Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Май 2018, 02:38 Дата и час: 21 Май 2018, 02:38

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 07:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 57
Ами да сложи по 10 кг,но тогава ще пие одеколон от дюли,щото аромата ще е мнооого силен.А от дюлите освен аромат какво друго излиза като ракия???


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 09:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
ама какво се хванахте с тези дюли и консервацията,че и преварени веднъж...Тъпите дюли на борсата струват 60ст килото и ги има чаааак до март ..април...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 11:20 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 298
ilu6a написа:
ама какво се хванахте с тези дюли и консервацията,че и преварени веднъж...Тъпите дюли на борсата струват 60ст килото и ги има чаааак до март ..април...


Абе 60 ст., ама като се замислиш колко малко захар имат и основно са за аромат при ферментацията може би си заслужава "втората употреба"


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 11:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
За мен лично излишна играчка с разни гъсти каши да се занимавам,че и да ги пазя...
Отиваш на борсата взимаш си 30кг и си работиш-имхо естествено...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 16:57
Мнения: 13
lhristov написа:
Еми аз да отговоря.
Първо, добре дошли на нашата маса на pepe и Магика.
Та, pepe, готов си за казана. На мен ми е малко чудно как дори си стигнал да захарност 0, защото, заради пектина в дюлите при мен по-малко от 3 не съм виждал. Колкото и да ги чакам и мъча. А това, че е газирано, мътно, има пяна, въобще да не те притеснява. Опитай го и на вкус. Не трябва да има сладост, трябва да горчи, да се усеща алкохола на нос и на вкус. Абе като младо вино от ДЮЛИ. И да киселее, но това вече е мога да обясня как и колко.
Магика, ти какво толкова бъркаш. Щом си изчел достатъчно, би трябвало вече да знаеш, че на дрождите им трябва кислород в началото. Ден, два, да кажем три. После НЕ. Да затиснеш шапката е добро решение. Няма да навреди. Но какви гъби, какви плесени те притесняват не знам. Абсурд е по време на ферментацията. Освен ако не заразиш материала с нещо.
Така добре ли е? Просто следи захарността как пада и температурата в граници. И... ще да станат нещата.
Успех Ви желая.

ПП. Да, и Мони подкрепя за казана. :megagrin:
ППП. Нов въпрос - нов отговор. "Колко време може да седи така готовото джибре."
Ми, в това студено време може да седи. Плътно затворено и на студено. Пък, ако имаш и патоки, да спиртоваш с тях, за да вдигнеш градуса, и до пролетта може да изкара.
ПППП. Ей, Мони е на линия и ме изпреварва. Наздраве, Бароне.


Приятелю, ти на 3 захарност ли я вариш..?!? Преваряш ли я после..?! Ако не има ли някакви странични ефекти (силен сутрешен главобол, заради неферментиралата захар)..?! Благодаря!

Наздраве!

_________________
Ако вървиш след бръмбар ще стигнеш до лайно.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 17:54
Мнения: 8
„Не ферментиралата захар “, си е просто захар. При варенето тя просто си остава в казана и след това заминава в канала.Сутрешното главоболие идва по друга линия.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 57
Колега,ще поясниш
ли?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 17:54
Мнения: 8
vvgrozev написа:
Колега,ще поясниш
ли?


Захарта няма как да премине в ракията при варенето. За да те боли главата от нея.Тя захарта си остава в казана при варене не преминава в готовия продукт.Проблема е в това ,че я губиш ,защото я изхвърляш.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2014, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 17:53
Мнения: 10
Здравейте отново!!!!!
Имам проблем с дюлите които заредих за втори път.
При зареждането направих всичко както при първото зареждане.
Джибрето ми е на топло на 22 градуса стайна температура.
Вреше доре свали до 6 захарност и спря.
Вече повече от 10 дена стои на тази захарност и не мърда.Плода падна на дъното и почти няма плод и пяна отгоре.
Дайте съвет какво да правя!!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2014, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2787
Местожителство: ''Survivor'' България
pepe написа:
Здравейте отново!!!!!
Имам проблем с дюлите които заредих за втори път.
При зареждането направих всичко както при първото зареждане.
Джибрето ми е на топло на 22 градуса стайна температура.
Вреше доре свали до 6 захарност и спря.
Вече повече от 10 дена стои на тази захарност и не мърда.Плода падна на дъното и почти няма плод и пяна отгоре.
Дайте съвет какво да правя!!!!

Има два варианта; да си купиш дрожди за трудна ферментация които издържат на голям
алкохолен градус или да разредиш джибрето с малко топла вода.
Примерно ако ти е 100 л джибрата 3-4 л вода е достатъчно...успех....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2014, 13:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 17:53
Мнения: 10
Мони мерси за помоща!!!!!!
Ще ми кажеш ли защо се слага топла вода ако е за да подгрея течността то мойта е бая топла.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2014, 10:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2787
Местожителство: ''Survivor'' България
pepe написа:
Мони мерси за помоща!!!!!!
Ще ми кажеш ли защо се слага топла вода ако е за да подгрея течността то мойта е бая топла.

За да разреди малко алкохола в джибрата. Високият алкохолен градус/джибрата/ убива дрождите.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2014, 18:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2009, 19:08
Мнения: 11
Тази година сложих около 15 кг. дюли. Сварих ги, разбърках ги с бъркалка за теракол и сложих 14 кг. захар. За да започне ферментацията използвах мая за хляб. Всичко върви добре/да не чуе Дявол/, но се притеснявам как да ги сваря след това, защото материала стана като пюре. Изчетох темата, а има и още една за варене на дюли и смятам да ги разредя здраво с вода и да бъркам казана до като стигне около 40-50 С. преди да го затворя. Правилно ли е така или да търся други варианти за да не загори материала. Благодаря на отзовалите се.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 14:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2014, 11:51
Мнения: 3
Здравейте на всички форумци! Някъде четох една мисъл: "Три дена глупави експерименти ИКОНОМИСВАТ половин час четене".
Та и аз така - рязах неустановено голямо количество дюли, сложих 10 кг захар, вода до 80% от бидона (и той не се знае колко литров е)
и вече година стои на терасата. Скоро помирисах съдържанието му и е нещо между оцет и ацетон.
Та, въпросът ми е, да го напълня ли с въздух :D (т.е. да изхвърля онова в бидона) или може да се спаси нещо?
Благодаря ви предварително.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 673
Местожителство: София
Емиле, изхвърляй. Няма смисъл да палиш огъня.

Сега започва сезона на дюлите. Направи си джибра по правилата и вари навреме. Само така резултата ще е пърфект.

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима