Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Гроздова ракия
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 14:36 
Offline

Регистриран на: 15 Окт 2010, 14:18
Мнения: 8
Здравейте ракиджии!!!
Поразгледах форума, но има все още неясноти. За първи път ще правя ракия сам, без помощ от бащи и дядовци. Изчетох доста, но някой неща не ми станаха ясни и ако може да ме посъветвате. Имам 200 кг бяло грозде /димят/. Вино няма да се прави. Решил съм да го смеля и да махна чепките, след което ще измеря захарността на сока, която до колкото разбирам трябва да бъде 20-22%. Ако е по-малко ще бъде коригирана със захар 1 кг - 1%: Въпросът е да ли да добавям вода и колко? И ако захарността е да кажем 22% какво се прави? Благодаря за съветите. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 14:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Доколкото аз знам, щом като ще правиш само ракия - можеш и да не махаш чепките.
Ако захарността ти е в нормите, можеш и да не пипаш нищо. Просто след фермантацията си вариш на казан. Ако искаш повече количество ракия, можеш да сложиш вода и захар в съотношение 1:3 (захарен сироп 25%) или 1:4 (захарен сироп 20%). Ако гроздето е с висока захарност, забъркай 1:4.Ако е под 20, забъркай 1:3.
Ако греша, нека някой да ме поправи :D Все пак и аз до скоро задавах същите въпроси.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 15:12 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Чепките съдържат целулоза и увеличават количеството на метиловия алкохол при ферментацията.Тъй че дори и само поради тази причина не е лошо да ги махнеш.

Захар слагай само при нужда.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 12:57 
Offline

Регистриран на: 15 Окт 2010, 14:18
Мнения: 8
Благодаря за отговорите. Махнах чепките и сега трябва да реша колко захар да сложа. Захарноста е 22%. Както казах вино няма да правя. Някъкви съвети за количеството захар и евентуално дрожди?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 13:53 
Offline

Регистриран на: 18 Окт 2010, 13:42
Мнения: 1
mladej написа:
Здравейте ракиджии!!!
Поразгледах форума, но има все още неясноти. За първи път ще правя ракия сам, без помощ от бащи и дядовци. Изчетох доста, но някой неща не ми станаха ясни и ако може да ме посъветвате. Имам 200 кг бяло грозде /димят/. Вино няма да се прави. Решил съм да го смеля и да махна чепките, след което ще измеря захарността на сока, която до колкото разбирам трябва да бъде 20-22%. Ако е по-малко ще бъде коригирана със захар 1 кг - 1%: Въпросът е да ли да добавям вода и колко? И ако захарността е да кажем 22% какво се прави? Благодаря за съветите. :)

аз слагам на 1кг.захар 3л.вода и до сега не съм вадил лоша ракия
SiteAdmin написа:
Чепките съдържат целулоза и увеличават количеството на метиловия алкохол при ферментацията.Тъй че дори и само поради тази причина не е лошо да ги махнеш.

Захар слагай само при нужда.
аз слагам в зависимост от захарноста,а ти си на ясно както разбирам от това дето си написал


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2010, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 15:51
Мнения: 3
огнеборец65 написа:
mladej написа:
Здравейте ракиджии!!!
Поразгледах форума, но има все още неясноти. За първи път ще правя ракия сам, без помощ от бащи и дядовци. Изчетох доста, но някой неща не ми станаха ясни и ако може да ме посъветвате. Имам 200 кг бяло грозде /димят/. Вино няма да се прави. Решил съм да го смеля и да махна чепките, след което ще измеря захарността на сока, която до колкото разбирам трябва да бъде 20-22%. Ако е по-малко ще бъде коригирана със захар 1 кг - 1%: Въпросът е да ли да добавям вода и колко? И ако захарността е да кажем 22% какво се прави? Благодаря за съветите. :)

аз слагам на 1кг.захар 3л.вода и до сега не съм вадил лоша ракия
SiteAdmin написа:
Чепките съдържат целулоза и увеличават количеството на метиловия алкохол при ферментацията.Тъй че дори и само поради тази причина не е лошо да ги махнеш.

Захар слагай само при нужда.
аз слагам в зависимост от захарноста,а ти си на ясно както разбирам от това дето си написал
dori grozdeto da e dobre na zaxarnost nqma nikakav priblem da dobavi6 zaxar dori 6e iskara6 pove4e rakiq


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 18:35 
Offline

Регистриран на: 22 Ное 2010, 18:29
Мнения: 1
След колко време и кога джбрито е готово за печене на ракия ако може някой да ми помогне ще съм благодарен :) :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
wolfera1 май не ти се чете а.. :?:
Когато шапката потъне и изчезне горчивият вкус.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 19:26 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
колега точно последния ти въпрос беше малко излишен-доста е писано из форума и ако беше попрочел :buch: щеше и да разбереш сам отговора на въпроса: захаромера да падне или дегустация като следиш сладоста на върха на езика си :2thumbs:
наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 19:27 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
петьо :datz: аз май закъснях а? :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2010, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
Към младежа,
като си решил да правиш само ракия наистина е добре да махнеш чепките.
Използвам правилото " От добро вино - добра ракия" т.е. правя първо вино, сварявам го на ракия и залагам втори път джибрите с вода и захар по познатите методи и сварявам още толкова ракия / зависи колко вода и захар съм сложил/.
В крайна сметка ракията става от захар. Дали е от грозде или захарна тръстика дрождите много не подбират но, все пак култивираните дрожди дават по добър резултат.
По този въпрос има доста изписано във форума. :buch:
:prost:

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: TRANSFORMERS и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима