Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 15:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 06 Май 2013, 20:48 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Еми колега [b]belovarski[/b], Асене, надявам се, взел си си поука от този резил.
Напиши сега как мислиш на есен да процедираш. Щото от дюли..., ммм, класика!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 07 Май 2013, 09:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 25
Ами знам ли? Мисля да си правя само компоти и сладко, че и те са си класика ...
Сега сериозно - няма да се откажа докато не сваря нещо годно и хубаво за пиене и затова съм намислил наесен да изчистя дюлите да ги нарежа на две на три и един комшия ми е обещал да ми даде месомелачка от тези по-големите, та ще ги мелям и тук идват и въпросите:
- плодовата ли каша да оставя да ферментира или само сока изстискан?
- каква да е схемата за един бидон примерно 120 литра сок-захар-вода? (1:3 или 1:4 захар:вода това може би ще се види практически като се измерва захарността)?
- 20-21 градуса захарност достатъчни ли ще са или да се гони 24-25?
- да се добавят ли дрожди и ако отговорът е да - какви?
- така забъркана сместа може ли да престой цяла зима запечатана в мазето на вилата и да я печа на другата пролет?
Ами това ми се върти в главата, моля по опитните и преминали през подобни предизвикателства да споделят каквото знаят по въпросите.

Асен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 07 Май 2013, 09:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
Извинявай,но в самата тема има отговор на въпросите ти...още от втория пост на Петьо в началото на темата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 07 Май 2013, 09:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 25
Прав си, а уж я бях изчел цялата тема :wallbash: благодаря за забележката.

Асен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 13 Май 2013, 19:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Колега,станалото станало!Тури му пепел!
Не си стьжнявай и усложнявай живота да правиш гьсти каши и после да се чудиш как да не ги загориш/кофти трьпка/!Нарежи си дюлите като за компот.След това на още малко по-дребно-имаш цели парчета,няма каша,няма тинесто изглеждаща субстанция.Слагай си захарта,водата,дрождите и каквото там си решил,по начин и в концентрация,описани в този форум и изчакай да изферментират.Захарта и гадините ще си свьршат работата.А после... :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Май 2013, 09:50 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2013, 09:17
Мнения: 2
Колеги искам да споделя моя начин за правене на ракия от дюли.Взимате дюлите и махате само ако има изгнило по тях.Слагате една дъска и с теслата разпуквате дюлите.От там в казана и ги варите докато омекнат и станат кафяви.Мерите захарността.При зрели дюли трябва да е 5-6%.30 кг сварени дюли сипвате в бидон 120литра.Добавяте захарен сироп.Съотношението на сиропа е 1 към 4.В нашия случай 15 кг захар.Сипвате сиропа и мерите захарността.Трябва да е 20%.Слагате 6 пакетчета лимонтозу разтворени във вода.Приготвяте 120 грама хлебна мая и я разбърквате в хладка вода.Вадите половин литър от материала и го слагате при маята.Чакате 1 час и сипвате в бидона като разбърквате.Затваряте бидона и го слагате на температура не по ниска от 15 градуса.Разбърквате през ден и следите захарността.Като падне на 0% варите.Така направената пращина няма опасност да загори но за всеки случай в казана се добавя вода 10л на един казан от 250 л.Ракията тръгва на 67-68гр.Следете като падне под 38 гр.спирайте.От 120л материал излиза 12л ракия на 52%.Оставяте я отворена да диша 2-3 дни и я разреждате с вода до 47%.За водата взимате я от чешмата и я слагате да заври.След това я оставяте до съда с ракията за 24 ч да си изравнят температурите.Сипвате много бавно като разбърквате.Готовата ракия слагате да отлежава минимум 6 м.Това е .Желая ви успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Май 2013, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
g_broken написа:
Колеги искам да споделя моя начин за правене на ракия от дюли.Взимате дюлите и махате само ако има изгнило по тях.Слагате една дъска и с теслата разпуквате дюлите.От там в казана и ги варите докато омекнат и станат кафяви.Мерите захарността.При зрели дюли трябва да е 5-6%.30 кг сварени дюли сипвате в бидон 120литра.Добавяте захарен сироп.Съотношението на сиропа е 1 към 4.В нашия случай 15 кг захар.Сипвате сиропа и мерите захарността.Трябва да е 20%.Слагате 6 пакетчета лимонтозу разтворени във вода.Приготвяте 120 грама хлебна мая и я разбърквате в хладка вода.Вадите половин литър от материала и го слагате при маята.Чакате 1 час и сипвате в бидона като разбърквате.Затваряте бидона и го слагате на температура не по ниска от 15 градуса.Разбърквате през ден и следите захарността.Като падне на 0% варите.

До тук съм съгласен с теб колега......


g_broken написа:
Така направената пращина няма опасност да загори но за всеки случай в казана се добавя вода 10л на един казан от 250 л.Ракията тръгва на 67-68гр.Следете като падне под 38 гр.спирайте.От 120л материал излиза 12л ракия на 52%.Оставяте я отворена да диша 2-3 дни и я разреждате с вода до 47%.За водата взимате я от чешмата и я слагате да заври.След това я оставяте до съда с ракията за 24 ч да си изравнят температурите.Сипвате много бавно като разбърквате.Готовата ракия слагате да отлежава минимум 6 м.Това е .Желая ви успех!

С това не съм съгласен; особено за спирането на ракията под 38 алкохолни градуса.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2013, 11:10 
Offline

Регистриран на: 05 Юни 2013, 09:46
Мнения: 6
Тази пролет-доста ранна и топла правих дюлова ракия, която се получи повече от добре.
Правих я по следния начин:
-30 кг. дюли с около 70 л. вода- нарязах ги на ситно и ги сложих в голям казан да заврът, докато поомекнат. Същевременно в цялата смес си слагам и захар да се разтопява (вместо след това да я топя отделно)
-на другия ден размих с хладка вода две пакетчета суха мая
- бъркане по един път на ден само първата седмица
- варене, дъбов чипс, градиране и консумиране.
От това количество изкарах след градиране 16л. на 48гр.
Лошото е, че нямах възможност да я изчакам да поотлежи, даже вчера допих с жена ми последните 500гр.
Дано да съм бил полезен. Успех

_________________
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки мастика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2013, 11:13 
Offline

Регистриран на: 05 Юни 2013, 09:46
Мнения: 6
Забравих да добавя само,
при дестилирането слагам в казана 1/3 от парчетата дюли(с цел да не ми загаря) и правя захарността винаги между 19 и 21 %

_________________
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки мастика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 10:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
Здравейте, трябва ми помощ за едно джибри от дюли защото го закъсах... Всичко започна преди 3 седмици - постарах се да спазя технологичните изисквания - изчистих от семките, обелих и нарязах дюлите, залях ги с вряла вода, престояха една нощ и след това ги смляхме с месомелачка. Получи се 10 кг пюре - на това пюре коло 8 кг захар, вода незнам колко точно, защото слагах и мерих, слагах и мерих докато се получи 20% разтвор. Беше лесно да се премери, тъй като сварения плод падна на дъното и се утаи, а сока беше отгоре. Добавих дрожди за трудна ферментация и пектолитичен ензимен - незнам дали количеството е било точно, но като ги поръчвах описах на човека за колко литра става дума, и той сметна колко ще ми трябва. И в началото всичко изглеждаше нормално -започна да ферментира, макар и не така бурно както ми искаше. След това времето застудя и тъй като го бяхме зарязали в неотопляемо помещение (на 11 градуса) тази неделя видях, че всякаква ферменатция е спряла. Стоплих проба на 20 градуса, премерих - показваше 15% захарност. Спешно пренесохме бурето на мястото където живеем и понастоящем се намира в хола (на 20 градуса)... Забравих да поясня и че прецедих през чорапогащник джибрето и го изстисках и сега имам само дюлев сок. Така пишеше, че се прави в книгата "Ракии от нетрадиционни суровини" - прекарвал се плода през преса след втората седмица.
И сега проблема- в понеделник течността видимо започна да ферментира - заприлича на газирана напитка. Във вторник мерих захарност -12%. Във сряда обаче като мерих пак показваше 12% и днес сутринта също показва 12%. Изглежда все едно ферментацията е спряла, а напротив - течността е силно газирана - като налея в чаша за проба буквално изглежда като Фанта. Възможно ли е да съм убила дрождите докато са стояли на 11 градуса? И сега какво да правя- да купя ли още дрожди за трудна ферментация или за спряла ферметация и да ги добавя, понеже единственото което ми идва на ум е че са останали малко дрожди и повишеното количество алкохол ги подтиска. Много ме е страх да не ми вкисне :verzweifelt: занимавах се 2 дни с тия дюли докато ги подготвя. И пак да попитам - затворено или отворено се държи бурето? Аз го държа отворено, за да им влиза повече кислород на дрождите, но вече имам съмнения за всичко. Направо незнам къде сбърках.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 10:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
Само да поясня - захарта я правих на разтвор 1:1 с кипване, и след това добавях още водя, не съм я сложила в бидона неразтворена. Сигурна съм, че правилно съм премерила начална захарност 20%. На тия 8кг захар добавих и 2 пакетчета и половина лимомена киселина.
На едно място прочетох, че ферментацията на дюли продължавала 30 дни - възможно ли е това да е вярно?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 10:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
Всяка една ферментация на плодове може да продължи и 50-60 дена и повече-когато има някакъв проблем.
Иначе при правилно подбрани и изпълнени условия бурната ферментация преминава за между 5 и 10 дни...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
Добре, но за 3 дни да не мръднат тия стойности от 12% ?!
50 дни в хола - със сугурност ще ми се развали :o
Ако добавя няколко литра вода, както съветваха един човек в съседната тема, ще помогне ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 11:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
дръжте на подходяща температура и нещата ще се изгладят

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 15:33 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
При мен ферментацията протече също така бавно от ноември до февруари някъде хем на температура от 15 до 18 градуса. Ориентира, който ползвах беше захарността на материала. Спадне ли до около 5 градуса може да се вари (загубите не са толкова големи). Явно при дюлите процеса протича по-трудно и изисква повече време. В другата тема прочетох, че сте ползвали Zymorouge Arabanase 3гр. на 10 литра материал това е доста голямя концентрация по описание го дават 1-2 гр. на 100 литра материал.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, boci и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима