Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 359 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2010, 16:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Бреее че на какво друго да "удара",само дюли съм слагал...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2010, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Да бе да май съм ударил нещо в повече щом му бъркам аромата! :megagrin: :D :) На какво освен на дюли?
В тия късно-есенни плодове дрожди има (не зная но малко). Освен че есеннта преминава в зима , и че без тампература и кулривирани дрожди ферментацията е трудна и бавна и че е почти невъзможна (без особенни грижи).
Ще стане щом имаш мерак. И ние ще узнаем какъв е резултата!
Като извариш да почерпиш (е макар и виртуално ) ние ще ще се радваме за успехите!!!
Още веднъж добра работа (по фементацията ) а на тия който четат НАЗДРАВЕ!!!
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 00:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Яну 2010, 00:13
Мнения: 3
Тези, които варят ракия от дюли, какво са сложили на дъното в казана? Защото дюлевата каша по време на варене прегаря!
Моля, някой да ни каже нещо....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 01:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Принципно ако се варят гъсти каши, казанът не се затваря за около 40-45 минути, а огънят е на пълна пара. През тези минути се бърка. Защо? Ами избягва се загар и така джибрата се загрява доста по бързо от колкото без да се бърка. Когато температурата на кашата достигне около 50 градуса целзии, тоест запарва на пръста тогава едрите парчета и гъсотото на материалът изплува най-отгоре. Това е най-точният момент за добавяне на сухи плодове, треви, билки и т.н. , понеже тоя гъсточ не позволява на теа добавки да потънат на дъното и да загорят.Тогава се прекратява бъркането и се затваря казанът и шансът да загори е твърде малък. Дюли никога не са варили при мен, но смятам тая практика е приложивам за всякакъв вид каши. В краен случай може да се сложи плява (слама), само че такова нещо съм виждал само при джибровка и е адси стара "технология " и си мисля че все пак сотава някъв старничен вкус. Други колеги с опит да споделят!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 07:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ijs най-добре прецеди дюлевата каша вземи една мрежа за рачило и с нея. В оцедената твърда част добави вода /добре е да е гореша от боилера/ разбъркай хубаво и прецеди отново. При по ниско алкохолните джибри по добре се отделят ароматите. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 10:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ферментиращата маса никак не е гъста ,тъй като смлях всичко с месомелачка след термична обработка на дюлите.Друг е въпроса какво ще се получи,защото нещо уж ври а стои на 9-10% захарност от 3 дена...иначе мирише на алкохол.
Ще изчакам още 5-6 дена като вечер ще подгрявам част от джибрата,въпреки че тя е на топло-приблизително 14-15 градуса...може би и за това по бавно ферметира накрая,просто иска малко по топло???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 12:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Като съвет за затоплянето в една 10л. туба от минерална вода налей гореща вода от бойлера затвори тубата с капачката и я потопи в материала. Бидона го завии с две одеала. Сутрин и вечер може да сменяш водата в бутилката с гореща.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2010, 12:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
даа бях се сетил за нещо подобно,обаче така съм напълнил бидона че няма място за такава бутилка...както и за по-малка)))Хитро!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2010, 00:36 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
ilu6a. Това е същия щам дрожди като турбо дрождите те работят от 20 до 40 градуса и са много добри лятото ама сега е трудно да работиш с тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2010, 09:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Дааа то си пише на опаковката...но аз се надявах в къщи,защото съм на парно да е достатъчно топло...
Но както се оказва не е достатъчно-почнах да подгрявам с една духалка вечерно време и сутрин ,като през останалото време бидона плътно е завит с едно одеало!
ще го подържа така подгрявайки го до края на другата седмица,и ако няма понижение на захарноста-ВАРИМ ТАКА!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2010, 10:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
По повод на притесненията на ilu6a за ниската температура ми хрумна начин за подгряване.Ако имаш електрическо одеало защо не пробваш да завиеш бидона с него.Но като чета че си на парно май такова нещо не ти е било нужно.Идеята я взех от една инсталация в която тръбопроводите имаха нагреватели (ел.) и бяха изолирани.
Като предлагам тая идея трябва да се знае че е в суров вид,никога не съм я ползвал и не знам какъв ще е ефектът.
Смятам че няма да допусне понижаването на температурата,ако не може да я повиши.Има и опасност от ел.ток ако се намокри може да те удари,освен това има и опасност от семейно битови разправии.
Струва ми се че досега не сме дискутирали подгряване на ферментационна каша,е Петьо е пионер със своята водна грейка но за други не се сещам.
:kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2010, 16:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Миналата година март месец така ме мъчеше една ечемичена джибра, бях сложил малко мая, но псле добавих мая и с водната грейка и две одеала оправих работата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 19:54 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
ijs написа:
Тези, които варят ракия от дюли, какво са сложили на дъното в казана? Защото дюлевата каша по време на варене прегаря!
Моля, някой да ни каже нещо....


Приди година откарах моето джибре на един познат да ми го свари и той ми демонстрира как се справя със загарянето на материала. Взе и отдели течната част от гъстата, течната я изсипа в казана а гъстата я сложи в чувал (старите конопени мисля че са) и го завърза отгоре и го сложи и него в казана. След това затвори казана си го вари по стандартният начин. Накрая, като всичко беше готово отвори казана и издърпа чувала навън, а течната част я изсипа от казана. Не съм много вещ, но мисля че по този начин няма шанс да загори, какъвто и да е материал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Г-н Симеонов шлюпките и твърдата част на гроздето и плодовете са богати на най различни органични съединения, по принцип при дестилацията на ферментирли плодови каши се стремим да получим етилов алкохол и някъкъв приятен аромат, за литър или два повече ракия има ли смисъл да товарим цялото количество краен продукт с най различни отрови и когато прекалим с употребата му да ни боли главата. За това е препорачителни да се отделт твърдата част от джибрата, а и така няма да загори казана. Че при вашият случай е било по добре да се оцеди хубаво съдържанието на чувала и да се вари без твърдата част, а и в зависимост от видъ на материал от който е чувала при варенето той може да предаде специфичен аромат на ракията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2010, 10:11 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
petiomalchev написа:
а и в зависимост от видъ на материал от който е чувала при варенето той може да предаде специфичен аромат на ракията.


Не случайно казах, че не съм много вещ във варенето на ракия (а по консумацията) :lol: , но ракията си беше перфектна и нямаше никакъв специфичен аромат


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 359 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима