Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2010, 10:35 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Здравейте,аз съм още на4инаещ в занаята и затова раз4итам на вашата помощ.На 22.08 сложих в два бидона по 60 кг.синя слива(без костилка,но не сма4кана),по 10 кг.захар и около37-40 л.вода.Бърах по два пъти на ден.Първият ден материала се вдигна до капака,но след това ве4е беше една педя под ръба на бидона.За мен проти4аше нормална ферментация.Но днес реших да измеря захарността и с голяма изненада установих,4е захаромера показва 1% захарност.Държа ги в мазе,където температурата е около 19-22градуса.Захаромера не е развален.Защо толкова бързо падна захарността и какво да правя?Извинявам се за 4 -ката,но бутона нещо ми е блокирал.Благодаря ако някои ми даде съвет!
пс.Не мерих предварително захарността.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2010, 15:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Плодовете на едри парчета ли стоят или се разпаднаха на каша.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2010, 15:35 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
пробвай сока от джибрата как е на вкус-но се абстрахирай от усещането за кисело и тръпчиво, ако усещаш някаква сладост чакаш още
миналата година мойте сливи изферментираха страшно бързо-така че може и при теб да е така.
пробвай и кажи


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2010, 16:32 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Плода не е на каша,сега ма4ках по-големите пар4ета с ръка и стана по като на каша.Като 4е сладни още малко,но захаромера от4ита 0%.Ще имам време в понеделник да варя,но незнам дали да из4акам или да варя пък каквото стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2010, 18:43 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Грешката е че не си мерил захарноста и не си смачкал сливите. Вероятно ферментацията е бърза защото захарноста е била ниска каето пък е предпоставка за бързо разваляне на материала така че в понеделник вари :prost: Сливите искат мачкане колкото повече ги мачкаш по-хубаво им става . ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2010, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Сливите имат 10-12% захарност, захарноста на захарният сироп който си добавил към сливите е бил около 19% но със сока от сливите е паднала, както и да е което е било сок е ферментирало. С едно сито /кивгир/ извади неразложилите се плодове и ги пасирай с бъркалка за теракол и върни кашата обратно, за да се отделят ароматите в джибрата. Изчакай два три дни и вари.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2010, 15:37 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Благодаря на вси4ки,които взеха присърце моя наболял проблем и ми дадоха хубави съвети. :prost: ХА НАЗДРАВЕ :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 19:22 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
венци каза:
Сливите искат мачкане колкото повече ги мачкаш по-хубаво им става . ;)
:lachtot: :gott: :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Ама може ли такива работи !
Колкото и да не разбирам ... да мериш захарността с аерометър , след като тече ферментация , и има наличен спирт ...
Нали спирта е по- рядък от водата , а захарта е по- гъста .
Спирта сваля гъстотата много , и аерометъра показва ниска захарност , а тя не е такава ...?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 18:53 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Емо, тръгне ли ферментацията, захарта се следи с тестери, подобни на тези за диабет от аптеката или с Clinitest таблетките на Bayer. Чувал съм, че използват и диабетните тестери за глюкоза, но не знам подробности. Вероятно капват инвертаза в пробата, за да обърнат захарозата в глюкоза :?

Според мен, най-добре си е с рефрактометър... не че алкохола не променя и той рефракцията... Като си купя, ще ти кажа как е :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 19:49 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
абе аз няколко пъти пробвах с Clinitest-а ама нещо ми беше трудно :cry: а пък с рефрактометъра също не показва точно, заради алкохол други в-ва и пр.
давам пример:
с последната ми пращина, на рефрактометъра ми показваше 7% brix а във винпромската лаборатория реално показа 3,5 г остатъчна захарност (казаха че това е 3,5г инвертна захар)
та мисълта ми бе че има разлика между рефрактометъра и реалните остатъчни захари


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2010, 17:05 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Ха наздраве, любители на хубавите питиета!
Резултата от моето варене на сливовото джибри е - 10 литра на 52 гр. и толкова патока.Грешката си я разбрах,не бях смачкал хубаво сливите.Явно сливите искат хубаво мачкане.Сега вече си купих преса и ги правя на плътна каша.Заредих отново и очаквам по-добър резултат.Моля някой,ако знае таблицата за разреждане да ми я напише ,ако има възможност.Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2010, 18:33 
Offline

Регистриран на: 01 Апр 2010, 10:56
Мнения: 27
Калкулатор за градиране.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2010, 19:16 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Доколкото видях, горния калкулатор не отчита контракцията, така че си слагайте запас...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2010, 19:34 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Много ти благодаря Jebeto,калкулатора ще ми свърши чудесна работа.Да си жив и здав и винаги толкова отзивчив.Все още съм новак,но се надявам някой ден да почерпя с хубава ракия и то скоро. :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима