Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2010, 10:39
Мнения: 5
джибрето мирише много лошо, като на тоалетна,
материала е към 70кг. праскови + 6кг. захар + 10л.вода. до петнадесетия ден от залагането всичко си бе нормално, като реших да го варя ,изненада смрад голема, не шумоли.
дайте савет кво да го правя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 15:59 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
две пакетчета сода и вариш-ще останеш приятно изненадан от резултата!Прасковите джанките...не миришат приятно накрая...а ако опиташ на вкус ще видиш че горчи доста...
Не се притеснявай,извари я.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2010, 10:39
Мнения: 5
благодаря за съвета! :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 19:39 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
успех и пиши за резултата ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2010, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2010, 10:39
Мнения: 5
мисля в четвъртък да я сваря и ще съобщя за резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2010, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2010, 10:39
Мнения: 5
изварих я в четвъртък, уви резултата не е добър 6л. ракия с 55алкохолни градуса, със задоволителни вкусови качества и около същото количество патоки с кофти аромат.
интересното е че плодовете и след варенето не станаха на каша.
някъде съм збъркал но не знам къде. :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2010, 11:20 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
просто са били недостатъчно узрели,а и твърди...и не са се пасирали добре а от там и ниския резултат!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2010, 15:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да ако са били неозрели то захарноста е била ниска, иначе за прасковите дават захарност 9-11%. От 6 кг. захар би трябвало да извадиш 6л. 45 ал/гр. ракия. От прасковите без костилките примерно си имал 60л. каша с захарност 9% умножаваме захарноста по коефициент на преобразуване 0,56 за да видим колко алкохол ше се получи за един литър с тази захарност 9х0,56=5,06% алкохол за литър. В 60л. ферментирала прасковена каша с алкохол 5% ще съдържа 3л. чист спирт 60х5/100=3 От захарта 6л. на 45% алкохол 2,7л. чист спирт 6х45/100=2,7 Общо от джибрата би трябвало да извадиш 3+2,7= 5,7л чист спирт.
Какво си извадил ти 6л. на 55% алкохол 3,3л. чист спирт 6х55/100=3,3л. ако парцуцата ти е била 6л. на 30% алкохол то това е 1,8л. чист спирт 6х30/100=1,8л., следователно си извадил 3,3+1,8=5,1 л. чист спирт.
По мое предположение би трябва ло да изкараш 5,7л. чист спирт а ти си изкарал 5,1л. загубил си 0,6л. чист спирт, което не е много, апък и аз донагласих някой стойности в условието на задачата защото нямам пълната инфгормация.
Абе прав е саит админа края зависи от началото :prost:
Ако беше сложил 20кг. захар сега щеше да имаш около 20л. ракия на 50 ал/гр.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2010, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2010, 10:39
Мнения: 5
много мерси за успокоението, но следващият път ще гоня 21%захарност на материала без костилки, ще го пасирам с бъркалка, ще го турна бидона в мазето при температури от 22 до 27 градуса поС. и след 18-20 дни при тези условия ще иваря.
ако и тогава изкарам толкова ракия колкото захар съм заложил,примерно кило захар, литър ракия и е със задоволителни вкусови качества сигурно не ставам за тая работа, и ще продам сите системи!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2010, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Няма какво да се ядосваш прасковите имат максимум захарност 12% не узрели ли са добре захарноста е още по-ниска или както казват не пускат ракия. Ако искаш да увеличиш количеството на ракията което ще извадиш не вдигай захарноста на материала а добави допълнително водая и захар едно към четри така ще повишиш количеството на джибрата е естественно аромата на получената ракия ще е по-слаб. При повишаване на захарноста на джибрата ще увеличиш периода на ферментация по точно на тихата ферментация. При начална захарност 18% много бързо приключва ферментацията но трябва веднага след това да вариш защото опасноста от вкисване при отлагане на варенето се повишава. За една джибра не може да се каже кога точно ще преври дали на седмия или на двдесет и първия ден, за това се мери плътноста на материала със захаромер /за българските захаромери на "Светлина" трябва да потънат тогава е изврял материала/. Колкото по бързо преври една джибра толкова по добре защото се скъсява периода на паралелните ферментации които протичат с ферментацията на културните дрожди, а именно на дивите дрожди който имат ниско КПД на преобразуване на захарта и произвеждат странични вещества.
Ако те е страх да не те боли глава от многото добавена захар отдели повече първак и започни да отделяш патокито при по висок ал/гр. или превари ракията :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2010, 21:07 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
не мисля че количеството добавена захар влияе на главата....по скоро ако е повече кашата,целулозата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2010, 03:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Това за захарта и боленето на глава е пак някъкъв МИТ но дали е така пак трябва някакво логическо обяснение.
Незнам това мнение ми е насаждано от едно време и сега се чудя какви примеси може да даде захарозата която в процеса на ферментация от действието на ензими се разлага на фруктоза и глюкоза от които дрождите правят етанол, въглероден двуокис и в много малки количества глицерин, янтарна киселина и целулоза е сигурно има и други :nixweiss:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима