Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Фев 2018, 11:13 Дата и час: 23 Фев 2018, 11:13

Часова зона: Европа/София





 [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 09:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6756
Местожителство: София
е....какво като си сложил захар?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 12:25 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 271
Местожителство: Хасково
ilu6a,
аз мускатовата си я сварявам чиста със захарност на материала 22-23 , все едно ,че правя вино. Реално аз варя мускатово вино със семките и люспите. Правилно или не , не съм специалист , но така съм свикнал ,а и тази ракия я пият ограничен брой хора. Ако на някой му е много ароматна , да я смесва с гроздова.
И сега ще повторя:
2-3 часа след като съм я сварил /без да отварям казана, той е още топъл/ развъртам лулата и с фуния сипвам в казана отделения паток и други останали ракии /джиброви и т.н./ , или вино, но количество еквивалентно на сварената мускатова. И паля отново локомотива. Става бързо, защото казана почти ври. От 7 сутринта до 11 сварявам мускатовата и от 1 до 3 преварката. В 4 съм приключил 2 казана по 100 литра. И втората ракия придобива много хубав лек и нежен аромат, не толкова наситен като мускатовата.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 12:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6756
Местожителство: София
нищо не си объркал с тази захар

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 22:31 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Ако беше сложил 40 -50 литра вода с тази захар нямаше да се обърка нищо даже напротив, но при положение че гони захарност 23-24 и ако не слага дрожи тази захар реално отива в канала.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 23:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6756
Местожителство: София
е в тоя ред на мисли -ДА, но мисълта ми беше ,че не вреди на качеството на дестилата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2010, 12:55 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 271
Местожителство: Хасково
Според написаното, количеството на дестилата при 20% захарност ще е същата както при 23-24% ??


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2010, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Да ако не преври напълно, за това venci предлага да се сложат дрожди които издържат на по голям процент алкохол в джибрат.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2010, 16:58 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 271
Местожителство: Хасково
petiomalchev,
Как няма да преври? Как кабернето или мерлото ми превира при % 24-25 захарност без никаква външна интервенция ? А сега бидоните са на слънце и мускатът ферментира бурно. Едва успявам да го укротя.
Впрочем в неделя започва изкупуването на мерлото от випрома - 50 стотинки /кг. И ркацителито е също 50 ст/кг.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2010, 18:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
При тази захарност, след като се образува 12% алкохол в джибрата дали ще са активни дрождите. За това съфоромците ти предлагат да сложиш култивирани дрожди който на 100% ще свършат работа. Накрая ще се разбере дали сме прави или не. :nixweiss:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2010, 19:06 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Бай драгане разбира се че тази захарност е висока и ще ти остане непреработена захар. Във форума многократно е писано че материала за ракия се прави с 18-20 захарност за да могат дрождите да преработят захарта напълно и ферментацията да приключи бързо. Тая ракия ти ще я вариш напролет-което не е добре. Оставянето на бидоните на слънце също не е добре. Отговори си на въпроса кое вино е сухо и полусухо.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2010, 08:45 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 271
Местожителство: Хасково
venci ,
Всички говорим за едно и също . Знам кое е сухо и полусухо вино/не го обичам/ . И затова се притесних ,че сложих 10 вместо 6 кг захар. Но съм сигурен, че ще преври и затова давам пример с %24-25 захарност на мерлото от което става хубаво вино. Съгласен съм ,че на слънце не е добре ,но нямам време да чакам. Трябва да варя 1 казан крушовица , 2 гроздова от асмата /там вече съм набутал захар и вода/ и след това да я преварям с 30 л подарък вино и 5 л ракия , и 2 казана мускат. А трябва и вино да правя ,а пък ловния сезон започва на 01/10.
Както казват в цайтнот съм.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2010, 13:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2010, 11:49
Мнения: 19
Здравейте отново :)
Варя ракия от извесно време, но само сливова и джанкова, тая година и от кайсия.
Сега съм купил мерло и каберне и тъй като не пия вино съм решил да си направя гроздова ракия. Нямам опит в гроздовата ракия (само дегостатор съм :D )
Махнал съм чепките и сложил захар до 24. Въпроса ми е следния, приятел прави бяло вино преди седмица и сега е отделил сока в съд да си ферментира виното, а обелките и малко от сока са му останали в едно бидонче, та иска да ми ги даде, почнало е да шуми яко, но не е ферментирало изцяло. Мога ли да изцедя малко сок и да го сложа в моя бидон с кабернето и мерлото с цел по добра ферментация или да не рискувам? Че после да не си бия :wallbash:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2010, 15:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Ако е хубав материала слагай. Така ше имаш готови културни дрожди които ще спомогнат по бързо да се образува алкохол в джибрата и дивите дрожди ще измрът даже сложи и шлюпките. Имаш бая голяма начална захарност за това ще се нуждаеш от голямо количество дрожди даже е хубаво преди да сложиш джибрата от твоя приятел да засееш материала с култивирани дрожди.
диви дрожди - тези които работят до 4-5% алкохол в джибрата, имат ниско КПД на преработка на захарите в алкохол.
културни дрожди - тези които са в плода и извеждат алкохолната ферментация до 12-13% алкохол.
култивирани дрожди - селектирани и отглеждани изкуственно работят и при 15-16% алкохол има и такива които издържат и до 18% алкохол.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2010, 16:51 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Здравейте, момчета, нека споделя и аз тая тема. Варя мускатова 5-6 години. Миналата и тази намирам муската доста евтино 40-50 ст.. 2009 от 640 кг. грозде и 100 кг захар/+12 кг неразтворена във вода за да стигна 19-20 захрност, което за мен е нормалната захарност за бяло/ и 100 гр. лимонтузу добих без преварка, с ректификация 150 л на 67 гр, е айде да е паднала с времето на 65. Разреждам с изворна вода/често пътувам до Смолян и си наливам от СБА-то или от "Мечката"/ до 50 градуса. 80л. в дъбови бурета и останалата си стои в големите бидони и ежедневно я доокислявам. След 40 дни буретата се презареждат отново, доразрежда се до 42-43гр/най добре се усеща аромата/ и ха наздраве. Не стигна, вчера ходих да взема от един приятел 10 л назаем до новата варка. И да добавя - вместо стафиди сложих избрани при беритбата зърна от муската.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2011, 06:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1550
Местожителство: Wallis and Futuna
Относно мускатовата,някаква идея как да променим цвета,но да не се отрази на вкуса?Този бял цвят направо ме побърква,все едно пиеш вода :lachtot: правих опит в буре за 1 ден,обаче нещо не е толко оцветена.... :?дааа...ще кажете изтощени бурета....а колко изтощени??


Върнете се в началото
  
 
 [ 177 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: бате Митко, Georgiev и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима