Здравейте форумци,
( надявам се след месец да мога да Ви нарека колеги

)
не съм много запален ракиджия, но и няма да отричам - обичам да си пийвам от благинката с правилно мезе и приятели. Миналата година ми се роди дъщеричка и от тогава все си мисля да й сваря ракийка и да й я нарека за сватбата. Четох доста по въпроса и си мислех, че съм постигнал ниво което да е достатъчно за да започна. Всичко си беше наред докато вчера не се обади дядото да каже, че е намерил супер материал. Отидох и купих 400кг. и 4 бидона по 150л (имам още един от преди - 120л). Това беше лесната част, но веднага усетих, не съм подготвен! Много бих се радвал някой ако може да даде малко разяснения какво да правя от тук нататък. Доколкото съм чел трябва да се оставят ден, два да се размекнат хубаво и тогава да се приготвят джибрите. (сливата е доста добре узряла и мека както я купих)
1. Бидоните но ми изглеждат много пълни - около 2/3. Каква е препоръчителната запълненост на бидоните?
2. В статията за 10 божи заповеди прочетох следното ""Дивите" дрожди носят риск. Използвай собствено производство или готови сортове." - аз не съм мил сливите / не от мързел просто не ми дойде на акъла /. Трябва ли да ги извадя да ги премия и дали да им слагам дрожди?
3. Оптималната захарност е между 18-22%. От това което чета е добре да се измери начална захарност и тогава да се процедира с добавяне на захар и вода. Първоначалното измерване как трябва да стане - да изцедя сок от сливите и да измеря него?
4. Не съм много сигурен, че ще ми остава време да ги бъркам по 2 пъти на ден заради работата и факта че бидоните се на вилата. За 3 пъти ми е навъзможно. Означава ли това, че е добре да бъдат с потопена шапка и клапан или ще стане и така.
5. Кога е най-добре да бъде смлян материала - още при слагането или докато го бъркам на следващите дни малко по малко.
6. Прочетох че е възможно на 6тия ден от началото на ферментацията да се премахнат костилките - това намаля ли качеството в сравнение с махането им още в началото?
Ще се радвам много ако някой ми отдели малко време за въпросите - няма да давам обещания за почерпка с тази ракия, защото ако я докарам се скрива веднага на дълбоко а догодина ще правим и да има на масата.
ПОЗДРАВИ,
Христо
//Ако някой се интересува бидоните са от тези сините с черни капаци, турски. 25лв на входа на зеленчуковата борса във Варна.