Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Юли 2017, 00:20 Дата и час: 22 Юли 2017, 00:20

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2010, 14:01 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 298
Здравейте, съфорумци!
Интересува ме при подслаждане на материала за ракия с мед вместо със захар има ли някаква специфика, или само трябва да следя за захарността на разтвора? И има ли някакъв положителен ефект върху крайния продукт използването на мед, или е излишен лукс?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2010, 14:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Миналата година мой приятел сложи в джибрата вместо захар мед, като коригира с вода захарният процент. Не можах да разбера дали има фаида защото я свари тази есен и джибрата беше вкиснала.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2010, 10:13 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 22:54
Мнения: 12
Местожителство: Русе
Аз лично сложих на една плодова смесица някои друг буркан акациев мед(такъв имах озахарен) и да ти кажа се получи доста добра ракия-силно ароматна и вкусна(имаше и бонус-не болеше глава от нея :D )


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2010, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Сеп 2010, 01:28
Мнения: 3
До преди няколко години слагахме и мед освен захар и ефекта винаги е бил че ракията ставаше доста по мека и ароматна.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2010, 00:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2010, 20:31
Мнения: 14
Местожителство: Ловеч
Здравейте приятели,
Тази вечер тъкмо приключих сагата с варене на ракията. Сливова, от Троянския Балкан....Казанът също от там -поне на 40 години - много дебели стени и направен с мерак.
Та на темата - на всяко ново зареждане мажех тънко вътрешната страна на капака с пчелен мед - захаросал се беше един буркан.
По мое мнение има разлика - може и да е субективно, но ракията още в началото е мека.....Като отлежи, след няколко месеца ще ви кажа вече окончателното си мнение.
Що се отнася за варенето на материала с повече пчелен мед, то комшията / пчелар / беше пробвал преди години - вложил една тенекия. Много , много леко влизала, но послее.....
Останете със здраве !


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2010, 00:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6144
Местожителство: София
По мое мнение приятели...няма как да окаже влияние...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2010, 18:57 
Offline

Регистриран на: 23 Окт 2010, 18:52
Мнения: 1
.................


mod edit:
Обещавам, че ще трия всичко, що е писано на маймуница!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2011, 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2633
Местожителство: ''Survivor'' България
В 10 литра вода се разтваря 3,6 кг. мед,загрява се до кипене и се вари 1-2 часа,зада се унищожат съдържащите се в меда ензими. Горещият разтвор се прелива в чист закрит съд с плътно прилягащ капак, вместимостта на който е с около 20% по голяма от количеството на приготвения разтвор.
Прибавят се корите на 1-2 лимона,2гр.карамфил,10-12гр. канела и накрая 3-4 супени лъжици пресен мед за подкваса. На съда се поставя ферментационна тапа и разтворът се оставя да ферментира при обикновена температура 15-20градуса. След около 7-8 седмици медовината се избистря и става прозрачна и тогава може да се прелее в стъклени дамаджани,които се пълнят догоре ,затварят се с ферментационни тапи и така отлежава още около 1 месец. След това готовата медовина може по желание да се разрежда 50/50 с ракия- водка или там др. високо алкохолно питие. :google:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2011, 18:27 
Offline

Регистриран на: 02 Дек 2010, 19:38
Мнения: 1
Пчелар съм от години,така че,един безплатен съвет-внимавайте с меда,защото в по големи количества променя вкуса на ракията! ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2011, 18:38 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 298
В каква посока го променя и колко "големи" са големите количества. Не че ще се хвърлям да слагам повече от 3-4 кг на 100 кила материал де, но да питам.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2015, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Аз искам да задам един въпрос и ще се възползвам от вече създадената тема! На крушовата ракия от тази година се чудя дали да не и добавя мед! Ракията е готова - градирана е на 44 градуса, стоя в дамаджаната с дъбов чипс, на вкус, аромат и усещане ми харесва, само малко ме гложде мисълта ,че ако и добавя мед ще доближа усещането, което се изпитва, когато се помирише ракията с това което се изпитва върху вкусовите рецептори на езика....т.е. ракията мирише на сладко от круши, но когато се опита се усеща само аромата в устата а сладостта я няма. Леко парлив вкус и много силен аромат на круши се усеща! Направих проба с 250 мл. като и свалих градуса на 42 и и добавих минимално количество мед - резултата много ми допадна! Вашето мнение какво е? На дамаджана от 25-27 литра какво количество мед да добавя?! И дали да добавя или да си я пия така?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2015, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 533
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Аз бих направил два вида: със и без мед.За количеството на меда си отговорил сам-на вкус и аромат. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 11
Местожителство: София
Преди петнайсетина години правих една крушова с мед/беше ми изпаднал без пари/.След това известно време в изтощено черничево буре и...все още си спомням уникалния и вкус/ а и не само аз/.Мека, приятен аромат, градуса не се усеща...Сега до каква степен е повлиял меда или всичко е било оптимално/качество на плодовете ,ферментация, отсичане на фракции, отлежаване/ та се е получил тоя резултат :nixweiss: .Смятам, че от към аромат със сигурност дава специфика и имам ли възможност пак сложил. А в самата ракия не съм слагал, пробвай различни пропорции и да чакаме отзиви.


Върнете се в началото
  
 
 [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: shubarkov и 18 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима