Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 20 Авг 2014, 21:29

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2010, 10:12 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2008, 14:02
Мнения: 21
1. Слагали се на джибрите за ракията?

2. Ако не е сложена веднага със смилането на гроздето,
след 24 часа може ли да се добави серниста киселина или вече е късно ?

3. Колко време след сернистата киселина мога да слагам култивираните дрожди
някъде четох 1 час другаде 24 часа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2010, 10:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4268
Местожителство: София
Skype: chereshokseldereia
Да слага се!
след 24 часа -НЕ СЕ СЛАГА серниста киселина,тъй като вече ще са тръгнали макар и слабо ферментационни процеси-ще почне да мирише на сероводород...яйца развалени)))
След слагането на сернистата -2 часа се изчаква и тогава се прави посявка на културните дрожди.

_________________
O sancta simplicitas!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2010, 10:37 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2008, 14:02
Мнения: 21
Благодаря за бързия отговор.

Ясно, без сернистата киселина след 24 часа.

Културни дрожди има ли смисъл да слагам в моя случай (след 24 часа и без серниста киселина) ?

ще правя бяло вино и джиброва ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2010, 11:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4268
Местожителство: София
Skype: chereshokseldereia
ако можеш вземи 10кг грозде ,смачкай го на отделно място, сулфитирай с малко серниста(0,5мл на литър),след два часа направи посявка с дрождите- за цялото количество което имаш...
Изчакай да започнат процесите (видно да започне бурната)и тогава ги излей в общото количество,предполагам че 5-6 часа след посявката ще са достатъчни.
Идеята на тази процедура е ,че дивите дрожди подтискат развитието на културните-та като се влее по голямо количество от тях вече активни,вероятноста да захапят и цялото колечество е голяма!
Ще усетиш малка реакця от сернистата с цялото количество но тя ще премине...
преди варенето ,третиране задължително със сода бикарбонат

_________________
O sancta simplicitas!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2010, 11:15 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2008, 14:02
Мнения: 21
ilu6a написа:
ако можеш вземи 10кг грозде ,смачкай го на отделно място, сулфитирай с малко серниста(0,5мл на литър),след два часа направи посявка с дрождите- за цялото количество което имаш...
Изчакай да започнат процесите (видно да започне бурната)и тогава ги излей в общото количество,предполагам че 5-6 часа след посявката ще са достатъчни.
Идеята на тази процедура е ,че дивите дрожди подтискат развитието на културните-та като се влее по голямо количество от тях вече активни,вероятноста да захапят и цялото колечество е голяма!
Ще усетиш малка реакця от сернистата с цялото количество но тя ще премине...
преди варенето ,третиране задължително със сода бикарбонат



ехе дори от 5 мл серниста киселина ще има реакция в целия обем на джибрите
тя е много опасна била

1.Интерсено и с ширата за виното ли така да направя ?

става въпрос за 160 л шира и 160 л джибри

2. След като захапят културните или да добава вода и захар (100-130 л вода и 35-40 кг захар) в джибрите за ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2010, 19:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4268
Местожителство: София
Skype: chereshokseldereia
не е толкова опасно...ще замирише малко на развалени яйца и ще отмине за два-три дена...а пък ако толкова те притеснява просто не сулфитирай,на 10-тина кг грозде като сложиш порция дрожди за 100-150кг може да успеят да подтиснат дивите и те да се развият.
Ширата за виното ако не си я сложил тоест смлял гроздето-след смилането ако е здраво гроздето сулфитирай с 0,5мл на литър...килограм..след 2 часа посявка с дрожди...малко преди дрождите можеш да сложиш и активатор за тях...
След като почне по-бурно ферментация,тоест културните дрожди са почнали да работят ,тогава добави захарта и водата-като внимаваш с температурата на сиропа

_________________
O sancta simplicitas!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ziz357 и 20 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима