Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Май 2018, 22:17 Дата и час: 20 Май 2018, 22:17

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2010, 17:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
Моля споделете кой как прави ракия от дюли....смилане ,варене ако има такова...в какъв ред...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2010, 18:47 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 65
И аз също се интерасувам ,като например колко кг. дюли ще отидат за 120л. бидон.http://www.mahmurluk.com/2008/05/blog-post_2229.html. Тука пише че за 100л. казан ще са достатачно 10-12кг дюли, но на мен ми се вижда малко. Нека ако е правил някой ракия от дюли да сподели какво е съотношението дюли-захарен сироп. :saufen:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2010, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
За да има някъкъв аромат на дюли поне 1/3 от джибрата трябва да е кашата от дюли. Както и при ябълките те трябва да се смелят добре /бавно става но най добре е да се смелят с мелачка за месо/. Ако има гнило по плодовете трябва да се изреже. Примерно 40л. дюлева каша, 20кг захар 60л вода. След смесването се взема проба за определяне на захарноста, ако е над 20% се добавя вода. Не е препоръчително да се слагат дрожди от мая за хляб или винени защото изменят вкусъ. При ракиите от плодове който съдържат пектин в хода на ферментацията се получава метил за това отделяите по голямо количество първак /1% от количеството на джибрата/.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 11 Яну 2010, 00:18, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010, 10:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
Какво направих до сега:
Смлях 15 кг дюли с ръчна машинка за месо,като преди това 85%от дюлите минаха през микровълновата за 3-4 мин...така се режат много по-лесно и пускат повече сок.
Сипах 30-35л вряла вода и добавих 7кг захар(получи се 18% обща захарност)
Оставих да се темперират до сутринта.
Същата вечер посях отделно дрожди -ето от тези
Прикачени файлове:
11522615.jpg
11522615.jpg [ 182.85 KiB | Прегледано 16091 пъти ]

Днес сутринта добавих дрождите в рядката каша,по нататък след ден два ще добавя още захар и вода...
Петьо,за мая не знам но дрожди е добре да се използват,тъй като някои щамове успяват да докарат до 18%алк...докато дивите могат най много до 8,в редки случаи 10алк%,остатъчни вкусова няма,ако ползваш специялно пригодени за това дрожди(за ракия ,грапа..плодови дестилати,винени също съм ползвал и не съм забелязал никакъв остатъчен вкус в дестилата след това!)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
ilu6a наистина когато опечеш или свариш дюлите не може да не се сложат дрожди.
Миналата година на първите джанки които варих сложих турбо дрожди и аромата на ракията не на подобяваше джанковата, за това съм резервиран, че за това казвам на гроздовата винени дрожди на ракията от зърно хлебни дрожди, а на плодовете е добре да се направи закваска от културни дрожди от същият плод. Но стези дрожди който си сложил добрият ти резултат е гарантиран /доколкото прочетох на етикета те са за плодове/. Пиши как ги поръча и колко излиза доставката.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010, 18:11 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 65
petiomalchev написа:
наистина когато опечеш или свариш дюлите не може да не се сложат дрожди.


Това да сложиш дрожди след като си ги сварил, задължително ли е? :?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010, 19:59 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1070
Местожителство: София
simeonov_74 написа:
Това да сложиш дрожди след като си ги сварил, задължително ли е? :?


Задължително :buch:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010, 21:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
ЪЪ дрождите ги поръчах от тук
http://www.copper-alembic.com/products_ ... 44&lang=en
Обаче доставката за България излиза скъпо...(както и за Румъния и Албания))),та на мен ми ги поръват в Холандия и от там ми ги носят на ръка!
Абе сега погледнах ...има промяна в сайта!!!доставката за БГ е 3 евро!!!
ааа и в момента ферментацията тече повече от БУРНО...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Дават ги до 18% алохол значи захарноста на материала трябва да е около 25%. Мери температурата на джибрата да не се вдигне над 35 гр. макр че сега е студено и трудно ще стане това. Миналото лято като правих пробата с турбо дрождите се налагаше да охлаждам бидона /за 36 часа протече ферментацията/

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010, 23:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
нямам такава захарност...но това е поправимо,аз често добавям по кило захар...до степен такава че да не почне да излиза от бидона материала)))
Бидона е пластмасов е и в къщи... но не ми се вярва да успее да развие такава температура от ферм.,все пак пластмасата отдава доста...
То като цяло начинанието е,просто ей така ))))така че ще следим и когато е готово,надявам се до 5-6 дена ...ще варим!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2010, 08:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Гранулките на тези дрожди какво представляват, защото на турбо дрождите бяха ситни топченца с диаметър 0,3-04 мм. бяха в два цвята едните светло сиви другите светло кафеви, за това и си мисля че светлосивите е било торове и витамини а светло кафевите са били дрождите.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2010, 09:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
брее ти ме хвърли в размисъл...въобще не съм поглеждал,тъй като ги слагам първоначелно в едно три литрово шише с вода и захар ,и ги разбивам тръскайки ги...
обаче май,бяха едноцветни-сиво кафяви!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2010, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 776
Местожителство: Горна Оряховица
В тия късно-есенни плодове дрожди има (не зная но малко). Освен че есеннта преминава в зима , и че без тампература и кулривирани дрожди ферментацията е трудна и бавна и че е почти невъзможна (без особенни грижи).
Ще стане щом имаш мерак. И ние ще узнаем какъв е резултата!
Като извариш да почерпиш (е макар и виртуално ) ние ще ще се радваме за успехите!!!
Още веднъж добра работа (по фементацията ) а на тия който четат НАЗДРАВЕ!!!
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 00:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Яну 2010, 00:13
Мнения: 3
Тези, които варят ракия от дюли, какво са сложили на дъното в казана? Защото дюлевата каша по време на варене прегаря!
Моля, някой да ни каже нещо....


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 01:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 552
Местожителство: г. Русе
Принципно ако се варят гъсти каши, казанът не се затваря за около 40-45 минути, а огънят е на пълна пара. През тези минути се бърка. Защо? Ами избягва се загар и така джибрата се загрява доста по бързо от колкото без да се бърка. Когато температурата на кашата достигне около 50 градуса целзии, тоест запарва на пръста тогава едрите парчета и гъсотото на материалът изплува най-отгоре. Това е най-точният момент за добавяне на сухи плодове, треви, билки и т.н. , понеже тоя гъсточ не позволява на теа добавки да потънат на дъното и да загорят.Тогава се прекратява бъркането и се затваря казанът и шансът да загори е твърде малък. Дюли никога не са варили при мен, но смятам тая практика е приложивам за всякакъв вид каши. В краен случай може да се сложи плява (слама), само че такова нещо съм виждал само при джибровка и е адси стара "технология " и си мисля че все пак сотава някъв старничен вкус. Други колеги с опит да споделят!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима