Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2010, 12:22 
Offline

Регистриран на: 10 Авг 2010, 17:04
Мнения: 12
Местожителство: Ямбол
Здравейте колеги. преди 4 дни заложих 2 бидона със сини сливи без костилки на които сложих по10кг захар и 40л. вода на бидон. Бидоните се намират на открито но са на сянка .Бъркам ги всеки ден.Днес като ги отворих и видях че материала е още от горе и ферментацията според мен си тече нормално но сиропа е станал като слуз, гъст и се точи. Измерих му захарността показва 16/знам че това е относително защото вече тече ферментация/.Моля ако някой е имал подобен проблем или знае нещо за това нека ми даде съвет какво да ги правя, и има ли логично обяснение за това защо така се получи. Благодаря на всички които дадът съвет предварително :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2010, 14:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Нещо се е заразила пращината, явно е от рода бактерии, които предизвикват вкисването на зелето, някъква млечно кисела, защото и зелето в начален стадии на вкисване се точи така. Трябва да преточиш пращината за да вкараш кислород и да сложиш винарски дрожди или хлебна мая, които преди това трябва да активираш като за спряла ферментация. Началната ти захарност е била ниска защото сливите в най-добрият случай да имат 12-13% захар и ти си добавил захарен сироп със захарност 20% при ниска захарност джибрата е податлива на болести.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2010, 15:24 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
вземи малко от сока в бурканче и му долей малко метилов алкохол-ако получи по-гъсти талази ще трябва да му добавиш пектолитични ензими-така мисля аз. ама е добре и да пробваш първо пращината-как е на бистрота, киселинност и сладост
:o и пиши :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2010, 22:06 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Сливите имат тенденция да желират - може и да не е зараза. За такива случай продават противожелиращи средства - ензими, дикалциев фосфат и т.н.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2010, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Има логика в това за желиращата функция на сините сливи, как правят пестила.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2010, 22:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
емиии как-като ги варят и разстилат на оризова хартия и сушат)))...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2010, 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
:nixweiss: просто предполагам. По темата си мисля, че ако се засили алкохолната ферментация проблема ще отмине.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2010, 17:16 
Offline

Регистриран на: 10 Авг 2010, 17:04
Мнения: 12
Местожителство: Ямбол
Благодаря за бързите отговори на всички. Днес преточих чорбата в друг бидон както ме посъветвахте и се надявам да се оправи. Ако не ще пробвам и с мая. Мерси още веднъж и обещавам да пиша пак какво се получава с материала и как е пуснал след като го сваря.P.S Надявам се да стигна до там де... :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2010, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Претакането се прави с цел да подготви средата за дрождите да се обогати с кислород. Захарноста как е.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2010, 12:35 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
какво стана колега?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2010, 18:07 
Offline

Регистриран на: 10 Авг 2010, 17:04
Мнения: 12
Местожителство: Ямбол
Здравейте колеги. Ами още само го разбърквам и не съм му добавял нищо защото и на съседите ми се е получил същият сироп но само в бидоните със сливи.Единият ми каза че тази година така ставали сливите но иначе пускали при варене нормално.Явно има някаква болест по сливите по този край тази година.Иначе продължава да се точи и отгоре шапката не се вижда от пяна.Ще пиша като го сваря как е пуснало .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2010, 00:37 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2010, 00:09
Мнения: 1
Здравейте колеги!Досега само четях и попивах,но по темата мога да драсна нещо от опит.Тази година варих от кайсии-към 120-130кг.,45кг.захар на пакети,вода 3,5 към 1,общо към 320кг материал,който разпределих в 2 бидона от 160л и един от 120л т.е. имаше достатъчно място да ври.Не ги пасирах веднага че закъснявах за нощна,направих го на другия ден,като ферментацията вече беше тръгнала-бяха 40градусовите жеги,въпреки че бидоните бяха в гаража на сянка.Дотук добре,но на следващия ден слизам и гледам материала тръгнал по цимента,изглежда като желе или по точно като сопол-пяната стои жилава и не може да се пукат мехурчетата ,айде още бидони от комшията,още 3 кофи вода, бъркане през 1-2часа да пада пяната,така вечерта до късно,сутринта пак същата картинка-материала по цимента,още бидони от другия комшия,вода не съм слагал.И като се почна още една седмица бъркане през деня през 2-3 часа(след 5-6 ден само на пяната),псувни,притеснение дали ще изкарам поне захарта,въпреки че не варя от кайсии за сефте.На 13-ти ден на казан(колона).Още стоеше бая гъст.Изкарах 34л на 54-55гр. и 11л паток на 37гр.Ракийката я бива,вкуса на кайсия не се усеща много-при толкова захар го очаквах,но няма други гадни миризми и привкуси,типични при неправилна ферментация от което се опасявах.Успех на всички!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2010, 05:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Наистина голяма борба е било, но поне ще помниш цял живот таз годишната кайсиева ракия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 19:37 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
по-принцип това е както каза админа ефект от пектините, основно се наблюдава при плодовете (например при ябълките ако се задържат след беритба малко повече се увеличава потенциалния алкохол който можеш да добиеш но пък в същото време се получава проблема със слузта, понякога става така и при сливите или други костилкови, зависи от много неща: торене, пръскане, температури, и др.)
това по-принцип се решава с добавката на пектолитични ензими в началото, но предполагам че не би оказало голямо влияние при изваряване (както се вижда и от предния постинг с кайсиевата)
:2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2010, 18:36 
Offline

Регистриран на: 10 Авг 2010, 17:04
Мнения: 12
Местожителство: Ямбол
Здравейте колеги. Днес вече сварих прословутия материал.Пак си се точеше но вече не сладнеше и реших да го варя. От 90л бидон с 10 кг. захар пусна 11 л ракия на 50 гр. и 8 л патоки.Според мен е добре като се има предвид какъв материал варих :D . Поздрави на всички и благодаря още веднъж за съветите


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима