Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Мускатова
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 09:15 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
привет на всички, дано не повтарям темата,но не намерих нещо писано за мускатовото .
та имам няколко въпроса,понеже за първа година ще бера от моето тази година и чувам всякакви приказки най вече ,че това грозде се слагало с чепката защото аромата му бил там някъде над самото зърно....??? вярно ли е това или както всяко производство на гроздов материал ,трябва да се ронка и смачква .
моето в момента е на захарност 22% ,колко е нормалната захарност при пълна зрялост на това грозде.
понеже не обичам силно ароматни ракии ,мисля да го направя 70% мускат и 30 % мискет.
гроздовата ракия аз лично я варя на обикновен казан и смятам да не я преварявам ,мисля,че запазва аромата по добре,греша ли ..? а понеже моята слабост е виното и особено червените,мускатовото става ли за производство на вино или трябва да се купажира с друг солт.
лека и спорна на всички и наздраве... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 10:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
За какъв мускат става въпрос?
има 4 вида:
Мускат отонел
Хамбурски мускат-който пък е червен сорт
Александрийски мускат
Дребнозърнест бял мускат
Естествено без чепките ,люспите и семките,ако ще правиш вино-освен ако не искаш тръпчиво и и с цвят на мътна урина вино.
Ако ще правиш ракия-чепките също се премахват...(знаем какво прави целулозата при ферментация...).
Мускатните вина могат да се купажират с Коломбар,поради по лекия му аромат.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 13:50 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
да ти кажа честно разликата от мускат отонел и дребнозърнест мускат не знам каква е :) но да кажем за мускат отонел. при него захарноста при нормална зрялост не трябва ли да е около 24, 25... а това за чепките го питам да не е някаква спецефичност при изваряване на ракия от такъв сорт грозда. няколко стари майстора става да чувам,че при това грозде не трябва да се махат чепките, защото аромата бил там някъде над самото зрънце... не знам просто питам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 16:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
ето ей тук са описани част от характеристиките описващи 4-те сорта
http://www.vinoto.com/display.php?show_ ... rticle=101
за чепките...ми недей да слушаш старите майстори.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Махни чепките и ще ти е мирна главата :) Ронкането не е задължително при преработването на неутрални бели сортове и то ако ще правиш отцеждане на мъстта от кашата - тогава чепките просто играят ролята на доста добър дренаж. В твоя случай обаче, ако искаш да извлечеш повече аромати трябва да направиш и малко задържане на ципите с мъстта. Тогава си е задължително гроздето да е ронкано. Чепките почти винаги огрубяват вината и виноматериалите. А това че ароматите били в основата на зърното ... ами не е много вярно. Почти всичко, което може да се извлече от гроздето се намира предимно в ципите.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 17:29 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
+1

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 14:13 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Мускат отонелът е много ранен сорт грозде. Бере се 15-20 дни преди другите. Има страшна захарност- 25% при нормално бране. Ама пък става ракия......! Сега се бере, и тази вечер отивам да си пазаря 200кг.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 14:34 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
аз имам за първа година мускатово ,дребнозърнест бял мускат,но захарноста му е 21% не съм го обрал още защото е в двора ми а и е малко количество,но ми се вижда доста малка захарност за 10.09. той вече трябва напълно да е узрял.
по нашият край ,където не го уби града ,чувам че продава ли по лев килограма..... много пари :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 14:52 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
ika,
Този сорт го има на ограничени места и в Хасковско. Но години наред си го купувам от село Орлово. И винаги е бил по 1 лев килограма. Миналата година трябваше да изчакам, щото падна до 0,8 лв., но ме беше страх, че ще свърши / но и цените на другите сортове бяха се сринали/ . А иначе е с чудна захарност-залепват ми ръцете.И рандеманът е около 5кг грозде 1 л.ракия. Утре ще пиша на каква цена върви тази година.


Последна промяна Бай Драган на 13 Сеп 2010, 14:54, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 14:53 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
миналата година при нас беше по .45 стотинки :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 14:57 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Ми купувай тогава , какво чакаш! Сигурно по вашия край не пият такава. Но тука я смучат сериозно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2010, 07:56 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
И тази година е 1 лв килограма , но гроздето е слабо-22% захарност. Утре ще ми го берат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2010, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да ви споделя един номер за мускатова ракия който го чух от казанджия примерно за 250л. казан. Прави се джибра от някъкво евтино грозде 250л. и около 100кг. мускатова джибра. Варим първо джибрата от евтиното грозде, след това слагаме ракията от него за преварка в казана като добавяме мускатовата джибра.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2010, 11:24 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
petiomalchev,
това е полупреварка. Но аз я варя само мускат ,без да влагам нищо. Разбира се ако гроздето е с понижено захарно съдържание влагам захар до 24 захарни градуса.
След сваряването/ както един колега от Форума ме посъветва/ на мускатовата джибра чакам 2-3 часа да изстине казана, и вместо да изхвърля боклука ,леко развъртам лулата и прибавям отгоре патока , и толкова гроздова ракия колкото съм изкарал. И отново ......
Миналата година приятелите харесаха повече тази с преварката. И тази година ще действам по същия начин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2010, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво Бай Драгане това е хитър номерт, задължително ще го пробвам :2thumbs:
Бих ти предложил в раздел "Дестилация и отлежаане" да създадеш нова тема "Хитрости при варене на ракията" като №1 да е този метод.
Предлагам ти да отвориш темата, защото ти си го пробвал и си останал доволен.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима