Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2014, 18:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
MONI BARONA написа:
Изчетох темата, а има и още една за варене на дюли и смятам да ги разредя здраво с вода и да бъркам казана до като стигне около 40-50 С. преди да го затворя. Правилно ли е така или да търся други варианти за да не загори материала. Благодаря на отзовалите се.

Един вариант от мене;
Разреждаш с много вода и вариш, като събираш всичко което излезе,
после го преваряваш с малко прецеден сок от джибрата който предварително трябва да си запазиш.
Успех.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 14:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2014, 11:51
Мнения: 4
Здравейте на всички форумци! Някъде четох една мисъл: "Три дена глупави експерименти ИКОНОМИСВАТ половин час четене".
Та и аз така - рязах неустановено голямо количество дюли, сложих 10 кг захар, вода до 80% от бидона (и той не се знае колко литров е)
и вече година стои на терасата. Скоро помирисах съдържанието му и е нещо между оцет и ацетон.
Та, въпросът ми е, да го напълня ли с въздух :D (т.е. да изхвърля онова в бидона) или може да се спаси нещо?
Благодаря ви предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Емиле, изхвърляй. Няма смисъл да палиш огъня.

Сега започва сезона на дюлите. Направи си джибра по правилата и вари навреме. Само така резултата ще е пърфект.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 16:34 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
Емилчо,май си нямал работа :) Събирай пак дюли,режи,доливай сироп 3,5-1 и си готов.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 19:09 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
vnnaidenov - той пита какво да прави със старите ! Не се разбра ти какво го съветваш.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 621
pentco написа:
Въпроса ми е, да разделя ли тези 40 кг. дюли на две, или всичко за 100 кг. казан наведнъж.Искам да получа продукт с лек,загадъчен вкус на дюля,не обичам силните аромати.


Това попитах преди около десет месеца, но никой не ми отговори, сам си отговорих. Сега имам дестилат с аромат, който като отпия ми избива през носа и ушите.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"но никой не ми отговори"
Имай нужното търпение.След 500 кг дюли имам какво да кажа, ама имам и какво да питам.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2014, 11:51
Мнения: 4
Благодаря ви. Аз разбрах какво се опитва да ми каже колегата. В своя защита ще спомена, че вината за съсипаните джибри не е изцяло моя. Врънках комшията да я изпечем, че аз нямам казан, а той има, но той все се ослушваше. Сега има 20 кила дюли и се чудя за компот ли, за сладко ли, за джибри ли...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"В своя защита ще спомена"
Каква защита бе приятел?! Ние да не сме на война?Искам да кажа ,че и при мен имаше някакви нюанси(издънки по наше му).Ама горе - долу се оправих.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 22:56 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
За сладко са много , за ракия са малко - направи компот! След няколко години ще събереш компотите от всички реколти и ще ги "рециклираш" ! :megagrin:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 621
баджо написа:
"но никой не ми отговори"
Имай нужното търпение.След 500 кг дюли имам какво да кажа, ама имам и какво да питам.


След близо година чакане, май имам голямо търпение. Ти защо не сподели малко опит след тези 500кг.? :)

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2014, 00:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Почти ще се съглася с Марио: 2-3кг на сладко, останалите на компот(по-добре се запазва от бидон на балкона, лесно се ферментира на малки порции, които пък лесно се дистилират в личен и евтин дестлатор от тенджера, без да се молиш на комшията) ;)
Всъщност на сладко се запазва още по-дълго, а после с малко вода и пак като компотите :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2014, 00:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 621
msergiev написа:
За сладко са много , за ракия са малко


То за сладко може и 50 кг. да са малко, въпрос на количество консумация, а за ракия е въпрос на вкус, може 20 да са много,може и малко, в моя случай са достатъчни като количество за аромат,на друг маже да му се види като водка.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
pentco- прав си, трябваше отдавна да споделя какви са резултатите,но по стара традиция всеки пищи когато яйцето му дойде до г.зъ.
Миналогодишното изпълнение беше на ниво.И как няма да е ,като на повече от 500 кг дюли съм сложил не -повече от 30 кг захар.Правих какви ли не експерименти- казана пече 80 литра преко сили.
Потвърди се това което някои колеги споделиха.От чиста дюля имаше такъв аромат(абе удараше на смрад), че ако не бях правил всичко сам от А до Я никой не можеше да ме убеди, че това не е някакъв супер екстра спирт с добавка на изкуствен аромат.А бе не се пие.Имаш чувство че ти набутват в носа концентрат от дюлев извлек.
Имах издънка на втория казан, щото нали вече сме големи майстори и набутах малко повече от гъстото.От чучура текна жълто и аз го гледах като абдал 15 минути докато засмърдя на загорело. Разгеле материал имаше много и това просто го оставих настрана.
Общо взето след преварка набамках 40 литра на около 67 градуса в една 50 литрова дамаджана.Имам две бурета(50 и 30 л.), ама бяха заети с джанкова(пак натюр- никакъв шикер)голямото, и гроздова малкото.Имам и едно 100 л., ама то откога не е виждало ракия само то си знае.
В дамаджаната набутах камъче от аквариум(тези белите от едно време), магьосвах го 15 дни, ама не даде кой знае какъв резултат.
Да не ви досаждам, едното буре се изпразни и там наврях дюлевата. Е след 9 месеца нямам думи -еликсир.
За проблема с тазгодишната дюлева , малко по-късно.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 11:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 621
При мен силния аромат се получи че си счупих термометъра точно преди изваряването, и го изкарах на обикновен режим. Сега съм направил над 60 компота по 0.800 грама и лятото ще действам. Дюлева ми трябва за разнообразие в асортимента, че и без това е беден. И аз оставих едно 50 литра акациево буре държало джанковица да се отмирисва.
Все си мисля, че сложим ли веднъж дюлева, край, бурето си остава само за дюли.
Някой знае ли къде има от така хвалената сръбска дюлева, да пробвам, и ако наистина е качествена, да имам база за сравнение, че освен моя парфюм, друга не съм пил.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Последна промяна pentcho на 03 Дек 2014, 12:00, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata, Мъхнат, НИКИ 57 и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима