Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 11:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
За мен лично излишна играчка с разни гъсти каши да се занимавам,че и да ги пазя...
Отиваш на борсата взимаш си 30кг и си работиш-имхо естествено...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
[quote="ilu6a"]За мен лично излишна играчка с разни гъсти каши да се занимавам,че и да ги пазя...
Отиваш на борсата взимаш си 30кг и си работиш-имхо естествено...[/quote]

Подкрепям. И аз така действам.

Извинявам се само, но какво е "имхо"?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Това "имхо" може да се разбира като: лично мнение; "аз така мисля", "аз така процедирам" или нещо от този сорт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 21:33 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
In my humble opinion - по мое скромно мнение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Благодаря.
Извинявам се за Off-а.
Моля да бъде изтрито. Явно е нещо от новия български език или стария латински. Научих нещо ново днес.
Благодаря, колеги.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 16:57
Мнения: 11
lhristov написа:
Еми аз да отговоря.
Първо, добре дошли на нашата маса на pepe и Магика.
Та, pepe, готов си за казана. На мен ми е малко чудно как дори си стигнал да захарност 0, защото, заради пектина в дюлите при мен по-малко от 3 не съм виждал. Колкото и да ги чакам и мъча. А това, че е газирано, мътно, има пяна, въобще да не те притеснява. Опитай го и на вкус. Не трябва да има сладост, трябва да горчи, да се усеща алкохола на нос и на вкус. Абе като младо вино от ДЮЛИ. И да киселее, но това вече е мога да обясня как и колко.
Магика, ти какво толкова бъркаш. Щом си изчел достатъчно, би трябвало вече да знаеш, че на дрождите им трябва кислород в началото. Ден, два, да кажем три. После НЕ. Да затиснеш шапката е добро решение. Няма да навреди. Но какви гъби, какви плесени те притесняват не знам. Абсурд е по време на ферментацията. Освен ако не заразиш материала с нещо.
Така добре ли е? Просто следи захарността как пада и температурата в граници. И... ще да станат нещата.
Успех Ви желая.

ПП. Да, и Мони подкрепя за казана. :megagrin:
ППП. Нов въпрос - нов отговор. "Колко време може да седи така готовото джибре."
Ми, в това студено време може да седи. Плътно затворено и на студено. Пък, ако имаш и патоки, да спиртоваш с тях, за да вдигнеш градуса, и до пролетта може да изкара.
ПППП. Ей, Мони е на линия и ме изпреварва. Наздраве, Бароне.


Приятелю, ти на 3 захарност ли я вариш..?!? Преваряш ли я после..?! Ако не има ли някакви странични ефекти (силен сутрешен главобол, заради неферментиралата захар)..?! Благодаря!

Наздраве!

_________________
Ако вървиш след бръмбар ще стигнеш до лайно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 17:54
Мнения: 8
„Не ферментиралата захар “, си е просто захар. При варенето тя просто си остава в казана и след това заминава в канала.Сутрешното главоболие идва по друга линия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Колега,ще поясниш
ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2011, 17:54
Мнения: 8
vvgrozev написа:
Колега,ще поясниш
ли?


Захарта няма как да премине в ракията при варенето. За да те боли главата от нея.Тя захарта си остава в казана при варене не преминава в готовия продукт.Проблема е в това ,че я губиш ,защото я изхвърляш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2013, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 599
Да ползвам темата на ilu6a. Есента майка ми събрала падналите дюли,а другите на по късен етап обрулила. Направила компоти,сладка желета разни и ме пита,какво да прави с останалите. Ама има ли останали,от 20 години за първи път.Как какво-ракия естествено! Днес, утре, нищо не правя и те понеже са набити почнали да гният.Вече е студено,няма къде да държа джибрето,давай ги на комшиите.Да, ама тя взела,че ги измила,изрязала гнилото и семките,нарязала ги на дребни кубчета,напълнила плътно бурканите,заляла със захарен сироп и варила около два часа.Защо бе маминка/аз така и викам/тоя къртовски труд.Как защо,нали ще варим ракия на пролет.Просълзи ме. И така,имам 50 буркана,които ще заложа да ферментират в началото на лятото.Дюлите през мелачката,вода захар дрожди,ясно е. Въпроса ми е, да разделя ли тези 40 кг. дюли на две, или всичко за 100 кг. казан наведнъж.Искам да получа продукт с лек,загадъчен вкус на дюля,не обичам силните аромати. Това,че материала ще е само от компоти предполагам,че няма нещо по специално при залагането на джибрата. За първи път ще варя дюлева,не искам да отиде на вятъра труда на майка ми.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2014, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 17:53
Мнения: 10
Здравейте отново!!!!!
Имам проблем с дюлите които заредих за втори път.
При зареждането направих всичко както при първото зареждане.
Джибрето ми е на топло на 22 градуса стайна температура.
Вреше доре свали до 6 захарност и спря.
Вече повече от 10 дена стои на тази захарност и не мърда.Плода падна на дъното и почти няма плод и пяна отгоре.
Дайте съвет какво да правя!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2014, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
pepe написа:
Здравейте отново!!!!!
Имам проблем с дюлите които заредих за втори път.
При зареждането направих всичко както при първото зареждане.
Джибрето ми е на топло на 22 градуса стайна температура.
Вреше доре свали до 6 захарност и спря.
Вече повече от 10 дена стои на тази захарност и не мърда.Плода падна на дъното и почти няма плод и пяна отгоре.
Дайте съвет какво да правя!!!!

Има два варианта; да си купиш дрожди за трудна ферментация които издържат на голям
алкохолен градус или да разредиш джибрето с малко топла вода.
Примерно ако ти е 100 л джибрата 3-4 л вода е достатъчно...успех....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2014, 13:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Дек 2013, 17:53
Мнения: 10
Мони мерси за помоща!!!!!!
Ще ми кажеш ли защо се слага топла вода ако е за да подгрея течността то мойта е бая топла.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2014, 10:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
pepe написа:
Мони мерси за помоща!!!!!!
Ще ми кажеш ли защо се слага топла вода ако е за да подгрея течността то мойта е бая топла.

За да разреди малко алкохола в джибрата. Високият алкохолен градус/джибрата/ убива дрождите.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2014, 18:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2009, 19:08
Мнения: 11
Тази година сложих около 15 кг. дюли. Сварих ги, разбърках ги с бъркалка за теракол и сложих 14 кг. захар. За да започне ферментацията използвах мая за хляб. Всичко върви добре/да не чуе Дявол/, но се притеснявам как да ги сваря след това, защото материала стана като пюре. Изчетох темата, а има и още една за варене на дюли и смятам да ги разредя здраво с вода и да бъркам казана до като стигне около 40-50 С. преди да го затворя. Правилно ли е така или да търся други варианти за да не загори материала. Благодаря на отзовалите се.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима