Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Май 2018, 01:55 Дата и час: 21 Май 2018, 01:55

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2015, 04:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2009, 19:08
Мнения: 11
Хайде някой да помага, че вече не зная какво да правя! Бидоха вече е в оранжерията, извадих около 10 л . течност загрях я до около 30 градуса и започна да образува шапка. Поставих в основния материал и в следствие на топлината започна да ври. Но всичко за един ден. Вчера пак шапката беше потънала.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2015, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2787
Местожителство: ''Survivor'' България
Разреди с малко вода(на 100л около 3 до 5л вода) сложи и дрожди за трудна ферментация
ако нямаш такива сложи две пакетчета суха мая--- като едното го разбъркай в материала с другото
поръси от горе без да бъркаш, за предпочитане е мая на д-р Йоткер защото има в нея и храна за дрождите.... И на топличко :D Успех...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2015, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
За да нямам такива проблеми си ги правя на компот, и като се стопли времето действам. Като труд, само реденето по бурканите е в повече, другото си е същото.
"Лошото" е, че ако ти харесат, може да не стигнат до казана.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2015, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1184
Местожителство: Плевен
Вари.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Фев 2015, 16:07
Мнения: 3
Местожителство: София
Ще стане колега,не се отчайвай ,а и бърза работа нямаме.Колкото по-рано я свариш,толково по-бързо ще свърши.
Какво трябва да направиш? Според мен сложи малко дрожи за рестартиране на ферментацията и нагревател в бидона.Аз ползвам за аквариум на който температурата се задава и той сам си се включва и и изключва.Това когато нагревателя е по-мощен или пък съда ти е по-малък. Иначе и обикновен 100 вата на 100 литра ще ти свърши работа.Леко ,леко ще свалиш падне ли на 2-3 вари,ако не ти се чака съвсем до нулата.
И прави сметка,че вече нещата стават по-бавно,не е като при първичната ферментация.Абе до месец ще стане!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
Който е докарал дюли до казана за по-малко от два месеца, нека се похвали. :lachtot:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1184
Местожителство: Плевен
Едва ли има такива,все напролет варим дюлите.Без повторна активация на ферментицията и винаги си излиза очакваното.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
Аз ги заложих някъде август. Добре, че накарах майка ми да погледне какво става, покрай мене се научи и тя на тънкостите, и газ към село. Та точно на 20 ден бяха в казана.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1184
Местожителство: Плевен
Дюли,узрели,август.??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
При него е от лански компот. Аз питах за джибре директно от дюли.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 16:07 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1957
Местожителство: София
Дюлите обикновено се сваряват, дори да не използваш компоти.

Няколко капки пектолитичен ензим ще свършат още по-добра работа...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1184
Местожителство: Плевен
Мелим дюлите в месомелачка,не ги варим.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 23:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
"Няколко капки пектолитичен ензим ще свършат още по-добра работа..."
С ензим не съм пробвал. Смятах да опитам, даже питах Виктор търновския за нещо подходящо. Каза ми, че техен колега спец бираджия е пробвал , но не е доволен.Това до някъде ме възпря, а пък и лани реколтата беше никаква. Ако тази година е добра-що да не опитам с ензим.
Преди две години имаше дюли бол. Направих доста експерименти. Един бидон около стотина литра беше от варени дюли. Още докато се варят, махалата се осмърдява на дюли. При 45-50 градуса аромата се освобождава,и в материала явно остава минимална част.
Останалите над 400кг, ги рендосах с две обикновени домакински рендета(и достатъчно помощници), като сърцевината със семките винаги отделях. Правих и със захар, и без.Варих гъсто , и рядко джибре.Един казан го загорих за да видя докъде трябва да се разрежда.
При всичко това обаче ферментацията беше вяла.Помещението дето бяха тези експерименти е склад с парно и температурата може да се регулира от 15 до 30 градуса.
Това което са забелязали и другите колеги е безспорен факт- ферментацията като че ли върви на някакви етапи- отначало всичко е наред и при 10 % захарност спира.След това с доста мъки пак се възобновява...и така няколко месеца,независимо от комфортните условия.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2015, 07:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2009, 19:08
Мнения: 11
Сварих дюлите. Затоплих материала, оставих го на топло и Поставих едно пакетче мая. Ферментацията започна, но на 5% пак спря. Сварих ракията като много разредих материала. Загоряло нямаше. Изкарах около 9 л. ракия на 50 градуса от 15 кг. захар. Аромат има, но има лек горчив вкус. Може ли нещо да се направи?


Последна промяна venll на 26 Апр 2015, 15:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2015, 07:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2009, 19:08
Мнения: 11
А за моето леко нагарчане някой ще сподели ли лек.


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима