Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 12:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2010, 19:46 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
Миналата година вземах от познат 200кг от този сорт сливи и пуснаха чудна ракийка, тази година пак вземахме ама този път не ги дочакахме и захарноста им бе по-малка. Мисл другата седмица да взема пак като узреят добре.
Някой от вас правил ли е ракия от този сорт и какви са му впечатленията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 12:33 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Ако става въпрос за една дребна жълта слива много леко зачервена от слънчевата страна с малка лесноотделяща се костилка и като узрее добре има аромат на кайсия. Става чудесна ракия може би най-добрата сливова.Лошото е че е малко разпространена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 19:19 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
да венци за същата става на въпрос. доколкото знам е основно технически плод (за преработка) обаче миналата година стана страхотна ракийка а тази година градината има мнооого ама пусто пари нема та вземахме само 220кг. тази седмица съм на казан та ще ви кажа какво съм изкарал


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 23:59 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Колко захар сложи на тия 220кг. сливи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2010, 12:27 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
много братле, чак ме е срам да кажа :furz: ама така е като понякога се слушат майките. сложих 25кг, общата захарност стана 22-24, вече е приключила и утре ще я изследват в лабораторията (ей тъй просто за статистиката) и в неделя на казан.
голям късмет извадихме с температурите-тъкмо приключихме и времето изтина-така се избистри че стана като бяло винце
ще пиша след неделята какво сме направили


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2010, 14:33 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
тъй стана че днеска я сварих:
2лт първак, 40лт х 55' и 10лт патоки, все пак си има аромата но ще мине с другата през бурето, абе бива :fies:
тази година съм мераклия на мускатова-ама да видим :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2010, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво, със здраве да сия пиеш :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2010, 15:19 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
благодаря петьо, наздраве и на вас, ако направим среща на форума от източна бг и ще почерпя :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2010, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
:? ако има нещо такова възможно е и аз да запаля дизеленко :megagrin: ама с кво ше ви почерпя не знам... освен сливока който очаквам да преври :megagrin: че ей сватба се готви за догодина. Само вода и бира пия. На сух режим съм поставен :lol: Извинявам се за офтопика :megagrin:
Приятна вечер и със здраве да пиеш ракията, Karovski !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2010, 13:03 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
такааа, малко равносметка :buch:
заедно с мойта сливова която беше само от нансийската мирабелка направи малко и един мой приятел, брахме ги по едно и също време и ферментаций и варене и бурета абе максимално еднакво беше всичко, но малко по-късно ще кажа каква беше единствената разлика. И понеже още от миналогодишната ми направи впечатление че рандемана беше много добър и аромата също я чаках да отлежава годинка и я тестнахме.
проблема според мен при този тип слива е че аромата който е на нос не отговаря въобще на силата и комплексноста на аромата на вкус(на уста),ще кажеш че няма такава плътност като че ли-което за мен си беше разочарование :cry:
обаче какво направихме смоя приятел-той сложи към тези сливи и сини и о'небеса :gott: разликата беше очевидна имаше аромат на нос и плътен приятен аромат на вкус.
conclusions
един плод който дава много добър рандеман не винаги дава и съответстващия на очакванията ароматен спектър :klugscheisser:
ако ползвате мирабелка то тя би трябвало да бъде мешана със синя слива
p.s.
аз лично повече няма да се занимавам с това а ще наблегна на гроздови и ябълкови
наздраве на всички :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2012, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2010, 16:12
Мнения: 3
Да посъживя аз малко тази тема, че ми е много на сърцето. Засадих си аз 6 бр. чачанска лепотица, 6 бр. нансийска мирабела и 2 бр. стенлей. Мастто ми е на Чифлик - Троянско. Избора беше повлиян от много разбиращ мой близък, който живее в региона и се занимава на високо ниво с горско стопанство, както и си произвежда ракия от много години. Препоръча ми тази комбинация, която за закупя от института в Тоян. Та, тази зима беше трета на дръвчетата и гледам, че за пръв път са отрупани с цвят. Дано излезнат сливи и да сваря тази година, че да Ви кажа как наистина е на вкус и качество ракията от тази комбинация сливи. Ако някой има нещо да добави в помощ ще съм благодарен много.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Май 2012, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
А по едно и също време ли зреят?

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Май 2012, 09:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2010, 16:12
Мнения: 3
До сега не съм вадил плодове. Надявам се тази година да разбера всичко точно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Мар 2011, 19:13
Мнения: 11
Здравейте колеги!Изключително ме заинтригува този сорт!Имам 30 бр.слив.дръвчета,но искам да си засадя и мирабела.От къде да намеря фиданки?Във Варна и Провадия не съм виждал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2011, 08:46
Мнения: 7
Във Варна на колхозния пазар срещу рибната борса на ул. Пюскюлиев има един гараж със зелени врати на които пише лози с жълта боя там ще откриеш МИРАБЕЛА :prost2:

_________________
РАКИЯ СЕ ПИЕ С ПОВОД БЕЗ ПОВОД С ПРИЯТЕЛИ БЕЗ ПРИЯТЕЛИ С МЕЗЕ БЕЗ МЕЗЕ И КАКТО Я ДАДЪТ


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима