Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Май 2018, 21:19 Дата и час: 23 Май 2018, 21:19

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Нямах нерви да рендосвам и сложих в котела 50кг почистени дюли да ги сваря. На тези 50кг варена дюла мисля да сложа 15кг захар на 40л вода и да посея дрожди за бяло вино. Добре ли е отношението между плода и захарния сироп ? Не намерих специални дрожди за плодова ракия и ме посъветваха в агроаптеката за тези за бяло вино.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 13:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
Съотношението е добро, но водата може би ти е много.Смеси сиропа с варените дюли, и като разбъркаш добре виж колко е захарността.Когато се варят дюлите пускат повече сок.Докарай захарта до 20-22% та да ти е мирна главата. Те ще пуснат още малко сок така че се придържай към горната граница.
Аз тази година имам 80 кг брани от ръка, и ще ги оставя да угният добре.Всичко което има и най-малко нараняване го почиствам, рендосвам и във фризера. Това са десетина дюли на ден и не е изморително.Има още за бране , но майката му е търпение.
Аромата как беше при варенето? Варил съм веднъж и "ароматизирах " махалата. Повече от 60 градуса не е желателно , и дори тогава много от него се губи.Правил съм сравнени с едносортни дюли и разликата е осезаема.Тогава обаче имах половин тон и бая си поиграх.Правих и без никаква захар, и със захар ,и варих, и стъргах на ренде. С рендето е ужас ама последните 5 литра ги пия сега. Фантазия.Нямат грам добавена захар, но това беше заради количеството. Такава година е веднъж на десет. Сега ще е със захар.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 265
Местожителство: ESPAÑA
Привет баджо,ще ми е любопитно да споделиш разликата от тази без захар,и тази,която гласиш със захар! Правил съм със захар и беше "миризлива"" :) :prost:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
Да ти кажа честно разликата се усеща, ако и двете са на масата. Без захар си е по-мека.В аромата почти няма разлика.Задължително прокарвам какъвто и да е дестилат през почти изтощено буре. Дъбови са ми и двете, и пускат лек цвят, но не придават допълнителен привкус. Аромата силно зависи от сорта и до колко са узрели дюлите.Моите бяха от два сорта и това си личеше. Както и при муската, когато са пожълтели, но още не са угнили е най-силен, и постепенно със съзряването намалява, но пък усвоимите захарите се увеличават. Още се двоумя дали да не пробвам тази реколта с ензим.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Сварих дюлите в котела за компоти и когато водата завря риших да сложа вътре и захарта. Стана огромна бака с компот. :) Отделих и пасирах плода и досипах водата в бидона. По този начин не хванах точните литри на водата, може би са около 50л. Реших да премеря захарното съдържание, след като омешам сиропа и кашата и ако се наложи да коригирам. Захаромера ми показа 21 % и мисля да сипя 10л вода, за да докарам до 18-19% захарност. Какво ще кажете?
Другото, което ме притеснява, е че котела, който варих е железен и отвътре имаше ръжда. Като си облизвах пръстите да усетя аромата ми оставаше вкус на метал. Този вкус дали ще се махне след време или ще ми развали ракиятя?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
Имаше няколко теми за дюлева, някъде бях споменал че насякох с брадва малко количество.След десетина минути, тя стана тъмно лилава и замириса на "желязо". Насеченото смесих с рендосано и не се усети в ракията.Количеството му беше обаче под 5 %.
Според мен 22% захар си е по-добре.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 265
Местожителство: ESPAÑA
Човек като има мерак,познания и плод...нещата се получават!!
https://www.youtube.com/watch?v=W13BieMZjTo
На някой колега да му се намира информация за книжлето на проф.Petar Durman......Rakija i rakijski kotlovi...!???


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Никъде не намерих из форума за вкуса на желязо и може ли да се премахне ?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2788
Местожителство: ''Survivor'' България
gizdo007 написа:
Никъде не намерих из форума за вкуса на желязо и може ли да се премахне ?
Вкуса на желязо идва от казана(некачествен казан, лула и др.) има ръжда някъде в него,
преварка на друг казан..... :!:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 118
Някой може ли да каже просто и ясно, защо трябва да се слага ензим на дюлите или като цяло на плодове с повече пектин. Това което намерих е че ензимите имат пектин естераза, която помага за разграждането на пектина до метанол, а точно това не искаме.
При виното е ясно че пектина може да пречи на избистрянето, филтрирането и т.н. но при ракия от дюли или ябълки, това не са неща които ни интересуват.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 16:46 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1957
Местожителство: София
Дюлите са много твърд материал и втечняването му дава съществени предимства. Метанолът в случая е необходимото зло и въпреки че е най-популярното вредно вещество в ракията, не бих казал, че е най-важното.

С пектиназата и пектинстеразата можем да увеличим метанола и до граничните стойности и дори да ги преминем. Косвено снижаваме концентрацията му, като подзахаряваме материала - така единица метанол ще се разпределя на по-голямо количество готов продукт и пак се влиза в нормата. Тъй като в дюлите пектинът е доста, въпрос на калкулация е колко захар е нужна - аз поне не съм се заемал да го смятам.

Понякога, за подобряване на вкусовите качества, дюлевата каша се вари преди посаждането на дрождите. В този случай метанолът практически изчезва и гарантираме достатъчно стерилна среда за перфектна ферментация.

Метанолът винаги присъства, дори и когато се ферментира без плода, да не говорим за случаите, както някои оставят материала за дестилация през пролетта...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2015, 22:05
Мнения: 90
Здравейте на всички. Повече от година чета форума но от днес официално вече ми работи регистрацията.
Сега съм на тема дюли.Ето какво направих до този момент.https://photos.google.com/u/0/photo/AF1QipNoJ_q2CkyOK2NmUQCWzYGRBkzMj-gR1_-xzo3Q
Нарязах дюлите на кубчета след това в месомелачката. Материала е около 40кг. дюли. Добавих 13кг. захар и вода. Захарността я докарах до 21. След престояване една нощ при оглед дюлевия материал се оказа паднал на дъното.Това според мен ще рече, че не е започнала ферментацията. Сега ще потърся плодови дрожди за да ги добавя към материала.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 13:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Дюлевата каша е адски гъста. Минаха 2 седмици, откакто заложих дрожди и захарта е паднала едва на 11% . Кашата така гъста ли ще си остане докрая или ще разреди малко? В момента като разбъркам и е гъсто като желе.
Мога ли като реша да печа да сложа и патока от гроздовата ракия или не е хубаво да се мешат ароматите?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2015, 11:03 
Online
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 59
Местожителство: София
Въпрос към опитните колеги: след като с кума ми обрахме дюлите в двата двора имаме около 150 кг плод, изчистен и нарязан на кубчета. Днес мисля да ги метнем, третирани с гореща вода, по бидоните. Ще ги засипя с 9-10 кг наличва захар. Имам 1 доза дрожди за трудна ферментация и активатор, които ще добавя, утре ще сложа още 2 плюс 2, а във вторник-сряда ще разбием всичко с бъркалка за строителни смеси. В кюпа ще сложим и 10 грама от ензима Депектил кларификасион. Питането ми е за да стане читава ракия колко общо захар и вода е разумно да се добави към това количество дюли?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2015, 19:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2788
Местожителство: ''Survivor'' България
Stranger написа:
имаме около 150 кг плод, изчистен и нарязан на кубчета.
Не знам с какви съдове разполагаш но аз бих направил така;
Разпределям дюлите в 4 бидона(100л) по равно на всеки бидон слагам по 50л вода и
14-15 кила захар(трябва да мериш със захаромера).Тази джибра може да се вари спокойно без разреждане на казана,иначе ако разпределиш в три бидона пак същата захар сместа ще е много гъста и ще се наложи разреждане с вода на казана да не загори,което води до преварка на материала задължително...... Успех...
П,с.захарометъра да не превишава 21% и не по малко от 20% захарност за бърз резултат,
иначе може и по голяма захарност но трябва време.... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима