Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Апр 2018, 09:18 Дата и час: 23 Апр 2018, 09:18

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2010, 19:58 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Като се замисля етилов алкохол се прави от захар аз не знам от какво друго може да се направи? Защо тогава слагайки захар в материала ракията да е по-лоша :nixweiss: напротив според мен е по-изчистена от странични продукти, е и по-малко ароматна ама не и главоболяща.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2010, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 688
Местожителство: Пловдив
Ами тази тема си е повече от интересна, поне за мен :) Дано да не досадя с дългия текста, но сега ми се е паднало :megagrin: По начало етанола не се получава точно от захарта такава, каквато си я знаем - кристална захар. Всъщност самата кристална захар представлява захароза и е съставена от свързани глюкоза и фруктоза. Именно глюкозата и фруктозата в случая са захари, които могат да бъдат изферментирано директно от дрождите. Има и други захари, но да не задълбавам. Та добавяйки захар, общо взето ако има малко, лесно ферментируеми захари в материала, караме дрождите да синтезират ензим, който разгражда захарозата до глюкоза и фруктоза. Природата е нещо уникално и позволява на всички свои гадинки да се приспособяват така, както им е удобно за да оцелеят ;) След това е истинската ферментация. Разграждането на захарите по начало води до образуването на етанол (етилов алкохол) + въглероден диоксид + топлина. Така е на теория, обаче при реалната ферментация се образуват и много други продукти, които могат да бъдат най-различни и в различно количество. Ацеталдехид е един от тях. От него боли глава след прекаляването с ракия направена от каквото падне, а и не само. Главата боли и по ред други причини, но това си друга тема.
Накратко казано си прав venci, ако правиш ракия предимно от захар, главата ще те боли по-малко, но ракията ще е твърде далеч от ароматната и пивка ракия за коята май си говорим :) Повече захар = повече етанол или рандеман, както някои казват :D Обаче ... ракийката не струва особено. Който не е алчен има шанс да си направи ароматна ракийка, естествено ако внимава :prost:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 01:10 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1957
Местожителство: София
Според мен захарта няма връзка с главоболието. Че е захароза, а не фруктоза, на дрождите не им е проблем. Захар слагаш и когато плодът е с недостатъчна захарност. Иначе рискуваш ферментацията да тръгне "накриво" и "главоболния" ацеталдехид, етилацетат, бутанол, ацетон, оцетна киселина и т.н. могат да ти дойдат в повечко. Важно е и пращината да е достатъчно кисела, за да не се зарази с бактерии. Трикът за добрата ферментация е пращината да позволява да виреят дрождите, но да подтиска всичко останало.

И не е вярно, че ракията с мъничко захар задължително е по-лоша. По-лоша е, когато насипваме захар и вода от лакомия - за да се вдигне добива. Това е, да кажем... като да разреждаш ракия със затворнически самогон...

Иначе главоболието иде и от... прекаляването :) Чиста ферментация, внимавай с първака и няма главоболие.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Да темата наистина е много важна, интересно е до колко захар можем да добавим за увеличаване на количеството ракия без чувствително да снижим качеството на ракията, като това количество не включва захарта добавена за повишаване захарноста на плодовата каша. Но за определяне на количеств допълнителен захарен сироп е хубаво да споделим опита си.
Когато правя джиброва ракия от бяло грозде, технологията на бялото вино изискава смилане на гроздето и веднага източване на шарат, така повечето аромат остава в ципата и не изцеддената месеста част на зърното тогава добавям такова количество захрен сироп колкото е източен гроздов сок.
При джибрата от червено грозде обаче нещата стоят друго яче защото смляното грозде престоява от 3 до 10 дни тогава ароматите от ципата се екстахират в гроздовият сок и остава по малко колиучество месеста част от зърното, при това положение захарният сироп трябва да е по малко защото и ароматите в изцедената джибра ще са по малко. Нямам опит с джибра от червено грозде за това не мога да дам препоръка.
При джанките и сливите слагам захарен сироп колкото е количеството на смляните плодове и допълнително захар за повишаване на захарноста на плодовата каша.
Относно изложеното от SiteAdmin за причните за получаване на странични вещества при алкохолната ферментация бих направил извод че колкото по бързо стартира бурната ферментация и достигне своят максимум толкова по добре, защото ще се образува по бързо алкохол в джибрата и ще попречи на дивите дрожди и бактериите да се развият. Някъде из форума дискутирахме и за стартиране на ферментацията при начален алкохолен градус 4% /така правят някои чуждестрански вина/ като при това положение дивите дрожди умират, но тогава захарноста ма материала трябва да е 16-17% или да се работи с дрожди който издържат на по-висок процент алкохол в джибрата. Мисля че SiteAdmin беше дал предложение парцуцата да се използва за повишаването на алкохолният градус на материала за ферментация. Друго нещо за предотвратяване на обрацуване на странични примеси при ферментацията е използването на култивирани дрожди, който за по-кратък период ше възбудят ферментацията и тя по бързо ще достигне своят максимум.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 12:17 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Добавянето на малко захар за да докараш захарноста на 20% си е задължително. Въпроса е колко захар може да сложим без да развалим ракията? Според мен добавянето на 20-25 кг. захар на 100кг. плод прави ракията по-добра.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2010, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
За плодовете и аз съм на същото мнение освен захарта за докарване на плодовата каша на 20% за 100кг. плод 20-25кг. захар. това идва около 100л. захарен сироп с захарност 20%
Значи 50/50 плодова каша към захарен сироп като и двете да са със захарност 20%
Е признавам си че в някой случаи променям пропорцията в полза на захарта.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2010, 06:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2009, 20:37
Мнения: 43
Здравеите и от мен колеги.Дълго време отсъствах от форома поради икономически причини. Та моят въпрос е сложих 150кг сини сливи в три бидона с по 5кг захар и 15кг вода и все си мисля че водата е малко.Не съм мерил захарност аз винаги ги правя на око Някой от по редовните ракиджии ще си кажели мнението .Мисля си че дори и да е малко повече водата не пречи защото тя поема акохола а после се изпарява.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2010, 08:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Фором - форУм

Моля те обясни как го правиш на око? Може би с език е по-добре да усетиш, пък на око да прецениш колко е гъсто!
От четенето във форума и така от по вещите (да не посочвам, мисля, че всеки забелязва :D ) сините сливи са с по-ниска захарност и може би твоят захарен сироп, който си приготвил и изсипал, няма да успее да докара до 18% захар, но зависи и от самия плод.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 14:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2015, 22:31
Мнения: 9
Здравейте на всички ! За да не отварям нова тема ще задам тук един ДОСТА важен според мен въпрос -

Колко допълнителна захар може да понесе един плодов / или друг / материал, заквасен с мая за хляб / или друга мая / при вече започнала буйна ферментация и първоначална 20% захарност на материала? Как може да се увеличи максимално количеството на тази допълнителна захар, без да се влоши качеството на ферментационния процес / напр. с добавяне на Б-витамини и др. /? Също кога е най-подходящото време за добавяне на допълнителен захарен сироп след стартирането на буйната ферментация?

За по-напредналите в материята въпроса може да бъде зададен и по втори начин - При колко максимални об. % алкохол в материала могат да работят дрождите на маята за хляб и как може да се повлияе на алкохолното съдържание да клони към максимум без да се забавя ферментацията на остатъчната захарност?


Нека всеки който има какво да сподели разкаже накратко по същество своя опит по въпроса - сигурен съм, че ще е интересно за всички.

_________________
Чаят не е водка, много няма да изпиеш!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 22:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6859
Местожителство: София
Ако се внася 20% захарен р-р,можеш да внасяш безкрайно....Но аромата и той ще намалява с увеличаването на внесения р-р.
Така зададен въпроса няма отговор...Колко мога да внеса...Ми колкото искаш.
Иначе за да можем коректно да помогнем да база някакъв опит въпроса би бил:
Имам такова и такова ,от еди какъв си материал количество-Колко захар или захарен сироп мога да внеса без да изменя съществено вкусовите и качествените характеристики на дестилата?
Маята за хляб при повече от 13-14% алк. макс спира работа.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2015, 22:31
Мнения: 9
ilu6a, внася се 100% (условно) захарен р-р. Доколкото те разбирам при 20 % първоначална захарност на 100 литра материал заквасен с мая за хляб, след стартирането на буйната ферментация и при следене захарността да не надвишава 20 % може да се внесе периодично още около 7 килограма 100 % захарен сироп, нали така?

Понеже ме питаш конкретно, леко ще се отклоня от първоначалния ми въпрос. Имам материал от дюли. Една част от него е от 9-ти март т.г. в 60 литрово бидонче в което захарността на материала клони към нулата като до момента е понесъл около 13 кг. захар / 12.7 кг захар + около 0.3 кг. захар от 5 кг. пасирани сварени дюли/. Към момента материала е с 0,5 % захарност както казах и има слаба шапка и бяла пяна по нея. Предстои да сваря материала следващата седмица живот и здраве, и си мисля дали за предстоящите 3-4 дни има смисъл добавя 300-400 /или повече/ грама 100% захарен сироп който евентуално да се усвои за това време ако държа 26 градуса температурата на материала?

_________________
Чаят не е водка, много няма да изпиеш!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 13:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1169
Местожителство: Плевен
Батенце,както ти писа Илюшата,можеш да ръгаш захар колкото искаш.Обаче,без да те обиждам,като чета постовете ти,ама изобщо не знаеш с какво си се захванал.Ако до сега не си правил ракия,въпроса трябваше да е следния:"Как да си направя ракия от А до Я"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 13:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2015, 22:31
Мнения: 9
Батенце, както писах по-горе, въпроса е за добавяне на 100% захарен разтвор, така че НЕ може да ръгаш захар колкото искаш, Нали Така? Не ме обиждаш, обаче и аз без да те обиждам като ти прочетох поста, ТИ изобщо не си зацепил въпросите в поста ми. Сега ше прочета и другите ти постове, батенце. :)

_________________
Чаят не е водка, много няма да изпиеш!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 14:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 688
Местожителство: Пловдив
100% захарен разтвор ... Помисли какво си написал и тогава подскачай.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 15:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1169
Местожителство: Плевен
Може би не съм от "по-напредналите" ;),за това не мога да ти хвана мисълта :)


Върнете се в началото
  
 
 [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима