, 09:02, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 05:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Тая тема продължава да подържа интереса ми. Има неща които строго научно те могат да се обяснят и тоя случай е от тоя тип или в крайна сметка не си струва да се прави изследване.
Ще дам пример с оня "легендарен" американски майстор който се ядосал на казана си и го халосал с чука в резултат почнал да вари добро уйски. Друг такъв е откритието на тефлона (политетрафлоретилен) в 4 бутилки имало тетра флор етилен но в едната налягането спаднало без да е изпуснат газа.Учените глави не му мислили много разрязали я и намерили вътре бял прах бъдещия тефлон- загадка е защо именно тая бутилка а не всичките да полимеризират.
Ако приемем твърденията на колегите (нямаме причина да се съмняваме) че един пакет сол (1 кг) на един казан 100-200 литра дава по бистра ракия като факт по следва че с нещо солта действа на тия вещества който водят до помътняване как и защо не е важно но има едно НО.
За мнозина помътняването е признака да започне отделянето на патока,така че със сол ще им е трудно.
Друго бистър дестилат по тоя способ но с концентрация 30-35 какво е става ли за пиене само защото е бистър.
Дали това не е бистър аналог на мътния 30-35 градусов паток.
Отговор на тоя въпрос може да даде газхроматрограма или анализ от подобен род което да констатира наличие или отсъствие на определени хим.съединения.
Ами ако солта ги прави разтворими във водоалкохолната смес и те се отдестилират-какво правим?
Пробвах :lab: към паток във който имаше мазни петънца добавих спирт чрез което повиших концентрацията (градуса) изчезнаха и се избистри но те си бяха там.
Това са само собствени разсъждения и не целя да противостоя на традиця и практика.Темата е интересна и очаквам нови дискусии,тя ми дойде като напомняне и ще пробвам.
:kaffee2: :buch: :furz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 17:05 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
За изсолването:
Точно така. Често се прави, за да се отстранят малко разтворими (масла) от воден разтвор. Прибавя се много разтворима сол, йоните на която се свързват с водата с водородни връзки и така образуват динамична мрежа от водородни връзки в която маслата не се вписват добре и затова се отделят в отделна фракция. Наппример нитроглицеринът (масло) при първоначалните промивки се промива със солена вода, за да не се разтваря в нея. Има и стотоци други примери от органичния синтез и не само, о да :

"- Изсолване на сапуни. Като се прибави готварска сол към
сапунения клей, той се разделя на два пласта: горен, който се
състои от чист сапун (ядров сапун), и долен, съдържащ глицерин
и воден разтвор на сол."

Ето го и примера с ракията - в пращината има масла, ти прибавяш сол и изсолваш маслата, които плувват отгоре и после с дестилацията ги вкарваш всичките в ракията - неразтворимите масла преминават по класическата схема "дестилация с водна пара". За целта обаче трябва да има много масла в пращината и много сол да се прибави.

Щом в заводите за спиртни напитки не слагат сол (техническата сол е супер евтина) в разтвора, който дестилират, явно не трябва да се прави!

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 17:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
А!!още един несъгласен със солта(освен мен))).Да, с изсолване се обяснява и помътняването(едното) на ракия при разреждането и с вода...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 18:40 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Абсолютно! Хидрофобните масла са едва разтворими във вода и напълно разтворими в алкохол. Във воден разтвор на алкохол маслата са умерено разтворими като колкото е по-висок процента на алкохола разтворимостта се увеличава.
Като добавяме вода в ракията понижаваме процента на алкохола, разтворимостта на маслата в получения разтвор намалява и част от тях може да се отделят като малки капчици в разтвора на които капчици се дължи мътността.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Kiril8305 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима