Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2010, 22:45 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2008, 14:02
Мнения: 21
1. Какво да правя с дорждите ми, активирани ли са или умрели ?

Взех три пакетчета по 10 гр. дрожди за бяло вино ( модел завиното)
разтворих ги в 1,5 л вода топла и
ги смесих със сироп от топла вода и захар в съотношение 4:1 т.е 2 кг захар и 8 л вода
после още добавих и 1 литър шира.

(Притесненията са ми че пише че се слага за топлена шира , но подготвената за целта е изтървах и завря, така че викам ще си сложа захараен сироп 20% то все същотото трябва да е)

2. Кога ще са готови за слагане във вече омесените ми джибрите с 20% захарнен сироп?

Мислех да ги сложа след 24 часа, че хубаво да са се размножили, ама четох че ако нямало шира щели да умрът до 2-3 часа, че в нея имало и някви други нужни за тях вещества, а не само захар. На пакета пише няколко часа, но 2 часа пак са няколко и 12 са няколко и 24 пак са няколко.


Последна промяна bambam2k на 04 Окт 2010, 01:12, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2010, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами и аз се чудех, виж тук viewtopic.php?f=15&t=630
А за изясняване на процеса на ферментация и на активация на дрожди виж тук viewtopic.php?f=7&t=240
Може и да не са мъртви дрождите, което е малко вероятно за мен, но може и като следваме инструкциите писани на гърба на пакетчето да ги омъртвяваме, понеже във вторият линк, във втората статия която съм цитирал пише че винените дрожди започват да умират след 27 гр. :nixweiss: да не знаеш на кого да вярваш даже взех да се съмнявам в опитите които направих, търсих вината в себе си.
В тази тема пък колега от форума взе от друго място дрожди и те при активацията във вода и захар не поеха viewtopic.php?f=7&t=664
Ако наистина тези култивирани винени дрожди са толкова чувствителни единственият начин който остава да се пробва е да се завари 1л. джибра за около 10мин. за да се избият всички дрожди и бактерии да се охлади до 25 гр. в два съда да се налее по 0,5л. в единият да се сложат 10гр. дрожди да се остави в помещение с температура 20-25гр. ако до 12ч. не тръгне ферментац в съдъ с дрожди значи са мъртви ако пък тръгне ферментация в съдъ в който няма дрожди значи шарата не е стерилизирана добре. Наи лесно може да се разбере за наличието на ферментация ако двете проби са в бутилки плътно затворени ако при отваряне на капачката фъскат значи има ферментация но бутилките трябва да са с обем 2-3 пъти по големи от количеството проба защото при високо налягане ферментацията спира. Увеличава се съдържанието на СО2 което блокира ферментацията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 00:19 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Петьо поздравления за труда който сте положили с wufan,но дрождите не умират при 26-27гр.( може да има и такива ) правил съм си опити с малки количества материал и дрождите си работят до 41-42гр. Цената на килограм дрожди е около 50лв. разфасовани на пакетчета по 10гр цената отива на 350лв. на килограм :? при тая лакомия всичко е възможно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 09:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
кои дрожди конкретно струват 50лв килограма...защото така е много общо казано-винени дрожди,те са десетки щамове и на пазара в Бг колкото и да е окаян както вскичко останало де ,има 30-тина вида(за по-интересуващите се).
и кои дрожди издържат на 40гр температура?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 11:05 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
BO 213 има и по-евтини- искаш ли да ти купя? Пак да питам на каква температура се рехидратират дрождите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 11:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
не нямам нужда,аз си купувам сам каквото ми е необходимо!
конкретно кои???
http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... egory_id=9
То и маята е 10лв килото но....
И какво общо има рехидрирането с размножаването и функционирането на дрождите???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 04 Окт 2010, 13:24, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 13:12 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Венци, къде в пловдив или наоколо могат да се купят дрожди около 1/2 кг на прилична цена


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 13:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
за Пловдив...
http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... egory_id=9

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 13:44 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Мерси, то било до нас.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2010, 19:42 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2008, 14:02
Мнения: 21
Да , след 24 ч. приготвените по горе описания начин дрожди УМРЯХА.
Кофата се беше избистрила.
Амин

Явно имам грешка някъде :).
Може би 20% Шира не е същото като захарен сироп 20% или ги чаках много време


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2010, 08:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз пък миналата година правих бяло вино от ракацители смлях гроздето налях шарата в един бидон сложих серниста киселина 1гр. на литър на другия ден след като се утай преточих шарата в бурето сложих дрожди от същите като ги разтворих в една кофа с шара върнах кофата в бурето и шест дни нищо захарноста беше 19% на щестия ден разтворих в една кофа 1кг. захар разбих я с бъркалката за теракол и върнах в бурето на другият ден ферментацията започна. Явно от това че вкарах бая кислород с разбъркването на шарата с бъркалката за теракол.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gizdo007 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима