Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 15 Дек 2017, 05:28 Дата и час: 15 Дек 2017, 05:28

Часова зона: Европа/София




 [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 18:02 
Offline

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 21:27
Мнения: 2
Всичко ще срава на ракия, няма да оттелям вино.Мисълта ми за захарта и водата е да искарам някое друго кило повече ракия :D


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2012, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1545
Местожителство: Wallis and Futuna
ika написа:
ха интересно мнение относно мускатовата джибра ,би ли обяснил защо така смяташ

Мисля си,Аз,че разликата между джибровата мускатова и истинската мускатова е колкото разликата между мускат оранжев и мускат Александрия....което иде да рече,че вкуса и аромата при джибровката в пъти е избледнял и придобил други оттенъци,вследствие добавянето на захарта и липсата на останилите вещества които са отишли във мускатовата мъст.....правя няколко пъти,но тази ракия сравнена с истинската....пият я неподбирачи :) Така,че така си мисля Аз.Мускатова пия,но само от оранжевият мускат,за Мускат Александрия съм писал вече,а пък отонела,след като е най невзрачният от семейството....не мога да кажа нищо,въпрос пак на вкус.За мен най доброто си остава чистата гроздова ракия от каберне престояла в френското буре,с класи над мускатовата. :thumbs1:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 09:11 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 272
Местожителство: Хасково
Не разбирам защо се влага захар когато вариш мускат за ракия... Ако ви трябва количество , или пък ароматът ви е силен, направете си купаж с джиброва след това.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 13:03
Мнения: 7
ika написа:
за мен перлата е най доброто грозде за ракия. някъде по сливенско имаше но не знам вече ,къде може да се намери.

с.Асеновец ,област Сливен ;) ,но тази година градушката му е.. мамата и имаше малко.Затова тази година съм на мускат,но мярнах вътре и някоя чепка перла....


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2012, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 13:03
Мнения: 7
Може да е писано,но с търсачката не открих кой как си оцветява ароматната ракия(перла,мускат и тн.) и съответно отлежаването при положение,че не се ползва буре...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 13:41 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 272
Местожителство: Хасково
И тази година приключих успешно с мускатовата. От 150 кг грозде мускат отонел, без влагане на захар - 26 литра 53 градуса. Отворил съм бидончето да се проветрява 1 месец с 3-4 черничени трески. В ноември я разреждам до към 40 и я остъклявам за догодина.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2012, 05:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1545
Местожителство: Wallis and Futuna
Bayatov написа:
Може да е писано,но с търсачката не открих кой как си оцветява ароматната ракия(перла,мускат и тн.) и съответно отлежаването при положение,че не се ползва буре...

оцветявам в изтощено буренце,което е на 6 години.Ракията беше в него 40 дни,можеше и повече ,но не исках да натоварвам дестилата....въпреки,че доста от ароматите останаха в буренцето.Следващата ракия в него,която е от червено грозде каберне получава същият слабо изразен аромат на мускат оринж в първите 20-дни,впоследствие аромата на мускат трудно се долавя в новата ракия и накрая вече е незабележим 70 дни по късно
Прикачени файлове:
phpP85BGDPM.jpg
phpP85BGDPM.jpg [ 49.21 KiB | Прегледано 606 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2017, 13:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Цитат:
Да ви споделя един номер за мускатова ракия който го чух от казанджия примерно за 250л. казан. Прави се джибра от някъкво евтино грозде 250л. и около 100кг. мускатова джибра. Варим първо джибрата от евтиното грозде, след това слагаме ракията от него за преварка в казана като добавяме мускатовата джибра.


Извинявам се, че зачеквам стара тема, но искам да направя ракия с мускатов аромат, без да давам много пари, използвайки подобна хитрина на горната. От нещата, които изчетох из форума за мускатовата се сещам за следните хитрини. Нека колега, който е правил подобни номера да сподели:

1. На 150кг Мускат да сложа 10кг захар. Да изваря само сока, а шлюпките да заредя за джиброва ракия със захар и вода. Предполагам, че и джибровата ще бъде с аромат?
2. Да сложа 150кг Мускат да ферментира. Когато свърши ферментацията да го запечатам и да чакам да ми стане джибровата от виното, което ще е от 400кг грозде. Да изваря на казана мускатовия материал със сиреца от джибрите за вино. Реално ще бъде преварка на джиброва ракия + мускатовия материал. Дали ще има мускатов аромат, да не изхабя само хубавото грозде?
Ей такива гяволии ми се въртят в главата, за да може да изкарам повече ракия с по- малко вложени пари. :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2017, 14:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2750
Местожителство: ''Survivor'' България
gizdo007 написа:
Реално ще бъде преварка на джиброва ракия + мускатовия материал. Дали ще има мускатов аромат, да не изхабя само хубавото грозде?
Ей такива гяволии ми се въртят в главата, за да може да изкарам повече ракия с по- малко вложени пари.
Ни рак, ни риба,и на мен ми се ще да натърта ''гавола'' ама то все фърчи :lol:
Пс колкото едното грозде дава аромат толкова и другото ще даде....Дедо викаше на
на такава ракия- манджа с грозде...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2017, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Тогава варианта със захарта? На 150кг грозде колко захар ще търпи, за да има и аромат на мускатова?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2017, 15:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2017, 22:32
Мнения: 41
Ми сложи му петнайсетина двайсе кила захар и колкото вода е нужно за да го нагласиш на 21-23%. После ще изкараш 35-40л. Ракия. Като я разредиш малко ще стане към 45 литра.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2017, 15:30 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 272
Местожителство: Хасково
Свари си гроздето без захар.Чисто. Ще получиш 30 литра 45 градусова ракия. Ама ракия.
Пък в боклука , преди да го хвърлиш сложи джиброва и запали локомотива отново/писал съм го/.
И като четеш, чети всичко.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2017, 15:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Цитат:
Свари си гроздето без захар.Чисто. Ще получиш 30 литра 45 градусова ракия. Ама ракия.
Пък в боклука , преди да го хвърлиш сложи джиброва и запали локомотива отново/писал съм го/.
И като четеш, чети всичко.


И това го четох и мислих, но нямам джиброва в момента. Варианта е да затворя материала на воден клапан след ферментация докато стане джибровата, но не обичам да чакам... Май ще сложа само 5-6 кила захар и каквото стане това, пък джибровата от виното ще си я пека само нея и в буре. Тя си е хубава като свършат другите по- хубави :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2017, 19:55 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 431
правя мускатова от доста години и по моя вкус на 100 кг мускатова мъст 4 кг захар ми е най добрия резултат /за мен / не губя аромати но и не разнасям само материала до казана ..
по принцип не обичам силно ароматните ракии затова заоблям вкуса в дъбово буре поне 5-6 месеца .
Това е моята рецепта за мускатова . Тази година имам и 10% тамянка в материала надявам се догодина вече да стане поне 20% и да получа наистина добра ракия...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2017, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Колеги, възможно ли е Мускат Отонела да не мирише на мускат... :megagrin:
Извинявам се за тъпия израз, но мускат никога досега не съм купувал и не си спомням да съм опитвал на вкус. Въпросния мускат, който взех нямаше аромата като на Хамбургски мискет, беше доста сладък, но не и ароматен. В момента няколко дни след като ври и кипи също не долавям аромати на мускат... От началото още ме чопли, че не мирише това грозде, а в същото време всички пишат за мускатовата ракия и нейните силни аромати... Възможно ли е да са ме метнали и продали някой далечен братчед на Мускат Отонела?


Върнете се в началото
  
 
 [ 203 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима