Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 28 Май 2018, 08:43 Дата и час: 28 Май 2018, 08:43

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
Емилчо,май си нямал работа :) Събирай пак дюли,режи,доливай сироп 3,5-1 и си готов.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 19:09 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1423
Местожителство: Дупница
vnnaidenov - той пита какво да прави със старите ! Не се разбра ти какво го съветваш.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2014, 11:51
Мнения: 3
Благодаря ви. Аз разбрах какво се опитва да ми каже колегата. В своя защита ще спомена, че вината за съсипаните джибри не е изцяло моя. Врънках комшията да я изпечем, че аз нямам казан, а той има, но той все се ослушваше. Сега има 20 кила дюли и се чудя за компот ли, за сладко ли, за джибри ли...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 22:56 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1423
Местожителство: Дупница
За сладко са много , за ракия са малко - направи компот! След няколко години ще събереш компотите от всички реколти и ще ги "рециклираш" ! :megagrin:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2014, 00:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
Почти ще се съглася с Марио: 2-3кг на сладко, останалите на компот(по-добре се запазва от бидон на балкона, лесно се ферментира на малки порции, които пък лесно се дистилират в личен и евтин дестлатор от тенджера, без да се молиш на комшията) ;)
Всъщност на сладко се запазва още по-дълго, а после с малко вода и пак като компотите :D


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
Миналогодишното изпълнение беше на ниво.И как няма да е ,като на повече от 500 кг дюли съм сложил не -повече от 30 кг захар.Правих какви ли не експерименти- казана пече 80 литра преко сили.
Потвърди се това което някои колеги споделиха.От чиста дюля имаше такъв аромат(абе удараше на смрад), че ако не бях правил всичко сам от А до Я никой не можеше да ме убеди, че това не е някакъв супер екстра спирт с добавка на изкуствен аромат.А бе не се пие.Имаш чувство че ти набутват в носа концентрат от дюлев извлек.
Имах издънка на втория казан, щото нали вече сме големи майстори и набутах малко повече от гъстото.От чучура текна жълто и аз го гледах като абдал 15 минути докато засмърдя на загорело. Разгеле материал имаше много и това просто го оставих настрана.
Общо взето след преварка набамках 40 литра на около 67 градуса в една 50 литрова дамаджана.Имам две бурета(50 и 30 л.), ама бяха заети с джанкова(пак натюр- никакъв шикер)голямото, и гроздова малкото.Имам и едно 100 л., ама то откога не е виждало ракия само то си знае.
В дамаджаната набутах камъче от аквариум(тези белите от едно време), магьосвах го 15 дни, ама не даде кой знае какъв резултат.
Да не ви досаждам, едното буре се изпразни и там наврях дюлевата. Е след 9 месеца нямам думи -еликсир.
За проблема с тазгодишната дюлева , малко по-късно.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 11:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
При мен силния аромат се получи че си счупих термометъра точно преди изваряването, и го изкарах на обикновен режим. Сега съм направил над 60 компота по 0.800 грама и лятото ще действам. Дюлева ми трябва за разнообразие в асортимента, че и без това е беден. И аз оставих едно 50 литра акациево буре държало джанковица да се отмирисва.
Все си мисля, че сложим ли веднъж дюлева, край, бурето си остава само за дюли.
Някой знае ли къде има от така хвалената сръбска дюлева, да пробвам, и ако наистина е качествена, да имам база за сравнение, че освен моя парфюм, друга не съм пил.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Последна промяна pentcho на 03 Дек 2014, 12:00, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 11:54 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1423
Местожителство: Дупница
Сръбска дюлева има непрекъснато в магазините на търговската верига СВА . Не мога да я препоръчам или отрека , защото никога не съм я опитвал.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 12:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
Благодаря Марио, а някой опитвал ли е оригинална заводска сръбска дюлева. Да сподели,да не се окаже като нашата,спирт и т.н.т.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 15:23 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1958
Местожителство: София
Опитвах от любопитство в кръчма някаква сръбска дюлева, но беше веселба, та не запомних марката. Не си струваше парите изобщо. Дюлевият аромат беше слаб и се губеше сред нехарактерни примеси, доловими първоточни компоненти. На вкус повече остра, грубо усещане върху небцето. Липса на характер и дълъг неприятен послевкус, подобен на аспартама в долнокачествените сладкарски продукти. Имах доста по-високи очаквания и силно съм разочарован :down:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2015, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Фев 2015, 16:07
Мнения: 3
Местожителство: София
Здравейте колеги,искам да споделя и моя опит,въпреки че почти всичко е предъвкано по темата.
материал - между тридесет -тридесет и пет,максимум до 40 килограма дюли.Изчистени от загнивания,нарязани и сварени в около 20 литра вода.Захар - 17 килограма на 50 литра вода.Винени дрожди за трудна ферментация /такива ми бяха останали/.Материала стана бавно защото до Коледа бе навън,почти не бе мръднал.Вкарах го в кухнята след малко пререкание с госпожата.До 4 януари бе на стайна температура,след това му сложих нагревател 100W за 4 седмици до падане захарността на 0.На 31 януарии свещенодействах - двойна дестилация,като прибавих 8 литра 30 градусова патока останала от гроздовата при първата.При втората бях оставил към петнайсет литра от пращината /за аромат/.Резултат 15 литра на 61-62 градуса и десет литра патока на около 25 градуса.Много-малко доволно! Направих я с близо седем литра дестилирана вода на 43-44.
Сега основното:1.Пращината трябва да е много чорбалива - никога няма да загори.Същото важи и за другите плодови всъщност.2.Дюлата е основно за аромат,ракията я прави захарта.Който иска по-слаб аромат да изчисти семките на дюлата.миналата година ми дадоха такъв акъл,че било по-хубаво.Може би ,но аромата никакъв го нямаше.По този начин можете да варирате,като на част от дюлите изчистите семките.Но дюлева без мирис на дюли....
3.Не се плашете от голямо количество захар.Е,всичко с мерка...правим матряла на 23-24% захарност.Това се знае от всички,предполага се...Митове и легенди,че боляла главата.Боли ,но от друго.Дюлева ракия без захар няма как да стане.Дюлата има захарност максимум 5-6%.4.С дюлевата може да преварявате каквато ви е останала патока а и друга "калпава" продукция.Аромата на дюлята е силен и няма да се промени, аромата го правят семките,пак повтарям.
Дано да съм бил полезен.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2015, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
vas написа:
Аромата на дюлята е силен и няма да се промени, аромата го правят семките,пак повтарям. Дано да съм бил полезен.

Колега моите уважения към теб но мисля че си в голямо заблуждение.
Прост пример; вземи и сдъвчи няколко семки и виж какъв аромат ще се
получи в устата ти.......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2015, 01:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
"vas"- колега аз не мога така категорично да препоръчам нещо в което нямам толкова опит.От по -предните ми постове ще видиш , че и една година отлежаване за мен не е меродавно. Затова и не бързах да давам оценки, камо ли съвети. Със сигурност мога да кажа че "семито" трябва да се отстранява. Ароматите на почти всички плодове се намират непосредствено под кората(ципата).Това за мен си има и естествено обяснение ,но не го натрапвам на никой.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2015, 10:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Фев 2015, 16:07
Мнения: 3
Местожителство: София
Не съм искал да изглежда като съвет.Просто споделих изпитана от мен "рецепта" по която съм действал 5-6 години.
А инак който иска да пробва,кеф му със семки,кеф му без.Да пробва и с каша,ако смята че иска да му е по-гъстичко и му се чегърта после казана.Да не слага захар,че боли после главата и прочие.Абе експериментите са му майката...
Само за протокола...колега,колко години трябва да "вари" човек ракия от определен вид,че да може да претендира за известен опит?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2015, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2009, 19:08
Мнения: 11
Миналата есен заложих дюли за ракия, като изчистих семето, сварих ги и ги намачках. Сложих дрожди и започна ферментацията. За съжаление захландня и покрих бидона с одела и го оставих за пролетта. Вчера премерих захарността, но захаромера стои на 10 об. еденици. Явно ферментацията е спряла. Какво да направя за да мога да я възбудя наново. Дрожди, мая за хляб и дали изобщо ще стане нещо. Късен плод е и ме хвана студа.


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bobopeli и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима