Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2010, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Има две положения:
1. Имаме 100кг. бяло грозде смиламе го, мерим захарноста 18%, източваме 50л. шара и слагаме в буренце в буренцето слагаме 1кг. захар зада направим захарноста на 20%. Искаме да направим второ вино 11кг. захар разтваряме в 40л. вода и добавяме към изцедената джибрата.
:) - Защо 11кг. захар ?
- Ами защото единият килограм който е отгоре се слага за да изравним захарноста на джибрата до 20% захарност.
2. Имаме 100кг. червено грозде, смиламе го, мерим захарноста 18%, слагаме 2кг. захар за да докараме захарноста на 20%. Оставяме го в бидона след 7 дни източваме 50л. вино и слагаме в буренце. Искаме да направим второ вино 10кг. разтваряме в 40л. вода и добавяме към изцедената джибра.
:) - Що пък сега 10кг захае ааааааааа ???
- Що Що защото необходимото количество захар за повишаване на захарният градус на джибрата до 20%, я сложихме още в началото.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 06 Окт 2010, 10:21, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2010, 22:01 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ако сложим 300гр захар на 1л(1000мл)вода ,
Колко процентен захарен разтвор ще получим?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2010, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
:breit:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Последна промяна Krass на 06 Окт 2010, 00:39, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 00:02 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
няма смисъл да говорим...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 06:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
МАСОВА ЧАСТ В ПРОЦЕНТИ. ПРОЦЕНТНА КОНЦЕНТРАЦИЯ
Означаваме разтвореното вещество с А, а разтворителя с В.
Масовата част се бележи с W (А) и показва каква част от общата маса на разтвора представлява масата на разтвореното вещество (А).
Масовата част е физична величина равна на отношението на масата на разтвореното вещество – m (А), към масата на разтвора – m (р-р)
W (А) =m (A) / m (р-р)=m (A) / m (A) + m (B)
Но m (р-р) = V . ρ където:
V е обема на разтвора ,
ρ е плътността на разтвора.
Като се замести в горния израз се получава още една възможност за изчисляване на масова част.
W (А) = m (A) / V . ρ
Масовата част е безразмерна величина, но може да се изрази в % като се умножи по 100.
W(A)%= (mA). х 100 / m (A) + m (B)
Изразената в % масова част в практиката наричаме процентна концентрация.

Условие на задачата поставена от ilu6a: Aко сложим 300гр захар на 1л(1000мл)вода. Колко процентен захарен разтвор ще получим?
A - захар
В - вода
W (А) =m (A) x 100 / m (A) + m (B)=300.100/300+1000=23,08%

1 L = 1 dm3 = 0,001 m3
През 1901 г. литърът е определен като обема, заеман от един kg чиста вода (без соли или примеси) при температурата на максимална плътност (≈4°C) и налягане 1 атмосфера (101,325 kPa или 760 mm Hg), който е ≈1,000028 dm3.
През 1964 г. е стандартизиран като точно 1 dm3.

Еии добре че е Google иначе нямаше да мога да блясна със знания :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 09:47 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
а така-с точност до втория знак))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
След като има обяснение по горе как се намира процентна концентрация да сметна с какъв процент ще е разтвор на захар вив вода при съотношение - 1/3 и 1/4
1/3 - W (А) =m (A) x 100 / m (A) + m (B) = 1000 х 100 / 1000 + 3000 = 25%
1/4 - W (А) =m (A) x 100 / m (A) + m (B) = 1000 х 100 / 1000 + 4000 = 20%

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
С други думи 300 г. на литър това е почти max. за захарен сироп който може да ферментира без остатък.
1 към 4 захар/вода дава 20% сироп.1/3.5 захар/вода дава 22.22% и 1/3 захар/вода дава 25% захарност която не може да ферментира напълно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 10:34 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
може може...с дрожди обаче!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Petiomalchev не разбрах защо изваждаш 50 литра шира а слагаш 40литра вода +10кг.захар .
Не може ли да са равни в литри като например 50 литра вода +12.5кг. захар.
Във втората част на задачката има неточност след 7 дни престои в жибрите не се знае каква е захарноста.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 10:59 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
може разбира се, но идеята е количествено да не се сложи повече отколкото е извадено...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Да Ilu6a със специална селекция дрожди който могат да издържат над 11%об. алкохол може но не се използват често в домашната практика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 11:14 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Чак пък специална селекция-продават се за домашно ползване и аз лично ги ползвам...а познавам и други))
Actiflore F33-алкохолен толеранс 15%
Fermactive RBR-алкохолен толеранс 15%
Zymaflore FX10-алкохолен толеранс до 16,5%
Zymaflore RX60-алкохолен толеранс до 16,%
дрожди BO213-алкохолен толеранс до 18,%
Fermactive FCD-алкохолен толеранс до 18,%
общо взето повечето културни дрожди имат толеранс над 11%алк градуса...кои повече кои по-малко.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
cavxan написа:
Petiomalchev не разбрах защо изваждаш 50 литра шира а слагаш 40литра вода +10кг.захар .
Не може ли да са равни в литри като например 50 литра вода +12.5кг. захар.
Във втората част на задачката има неточност след 7 дни престои в жибрите не се знае каква е захарноста.


Като обем 40литра вода +10кг.захар са горе долу 46,5л. - за три литра и половина няма да си вадим душата я :lol: пък примера е даден за да се разбере по просто с кръгли числа.
Във втората часрт на задачата след 7 дни престои на джибрата не те интересува какво е станало защото първоначално си нагласил захарноста /спирта в джибрата няма да надвиши 12% защото началната захарност е 20% 20х0,56=11,2% алкохол, 0,56 - коефициент на преобразуване на захарта в алкохол/, интересува те захарноста на сиропа който наливаш защото към края на ферментацията да не ти остане не ферментирала захар.

Пък ако имаш от тези дрожди дрожди BO213-алкохолен толеранс до 18,% ,Fermactive FCD-алкохолен толеранс до 18,%
с каква ли захарност трябва да е материала:
18 / 0,56 = 32.14% захарност Ба :shock:
Да сметна и какво вода трябва да сложим на 1кг. захар:
32=1000 х 100 / 1000 + В или В=2.125л. вода следователно 1/2,125 дава захарност 32%
Но мисля че в упътването на дрожбите дават максимална захарност 28%.
За получаване на захаарен сироп 28% 1кг. захар трябва да се разтвори в 2,57л. вода.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bat Valio, demirchoo и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима