Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Добре аз, ще го преведа а ако нещо не е така- коригирай го.

Нишесте.Много плодове, например ябълки ,круши,дюли ,в недозряло състояние съдържат значително количество нишесте( до 5% и повече).Особено много нишесте се съдържа в зимните сортове, затова те могат да доузряват при съхранение. В узрелите плодове нишестето е под 1%.

Така, че става дума за цели 5% нишесте, което именно е проблема при ферментация на дюли според мен. Затова е и широко разпространено мнението че дюлята има 6-7 % захарност, а тя е почти двойна. Само, че нишестето обикновено го губим.
Цитата не е от форум, а от учебник за техникуми от хранително вкусовата промишленост по специалност " винарство". Цитата е от глава 19. Ето го оригинала :
http://wine.historic.ru/books/item/f00/ ... ndex.shtml

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2015, 07:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2009, 19:08
Мнения: 11
А за моето леко нагарчане някой ще сподели ли лек.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2015, 08:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
По-скоро проблема за ферментацията на дюлите е студа,а не нишестето,защото дюлите се залагат късно и винаги ги ловят студовете.Нишестето е проблем при варенето,при по-гъст материал лесно загаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2015, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
vnnaidenov написа:
По-скоро проблема за ферментацията на дюлите е студа,а не нишестето,защото дюлите се залагат късно и винаги ги ловят студовете.

Дюлите може да се съхраняват спокойно до пролетта(стига да не са наранени) и тогава да се
залагат за ферментаия :)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2015, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Но сърце юнашко не трае до пролетта :megagrin:
Не че не ги варя все тогава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2015, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Когато материала престои полуготов цяла зима има загуби на алкохол
Така че тренирай ''сърцето'' :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 09:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2014, 11:51
Мнения: 4
Здравейте! Някой по южната дъга на София да сварим 50-ина литра джибри? Извадил съм плода, само течност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Нямах нерви да рендосвам и сложих в котела 50кг почистени дюли да ги сваря. На тези 50кг варена дюла мисля да сложа 15кг захар на 40л вода и да посея дрожди за бяло вино. Добре ли е отношението между плода и захарния сироп ? Не намерих специални дрожди за плодова ракия и ме посъветваха в агроаптеката за тези за бяло вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 13:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Съотношението е добро, но водата може би ти е много.Смеси сиропа с варените дюли, и като разбъркаш добре виж колко е захарността.Когато се варят дюлите пускат повече сок.Докарай захарта до 20-22% та да ти е мирна главата. Те ще пуснат още малко сок така че се придържай към горната граница.
Аз тази година имам 80 кг брани от ръка, и ще ги оставя да угният добре.Всичко което има и най-малко нараняване го почиствам, рендосвам и във фризера. Това са десетина дюли на ден и не е изморително.Има още за бране , но майката му е търпение.
Аромата как беше при варенето? Варил съм веднъж и "ароматизирах " махалата. Повече от 60 градуса не е желателно , и дори тогава много от него се губи.Правил съм сравнени с едносортни дюли и разликата е осезаема.Тогава обаче имах половин тон и бая си поиграх.Правих и без никаква захар, и със захар ,и варих, и стъргах на ренде. С рендето е ужас ама последните 5 литра ги пия сега. Фантазия.Нямат грам добавена захар, но това беше заради количеството. Такава година е веднъж на десет. Сега ще е със захар.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Привет баджо,ще ми е любопитно да споделиш разликата от тази без захар,и тази,която гласиш със захар! Правил съм със захар и беше "миризлива"" :) :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Да ти кажа честно разликата се усеща, ако и двете са на масата. Без захар си е по-мека.В аромата почти няма разлика.Задължително прокарвам какъвто и да е дестилат през почти изтощено буре. Дъбови са ми и двете, и пускат лек цвят, но не придават допълнителен привкус. Аромата силно зависи от сорта и до колко са узрели дюлите.Моите бяха от два сорта и това си личеше. Както и при муската, когато са пожълтели, но още не са угнили е най-силен, и постепенно със съзряването намалява, но пък усвоимите захарите се увеличават. Още се двоумя дали да не пробвам тази реколта с ензим.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Сварих дюлите в котела за компоти и когато водата завря риших да сложа вътре и захарта. Стана огромна бака с компот. :) Отделих и пасирах плода и досипах водата в бидона. По този начин не хванах точните литри на водата, може би са около 50л. Реших да премеря захарното съдържание, след като омешам сиропа и кашата и ако се наложи да коригирам. Захаромера ми показа 21 % и мисля да сипя 10л вода, за да докарам до 18-19% захарност. Какво ще кажете?
Другото, което ме притеснява, е че котела, който варих е железен и отвътре имаше ръжда. Като си облизвах пръстите да усетя аромата ми оставаше вкус на метал. Този вкус дали ще се махне след време или ще ми развали ракиятя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Имаше няколко теми за дюлева, някъде бях споменал че насякох с брадва малко количество.След десетина минути, тя стана тъмно лилава и замириса на "желязо". Насеченото смесих с рендосано и не се усети в ракията.Количеството му беше обаче под 5 %.
Според мен 22% захар си е по-добре.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Човек като има мерак,познания и плод...нещата се получават!!
https://www.youtube.com/watch?v=W13BieMZjTo
На някой колега да му се намира информация за книжлето на проф.Petar Durman......Rakija i rakijski kotlovi...!???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Никъде не намерих из форума за вкуса на желязо и може ли да се премахне ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима