Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 12:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2010, 10:59 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Как се слагат капаците на бидоните, така, че хем да има достъп до кислород и да няма налягане, така и да не влизат мушиците и да не изветрява алкохола?
При мен ферментацията на сливите вече е втора седмица и има шапка, която потапям с бъркане, не трябва ли тя вече да падне долу.
3 - тия въпрос ми е за варенето, как се изчислява първака колко да е - при мен казана ми е около 30 литра, да речем че го пълня с 22-25 литра джибри? Може да кажете и на колко градуса спирате да варите - 35 градуса или на вкус като закиселее?

Ако може ми дайте и съвет като свърши ферментацията и запечатам херметически бидоните докато ги сваря в края на месеца, дали ще има налягане?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2010, 11:35 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
На капака се слага воден клапан, който изпуска въглеродния двуокис навън, но не позволява на кислорода да влезе:

http://www.google.de/images?&q=G%C3%A4rspund

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2010, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Как се слагат капаците на бидоните, така, че хем да има достъп до кислород и да няма налягане, така и да не влизат мушиците и да не изветрява алкохола
-има два вида бидони едните се затварят с винт, другите се затварят херметически с омръч. При тези с винт не трябва да се стяхат, само колкото да захване. При тези с обръч се слага капака без обръч. Така предпазваш джибрата но не напълно наи-сигурно е с воден клапън, но трябва да пробиеш капака за да го сложиш.
При мен ферментацията на сливите вече е втора седмица и има шапка, която потапям с бъркане, не трябва ли тя вече да падне долу
- ако на вкус джибрата не сладни и не се отделя СО2 джибрата е готова за варене
3 - тия въпрос ми е за варенето, как се изчислява първака колко да е - при мен казана ми е около 30 литра, да речем че го пълня с 22-25 литра джибри? Може да кажете и на колко градуса спирате да варите - 35 градуса или на вкус като закиселее?
- 1% за гроздето и 1,5% за плодовете. Започвам да отделям пърцуцата на 47-45 ал/гр.
Ако може ми дайте и съвет като свърши ферментацията и запечатам херметически бидоните докато ги сваря в края на месеца, дали ще има налягане?
- ако е спряла напълно ферментацията и СО2 се е отделил от джибрата няма да се образува налягане, но трябва да се опита на вкус дали има газировка шарата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2010, 16:24 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
SiteAdmin написа:
На капака се слага воден клапан, който изпуска въглеродния двуокис навън, но не позволява на кислорода да влезе:

http://www.google.de/images?&q=G%C3%A4rspund

откъде да си купя такъв?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2010, 16:31 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Вместо да си купуваш - можеш да си го направиш сам, като боднеш един маркуч в чаша с вода.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2010, 18:01 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Мерси


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2010, 08:29 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Ако беше написал в търсачката към форума думата "клапан" и беше натиснал бутона "Търсене" непременно щеше да стигнеш до тук: viewtopic.php?f=9&t=349&start=0&hilit=%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима