Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 15:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 12:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Авг 2010, 12:25
Мнения: 3
здравейте и на здраве наистина всичко е от значение солта содата въглените билките и клечиците са от значение за полочаването на хубав дестилат но ако някой ми каже каква роля има калиевия пеменганат слаб разтвор ще го призная за експерт :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 14:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Използването на калиев перманганат се основава на окислителната му способност. Той окислява алдехидите и примесите с ненаситени връзки в алкална и в кисела среда. За избягване на частичното окисление на етанола е по-подходящо обработката да се провежда в алкална среда. При тези условия окислението протича по реакцията:
Прикачени файлове:
kaliev permanganat.JPG

Това е цитат от учебник.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 31 Авг 2010, 14:50, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 14:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
упс...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 16:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аиде аиде казах че е цитат

Между другото пробвал съм с малки количества в тенджарата под налягане 50/50 ракия и вода със сода и калиев перманганат след преварката всякъква миризма изчезва, ако се прекара през активен въглен, добавят се в малки количества захар, глицерин, лимонтозу и става водка.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2010, 23:29 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Абе хора , какво ли още може да се сложи в джибрата??????????
Някой знае ли дали винзаводиде използват такава химия?
Химическите заводи за тях ли работят?
Някой може ли да изброи какво още слагате в казанчето !
То бива физика и химия ама ракия ли ще пием или ще ходим като дизели? :nixweiss:
.
.
Будалъка не ходи по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сол в джибрата
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2010, 09:18 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
пешо винаря написа:
здравейте и на здраве наистина всичко е от значение солта содата въглените билките и клечиците са от значение за полочаването на хубав дестилат но ако някой ми каже каква роля има калиевия пеменганат слаб разтвор ще го призная за експерт :sauf:

Пешо , след обяснението на Петьо пропусна да го признаеш за експерт !!! :respekt:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2010, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Еее.. Вие ме взехте за мезе. ;) Бъдете спокойни нямам самочувствието на капацитет, все още се уча и знам колко не знам. :prost:

Лошото при използването на сода бикарбонат и калиев пермангаянат е че няма някъква константна мярка за добавяне към материала, всеки материал трябва да се изпробва лабораторно. На мой приятел в 80л. 50 ал/гр. ечемичена ракия /захар и ечемик/ сложихме две пакетчета сода и една чаена лъжица калиев перманганат, стана една тъмнолилава боза, след една седмица се отдели утайка, черна кристална. Алкохолният градус падна на 48%, може и да предозирах калиевият перманганат. Сега следва да се прецеди материала и да се превари. В преварената ракия ще добавим активен въглен бъркане 3 дни отаяване и прецеждане. Последният етап от преработката ще е добавяне на захар, лимонтозу и глицерин поне за това има дадени ориентировачни съотношения. Ще пиша за резултата след дегустацията водка ли е или не.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2010, 00:07 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Абе хора , вие сте живи алхимици.Ама от кзанчето злато няма да текне.
Все пак успех и да не забравите да пишите какво е излезнало.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2010, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Днес преварихме осемдесете литра ечемичена ракия която беше третирана с калиевперманганат и хлебна сода. Не се получи това което очаквах :wallbash: явно доста доиде содата преварената ракия има лек вкус на сода явно е окислила част от етиловият алкохол и се е получил някой естер /споделих проблема с бадженака той е химик че тио ме осветли/ и в миризмата има нещо. Сега ще се опитаме да загладим нещата с активният въглен. В учебника имаше предупреждение че без предварителни проби не може да се слага туко така сода и калиев перманганат за всеки материал количеството е различно. Преди това правих проби и бяха сполучливи с ракия но направо в минидестилатора слагах сода и калиев перманганат и вартях, жсички аромати изчезваха получаваше се добре. :datz:
Значи вариянта с изчакването да се избистри не е удачен, в малки количестрва преди варене премахва ароматите.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2010, 23:21 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
В крайна сметка какви са изводите и напътствията?
1....
2....
3....
.
.
.
Будалъка не ходи по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2010, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
petiomalchev написа:
Лошото при използването на сода бикарбонат и калиев пермангаянат е че няма някъква константна мярка за добавяне към материала, всеки материал трябва да се изпробва лабораторно. На мой приятел в 80л. 50 ал/гр. ечемичена ракия /захар и ечемик/ сложихме две пакетчета сода и една чаена лъжица калиев перманганат, стана една тъмнолилава боза, след една седмица се отдели утайка, черна кристална. Алкохолният градус падна на 48%, може и да предозирах калиевият перманганат. Сега следва да се прецеди материала и да се превари. В преварената ракия ще добавим активен въглен бъркане 3 дни отаяване и прецеждане. Последният етап от преработката ще е добавяне на захар, лимонтозу и глицерин поне за това има дадени ориентировачни съотношения. Ще пиша за резултата след дегустацията водка ли е или не.

Вчера дегустирах в не умерени количества захарно ечемичената алкохолна напитка описана по горе. Продължение на опира 20.00ч. - 02.00ч. употребено количество около 500гр. на сутринта главоболие няма само към обят ме налегна силна дрямка.
Да припомня как я направихме. 30кг. ечемик, пресят и измит. три зареждания със захар по 30кг вода 120л. първо зареждане 500гр. мая второ 300гр. мая и трето 200гр. мая. Температура на помещението за ферментация 20-21гр. Температура на материала при добавяне на маята 30гр. Последователно варене на материалите при всяко варене отделяне на 1л. първак коъто се хвърля, събиране до 30% алкохол.
След трите варенета събрахме 80л. 50 ал/гр. където сложихме сода и калиев перманганат описано е по горе. Ароматите изчезнаха но се получи соден вкус който остана и след преварката. При преварката отделихме 1,5л. първак и спряхме да отеляме за консумация до 47% алкохол. Излезе 40л. над 60% алкохол.
Сложихме 160гр. активен въглен, два дена бъркане и оставихме да се оттаи. След една седмица никаква разлика пълем батак, настъпи отчаяние. Разредихме цялото количество на 45% алкохол и взе сякаш на вторият двн да се пооттаява и тогава сложихме два разбити белтъка на сняг, за един ден се оттай чернилката на дъното. Накрая прецеждане през медецинска мярля за уста, разреждане на 40% алкохол добавяне на около 1гр. захар и 0,5гр лимонтозу на литър. Краен резултат мека водка слек привкус на сода, ама не боли глава. :lol:
Единствената грешка беше че преди втората преварка добавих много сода руснаците слагат грам сода и грам калиев перманганат на литър чист спирт и след 12 часа трябва да се прецеди и дестелира, ние държахме бая дълго докато се утай.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2010, 22:20 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Е приятелю,
заслужаваше ли си това химично великолепие?
Би ли го направил оше веднъж? :?: Иначе шест за старанието , познанието и упоритоста!
.
.
.
Будалъка не ходи по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2010, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Kadios3 заради експеримента си заслужава. Като имаш напредвид че ракията не е за мен а за един приятел на когото исках да помогна. Цялата процедура отне четири дни на казана. Но за мен да ходя на казан е по кеф от да ходя за риба /изпитвам същото чувство/ - всеки луд с номера си. Следващият път ще направя 3-4 проби с по един литър като слагам калиевият перманганат и содата в различни съотношения и така ще рискувам с останалото количество. Този път згреших, защото правих проби с малки количества в тенджара под налягане и веднага преварях. Белята стана за това че сложих същата пропорция сода и перманганат но задържахме утайката доста дълго време в ракията. Казвам ракия но то си е чист самогон.
Индикацията че не боли глава е най-важното , леките негладкости със соденият вкус да се надявам че ще ги оправим.
"Не губете кураж за следващият тираж" :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима