Здравейте колеги. Четох доста мнения на тема захарност на материала за варене но не разбрах дали задължително се вари когато захарността е "0". Имам заложени мяколко бидона по 100л с Ябълков материал с 10 кг захар и 40л вода . Според мен ферментацията си протича нормално .Вече минаха 15-16 дни и забелязах че материала започна да се разбърква много лесно и стана по воднист. Измерих захарността със захаромера и показа"0",но материала не е паднал на дъното на бидоните още изцяло.Може би 50 процента от него още е на повърхността. Въпроса ми е дали някой може да даде съветче какво да правя,Защото някой казват че трябва да падне всичкия материал и на повърхността да остане само сиропа,Други казват да се мери захарността и при "0" да се вари. Опитах от сиропа и няма Сладък вкус,Поднесох запалена клечка и не гасне. Моля за съвет Да варя ли или да чакам да падне всичкия плод на дъното на бидоните. Aко изчакам още дали не се губи от алкохола.Благодаря предварително на всички които ми помогнат със съвет