Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Май 2018, 23:47 Дата и час: 23 Май 2018, 23:47

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 10:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6891
Местожителство: София
Всяка една ферментация на плодове може да продължи и 50-60 дена и повече-когато има някакъв проблем.
Иначе при правилно подбрани и изпълнени условия бурната ферментация преминава за между 5 и 10 дни...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
Добре, но за 3 дни да не мръднат тия стойности от 12% ?!
50 дни в хола - със сугурност ще ми се развали :o
Ако добавя няколко литра вода, както съветваха един човек в съседната тема, ще помогне ли?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 11:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6891
Местожителство: София
дръжте на подходяща температура и нещата ще се изгладят

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 15:33 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 312
При мен ферментацията протече също така бавно от ноември до февруари някъде хем на температура от 15 до 18 градуса. Ориентира, който ползвах беше захарността на материала. Спадне ли до около 5 градуса може да се вари (загубите не са толкова големи). Явно при дюлите процеса протича по-трудно и изисква повече време. В другата тема прочетох, че сте ползвали Zymorouge Arabanase 3гр. на 10 литра материал това е доста голямя концентрация по описание го дават 1-2 гр. на 100 литра материал.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
Благодаря за отговорите и на двамата. Относно ензима - 10 кг бяха дюлите, 8кг захарта и вода за 20% разтвор, като поръчвах от сайта казах на човека цялото количество и той сметна че ми трябва разфасовка от 3 грама :? В момента само течността след като я изцедих е нещо като 2/3 от 60л бидон. Значи просто си ферментира бавно, въпреки спазените пропорции, ензими и т.н...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 690
Местожителство: Пловдив
Помислете върху съдържанието на пектин в дюлите, което е многократно по-високо от много други плодове ще си отговорите защо дозата на ензима е завишена ;) Връзката между пектин и метанол отдавна е изяснена и тук. А спрямо ферментацията, отношение има и вискозитета на средата, също пряко зависим в случая и от пектина. Високият вискозитет е предпоставка и за забавена ферментация, породена и от затруднен "транспорт" на захари от средата към дрождените клетки и обратно. Температурата на средата е пряко свързана с всичко това и не само ...

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
Flanker
благодаря! Имах подозрение дали не е заради голямото количество пектин в дюлите, понеже във всички форуми които изчетох, хората с дюлева ракия се оплакваха от много дълга ферментация, и все някаква причина трябва да има за това.
Успокоих се :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 07:52 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2009, 21:46
Мнения: 5
Искам да направа препек от дюли, мой приятел ми каза при препека да си нарежа 5 кг дюли пресни и в казана за аромат, но ми се струва малко тея 5 кг. Говоря за казан 200 л.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2788
Местожителство: ''Survivor'' България
slavi_bg написа:
Искам да направа препек от дюли, мой приятел ми каза при препека да си нарежа 5 кг дюли пресни и в казана за аромат, но ми се струва малко тея 5 кг. Говоря за казан 200 л.

Даже са много тия дюли, по скоро пет броя дюли :) Разбира се нарязани и изчистени от семки дръжки.....
Пс. ако сложиш много пресни дюли има опасност ракията да замереше на компот
или ушав ... :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 17:08 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2009, 21:46
Мнения: 5
MONI BARONA написа:
slavi_bg написа:
Пс. ако сложиш много пресни дюли има опасност ракията да замереше на компот
или ушав ... :wallbash:

Под много пресни какво разбираш?
Днес ходих на пазара и има диви (твъди) и култивирани (по меки от другите) от кои е по добре да сложа, на аромат горе долу са еднакви.
Мерси предварително.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 17:12 
Online
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 118
Заложих преди месец 20кг дюли(изчистени от семки и смляни),15кг захар и 50л вода.Сложих дрожди за трудна ферментация 5 пакетчета лимонтузу и малко активатор.Още на другия ден бурната ферментация беше наистина буина и почти цялата протече като буина при температура 25градуса за 3 седмици.Ракията потече на 60градуса бистра!Отделих 2литра хубава ракия,а другото преварих с половин буркан мед и 4-5литра от джибрето за аромат!Преварката потече на 82градуса.
Резултата е 10 литра хубава ракия на 60градуса :zauf2:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2788
Местожителство: ''Survivor'' България
slavi_bg написа:
MONI BARONA написа:
slavi_bg написа:
Пс. ако сложиш много пресни дюли има опасност ракията да замереше на компот
или ушав ... :wallbash:

Под много пресни какво разбираш?
Днес ходих на пазара и има диви (твъди) и култивирани (по меки от другите) от кои е по добре да сложа, на аромат горе долу са еднакви.
Мерси предварително.

Незнам :nixweiss: ,предполагам по твърдите.По принцип се слага изцеден материал
от джибрите,запазен предварително за тази цел, но поради липса на такъв :?
и това е решение.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 19:11 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2009, 21:46
Мнения: 5
Имам само сок но той си ми е за 100% дуня, а иначе имам 100 кг патока плодова от таз година и за нея са ми дюлите.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2788
Местожителство: ''Survivor'' България
slavi_bg написа:
Имам само сок но той си ми е за 100% дуня, а иначе имам 100 кг патока плодова от таз година и за нея са ми дюлите.

Извинявай но; какво е дуня???

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 22:08 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2009, 21:46
Мнения: 5
[/quote]
Извинявай но; какво е дуня???[/quote]

Дюла на сръбски


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: itev, lhristov, Patfinderr и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима