Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 07:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2010, 15:19 
Offline

Регистриран на: 16 Сеп 2010, 14:54
Мнения: 5
Здравейте форумци,
( надявам се след месец да мога да Ви нарека колеги :D )

не съм много запален ракиджия, но и няма да отричам - обичам да си пийвам от благинката с правилно мезе и приятели. Миналата година ми се роди дъщеричка и от тогава все си мисля да й сваря ракийка и да й я нарека за сватбата. Четох доста по въпроса и си мислех, че съм постигнал ниво което да е достатъчно за да започна. Всичко си беше наред докато вчера не се обади дядото да каже, че е намерил супер материал. Отидох и купих 400кг. и 4 бидона по 150л (имам още един от преди - 120л). Това беше лесната част, но веднага усетих, не съм подготвен! Много бих се радвал някой ако може да даде малко разяснения какво да правя от тук нататък. Доколкото съм чел трябва да се оставят ден, два да се размекнат хубаво и тогава да се приготвят джибрите. (сливата е доста добре узряла и мека както я купих)

1. Бидоните но ми изглеждат много пълни - около 2/3. Каква е препоръчителната запълненост на бидоните?
2. В статията за 10 божи заповеди прочетох следното ""Дивите" дрожди носят риск. Използвай собствено производство или готови сортове." - аз не съм мил сливите / не от мързел просто не ми дойде на акъла /. Трябва ли да ги извадя да ги премия и дали да им слагам дрожди?
3. Оптималната захарност е между 18-22%. От това което чета е добре да се измери начална захарност и тогава да се процедира с добавяне на захар и вода. Първоначалното измерване как трябва да стане - да изцедя сок от сливите и да измеря него?
4. Не съм много сигурен, че ще ми остава време да ги бъркам по 2 пъти на ден заради работата и факта че бидоните се на вилата. За 3 пъти ми е навъзможно. Означава ли това, че е добре да бъдат с потопена шапка и клапан или ще стане и така.
5. Кога е най-добре да бъде смлян материала - още при слагането или докато го бъркам на следващите дни малко по малко.
6. Прочетох че е възможно на 6тия ден от началото на ферментацията да се премахнат костилките - това намаля ли качеството в сравнение с махането им още в началото?

Ще се радвам много ако някой ми отдели малко време за въпросите - няма да давам обещания за почерпка с тази ракия, защото ако я докарам се скрива веднага на дълбоко а догодина ще правим и да има на масата.

ПОЗДРАВИ,
Христо






//Ако някой се интересува бидоните са от тези сините с черни капаци, турски. 25лв на входа на зеленчуковата борса във Варна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2010, 17:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво Ichoman първо си прочел после питаш.
1. Добре са пълни бидоните.
2. Дрожди можеш да вземеш от колхозният пазар. пътя които излиза на съдъ покраи агро аптеката от едно време на ъгъла /боядисана в зелено/ третата пресечка в дясно има "Винарска кантора" продава ги една госпжа нмого добре обяснява. Техноложка е и е работела във винпрома, лекува и болни вина.
3. Препоръчвам ти да сложиш само толкова захар колкото да вдигнеш захарният градус на джибрата.Захарноста на сливите е най-много 13%, така пише по книгите. За 100кг. сливи 6-7кг. захар като предварително я разтвориш във вода 1кг. към 1л. вода. Водата трябва да е гореща, за да се разтвори по бързо захарта.
4. Ще стане и така капаците ги дръж затворени, но без да слагаш обръчите.
5. Най-добре е веднага
6. Хубаво е в началото, но трябва една по една да ги чистиш /има и машини за отделяне на костилките/ когато е смлян материала и е почнал да ферментира частиците от сливите се отделят на повърхноста а костилките остават на дъното. С едно претакане в друг бидон можеш да отделиш костилките. Може и по рано да се отделят, след третия ден от започване на ферментацията, но при условие че са добре смлени.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 16 Сеп 2010, 20:10, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2010, 17:15 
Offline

Регистриран на: 16 Сеп 2010, 14:54
Мнения: 5
Благодаря за бързия отговор! Тичам към колхозния да се видя с въпросната госпожа.
----
Отидох до магазинчето, г-жата беше мръднала някъде, но се свързахме с нея по телефона. Препоръката й беше да тези 410кг. сливи да сложа 200л. вода и 60кг. захари на тези джибри да сложа 60г винени дрожди. ( пакетчето е 20г. - 4лв., като препоръката беше 1пакетче на 150л. джибри ). Струва ми се, тази схема е за максимален добив а не качество, така че ще поема по препоръката по-горе - вдигане на захарност до 20% със захарен сироп 1:1 с вода.

Относно дрождите, консултирах се с 2ма дядовци от родата и двамата казаха че не препоръчват слагане на допълнителни дрожди, защото времето е топло и ферментацията ще протече прекалено бързо. Мисля да подходя с компромис - добавка на малко количество винени дрожди.

Относно захарта, носят се слухове за некачествена захар която прецаква джибрата. Един приятел ми каза, че баща му си купил ефтина захар от някакъв склад във Варна и на другия ден всичко в джибрите било измряло. Затова реших да си купя 3вида захар. Направих сироп 1:4 загрях до около 30тина градуса и сипаж по 1 кафяна лъжичка от винените дрожди. След 24ч. ще измеря захарност и ще си купя от тази със най-ниска. Не съм убеден 100% в метода но поне е нещо. Очаквайте резултати утре.

---
След като прочетох следния коментар ми изглежда, че теста ми е обречен на неуспех, защото явно дрождите за да се развиват трябва да са в джибри и им трябва повече време. Все пак довечера ще меря захарност да видим какво ще покаже. Ако не стане теста взимам захар от Carrefour, има на промо по 1.29 килото - пише че е подходяща за ракия (не че това означава нещо .. ).
Цитат:
Престанете да сравнявате мая за хляб с винарски дрожди маята за хляб трябва да свърши работата си за два часа а дрождите за две седмици ,но маята прави хляб а дрождите спирт и ако до 2-3 часа не ги добавите към джибрите ще измрат защото метаболизма им на развитие изисква диамониев фосфат диамониев сулфат и тиамин (витамин В1 ) Тия неща ги има в джибрите незвисимо плодови или гроздови и не се добавят във винарските дрожди тъй като се разчита чЕ няма да бъдат съхранявани в бутилки от алхимици експериментатори, а ще бъдат добавени в джибрите! Което е основното им предназначение ,ако беше ги просто намокрил за 10 -15 мин и ги беще прибавил във материала тази тема нямаше да съществува тази тема може даже да се "посолят" да се наръсят в джибрите ,но върху течноста и пак щяха да свършат работа. За тези които не разбират всичко се извинявам за високото ниво на технически термини, но дрождите ако не са били мокрени РАБОТЯТ, а с маята на доктор Йоткер се прави хляб а не ракия!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 13:08 
Offline

Регистриран на: 16 Сеп 2010, 14:54
Мнения: 5
Здравейте отново,

направих си джибрито по предложенията по горе. Имам подобен проблем като една от съседните теми. Ферментацията протече прекалено бързо (или поне така си мисля аз).

Бърках си 2дена и снощи викам да си опитам джибрито на вкус как е - не се усети никаква сладнивост. Изкарах 500мл. от единия бидон и премерих със захаромера - показа по малко от минимума - 5%. Направо потъна целия.

Да се мятат ли и аз да варя ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 14:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
за два дена няма как да протие цялостно ферментацията-повярвай дори и с турбо дрожди!
Дядовците не са наясно с дрождите.....това не са допълнителни дрожди ,а култивирани несравними с дивите,а и рандемана по отношение на алкохолни единици в джибрата им е много по-добър,изчакай докато престане да се отделя СО2-а именно да престане да шуми и бълбука полека джибрата и като я бъркаш да не излиза пяна

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 15:32 
Offline

Регистриран на: 16 Сеп 2010, 14:54
Мнения: 5
Благодаря за търпениетом!
Явно прекалено се шашкам, една тема "НЕ СЕ ШАШКАЙ НОВОБРАНЕЦО!" би ми била от голяма полза. Ама какво да се прави - обикновено големия мерак не върши голяма работа...

Опитвах отново - сякаш открих липсващата сладка жилка, с лесно открояващи се лекоооо кисело-тръпчив вкус. Доста по-различно е от сладкия сливов сироп отпреди 2-3дена.
На външен вид - шапката беше станала светло кафява в най-горния си слой, червениката отдолу. Виждат се леки мехурчета но не ври. При разбъркване цвета ставя червен с кафеви отенъци. Образува се пяна около 1см. която покрива материала след разбъркване.

Теста за СО2 със запалка над шапката преди разбъркване показа високи нива.



пс. Надявам се никой да няма проблем, че си пиша глупостите на дълго тук, но мисля че ще е от полза за сравнение от следващите новобранци посетили форума


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 16:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ichoman написа:
Затова реших да си купя 3вида захар. Направих сироп 1:4 загрях до около 30тина градуса и сипаж по 1 кафяна лъжичка от винените дрожди. След 24ч. ще измеря захарност и ще си купя от тази със най-ниска. Не съм убеден 100% в метода но поне е нещо. Очаквайте резултати утре.

Какво стана с пробите тръгна ли ферментацията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2010, 16:56 
Offline

Регистриран на: 16 Сеп 2010, 14:54
Мнения: 5
petiomalchev написа:
Ichoman написа:
Затова реших да си купя 3вида захар. Направих сироп 1:4 загрях до около 30тина градуса и сипаж по 1 кафяна лъжичка от винените дрожди. След 24ч. ще измеря захарност и ще си купя от тази със най-ниска. Не съм убеден 100% в метода но поне е нещо. Очаквайте резултати утре.

Какво стана с пробите тръгна ли ферментацията.


няма видим ефект


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: paff76 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима