Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 26 Май 2018, 11:29 Дата и час: 26 Май 2018, 11:29

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 08:31 
Online
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 59
Местожителство: София
Благодаря за съвета, Мони.

Дюлите дойдоха малко повече - 180 кг. Разпределих ги в 2 съда - 350 и 120 литра и по твоята схема след малко ще добавя 55 кг захар в големия и 15 кг в малкия и съответно 160 и 50 литра вода. Температурата в мазето е 14-16 градуса, ще затопля малко с духалка и оттам дрожди за трудна ферментация, активатор и един ензим - Депектил кларификасион, който ще ползвам за първи път, но според производителя е идеален както за бели вина, розета и сайдер, така и за дюлева мъст. После ще докладвам за резултатите.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 105
Зачетох се в сайта на Виктор за въпросния ензим-Дипектил кларификасион.И колкото повече чета,толкова повече неща не са ми ясни.Само мъст ли ще се вари,или и плод?Става въпрос за дюли.Каква е дозата-посочена е само за бели вина и розе,а за ябълковия сайдер и дюлевата ракия човек трябва да се чеше умно по главата.Толкова ли е трудно да се напишат някакви стоиности,още повече че такива количества ензими се ползват от любители?Колко е нетното тегло-посочено е само брутото-150 гр.Според мен продажбите трябва да са коректни,а не да играем тото.Затова ще помоля Виктор за повече пояснения.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Огромен прогрес с дюлевата одисея. :)
В събота прместих бидона от мазето където беше14-15 градуса в котелното помещение. "Коктейлното" е тесничко, но 1-2 бидончета се събират. През нощта температурата е 25-26 градуса, през деня поради високите външни температури се гаси и вътре е 18- 20 градуса. Захарността на дюлевата пращина веднага падна с 4-5 %. Две седмици се въртеше около 10% захарност, а сега за 5 дни падна захарността, бях се отчаял.
Да чакам ли да падне до 0% или мога да 2-3 % захарност да пека? Сърбят ме ръчичките за другата събота и не ми се чака повече . :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
gizdo007 написа:
Да чакам ли да падне до 0% или мога да 2-3 % захарност да пека? Сърбят ме ръчичките за другата събота и не ми се чака повече
Опитай я на вкус, ако не сладни
е добре, ако има и леко горчив вкус още по добре....на казана.... :D
Пс загубите при такава захарност са не значителни, а може и захарометъра да те лъже
поради високия алкохол, така че опитвай както ти казах---- и в казана ;)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 162
Колко незначителни ще са монка? Два литра да имаш загуба не е малко. Ми това са си три бутилчици отгоре.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 14:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
На 100л са 200-300 милилитра(чиста ракия) и още толкова паток, по мои практически познания.
Не е болка за умиране. Но както си решиш....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 14:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 162
Преди ги изчислявах така: 20% захар на 100 л (говорим само за течност) са ти 20 кг
Процент на захаромера ти е килограм захар, демек ако е на 3% все едно има 3 кг захар неусвоени в материала. 3 кг захар - 3 бутилки :) Това обаче май не е точно така. Мисля си, че при дестилиране ще тръгне на по-слаб градус и загубите ще са по-големи.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 15:55 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1958
Местожителство: София
L34 написа:
20% захар на 100 л (говорим само за течност) са ти 20 кг

:lab: При 20% в 100 л има 21,6 кг захар. От тях теоретично излизат 14,8 л спирт, а на практика...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Аз днес внесох дрожди в два бидона по стотина литра. В единия е само дюли, а в другия има и круши и ябълки. Дюлите в казана само да заврат и с пасатор - общо взето материала е пюре. По 7 кг. захар на бидон сложих.
Утре мисля да проверя дали са започнали да работят дрождите...или има време, да не бързам толкова ?! :?
Дрождите са: "Fermactive FCD". Постарал съм се температурата в помещението да е 16-17 °C.
Надявам се всичко да протече нормално, понеже ми е първи опит с дрожди през студените месеци. Досега съм приготвял многократно през лятото от първите круши, но без дрожди .


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 105
Не мога да разбера защо дюлите ги правите на пюре-за да загорят по лесно при дестилирането ли?Според мен това не е необходимо,ако не се слага лимонена к-на.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 09:08 
Online
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 59
Местожителство: София
Вече спокойно мога да препоръчам дрождите, които използвах за дюлевата мъст - Витилевюр кварц от агроаптеката в Красна поляна. За шампанско и затруднена ферментация са и ми свършиха неочаквано добра работа. На 1 ноември заложих 400 литра дюлева мъст (плодът е нарязан на кубчета 2-3 см) със захарност 21. На 15 ноември захаромерът беше на 0 (меря плътност), а тази сутрин е вече под нулата и още шуми леко. В петък съм запазил час за казан. При залагането температурата в помещението беше 18 градуса, после слезе до 15-16, а по време на ферментацията температурата вътре в съдовете беше около 16-17 градуса. Сложих също така активатор и ензим и бърках сместа сутрин и вечер. За сравнение - през август, при много по-благоприятни температури, сливите изферментираха напълно за 4 седмици, а дюлите сега - само за 2.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Няма 24 часа и джибрата доста агресивно ферментира :party: Не очаквах точно толкова бърз ефект при тези температури! Тези дрожди които казваш ,че ползваш ще ги пробвам догодина! А относно въпроса за пюрето и загарянето в казана - метода със сизалените чували върши идеална работа! От личен опит съм се убедил и не искам да споря с никой относно това дали става така, дали е правилно или не...при мен работи безотказно!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
На мен пък шапката ми преди малко беше потъмняла. Бъркам сутри и вечер и сега вечерта седеше някак тъмна, все едно не съм бъркал няколко дни. Да не му е топло? Температурата е към 25 градуса в помещението.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 22:29 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1422
Местожителство: Дупница
Премери към колко градуса е в долния край на бидона и в шапката! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 06:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
Това,че шапката потъмнява е нормално за дюли и ябълки.Като срежеш дюля или ябълка,нали след малко потъмнява.


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Stranger и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима