Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2010, 10:31 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Купих 200 кг мускат отонел по 1 лв килото и ги сгъчих за ракия. Уж ми беше казал ,че е със захарност % 21-22, но моят уред показа 20. Наложи се да му шибна и 10 кг.захар. Качеството на гроздето е лошо, но количествата са малки и затова бързам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2010, 23:50 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
И по нашия край захарноста на муската е 20. А защо му сложи 10 кг. захар ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 08:15 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Венци ,
сега съжалявам . Никога на мускатовата не съм влагал захар,/или много малко за да я докарам до 23-24 зах.градуса/ Но си спомням ,че миналата година,бе около 23 . Сега бяхме на маса с един приятел и той ме посъветва за това.Има 20 декара грозде и всичкото го вари на ракия. Та него послушах. А трябваше да вложа 4-5 килограма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 09:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
е....какво като си сложил захар?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 12:25 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
ilu6a,
аз мускатовата си я сварявам чиста със захарност на материала 22-23 , все едно ,че правя вино. Реално аз варя мускатово вино със семките и люспите. Правилно или не , не съм специалист , но така съм свикнал ,а и тази ракия я пият ограничен брой хора. Ако на някой му е много ароматна , да я смесва с гроздова.
И сега ще повторя:
2-3 часа след като съм я сварил /без да отварям казана, той е още топъл/ развъртам лулата и с фуния сипвам в казана отделения паток и други останали ракии /джиброви и т.н./ , или вино, но количество еквивалентно на сварената мускатова. И паля отново локомотива. Става бързо, защото казана почти ври. От 7 сутринта до 11 сварявам мускатовата и от 1 до 3 преварката. В 4 съм приключил 2 казана по 100 литра. И втората ракия придобива много хубав лек и нежен аромат, не толкова наситен като мускатовата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 12:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
нищо не си объркал с тази захар

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 22:31 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Ако беше сложил 40 -50 литра вода с тази захар нямаше да се обърка нищо даже напротив, но при положение че гони захарност 23-24 и ако не слага дрожи тази захар реално отива в канала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 23:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
е в тоя ред на мисли -ДА, но мисълта ми беше ,че не вреди на качеството на дестилата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2010, 12:55 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Според написаното, количеството на дестилата при 20% захарност ще е същата както при 23-24% ??


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2010, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да ако не преври напълно, за това venci предлага да се сложат дрожди които издържат на по голям процент алкохол в джибрат.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2010, 16:58 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
petiomalchev,
Как няма да преври? Как кабернето или мерлото ми превира при % 24-25 захарност без никаква външна интервенция ? А сега бидоните са на слънце и мускатът ферментира бурно. Едва успявам да го укротя.
Впрочем в неделя започва изкупуването на мерлото от випрома - 50 стотинки /кг. И ркацителито е също 50 ст/кг.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2010, 18:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
При тази захарност, след като се образува 12% алкохол в джибрата дали ще са активни дрождите. За това съфоромците ти предлагат да сложиш култивирани дрожди който на 100% ще свършат работа. Накрая ще се разбере дали сме прави или не. :nixweiss:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2010, 19:06 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Бай драгане разбира се че тази захарност е висока и ще ти остане непреработена захар. Във форума многократно е писано че материала за ракия се прави с 18-20 захарност за да могат дрождите да преработят захарта напълно и ферментацията да приключи бързо. Тая ракия ти ще я вариш напролет-което не е добре. Оставянето на бидоните на слънце също не е добре. Отговори си на въпроса кое вино е сухо и полусухо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2010, 08:45 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
venci ,
Всички говорим за едно и също . Знам кое е сухо и полусухо вино/не го обичам/ . И затова се притесних ,че сложих 10 вместо 6 кг захар. Но съм сигурен, че ще преври и затова давам пример с %24-25 захарност на мерлото от което става хубаво вино. Съгласен съм ,че на слънце не е добре ,но нямам време да чакам. Трябва да варя 1 казан крушовица , 2 гроздова от асмата /там вече съм набутал захар и вода/ и след това да я преварям с 30 л подарък вино и 5 л ракия , и 2 казана мускат. А трябва и вино да правя ,а пък ловния сезон започва на 01/10.
Както казват в цайтнот съм.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2010, 13:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2010, 11:49
Мнения: 19
Здравейте отново :)
Варя ракия от извесно време, но само сливова и джанкова, тая година и от кайсия.
Сега съм купил мерло и каберне и тъй като не пия вино съм решил да си направя гроздова ракия. Нямам опит в гроздовата ракия (само дегостатор съм :D )
Махнал съм чепките и сложил захар до 24. Въпроса ми е следния, приятел прави бяло вино преди седмица и сега е отделил сока в съд да си ферментира виното, а обелките и малко от сока са му останали в едно бидонче, та иска да ми ги даде, почнало е да шуми яко, но не е ферментирало изцяло. Мога ли да изцедя малко сок и да го сложа в моя бидон с кабернето и мерлото с цел по добра ферментация или да не рискувам? Че после да не си бия :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима