Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 23:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 11:47 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5792
Местожителство: София
аз не съм разреждал...преди време имаше такава тема та там беше писано...и общо взето не беше разреждано до нисък градус...примерно 45-47%...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 13:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не съм химик и не знам физическото обяснение, но опитно си доказах за мен, че скороста на разреждане също влияе върху помътняването. По миналата година ракията ми беше около 60об.% ал. разреждах в шише и не помътняваше, но реших да разредя цялото количество с дестилирана вода, пресметнах колко вода трябва да се сложи и налях водата на един път, ракията се загря и помътня. За това вече наливам по малко разбърквам оставям да си почине и т.н. докато достигна желаният градус. "Парен супа духа"

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 13:54 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Виж това не мога да си го обесня, но щом си пробвал и се получава! :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2011, 13:53 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
"Що се отнася за солта - пълна глупост!"

Това е важното в случая!

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2011, 00:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2010, 19:19
Мнения: 11
Аз сложих за да спра ферменациата на една пробна джибра за йени ракъ
за 3 дена се избистри.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2011, 05:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Едно съмнение почна да се прокрадва в мен,защото се каза "сол в джибрата" а не сол в казана. По презумпция си помислих че всичко се слага в казана.Мнозина в това число и аз се убедихме че е по добре да се изварява само течността а не всичко течност и твърди частици (шлюпки,семки и чепки).
Когато варих от бистрата течност (вино -но не е за пиене) така и не видях помътняване на патока,а когато вложих всичко помътняването на патока го имаше.
Това което споделя zero ме навежда на мисълта че тая обработка със сол се извършва преди варене за избистряне на материала от който се взема само бистрата част.
И още нещо това за солта е за гроздова джибра ,а не за плодови и други ферментационни каши- така ли е или не :?:
Изваряването приключи,сезона свърши до новия има няма 3-4 месеца като изключим ферментиране на материал от жито,ечемик и царевица,така че за проби на есен :) .
То лозите още не са порязани а аз планове кроя :lachtot:.Както каза народа пилците се броят на есен,а аз бих добавил и чепките грозде.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2011, 09:06 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5792
Местожителство: София
Чисто технически не виждам как една сол,ще повлияе на избистрянето на винен материал за дестилат!Тя няма захватна способност да увлича ...
Иначе е нормално при една спряла ферментация материала да се избистри относително за 3-4 дена,след като няма газове...(колко пък ще се избистри)???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2011, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Какво влияние може да окаже солта за избистряне на джибрата, мисля си че в края на ферментацията когато вече спитрта е повече хранителните вещества са към края си дрождите едва тлеят, за капак солена среда и спират действието си и като няма производство на СО2 материала се избистря. Е само предполагам. Пък може и да и е дошъл момента както казва Ilu6a.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2011, 10:05 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5792
Местожителство: София
Да де,аз това казвам...ако прекратява ферментацията?-вече няма газове ,които да барбутират материала...и той се избистря

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима