Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 27 Апр 2018, 02:19 Дата и час: 27 Апр 2018, 02:19

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 688
Местожителство: Пловдив
Ами при така зададен въпрос и по този начин, значи е редно да се изяснят следните важни моменти след обирането на гроздето:

1. Свикваш добра компания, естествено от верни приятели!
2. Избираш отбрани гости от тях, особено тези, които са наясно какво означава 6% серниста!
3. Останалите гости ги пращаш да сулфитират с въпросната 6% серниста (дано да нямат дихателни проблеми).
4. Свикваш девойките, в краен случай може и да не са девойки (криза е все пак) и ги пращате да извършват странни възвратно-постъпателни движения с цел ронкането на гроздето.
5. Прекъсваш пиенето на отбраните гости от точка 2 и се събирате около онова нещо дето прилича на плувка, ама от скъпите (захаромер) и решавате колко захар ще похабите.
6. Благославяш собственика на захарта (който и да е) и изсипвате колкото ви душа иска.
7. Сядате на масата с отбраната компания от добри и верни приятели.
8. В един момент някой от големците се сеща, че има от чужбина вълшебен елексир и отива да извърши тайнството на осеменяването ...
9. Вдигате наздравица и стискате палци на сутринта собственика (и не само той) да осъзнае какво се е случило.
10. В крайна сметка осъзнаваш че нещо не е както трябва, предвид джибрите, тръгнали да си търсят лозята.
11. Допитваш се някъде и осъзнаваш, че в света има много хора и всеки от тях може да ти помогне с нещо, стига да знаеш как да попиташ ...

Шегувам се :) питай нещо сериозно.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Нека да кажа и аз
Темата е за Мускатова ракия
Когато правя материал за ракия не сулватирам /не слагам серниста киселина/.
Защото серните съединения преминават в дестилата, в промишлени условия сулфатират, но преди дестилация десулфатират материала което не е по силата за домашни условия.
При правенето на вино сулфатирането е задължително.
При бялото вино гроздето може и да не се ронка, защото шарата се точи веднага и чепките спомагат за по бързото източване.
Шарата се точи но не се слага в бъчвата, сага се в бидон, на литър шара се слага 1гр. 6%-това сернбиста киселина.
Сернистата киселина трябва да е таз годишна, а не останало на дъното на шишето от миналата година. На другият ден се преточва виното в бурето без утайката и се залагат активирани купешките винени дрожди.
При червеното вино задължително се махат чепките, ронкасе, след това се смила и се слага в кадуса. И веднага се слага 1гр. на литър 6%-това серниста киселина, най-рано след два часа се добавят активираните сухи дрожди.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 22:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6861
Местожителство: София
viewtopic.php?p=4442#p4442
това за десулфитирането...
Иначе позицията ти по отношение да не се сулфитира е правилна...стига да се направи стерилизация по друг начин...шоково загряване примерно.
ИИИ за дрождите-те се засяват 2 часа след сулфитиране...иначе пак средата не е чиста.
А...един път си писал два часа ...преди това за следващия ден...нещо не вдявам.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 688
Местожителство: Пловдив
Петьо май имаше предвид разликите при мъст от бяло грозде и бистренето й и каша от червено и разликите при посяването им. Абе една мускатова стана тука :lol:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 08:07 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 271
Местожителство: Хасково
Вчера заложих около 300 кг мускат отонел за ракия. Захарността му е висока - 26%, но имаше много сухи и загнили зърна. Цената му бе като миналата година - 1 лв/кг.
Трудно стана с намирането на този сорт, защото сега чаках ред ,а и идват клиенти от далече.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 22:21 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Бай Драгане от статията, която беше постнал преди аз разбрах, че за ракия муската трябва да бъде с по-ниска захарност и по-висока киселинност, а пък за вино обратно, така разбрах аз от статията или нещо бъркам?!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2011, 12:50 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 271
Местожителство: Хасково
Разреждам с вода до 22-23 % захарност, защото източвам и малко вино . Но съобразявам ,че 100кг мъст не е 100л гроздов сок ,а около 60.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 16:28 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 221
Имам 30 кила димят, добре ли е да го смеся с 50 кила мускат отонел за ракия?
Има ли изобщо проблеми димят като се смеси с каквото и да е грозде за ракия? И дали има някаква хубава комбинация между димят и някакво друго грозде.

Мерси за съветите.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 22:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6861
Местожителство: София
не няма проблем ,още повече в това съотношение.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 13:47 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 436
http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1012038
тази статия я има няколко страници по назад ,но на мен ми правят впечатление няколко неща в нея
- препоръката този вид грозде да се бере в по ранна зрялост тоест при захарност около 18
-мъста да не се сурфитира,ако това се спази ще има ли смисъл да се слагат култивирани дрожди . до сега винаги съм смятал,че 100 гр. сода на 100 литра материал решават проблема със сернистата но ..
то моето вече е 18 захарност явно трябва да го прибирам,че без това осите го пропиляха ...
какво мислите вие ..??


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 14:02 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1070
Местожителство: София
Производителите на коняк спазват подобни принципи:
- гроздето, респективно мъстта е с по-висока киселинност
- метериалът не се султифира.
- едно време не са ползвали дрожди, но сега ползват.

По въпроса за дрождите, да, има смисъл. Ферментацията тръгва много бързо и подтиска дивите.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 14:12 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 436
имам в предвид след ,като не сулфитираш не обезмисляш ли влагането на културните дрожди .. :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 14:31 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1070
Местожителство: София
Нали това казвам - има смисъл. Дивите дрожди не са устойчиви както на серен диоксид, така и на по-висока концентрация на алкохол в мъстта. При влагането на дрожди, ферментацията тръгва много бързо и бурно, което води до по-бързо покачване на алкохола, съответно пасивиране на дивите дрожди.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2012, 21:42 
Offline

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 21:27
Мнения: 2
Привет на всички любители на мускатовата.Днес и аз заложих 200кг. джибра.В Бургас муската върви по 1 лв., с 24% захарност.Още не съм добавил захар, смятам да добавя 10кг и 30л. вода.Един приятел ме посъветва да сложа и по 2гр. лимонтозу на кг. захар.Правилно ли е това и какъв ще е ефекта от лимонтозуто.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2012, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
vallo написа:
Привет на всички любители на мускатовата.Днес и аз заложих 200кг. джибра.В Бургас муската върви по 1 лв., с 24% захарност.Още не съм добавил захар, смятам да добавя 10кг и 30л. вода.Един приятел ме посъветва да сложа и по 2гр. лимонтозу на кг. захар.Правилно ли е това и какъв ще е ефекта от лимонтозуто.

Ти вино ще правиш ли?или всичко отива за ракия...ако да ,не те съветвам да слагаш захар и вода.а ако си отделил джибрата и само на нея ще добавяш вода и захар,то тогава трябва да премериш киселинноста и ако се наложи,Тогава да коригираш със винена киселина...макар,че джибровата мускатова лично за мен е пълен боклук,но въпрос на вкус


Върнете се в началото
  
 
 [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима