Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Сеп 2017, 10:26 Дата и час: 21 Сеп 2017, 10:26

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2010, 15:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако е хубав материала слагай. Така ше имаш готови културни дрожди които ще спомогнат по бързо да се образува алкохол в джибрата и дивите дрожди ще измрът даже сложи и шлюпките. Имаш бая голяма начална захарност за това ще се нуждаеш от голямо количество дрожди даже е хубаво преди да сложиш джибрата от твоя приятел да засееш материала с култивирани дрожди.
диви дрожди - тези които работят до 4-5% алкохол в джибрата, имат ниско КПД на преработка на захарите в алкохол.
културни дрожди - тези които са в плода и извеждат алкохолната ферментация до 12-13% алкохол.
култивирани дрожди - селектирани и отглеждани изкуственно работят и при 15-16% алкохол има и такива които издържат и до 18% алкохол.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2010, 16:51 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Здравейте, момчета, нека споделя и аз тая тема. Варя мускатова 5-6 години. Миналата и тази намирам муската доста евтино 40-50 ст.. 2009 от 640 кг. грозде и 100 кг захар/+12 кг неразтворена във вода за да стигна 19-20 захрност, което за мен е нормалната захарност за бяло/ и 100 гр. лимонтузу добих без преварка, с ректификация 150 л на 67 гр, е айде да е паднала с времето на 65. Разреждам с изворна вода/често пътувам до Смолян и си наливам от СБА-то или от "Мечката"/ до 50 градуса. 80л. в дъбови бурета и останалата си стои в големите бидони и ежедневно я доокислявам. След 40 дни буретата се презареждат отново, доразрежда се до 42-43гр/най добре се усеща аромата/ и ха наздраве. Не стигна, вчера ходих да взема от един приятел 10 л назаем до новата варка. И да добавя - вместо стафиди сложих избрани при беритбата зърна от муската.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2011, 06:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1524
Местожителство: Wallis and Futuna
Относно мускатовата,някаква идея как да променим цвета,но да не се отрази на вкуса?Този бял цвят направо ме побърква,все едно пиеш вода :lachtot: правих опит в буре за 1 ден,обаче нещо не е толко оцветена.... :?дааа...ще кажете изтощени бурета....а колко изтощени??


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2011, 08:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2682
Местожителство: ''Survivor'' България
Naskohondata1 написа:
Относно мускатовата,някаква идея как да променим цвета,но да не се отрази на вкуса?Този бял цвят направо ме побърква,все едно пиеш вода :lachtot: правих опит в буре за 1 ден,обаче нещо не е толко оцветена.... :?дааа...ще кажете изтощени бурета....а колко изтощени??

Няма такъв вариянт..... Винаги ще имаш чуството че нещо е различно. :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2011, 11:02 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 280
Пробвай с карамелизирана захар или някакъв друг оцветител от сладкарската промишленост. В духа на великденските традиции кафява боя за яйца.... :megagrin:

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2011, 11:52 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1926
Местожителство: София
Препечена черничева тресчица.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2011, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мога да добавя и тъмни стафиди, но всички предложени методи според мен е добре да се пробват с малки количества да не стане беля, щом само цвета и е кусур на ракията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2011, 05:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1524
Местожителство: Wallis and Futuna
Благодаря за съветите!! ще опитам,... с черницата... :? няма наоколо,освен пак да отскоча до Бг :) ..наи ми допадна с боята за яица :lachtot:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2011, 12:31 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 415
според мен най добрият начин е с карамелизирана захар


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2011, 22:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2682
Местожителство: ''Survivor'' България
ika написа:
според мен най добрият начин е с карамелизирана захар

Няма такъв вариянт..... Винаги ще имаш чуството че нещо е различно. :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2011, 00:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6260
Местожителство: София
Ами има такъв вариант...учебниците го споменават.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: мускатова
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2011, 00:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2682
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Ами има такъв вариант...учебниците го споменават.

:buch: :buch: :buch: :wallbash: Ракигюзиеси --викат комшиите (бистра като сълза).

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2011, 10:50 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 269
Местожителство: Хасково
http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1012038
Плаши ме такава статия. До сега е вървяло по лев килограма и дали няма да го вдигнат сега?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2011, 12:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6260
Местожителство: София
Само ще попитам:
Колко беше захарта по това време миналата година?
Ще има сеири с гроздето да знаете...!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2011, 11:40 
Offline

Регистриран на: 24 Ное 2009, 15:09
Мнения: 12
Здравейте, купих си мускат на 60ст. има 19% захарност ,ще правя само ракия кога се слагат дрождите преди захарта или след нея? Благодаря за помоща на отзовалите се.


Върнете се в началото
  
 
 [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: boci, georgipepi, nikitopuzov, Sstefaan84, topalski1245, v_nenkov, vnnaidenov, vtv, waldyco и 33 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима