Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:27
Мнения: 8
здравейте.за първи път тази година ще правя ракия и имам доста въпроси,на част от които намерих отговор а на други не. на въпроса: взех 650кг. Рубин,смлях го на машина и отстранихме черките.сложих го в осем бидона и направих разтвор три към едно (захар и вода) и прибавих към гроздето,но ми се струва че е доста гъсто.приятел ме посъветва да сложа още захар и вода,защото може да загори при печене.в момента съм сложил 50кг.захар и захарноста е 23.дайте съвет как да процедирам.материала е сложен в събота и вече ферментира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 20:10 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Най-добре не слагай сега вода. Ако има нужа преди варенето се слага. Ако го вариш на "селски" казан, казанджията ще си сложи колкото трябва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2010, 08:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
23% захарност на джибра за ракия са много, а и щом джибрата е гъста е хубаво да се долее вода, за да се докара захарност 19-20%. Защо са много 23% единият фактор е температурата, при 15-16 гр. максимум на ферментацията протича бавно, има възможност да спре при 5-6% захарност. После главоболия :wallbash: Сищо така периода на тихата ферментация се удължава.
При добавяне на допълнително вода вече част от захарта е преработена. Как да се определи колко вода да сложим. Първоначалната захар е била 23% мери се захарноста преди да се добави водата примерно показва 21%, значи падна ла е с 2%. Колко трябва да е захарноста след добавяне на водата 20 -2=18%, защото ако е била 20% като падне с 2% щеше да е 18%.
В процеса на ферментация гъстотата ще падне няма смисъл повече да се разрежда със захарен сироп. Коригирай само захарноста с вода. Когато захарноста е 2-3% джибрата стой отгоре така лесно може да се прецеди и отдели и да остане само шара. Аз вчера извършъх тазаи процедура, 24 часа не бърках, с еди гевгир вадих шлюпките от повърхноста и изцеждахцю /мачках с ръце да отделя шарата/. Изцедената джибрата я сложи в бидон и добавих захарен сироп, ще стане ракия но с по ниско качество.
Иначе гъстият материал лесно се бърка с това приспособление:
Изображение

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2010, 10:43 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Преди да се вари материала, независимо какъв е (плодов или гроздов), се прецежда! Джибрите се хвърлят и се вари само бистрия разтвор! По този начин няма никаква опасност от загаряне. Ако има кисела жилка или за всеки случай преди варене се добавя сода за хляб ама това е друга тема.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2010, 17:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Прав си Жоро. Даже стандарта за правене на гросдова ракия глас, че след смилането на гроздето и източването на шатата джибрата се пресова но не трябва да се получава повече гроздов сок от 75л. от 100кг. грозде. Материала за ракия ферментира без шлюпки и чепки. Но в домашни условия трябва да си направиш и преса, ако нямаш преди завършване на ферментацията по начина който описах по горе.
За другият метод за отцеждане съм писал из форума но последният пит го доосъвършенствах. Удачен е да се използва когато джибрата се е потопила. Имам от сините бидони с черните капаци затварят се с обръч. Използвам за прецеждане две мрежи за рачило 1/1м. с големина на окото 3-5мм. Първата я слагам на гърлото на бидона отпусната навътре, да се образува торба и я захващам с обръча. Втората мрежа я слагам отгоре и наливам материала като се понапълни торбата вадя я изцеждам с ръце в бидона, хвърлям шлюпките и пак я слагам.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2010, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:27
Мнения: 8
трябва ли да слагам лимонтозу,защото със захарта не съм слагал?колко си слага?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2010, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
7гр. на 10л. добавена вода.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2010, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2010, 19:27
Мнения: 8
нали няма да е проблем да добавя лимонтузу след пет дни.материала съм го сложил в бидони и захар в неделя 17.10.2010.
ако не е проблем утре ще сложа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2010, 07:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Лимонтозуто се слага когато разтваряш захарта. Сега няма смисъл да стресираш дрождите и без него ще стане материала.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима