Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 596
Аз ги заложих някъде август. Добре, че накарах майка ми да погледне какво става, покрай мене се научи и тя на тънкостите, и газ към село. Та точно на 20 ден бяха в казана.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Дюли,узрели,август.??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
При него е от лански компот. Аз питах за джибре директно от дюли.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 16:07 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Дюлите обикновено се сваряват, дори да не използваш компоти.

Няколко капки пектолитичен ензим ще свършат още по-добра работа...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Мелим дюлите в месомелачка,не ги варим.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 23:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Няколко капки пектолитичен ензим ще свършат още по-добра работа..."
С ензим не съм пробвал. Смятах да опитам, даже питах Виктор търновския за нещо подходящо. Каза ми, че техен колега спец бираджия е пробвал , но не е доволен.Това до някъде ме възпря, а пък и лани реколтата беше никаква. Ако тази година е добра-що да не опитам с ензим.
Преди две години имаше дюли бол. Направих доста експерименти. Един бидон около стотина литра беше от варени дюли. Още докато се варят, махалата се осмърдява на дюли. При 45-50 градуса аромата се освобождава,и в материала явно остава минимална част.
Останалите над 400кг, ги рендосах с две обикновени домакински рендета(и достатъчно помощници), като сърцевината със семките винаги отделях. Правих и със захар, и без.Варих гъсто , и рядко джибре.Един казан го загорих за да видя докъде трябва да се разрежда.
При всичко това обаче ферментацията беше вяла.Помещението дето бяха тези експерименти е склад с парно и температурата може да се регулира от 15 до 30 градуса.
Това което са забелязали и другите колеги е безспорен факт- ферментацията като че ли върви на някакви етапи- отначало всичко е наред и при 10 % захарност спира.След това с доста мъки пак се възобновява...и така няколко месеца,независимо от комфортните условия.
От всички сметки аз съм твърдо убеден че дюлята има 10% захарност най-малко, но голямо количество е под формата на нишесте,което дрождите не го кльопат. И тук трябва да помогнат бираджиите. Явно че за тези дълги месеци се извършва някаква трансформация на нишестето в друг вид захари и то става усвоимо за дрождите.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 23:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
От къде в дюлите нишесте????

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2015, 05:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
От фотосинтезата !!!!

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2015, 07:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2009, 19:08
Мнения: 11
Сварих дюлите. Затоплих материала, оставих го на топло и Поставих едно пакетче мая. Ферментацията започна, но на 5% пак спря. Сварих ракията като много разредих материала. Загоряло нямаше. Изкарах около 9 л. ракия на 50 градуса от 15 кг. захар. Аромат има, но има лек горчив вкус. Може ли нещо да се направи?


Последна промяна venll на 26 Апр 2015, 15:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2015, 14:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
баджо написа:
От фотосинтезата !!!!

:lol: :lol: :lol:
:lachtot:Това да не е ориз или царевица...
Дай да видим съдържанието на нишесте в плодовете-кореноплодите ги изключваме.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2015, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Гледам много ти е весело. Не е лошо да вземеш учебниците на щерка си.Точно на тази възраст се учат тези неща- едно време се казваше ботаника. :lachtot: :lachtot: :lachtot:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 09:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Много знаеш колко е голяма дъщеря ми.Апропо конкретно предмет ботаника в училище не се изучава от може би 40 години...Ама и за училището си много сведущ..
Напиши съдържанието на нишесте в дюлите ,както и източника си.
До тогава писаното от теб за дюлите е ПЪЛНА ГЛУПОСТ.
Озахаряване на нишесте в дюлите....,а компоти от картофи???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 09:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Колко е голяма щерка ти, сам си писал на форума. Колко и да е занемарено образованието, не вярвам да не се изучава подобен предмет.
Понеже си голям умник ,а всички несъгласни с теб пишат глупости, ето един цитат на родния ти език. Преведи го на български за да няма недоразумения. След това ще ти кажа от къде е.
'' Крахмал. Многие плоды, например яблоки, груши, АЙВА, в незрелом состоянии содержат значительное количество крахмала (до 5% и выше). Особенно много крахмала в зимних сортах плодов, поэтому они способны дозревать при хранении. В зрелых плодах крахмала содержится до 1 %. "

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 10:29 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Ограничавайте дискусията по същество, моля.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 10:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Мда ...признавам БАДЖО Е ПРАВ не знаех за този евентуален 1% нишесте в дюлите.
А материала е от подобен на този форум.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима