Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 16:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 22:21 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Бай Драгане от статията, която беше постнал преди аз разбрах, че за ракия муската трябва да бъде с по-ниска захарност и по-висока киселинност, а пък за вино обратно, така разбрах аз от статията или нещо бъркам?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2011, 12:50 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Разреждам с вода до 22-23 % захарност, защото източвам и малко вино . Но съобразявам ,че 100кг мъст не е 100л гроздов сок ,а около 60.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 16:28 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Имам 30 кила димят, добре ли е да го смеся с 50 кила мускат отонел за ракия?
Има ли изобщо проблеми димят като се смеси с каквото и да е грозде за ракия? И дали има някаква хубава комбинация между димят и някакво друго грозде.

Мерси за съветите.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 22:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
не няма проблем ,още повече в това съотношение.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 13:47 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1012038
тази статия я има няколко страници по назад ,но на мен ми правят впечатление няколко неща в нея
- препоръката този вид грозде да се бере в по ранна зрялост тоест при захарност около 18
-мъста да не се сурфитира,ако това се спази ще има ли смисъл да се слагат култивирани дрожди . до сега винаги съм смятал,че 100 гр. сода на 100 литра материал решават проблема със сернистата но ..
то моето вече е 18 захарност явно трябва да го прибирам,че без това осите го пропиляха ...
какво мислите вие ..??


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 14:02 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Производителите на коняк спазват подобни принципи:
- гроздето, респективно мъстта е с по-висока киселинност
- метериалът не се султифира.
- едно време не са ползвали дрожди, но сега ползват.

По въпроса за дрождите, да, има смисъл. Ферментацията тръгва много бързо и подтиска дивите.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 14:12 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
имам в предвид след ,като не сулфитираш не обезмисляш ли влагането на културните дрожди .. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 14:31 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Нали това казвам - има смисъл. Дивите дрожди не са устойчиви както на серен диоксид, така и на по-висока концентрация на алкохол в мъстта. При влагането на дрожди, ферментацията тръгва много бързо и бурно, което води до по-бързо покачване на алкохола, съответно пасивиране на дивите дрожди.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2012, 22:01 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Господ здраве да ми дава и днес заложих 200 кг. мускат отонел за ракия. Гроздето е по-некачествено от миналата година. Има изгнили зърна , но е с добра захарност-24 %. Цената е отново същата 1 лв/ кг.
Това дето пеят като папагали производителите ,че нямало добра реколта и цената щяла да се вдигне - и на вино и на ракия, е песен позната . Днес с лозаря се радвахме на отрупани лози, не само на отонела. И мерло, и уни блан. Добро количество ,но започва да гние.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2012, 23:15 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Масивът е в с. Орлово, на 10-на километра от Хасково. Поне 5-6 години го купувам на тази цена. Миналата година купих мерлото за 0,6 лв/кг, а уни блан-а за 0,5 лв/кг. Нямаше никаква реакция за по-високи цени.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2012, 21:42 
Offline

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 21:27
Мнения: 2
Привет на всички любители на мускатовата.Днес и аз заложих 200кг. джибра.В Бургас муската върви по 1 лв., с 24% захарност.Още не съм добавил захар, смятам да добавя 10кг и 30л. вода.Един приятел ме посъветва да сложа и по 2гр. лимонтозу на кг. захар.Правилно ли е това и какъв ще е ефекта от лимонтозуто.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2012, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
vallo написа:
Привет на всички любители на мускатовата.Днес и аз заложих 200кг. джибра.В Бургас муската върви по 1 лв., с 24% захарност.Още не съм добавил захар, смятам да добавя 10кг и 30л. вода.Един приятел ме посъветва да сложа и по 2гр. лимонтозу на кг. захар.Правилно ли е това и какъв ще е ефекта от лимонтозуто.

Ти вино ще правиш ли?или всичко отива за ракия...ако да ,не те съветвам да слагаш захар и вода.а ако си отделил джибрата и само на нея ще добавяш вода и захар,то тогава трябва да премериш киселинноста и ако се наложи,Тогава да коригираш със винена киселина...макар,че джибровата мускатова лично за мен е пълен боклук,но въпрос на вкус


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 12:59 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ха интересно мнение относно мускатовата джибра ,би ли обяснил защо така смяташ


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 13:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 13:03
Мнения: 7
Въпрос на вкус,както е казал ... И на мен миналата година като варих перлова,някои разбирачи казваха : "не е за мен,прекалено ароматна" ....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 13:24 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
за мен перлата е най доброто грозде за ракия. някъде по сливенско имаше но не знам вече ,къде може да се намери.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима