Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 27 Юли 2017, 08:06 Дата и час: 27 Юли 2017, 08:06

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2011, 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 657
Местожителство: Пловдив
Коригираш захарността и тогава слагаш дрождите. Добре е ако си наясно как се рехидратират дрождите, да ги адаптираш с малко, вече коригирана мъст.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2011, 12:08 
Offline

Регистриран на: 24 Ное 2009, 15:09
Мнения: 12
Нямам си на представа как се рехидратират дрождите, ще съм благодарен ,ако ме насочите ,но другото го разбрах и до колко да коригирам захарноста?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2011, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 657
Местожителство: Пловдив
Ок, за да не разводняваме темата виж тази: За и против дрождите?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2011, 10:12 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 264
Местожителство: Хасково
BatGergi, от кой край си та такава цена си намерил?
Тук ще го берат към 20/09


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2011, 11:02 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Тази година мускат отонел купих на 85ст.захарност 20.Стори ми се евтино и вече кипи.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 17:14 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 407
хубаво де ,дрождите да ги сложи когато е сложил захарта,ами кога да сулфатира ...???


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 758
Местожителство: около Пловдив
Веднага след мачкането .

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 657
Местожителство: Пловдив
hellreiser написа:
Веднага след мачкането .

Така е. Сулфитирането се прави на възможно най-ранен етап. Така със сигурност се предпазваш от вредната микрофлора докато траят другите етапи. Сулфитиране с калиев метабисулфит обикновено се прави още при брането, но зависи в какво се събира обраното грозде и колко ще стои в съда. Иначе може и да се прескочи.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 19:51 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 407
береш,ронкаш, измерваш захарност,сулфатираш / обикновено 6% серниста/ ...после ?? :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 657
Местожителство: Пловдив
Ами при така зададен въпрос и по този начин, значи е редно да се изяснят следните важни моменти след обирането на гроздето:

1. Свикваш добра компания, естествено от верни приятели!
2. Избираш отбрани гости от тях, особено тези, които са наясно какво означава 6% серниста!
3. Останалите гости ги пращаш да сулфитират с въпросната 6% серниста (дано да нямат дихателни проблеми).
4. Свикваш девойките, в краен случай може и да не са девойки (криза е все пак) и ги пращате да извършват странни възвратно-постъпателни движения с цел ронкането на гроздето.
5. Прекъсваш пиенето на отбраните гости от точка 2 и се събирате около онова нещо дето прилича на плувка, ама от скъпите (захаромер) и решавате колко захар ще похабите.
6. Благославяш собственика на захарта (който и да е) и изсипвате колкото ви душа иска.
7. Сядате на масата с отбраната компания от добри и верни приятели.
8. В един момент някой от големците се сеща, че има от чужбина вълшебен елексир и отива да извърши тайнството на осеменяването ...
9. Вдигате наздравица и стискате палци на сутринта собственика (и не само той) да осъзнае какво се е случило.
10. В крайна сметка осъзнаваш че нещо не е както трябва, предвид джибрите, тръгнали да си търсят лозята.
11. Допитваш се някъде и осъзнаваш, че в света има много хора и всеки от тях може да ти помогне с нещо, стига да знаеш как да попиташ ...

Шегувам се :) питай нещо сериозно.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Нека да кажа и аз
Темата е за Мускатова ракия
Когато правя материал за ракия не сулватирам /не слагам серниста киселина/.
Защото серните съединения преминават в дестилата, в промишлени условия сулфатират, но преди дестилация десулфатират материала което не е по силата за домашни условия.
При правенето на вино сулфатирането е задължително.
При бялото вино гроздето може и да не се ронка, защото шарата се точи веднага и чепките спомагат за по бързото източване.
Шарата се точи но не се слага в бъчвата, сага се в бидон, на литър шара се слага 1гр. 6%-това сернбиста киселина.
Сернистата киселина трябва да е таз годишна, а не останало на дъното на шишето от миналата година. На другият ден се преточва виното в бурето без утайката и се залагат активирани купешките винени дрожди.
При червеното вино задължително се махат чепките, ронкасе, след това се смила и се слага в кадуса. И веднага се слага 1гр. на литър 6%-това серниста киселина, най-рано след два часа се добавят активираните сухи дрожди.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 22:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6148
Местожителство: София
viewtopic.php?p=4442#p4442
това за десулфитирането...
Иначе позицията ти по отношение да не се сулфитира е правилна...стига да се направи стерилизация по друг начин...шоково загряване примерно.
ИИИ за дрождите-те се засяват 2 часа след сулфитиране...иначе пак средата не е чиста.
А...един път си писал два часа ...преди това за следващия ден...нещо не вдявам.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 657
Местожителство: Пловдив
Петьо май имаше предвид разликите при мъст от бяло грозде и бистренето й и каша от червено и разликите при посяването им. Абе една мускатова стана тука :lol:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 23:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6148
Местожителство: София
НАЗДРАВЕ!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 08:07 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 264
Местожителство: Хасково
Вчера заложих около 300 кг мускат отонел за ракия. Захарността му е висока - 26%, но имаше много сухи и загнили зърна. Цената му бе като миналата година - 1 лв/кг.
Трудно стана с намирането на този сорт, защото сега чаках ред ,а и идват клиенти от далече.


Върнете се в началото
  
 
 [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marinero_bg и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима