Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 17:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Ми с винкели ако е по-лесно звучи така: Нормата е 20 винкела на 100 човека. Има голяма вероятност повечето да устискат и после да свършат някаква работа. При 100 винкела на 20 човека ще ги изтрепеш и чакай после някой да свърши нещо. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Батето написа:
Към момента материала е с 0,5 % захарност както казах и има слаба шапка и бяла пяна по нея. Предстои да сваря материала следващата седмица живот и здраве, и си мисля дали за предстоящите 3-4 дни има смисъл добавя 300-400 /или повече/ грама 100% захарен сироп който евентуално да се усвои за това време ако държа 26 градуса температурата на материала?

Няма никакъв смисъл да добавяш захар на този момент(0,5% захарност), нещата са приключили.
Ако искаш по голям рандеман :D има друг вариант;Прецеди материала и вари само течността.
А джибрата е зареди наново със захарен сироп за повторна ферментация... ;)
п.с захарен сироп----- на 1кг. захар 3,5 вода, може и 4 л вода, но сега е топло и ще може да издържи и на по силен алкохол.Така че 3,5 е моето предложение...... успех.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 16:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2015, 22:31
Мнения: 9
Благодаря на MONI BARONA и на
ilu6a, за конкретните мнения по темата :2thumbs:. Ровя във форума вече около година и виждам че сте от стабилните тука, така че :respekt: от мен.


"100% захарен разтвор ... Помисли какво си написал и тогава подскачай."
Flanker, какво съм написал, приятелю :) ? Казвам 100% захарен р-р Условно, демек на захарта да се сложи вода само колкото да може да тече.


vnnaidenov
"Може би не съм от "по-напредналите" ;),за това не мога да ти хвана мисълта :)"
vnnaidenov,
няма да се притесняваш, приятелю, харесвам част от песните ти :lachtot:. Камен Донев има една хубава приказка ама друг път ще ти я кажа :megagrin:. Ако минаваш към София драсни един ред, ще те ориентирам къде да дойдеш да пиеш една водка :).

_________________
Чаят не е водка, много няма да изпиеш!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Батето написа:
Казвам 100% захарен р-р Условно, демек на захарта да се сложи вода само колкото да може да тече.

Именно за това говоря. Ясно е че математиката ти куца, но все пак провери как се изчислява процент. И теоритично и практически не е възможно да получиш такъв 100% захарен разтвор. Оттам нататък всичко което правиш ще бъде "условно" просто защото няма да можеш нито да измерваш вярно, нито да изчисляваш коректно.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
@Батето, недей така, бе човек - "на захарта да се сложи вода само колкото да може да тече" - вземи прочети малко пък тогава занимавай хората с тия недомислици.
Разтвор, който не може да поеме повече от даденото в-во се нарича наситен. Разтворимостта зависи от температурата.
100% разтвор няма.
Ей ти графика за разтворимост на захар във вода :(
Прикачени файлове:
111.gif

ПП. "Простотията, мързелът, завистта и чалгата убиват вдъхновението в България, а мехлемът срещу тях е „влизаш в библиотеката и четеш“.
Камен Донев


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2015, 13:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2015, 22:31
Мнения: 9
бай Танас, чалга не слушаш ли бе човек - разочароваш ме, направо не знам какъв човек си ти :lachtot: .

Сега по-сериозно - захарен разтвор разбирай захарен сироп :wallbash: . Ясно е че не съм се изразил с лабораторна прецизност на ст. научен сътрудник от БАН, а като обикновен любител но аз какво съм питал ти какво пишеш :nixweiss: И преди още някой буквалист да се е хванал с някоя буква от поста, нека кажа че нито съм дипломиран химик нито алкохолен технолог. Така че хубаво ще е да се чете не буквалистично а по смисъл и още веднъж благодаря на тези които го направиха и писаха МЪЖКАТА и ПО СЪЩЕСТВО :smoker: . А до колко се занимаваме с "недомислици", нека всеки сам прецени. И на края понеже ми цитираш мой приятел, виж какво друго казва той: "Дайте да не се заблуждаваме, на нЕкои хора ... ами просто не им е дадено." :)

Flanker, приятелю на теб нали не ти куца, обясни как се изчислява:). Не съм те познавал преди време, жалко, можеше да те използвам за уроци преди години когато се готвех за висшата математика 1ва и 2ра част в университета, хем и ти щеше да изкараш някой лев :lachtot: :klatsch:

Пичове, и двамата така ме разсмяхте :lachtot: , че вече и вие сте поканени да пиете водка в София (хубава руска водка в най-хубавата махала в София), тъкмо ще обсъдиме политиката, образованието и математиката, и всичко останало :megagrin: - за майните става въпрос :) .


ПП: "Прекалено много хора научиха сложни думи." А. Хопкинс

_________________
Чаят не е водка, много няма да изпиеш!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2015, 14:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:lol: Бате, форумът не е нито за химици, нито за н.с. от БАН, любители сме.
За да получиш коректен отговор, трябва да зададеш коректен въпрос.
Независимо дали си професионалист или любител, ракията си иска нейното - да спазиш технологията. Така че не вярвам цяла година да си чел, без да намериш отговор.
Ми ilu6a нали ти отговори - дрождите спират работа при повишаване на алкохолното съдържание. Ако твоята мая работи до 13% алк, то това се равнява грубо на захарно съдържание 24*Bx, измерено преди да започне буЙната ферментация. Писано е много за това във форума. Апропо, как измери 0,5% захарност в момента?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2015, 15:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2015, 22:31
Мнения: 9
На ilu6a както и на Мони им благодарих вече два пъти, понеже са стабилни.

Захарноста я измерих със захаромер - обикновен, по скалата между нулевата и първата черта по средата на 20 градуса Целзии, :lachtot: правилно ли съм взел отчета не знам, дали няма да е по-добре да чуеме мнението и на някой математик, дали правилно е взет отчета, например Flanker, за по сигурно не друго :lachtot: :lachtot:

и пичове, нали не сте забравили че ви чакам в СФ да пиеме водка :smoker:

_________________
Чаят не е водка, много няма да изпиеш!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2015, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Не ти трябва математик. Подготви си в една чаша 0,5% захарен разтвор във вода (или сироп ако повече ти харесва). Опитай го на вкус. След това опитай материала и пиши кое е по-сладко.
Ако си чел цяла година :? Лошо...
ПП. Захаромерът мери плътност, Батенка, та си в голяма заблуда за тоя ма"триал, ама айде да не издребняваме, да не кажеш, че това не е форум за физици :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 15:09 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
в неделя сложих грозде/каберне/ 23% за ракия но към днешна дата не ми е останало време да сложа захарта предполагам,че не голям проблем но все пак реших да чуя и други мнения


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 15:33 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Никакъв проблем.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 15:37 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
мерси , а на този материал 300 кг грозде без да е източвано за вино едни 25 кг захар с 70 литра вода предполагам,че няма да са му множко за получаване на ракия с добро качество


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
От прочетеното в този форум и от личен опит разбрах следното: По-вече захар = по-вече ракия = по-малко аромат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Преди година или по-вече един колега от форума си го каза. "Аз съм с руско-финска (дано цитирам правилно) кръв и искам дестилат без аромат за водка."


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 22:20 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Тази популация предпочита други форуми. Заради името на сайта ли, тук май преобладаваме ракиджии и винари ;)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима