Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 19:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
И аз съм чувал за сол в джибрите, но не знаех за какво се прави.
Миро ме " светна" Браво !

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
А каква сол е най-добра за това - морска, първо или екстра качество ... или онази на буци ... :-? ?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2010, 09:46 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Spiritus написа:
И аз съм чувал за сол в джибрите, но не знаех за какво се прави.
Миро ме " светна" Браво !

Не съм Миро , а Марио ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2010, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Joro Polimera според мен разбули митът !

:megagrin:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 09:43 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Май много се бъркат понятията "изсолване" и ацеотропна смес". Изсолването е процес на отнемане на хидрофилната обвивка на слабополярни съединения разтворени във вода, при което те се утаяват! Ацеотропната смес е смес на 2,3 и повече компонента разтворими един спрямо друг при определени условия - концентрация, температура и т.н. Когато компонентите са 3(основни), при повишаване на концентрацията на единият компонент, вторият преимуществено се разтваря в него, а третият не, при което той се отделя. Пример: мастика - смес на вода, етанол и анатол, когато добавим вода, алкохолният градус пада, спирта разтвярящ анатола преминава във водата като молекулите му се разделят с тези на анатола и той се отделя като кристали в мастиката! Ако я охладим на достатъчно ниска температура, анатола пак изкристализирва. Този мимент се нарича "ацеотропна точка" на сместа. Др. пример е обезводняването на спирта с бензол, имаме смес бензол - спирт - вода. Отделяне на Фузелови масла: през цялото време са разтворими, когато се правят екстракции на определени тарелки от фузелова колона се вадят под формата на спирт-вода-фузелови масла. За да се отделят се добавя [i]студена вода[/i] за да се понижи температурата и алкохолният градус на сместа да падне около 10%. Тогава сместа преминава във флорентински съд(фузел декантатор), където помътнялата смес се разделя!!!
В казана такова нещо няма, няма слой от фузели!!! Може да се наблюдават мастни петна когато се вадят патоките по повърхността им!
Що се отнася за солта - пълна глупост! Дори се цели понижаване на температурата на кипене, чрез вакуум, затова някой от колоните са под вакуум. Няма загаряне, няма разпадане на ароматни съединения и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 10:11 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
alambik написа:
Дори се цели понижаване на температурата на кипене, чрез вакуум, затова някой от колоните са под вакуум. Няма загаряне, няма разпадане на ароматни съединения и т.н.

ъъъ това не беше ли във връзка нещо с двата основни вида такива смеси и поведението им...мах температура и ниско налягане...
Да ти кажа честно аз и сега някак не правя разлика във случая,причината-ами тия смеси не се ли характеризараха с някви трудности при дестилацията...а случая с помътняването при разреждане на дестилат дори и с дестилирана вода връзката не е ли падането на разстворимоста при което може да има процес на утаяване-много дълъг обаче...
Странното е че при изстудявана ефекта на помътняване се засилва(което пък има връзка с казаното от теб за ац.смеси...)
Как пък да се направи разлика какъв точно е процеса в конкретния случай?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 13:51 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Връзката налягане - температура на кипене е правопропорционална, с увеличаване на налягането се увеличава температурата на кипене! Тендара под налягане, автоклав и т.н. Ти нали се занимаваше с едно апаратче за вакуум концентриране! Каква е температурата на кипене? А? При изсолване говорим за "изоелектрична точка", т.е. точка в която изоелектричният заряд на разтвореният компонент става равна на 0, полярното съединение с дълга верига и малко заряди се утаява! Тя е строго специфична и при определено рН. При ацеотропните смеси се играе с концентрация на веществата в системата! Температурата е фактор на разтворимостта, обикновенно с повишаване на температурата разтворимостта нараства и обратно. ilu6a, нали си ценител на вината и тяхното производство, как едно време са бистрили вината, защо се радват на зимата винарите, не се ли охлажда виното за да отделиш излишната винена киселина, да паднат утайките по-лесно, при натоварени вина не падат ли танин-антоциановите комплекси в утайка? Защо има цяла дисциплина студообработка? Ти си винар, дегустатор, нали знаеш какви фактори, как влияят на виното и какво се усеща, ако са използвани или не!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 14:51 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
там където има киселина има и соли...намаляване на разтворимоста при по ниски темп. ит.н.при вината нещата чисто теоретично са ясни- донякъде естествено...Тук това което някак не ми е ясно е защо говорим за ацеотропна смес(имайки предвид сместа етанол ивода, която има ацеотроп при около 95,6 масови процента етанол)при помътняването на дестилат който сме смесили с дестилирана вода...а не говорим за изсолване-явно нещо ми бягат дефинициите тотално..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 17:14 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Чакай малко, в дестилата се съдържат не само спирт и вода, а естери, алдехиди, виши алкохоли и др. Те оформят помътняването, ако си варил ракия от винена кал(което ме съмнява), дестилата тръгва като мастика от колоната при 40 об.%, силно е натоварен на аромати и тежки естери, с повишаване на градуса се избистря! Калената ракия(дестилат) се влага по малко за аромат, в нея имаме високо съдържание на тежки естери, влизащи в състава на енантовия етер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 19:30 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
а нее...говоря за случай на помътняване на дестилат 60% при разреждане с дестилирана вода...а не по време на дестилацията...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:
Чакай малко, в дестилата се съдържат не само спирт и вода, а естери, алдехиди, виши алкохоли и др. Те оформят помътняването, ако си варил ракия от винена кал(което ме съмнява), дестилата тръгва като мастика от колоната при 40 об.%, силно е натоварен на аромати и тежки естери, с повишаване на градуса се избистря! Калената ракия(дестилат) се влага по малко за аромат, в нея имаме високо съдържание на тежки естери, влизащи в състава на енантовия етер.

Къде беше когато един нашенец писа за проблем при ракия от пресово вино или винена кал от изба "Камен".
Мазни петна плуват и ни попита от какво са и ние му отговорихме че това е от "лакома" дестилация то е да извадиш всичкия спирт сиреч не е отдели навреме патоките.
Намерих темата,и ще ми е интересно как ще коментира alambik .
viewtopic.php?f=15&t=786&hilit=%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 22:43 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
"взех 1тон материал от избата и извадих 190 литра ракия на 46 градуса,мирише си на грозде и няма никакъв лош вкус или дъх,сега съм и сложил малко дъбов чипс и започвам да я пия и да продавам.След половин месец ще вземам още 2 тона да сваря много съм доволен от рандемана."- а, ми отговора е пред вас! 46 градуса, 190 литра, а колко паток е влезнал? cavxan много правилно си отговорил!
ilu6a що се правиш на луд, до колко го разреди? Много е важен състава, с колко дрожди е протекла ферментацията и редица други фактори, да, и при 40 об.% се отделят масла и температура 30 градуса, доволен ли си! Като костилка на гъз си!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 07:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
alambik написа:
- а, ми отговора е пред вас! 46 градуса, 190 литра, а колко паток е влезнал? cavxan много правилно си отговорил!

46x190=8740
От 1000л. материал предполагаме че съдържаниято на алкохол е било 10об.%ал. на литър след дестилацията е извадено Х об.% алкохол Х=8740/1000=8,74об.% ал. Ами като гледам bai_cviatko в общият харман би трябвало да е сложил всичко първак, ракия и патоки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 10:00 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
alambik написа:
ilu6a що се правиш на луд, до колко го разреди? Много е важен състава, с колко дрожди е протекла ферментацията и редица други фактори, да, и при 40 об.% се отделят масла и температура 30 градуса, доволен ли си! Като костилка на гъз си!

Нещо четеш м/у редовете...съвсем за друго бях писал!Говоря зя случаи когато се сваля градуса на дестилата и той помътнява,въпреки че се работи с дестилирана вода.
П.с.
Гледай да не тръгне на обратно костилката.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 11:27 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Е, за същото говоря, разредил си го дестилата до .... и е помътнял, дела на водата е станал по-голям, ще ме накараш да ти снимам опитно в колба, как се отделят масла от екстракция с висок алкохол и след добавяне на вода как помътнява!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo, Мартин85 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима