Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2007, 19:07 
Offline

Регистриран на: 15 Ное 2007, 23:02
Мнения: 5
Здравейте Колеги.Имам няколко щайги Мандарини и се чудя дали мога да изкарам ракия от тях. Ако някой е правил нещо подобно нека да пише. :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2007, 10:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Цитрусовите плодове са с много ниско съдържание на захар и висока киселинност.От тях не може да се прави алкохол,но се използват като овкусители в някой рецепти.Ето две за пример:
За 20 л. В 10 л.гореща вода се разтварят 5 кг.захар.Прибавя св 8 литра сок от цитрусов плод и мая.Оставя се да ферментира в закрит съд.
Countreau - за 25 л. : 5 кг захар,сока и корите на 20-30 мандарина ,очистени от бялото.То придава силен горчив вкус.Прибавя се мая и се долива до 25 л. с вода.Ферментация при 18-25*С в затворен съд с воден клапан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2008, 17:04 
Offline

Регистриран на: 15 Ное 2007, 23:02
Мнения: 5
добре де , ми тогава от банани дали ще стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2008, 11:05 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
vivagogo написа:
добре де , ми тогава от банани дали ще стане.

Алкохолна напитка става от всичко, което съдържа въглехидрати, включително и от дървени стърготини, както е правено в Германия през следвоенните години. От банани, фурми и т.н. се прави и днес в страните, където ги произвеждат, но според мен да не струва...

Хубавата ракия си иска своето...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2009, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2009, 20:57
Мнения: 6
Местожителство: испания
Здравейте!!! Виждам, че по темата има много малко коментари и то от преди близо година, затова реших да я подновя. До-преди месец и аз си задавах въпроса "става ли ракия от мандарини" и сега вече мога да отговоря. Да става. И въпреки StillMan да твърди, че "Цитрусовите плодове са с много ниско съдържание на захар и висока киселинност. От тях не може да се прави алкохол" аз ще го опровергая. Да захарноста не е висока , но не е и толкова ниска. Измерената от мен показа 15 захарни града и с добавяне на малко захар ( на 100кг. материал добавих 13кг захар разтворена в 40л вода) получих 22л чудесна скоросмъртница с 50 ал. града и великолепен аромат. Това за киселинноста мога да кажа ,че е само във плюс и даже още на 12- 13 градуса C започна ферментацията без добавяне на никаква мая. Искам да кажа на всички които имат под ръка този плод- СТАВА ЧУДЕСНА РАКИЙКА. Аз лично разполагам с неограничени колкичества от него (поне за сега ) и смятам да си направя още. Та това е, наздраве на всички и ползотворна година.

_________________
малиииииии...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2009, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Перди десетина години един комшия работеше като шофиор в едно училище и му бяха казали да изхвърли пет кашона с почнали да се развалят портокали, той обаче решил да на прави от тях ракия. Взел да ги бели и тъкмо стигнал до средата дошъл един приятел и му казал да не изхвърля корите защото в тях бил алкохола и му доказал като взел еднакора запалил запалката и я стиснал до оганя и пръските от портокаловата кора почнали да горят силно. Комшията взел и смесил корите и обелените портокали и ги сложил в бидона. Така материала преврял не знам колко захар е сложил но си спомням когато превари ракията дойде да почерпи. Шишето вкоето беше сложил ракията беше малко и плоско и отгоре се виждаха капки които плуват като от олйо. Около комшията се носеше на два метра миризма на портокали. Питах го от какво е тази мазнина отгоре той отговори че била от корите защото съдържали етерични масла, мазнината била повече но той я отделял. Така и не кусах ракията защото ме достраша ама оня катоговореше от устатаму лъхаше на портокали сякаш е изял петте кашона с портокали, него знзм колко беше пил.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2009, 15:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Преди две години с мой приятел отидохме на наш колега на събор.Майка му работела в някакъв стол и от там взела загнили портокали и мандарини от които беше направил ракия.Той по принцип не пие и ни я предложи да я пробаме.Ние точно като не виждали се напра'ихме на...тор!Е три дена след т'ва (с извинение) съм оригал на тропически култури!Това е: много аромат в малко материал! :shock: P.S.Понеже админа по-горе споменава , фурми.Мой приятел замина преди 2 месеца за Судан, като си пишем по скайпа, ми каза че там си купуват само домашна от фурми 40 гр., защото има сух режим и няма алкохол свободно, но ...пиела се при липсата на друго!

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2009, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2009, 20:57
Мнения: 6
Местожителство: испания
да да, само който не е пробвал такава ракийка само той незнае за какво става въпрос :P Тъй като при мен този плод е в неограничени количества смятам да направя още от тоя елексир. Проблема ми е единственно с казана. трябва да си намеря по-голям защото сегашният ми е 30л и много ме измъчва. Имам и едно малко оточнение - мноята ракийка си я правя само от здрави плодове и то само от сока без никакви твърди частици ( семки, кори и ципи). За фурмите незная не съм пробвал а те не са станали още, но когато озреят задължително ще опитам. :D

_________________
малиииииии...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2009, 15:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
горят етерични масла и ацетонни сединения


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 00:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
ilu6a написа:
горят етерични масла и ацетонни сединения
:shock: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :shock:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 12:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
това гори от корите на всички цитруси-мандарини,портокали,грейпфрути,лимони.....
А не спирт както по нагоре е упоменато че някой бил казал и демонстрирал че в корите има спирт!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2009, 00:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
ilu6a написа:
това гори от корите на всички цитруси-мандарини,портокали,грейпфрути,лимони.....
А не спирт както по нагоре е упоменато че някой бил казал и демонстрирал че в корите има спирт!!!
Заинтригува ме!

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2009, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2009, 20:57
Мнения: 6
Местожителство: испания
да ви кажа аз лично си мисля да пробвам да извлека само етеричните масла от корите , но това ще стане по-натаък. Все още нямам нужните знания и подготовка. Само кори- за жалост. :oops:

_________________
малиииииии...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2009, 07:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Сложи корите в голям железен съд, залеи ги с вода и ги пасираи с дрелка. След пасирането долей вода два-три пъти колкото е обема на пасираната смес и ги сложи в казана да врът. После обаче как ще си отмеришеш казана незнам.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2009, 12:13 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Ах тази "змия", колкото е дълга толкова е и тарикат. :lol: :lol: :lol: ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!! Точно по технология, наистина пиеш елексир!!! Що е тропически плод се бели, киселините са добре дошли, защото подтискат вредните микроорганизми, а част от киселините правят естери и лимонената може да доведе до получаване на етанол или дрождите да я усвоят за биомаса вместо захарите!
Технологията за етеричните масла е класиката, която е написал petiomalchev или се продухва с пара, която ги увлича и кондензира в охладителя. Има и друга технология за производство на т.н. "абсолю", смляните корите се заливат с медицински бензин, екстракционен бензин или петролеев етер, проста екстракция! Отделя се екстрагента с маслата и се дестилира много внимателно!!! БЕЗ ПРЯК ОГЪН, НА ВОДНА БАНЯ ИЛИ МАСЛЕНА БАНЯ ПРИ ТЕМПЕРАТУРИ ДО 80-85 ГРАДУСА!!! В ОХЛАДИТЕЛЯ СЕ ПОДАВА МНОГО ОХЛАДЕНА ВОДА, А ЕКСТРАГЕНТА КАПЕ В ЗАТВОРЕН СЪД С ОТДУШНИК, ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ Е ЛЕДЕНА БАНЯ!!! После се ползва пак за екстракция. Маслото остава в казана(съда) Другият начин е да се излее в тава и да се остави на сянка при много топло време да изветрее екстрагента!!! ВЗРИВООПАСЕН Е ПРОЦЕСА!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима