Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 23:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 11:54 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
Сръбска дюлева има непрекъснато в магазините на търговската верига СВА . Не мога да я препоръчам или отрека , защото никога не съм я опитвал.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 12:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 601
Благодаря Марио, а някой опитвал ли е оригинална заводска сръбска дюлева. Да сподели,да не се окаже като нашата,спирт и т.н.т.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 15:23 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Опитвах от любопитство в кръчма някаква сръбска дюлева, но беше веселба, та не запомних марката. Не си струваше парите изобщо. Дюлевият аромат беше слаб и се губеше сред нехарактерни примеси, доловими първоточни компоненти. На вкус повече остра, грубо усещане върху небцето. Липса на характер и дълъг неприятен послевкус, подобен на аспартама в долнокачествените сладкарски продукти. Имах доста по-високи очаквания и силно съм разочарован :down:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2015, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Фев 2015, 16:07
Мнения: 3
Местожителство: София
Здравейте колеги,искам да споделя и моя опит,въпреки че почти всичко е предъвкано по темата.
материал - между тридесет -тридесет и пет,максимум до 40 килограма дюли.Изчистени от загнивания,нарязани и сварени в около 20 литра вода.Захар - 17 килограма на 50 литра вода.Винени дрожди за трудна ферментация /такива ми бяха останали/.Материала стана бавно защото до Коледа бе навън,почти не бе мръднал.Вкарах го в кухнята след малко пререкание с госпожата.До 4 януари бе на стайна температура,след това му сложих нагревател 100W за 4 седмици до падане захарността на 0.На 31 януарии свещенодействах - двойна дестилация,като прибавих 8 литра 30 градусова патока останала от гроздовата при първата.При втората бях оставил към петнайсет литра от пращината /за аромат/.Резултат 15 литра на 61-62 градуса и десет литра патока на около 25 градуса.Много-малко доволно! Направих я с близо седем литра дестилирана вода на 43-44.
Сега основното:1.Пращината трябва да е много чорбалива - никога няма да загори.Същото важи и за другите плодови всъщност.2.Дюлата е основно за аромат,ракията я прави захарта.Който иска по-слаб аромат да изчисти семките на дюлата.миналата година ми дадоха такъв акъл,че било по-хубаво.Може би ,но аромата никакъв го нямаше.По този начин можете да варирате,като на част от дюлите изчистите семките.Но дюлева без мирис на дюли....
3.Не се плашете от голямо количество захар.Е,всичко с мерка...правим матряла на 23-24% захарност.Това се знае от всички,предполага се...Митове и легенди,че боляла главата.Боли ,но от друго.Дюлева ракия без захар няма как да стане.Дюлата има захарност максимум 5-6%.4.С дюлевата може да преварявате каквато ви е останала патока а и друга "калпава" продукция.Аромата на дюлята е силен и няма да се промени, аромата го правят семките,пак повтарям.
Дано да съм бил полезен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2015, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
vas написа:
Аромата на дюлята е силен и няма да се промени, аромата го правят семките,пак повтарям. Дано да съм бил полезен.

Колега моите уважения към теб но мисля че си в голямо заблуждение.
Прост пример; вземи и сдъвчи няколко семки и виж какъв аромат ще се
получи в устата ти.......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2015, 01:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"vas"- колега аз не мога така категорично да препоръчам нещо в което нямам толкова опит.От по -предните ми постове ще видиш , че и една година отлежаване за мен не е меродавно. Затова и не бързах да давам оценки, камо ли съвети. Със сигурност мога да кажа че "семито" трябва да се отстранява. Ароматите на почти всички плодове се намират непосредствено под кората(ципата).Това за мен си има и естествено обяснение ,но не го натрапвам на никой.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2015, 10:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Фев 2015, 16:07
Мнения: 3
Местожителство: София
Не съм искал да изглежда като съвет.Просто споделих изпитана от мен "рецепта" по която съм действал 5-6 години.
А инак който иска да пробва,кеф му със семки,кеф му без.Да пробва и с каша,ако смята че иска да му е по-гъстичко и му се чегърта после казана.Да не слага захар,че боли после главата и прочие.Абе експериментите са му майката...
Само за протокола...колега,колко години трябва да "вари" човек ракия от определен вид,че да може да претендира за известен опит?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2015, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2009, 19:08
Мнения: 11
Миналата есен заложих дюли за ракия, като изчистих семето, сварих ги и ги намачках. Сложих дрожди и започна ферментацията. За съжаление захландня и покрих бидона с одела и го оставих за пролетта. Вчера премерих захарността, но захаромера стои на 10 об. еденици. Явно ферментацията е спряла. Какво да направя за да мога да я възбудя наново. Дрожди, мая за хляб и дали изобщо ще стане нещо. Късен плод е и ме хвана студа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2015, 04:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2009, 19:08
Мнения: 11
Хайде някой да помага, че вече не зная какво да правя! Бидоха вече е в оранжерията, извадих около 10 л . течност загрях я до около 30 градуса и започна да образува шапка. Поставих в основния материал и в следствие на топлината започна да ври. Но всичко за един ден. Вчера пак шапката беше потънала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2015, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Разреди с малко вода(на 100л около 3 до 5л вода) сложи и дрожди за трудна ферментация
ако нямаш такива сложи две пакетчета суха мая--- като едното го разбъркай в материала с другото
поръси от горе без да бъркаш, за предпочитане е мая на д-р Йоткер защото има в нея и храна за дрождите.... И на топличко :D Успех...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2015, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 601
За да нямам такива проблеми си ги правя на компот, и като се стопли времето действам. Като труд, само реденето по бурканите е в повече, другото си е същото.
"Лошото" е, че ако ти харесат, може да не стигнат до казана.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2015, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Вари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Фев 2015, 16:07
Мнения: 3
Местожителство: София
Ще стане колега,не се отчайвай ,а и бърза работа нямаме.Колкото по-рано я свариш,толково по-бързо ще свърши.
Какво трябва да направиш? Според мен сложи малко дрожи за рестартиране на ферментацията и нагревател в бидона.Аз ползвам за аквариум на който температурата се задава и той сам си се включва и и изключва.Това когато нагревателя е по-мощен или пък съда ти е по-малък. Иначе и обикновен 100 вата на 100 литра ще ти свърши работа.Леко ,леко ще свалиш падне ли на 2-3 вари,ако не ти се чака съвсем до нулата.
И прави сметка,че вече нещата стават по-бавно,не е като при първичната ферментация.Абе до месец ще стане!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Който е докарал дюли до казана за по-малко от два месеца, нека се похвали. :lachtot:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Едва ли има такива,все напролет варим дюлите.Без повторна активация на ферментицията и винаги си излиза очакваното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима