Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Апр 2018, 15:10 Дата и час: 22 Апр 2018, 15:10

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 07:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
ijs най-добре прецеди дюлевата каша вземи една мрежа за рачило и с нея. В оцедената твърда част добави вода /добре е да е гореша от боилера/ разбъркай хубаво и прецеди отново. При по ниско алкохолните джибри по добре се отделят ароматите. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 10:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6859
Местожителство: София
ферментиращата маса никак не е гъста ,тъй като смлях всичко с месомелачка след термична обработка на дюлите.Друг е въпроса какво ще се получи,защото нещо уж ври а стои на 9-10% захарност от 3 дена...иначе мирише на алкохол.
Ще изчакам още 5-6 дена като вечер ще подгрявам част от джибрата,въпреки че тя е на топло-приблизително 14-15 градуса...може би и за това по бавно ферметира накрая,просто иска малко по топло???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 12:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Като съвет за затоплянето в една 10л. туба от минерална вода налей гореща вода от бойлера затвори тубата с капачката и я потопи в материала. Бидона го завии с две одеала. Сутрин и вечер може да сменяш водата в бутилката с гореща.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 12:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6859
Местожителство: София
даа бях се сетил за нещо подобно,обаче така съм напълнил бидона че няма място за такава бутилка...както и за по-малка)))Хитро!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2010, 00:36 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
ilu6a. Това е същия щам дрожди като турбо дрождите те работят от 20 до 40 градуса и са много добри лятото ама сега е трудно да работиш с тях.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2010, 09:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6859
Местожителство: София
Дааа то си пише на опаковката...но аз се надявах в къщи,защото съм на парно да е достатъчно топло...
Но както се оказва не е достатъчно-почнах да подгрявам с една духалка вечерно време и сутрин ,като през останалото време бидона плътно е завит с едно одеало!
ще го подържа така подгрявайки го до края на другата седмица,и ако няма понижение на захарноста-ВАРИМ ТАКА!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2010, 10:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 776
Местожителство: Горна Оряховица
По повод на притесненията на ilu6a за ниската температура ми хрумна начин за подгряване.Ако имаш електрическо одеало защо не пробваш да завиеш бидона с него.Но като чета че си на парно май такова нещо не ти е било нужно.Идеята я взех от една инсталация в която тръбопроводите имаха нагреватели (ел.) и бяха изолирани.
Като предлагам тая идея трябва да се знае че е в суров вид,никога не съм я ползвал и не знам какъв ще е ефектът.
Смятам че няма да допусне понижаването на температурата,ако не може да я повиши.Има и опасност от ел.ток ако се намокри може да те удари,освен това има и опасност от семейно битови разправии.
Струва ми се че досега не сме дискутирали подгряване на ферментационна каша,е Петьо е пионер със своята водна грейка но за други не се сещам.
:kaffee2:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2010, 16:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Миналата година март месец така ме мъчеше една ечемичена джибра, бях сложил малко мая, но псле добавих мая и с водната грейка и две одеала оправих работата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 19:54 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 65
ijs написа:
Тези, които варят ракия от дюли, какво са сложили на дъното в казана? Защото дюлевата каша по време на варене прегаря!
Моля, някой да ни каже нещо....


Приди година откарах моето джибре на един познат да ми го свари и той ми демонстрира как се справя със загарянето на материала. Взе и отдели течната част от гъстата, течната я изсипа в казана а гъстата я сложи в чувал (старите конопени мисля че са) и го завърза отгоре и го сложи и него в казана. След това затвори казана си го вари по стандартният начин. Накрая, като всичко беше готово отвори казана и издърпа чувала навън, а течната част я изсипа от казана. Не съм много вещ, но мисля че по този начин няма шанс да загори, какъвто и да е материал.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Г-н Симеонов шлюпките и твърдата част на гроздето и плодовете са богати на най различни органични съединения, по принцип при дестилацията на ферментирли плодови каши се стремим да получим етилов алкохол и някъкъв приятен аромат, за литър или два повече ракия има ли смисъл да товарим цялото количество краен продукт с най различни отрови и когато прекалим с употребата му да ни боли главата. За това е препорачителни да се отделт твърдата част от джибрата, а и така няма да загори казана. Че при вашият случай е било по добре да се оцеди хубаво съдържанието на чувала и да се вари без твърдата част, а и в зависимост от видъ на материал от който е чувала при варенето той може да предаде специфичен аромат на ракията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2010, 10:11 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 65
petiomalchev написа:
а и в зависимост от видъ на материал от който е чувала при варенето той може да предаде специфичен аромат на ракията.


Не случайно казах, че не съм много вещ във варенето на ракия (а по консумацията) :lol: , но ракията си беше перфектна и нямаше никакъв специфичен аромат


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2010, 23:02 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Миналата есен бяхме на гости при един приятел на остров Тасос и обиколихме казаните да видим как гръцките колеги варят ракия. Трябва да ви кажа че имат преси на които цедят материала и в казана влиза само чист сок и нищо друго.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2010, 20:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6859
Местожителство: София
все още 6% захарност...по-добре е от 11%

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2010, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Недей я бърза на пролет ще стане :megagrin:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2010, 21:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6859
Местожителство: София
Ейййй то бива завистници,все гледат да нагрубят да обидат :) ...))))Точно след 4 дена-неделя, ще докладвам колко и какво е излезнало ...ако речено да стане!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима