Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Май 2018, 19:35 Дата и час: 23 Май 2018, 19:35

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2017, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Колеги, възможно ли е Мускат Отонела да не мирише на мускат... :megagrin:
Извинявам се за тъпия израз, но мускат никога досега не съм купувал и не си спомням да съм опитвал на вкус. Въпросния мускат, който взех нямаше аромата като на Хамбургски мискет, беше доста сладък, но не и ароматен. В момента няколко дни след като ври и кипи също не долавям аромати на мускат... От началото още ме чопли, че не мирише това грозде, а в същото време всички пишат за мускатовата ракия и нейните силни аромати... Възможно ли е да са ме метнали и продали някой далечен братчед на Мускат Отонела?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2017, 15:48 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 436
Четейки написаното в темата започвам да се замислям тази година дали да прескоча няколко то месеца отлежаване в буре на мускатовата но ми е интересно след,като престои няколко дни с тезух ,как я съхранявате.
Аз мисля да я разряда до 40% ,да я оцветя и да я разлея в стъклени шишета и предполагам,че след месец два трябва да е ок. за консумация .
Слагането на дъбов чипс в случая също ще е излишно след като целта е да не товарим дестилата с дървесина но ще чакам майстори на мускатова да споделят .


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2017, 18:30 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 271
Местожителство: Хасково
Да, мускатът няма този силен мирис на хамбурския мискет. След като свариш ракията ще говорим.
Но има различни видове мускатово грозде . Поне в нашия край се предлагат два вида . Приятелят ми купуваше от единия , но от 5-6 години купуваме от един и същ масив. А той работи 20 дка лозе само за ракия, и ги разбира тия работи.
Сега съм сгъчил 200 кила от по-ароматния мускат и след 10 дни е готов. Отделям 20 литра вино за жената и другото в казана.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2017, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2015, 21:15
Мнения: 55
Местожителство: BG-Sofia
Гиздо - споко бе , не са те метнали :) Не е толкова ароматен Отонела когато го хапваш. Обаче е доста ароматен като го свариш ;) Ще стане ракията , не му се притеснявай толкова.
Когато за първи път си взех Мускат Отонел и аз имах подобни съмнения.Аз обаче го бях взел от утвърден търговец намиращ се на отбивката за Джъмбо - Запад. Там е целогодишно вече 4-5 години . А от 15 години е на пазара в Люлин - пак целогодишно.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2017, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 261
Да, има италианец в това село и гледа лозя... та даже хубаво маврудово вино произвежда и има собствена метеорологична станция там на място. Има и някаква къща ли е - изба ли е ?!?!? Казва се NERAGORA , т.е. произлиза от името на селото Черногорово.

_________________
Всеки може да има мнение. Но не забравяйте, че това е просто мнение, а не факт.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 14:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
От 140кг Мускат със захарност 24%, изкарах само 15л на 54 алкохолни градуса.
Захарта беше 0% още сряда, варих само сока и не съм изстисквал много джибрите, защото ще зареждам втори път, но едва ли загубата от това е много голяма. Тръгна на 65 градуса, но бързо паднаха след 4-6 литра. Къде греша, че изкарвам малко ракия когато не добавям захар? Миналата година правих от Хамбургски мискет и пак излезе толко... :mocken:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 16:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2017, 22:32
Мнения: 41
Ми без добавена захар толкова. Колко да пусне. Туряйте по мъничко захар за рандеман, зян няма. На 150 кг. Грозде 10кг. захар са нищо.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 236
От 140кг Мускат със захарност 24%, изкарах само 15л на 54 алкохолни градуса.
Захарта беше 0% още сряда, варих само сока и не съм изстисквал много джибрите, защото ще зареждам втори път, но едва ли загубата от това е много голяма. Тръгна на 65 градуса, но бързо паднаха след 4-6 литра. Къде греша, че изкарвам малко ракия когато не добавям захар? Миналата година правих от Хамбургски мискет и пак излезе толко... :mocken:
И при мен толкоз дава. Ако е над 22% захар гроздето, и аромата се губи. Имам два вида Мускат о тонел. Единият презре, и само аз си го знам че е мускат, другият се държи на около 20% захар, и още има аромат на мускат. Да видим какво ще стане.
Това което изкара има ли аромат поне?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 17:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
koser написа:
От 140кг Мускат със захарност 24%, изкарах само 15л на 54 алкохолни градуса.

Малко е,губят се 6-7л на 50-55%
Какви дрожди си ползвал?
koser написа:
Ако е над 22% захар гроздето, и аромата се губи.

Не съм чувал...напротив повечето сортове се подчертава аромата -стига да е с добри киселини.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 236
Гроздето още не е обрано, но го следя и с рефрактомер. Понеже ми е в двора ще го оставя докато може. Имам още един мускатов бял сорт, който е на около 20 захарност, но не е изгубил аромат.
Имам Пино и то е на 20% захар, но аромата тепърва се отваря. Евмолпия също върви към по-добро.Времето се развали, но есента ще е топла според мен. Има още какво да вземе гроздето.Ако се наложи за един ден ще го обера, то не е много.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
ilu6a написа:
Малко е,губят се 6-7л на 50-55%

Това е и моето мнение.Във вторник ще варя 250 кг. Врачански мискет без захар и ще пиша.Беше на 21% захарност.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 19:39 
Online
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 242
Зависи също и килограмите дали са според кантара на пазара.
...
Шапката беше ли паднала?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 21:33 
Online
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 118
Здравейте,Муската които насадих засега бера предимно ядове от него :megagrin: ...Все пак набрах 50кг на 17—18%захарност и понеже беше малко сложих 10кг. захар разтворена в 30л. вода,общо стана 20%захарност.За дестилацията отделих само виното около 60л.Пусна 8л. на 53% и 7л.патока на 35%.
И понеже доста се изговори по този въпрос качвам това —

Изображение


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 236
За това и говорих, при мен когато муската беше около 18 захар, тогава и аромата беше най- добър. После захарта се качи, но аромата избяга. Зависи и от сорта, но като цяло кондицията на гроздето е специфична за това което желаем от него.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мускатова
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Шапката не беше паднала, но захарността беше 0 и не усещах сладост на вкус. Имах дрожди за трудна ферментация FCD нещо си. Варих само сок и самата джибра не я стисках на пресата, а само я прецедих през нея, защото исках да заредя джибрите още веднъж със захар, предполагам и оттам имам малка част от загубата. Яд ме е много за първия опит с мускатова. Върза ми се над 10лв за литър, а и аромат няма много...


Върнете се в началото
  
 
 [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима