Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 12 Дек 2017, 02:52 Дата и час: 12 Дек 2017, 02:52

Часова зона: Европа/София




 [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2010, 11:04 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 135
Идеалният случай е ферментацията да протича с воден клапън, началното количество кислород което е в джибрата е достатъчно за размножаването на дрождите. Когато ферментацията протича с клапън задължително е шапката да е потопена. При ферментация с плаваща шапка материала трябва да се бърка сутрин и вечер, първите дни може и на обят за да тръгне по бързо ферментацията. Имам от сините бидони с черните капаци държа ги винаги затворени /без да слагам обръча/, така СО2 остава на повъррхноста изгонва кислорода и предпазва шапката от вкисване.[/quote]

Значи да ги държа затворени капаците? Мислех че трябва да са отворени, за да излизат вредните газове и да има винарки уж. При виното също ли ги държиш затворени?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2010, 14:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Винарките не са желани нито за виното нито за джибрите за ракия, все едно на отворена рана да кацат мухи, могат да заразят матерриала.
Капака е сложен но не е затегнат с обръч, или ако е с винт не е затегнат. Номера е СО2 да запечата повърхноста, а кислорода и други по леки газове от него да излизат през процепите, все пак капака не е херметически затворен.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2010, 16:07 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 135
кайсии не намерихме, за капака разрах, просто няма да е плътно прилепнал за бидона. Колко захар да сложа на 100 кила сливи?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2010, 19:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Разпределяш ги в два бидона, на бидон 10-12кг. захар. разтворена предварително в вода. Количесрвото 3л. на 1кг. захар. Сливите трябва предварително да се смачкат или пасират, ако не си отделил предварително костилките на 5-6 ден след започване на ферментацията трябва джибрата да се преседи и да се отделят . Аз прецеждам с мрежа от рачило.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2011, 14:18 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 135
За кайсиевата ракия:
- 1.10 са на борсата, по-евтини ще станат ли да изчакам или най-много да ги изпусна?
- колко време протича ферментацията на 20-градуса и със сложен активатор за ферментация?
- колко захар/вода да сложа на 200 кила кайсии в 4 бидона.
Ако може и ПетьоМалчев да се включи:)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2011, 10:54 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Колега, кайсията е ароматен плод и според мен носи до 50% захар. Потърси в друга тема - Петьо е писал за сушени кайсии и т.н.
Аз тази година доста се чудих, но понеже имам в изобилие мускатова/любимата ми/, реших въобще да не се цапам с кайсии :D Иначе кайсиите бяха по 0.90 лв.,дори и 0.60 лв "за ракия"/ама капушки/.
Ако дядо поп даде да оберем смокините в църквата, може ей така за загрявка преди гроздето да сложим 100-на кила смокинева джибра :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
 [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима