Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Апр 2018, 17:27 Дата и час: 20 Апр 2018, 17:27

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 10:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Аз да отбележа - ферментацията протича нормално, втори ден вече. Запалена кибритена клечка угасва малко над ръба на бидона, което ме кара да мисля, че количеството на отделяния CO2 е много-голямо. Доста бурна ферментация. Занапред по-често ще ползвам дрожди! Следващия път се надявам да пиша за душевната наслада, която ми носи дестилата от тази вряща плодова каша!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 08:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Странна работа се случва с тази шапка. Вместо да намалява, тя от ден на ден става все по- буйна и повече надига. Захарността в момента е между 2 и 0%, а шапката от 2 дни става една тъмна към зелено направо и е като пяна. Надига се много повече отколкото в началото на ферментацията. Притеснявам се в тези 12 часа между бърканията да не вземе да хване мухъл... Има ли такава вероятност с този зелиникав цвят дето избива? Решил съм твърдо в събота да пека, но дотогава дали да не прецедя гъстото и да го отделя?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 10:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6858
Местожителство: София
Нищо няма да и стане на шапката...Спокойно си вари в събота...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 14:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 59
Местожителство: София
Току-що сварих за сефте дюлева ракия. Резултатът от 400 литра мъст - 55 литра на 52-53 градуса, 20 литра патоки на около 30 градуса средно, отделени в началото почти по 2 литра от двата казана. Не остана място да добавя предишните патоки, та това е от 180 кг плод, 68-69 кг захар и вода.
Какви изводи си направих: дюлите не ги варих и пюрирах, а само ги нарязахме на ситни кубчета 2-3 см. Ароматът на ракията е идеален и нямаше и намек за загаряне. Казанджията се подсигури допълнително, като загря сместа до 50-60 градуса с бъркане и чак тогава затвори плътно куполите. Друг важен момент - дрождите. Използвах Витилевюр кварц (описах в предишен пост как протече ферментацията) и определено ще залагам на тях за плодови смеси. Сега умувам за омекотяването на дюлева (наред с аерирането с помпичка за аквариум), та ако някой подскаже хитринки, ще бъда благодарен. Поздрави!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Аз в момента пека. Прецедих с мрежа гъстото и сложих само сока. За вода нямах място, защото казанчето ми е 60л. Засега върви добре и не загаря. Трети литър тече на 60 градуса и стискам палци да изкарам 10-на литра.
Има ли стандарт за цвета на дюлевата ракия? Боядисва ли се с чипс или се държи прозрачна?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Провал,
На 5-я литър май дадох повече огън и ракията замириса на пушек.... Отделих я и сега имам 5л читава и 5л миришеща на дим.
Да преваря ли всичко заедно с патоките или няма да се оправи и тази миришещата да я изхвърля?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 14:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2766
Местожителство: ''Survivor'' България
НЕ....Опушена ракия трудно се оправя или по точно не се оправя.
ако е смесиш с другата за преварка и тя ще замирише на пушек.... :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 16:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 59
Местожителство: София
Моят съвет е да не изхвърляш опушената ракия. Като ми остане време ше пусна една рецепта за настойване на дефектни ракии с билки от статия на проф. Димитър Цаков. И той казва, че вкусът на загоряло не може да се оправи изцяло, но нещата може да се подобрят.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Осмелявам се да дам съвет, понеже съм загарял ракия - абсолютно нищо не може да се направи за да е приятна за консумация! Ако е за пиянството и вместо филия намазана с терпентинова боя за обувки - може да се консумира загоряла ракия. Исках да я изхвърля ,но баща ми каза ,че ще я преварява и ще я пие, някаква подобна настойка с билки и прави, разни клечки и дъбов чипс и слага и накрая я изсипа в канала! Всеки сам си преценява, но ДА НЕ ДАВА ГОСПОД на никой да му загори джибрата, но ако се случи изобщо да не му мисли много и да не се занимава с глупости, просто стискаш зъби и изсипваш в канала!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 18:46 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1956
Местожителство: София
Ракията не може да се оправи, но може да се обработи и да се извади спирта от нея.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 59
Местожителство: София
Пускам рецептата на проф. Цаков, а ако някой я пробва, нека да направи коментар дали върши работа.

ОТСТРАНЯВАНЕ НА СТРАНИЧЕН МИРИС (ЗАГОРЯЛО)
Ракия с привкус на загоряло не може да се очисти напълно. Такава ракия се получава при дестилация на гъсти плодови каши и силно отцедени гроздови джибри. За предотвратяване образуването на мирис на загоряло при зареждане на казана с ферментирал материал задължително се проверява гъстотата. При нужда се разрежда с вода.
Елиминирането на неприятния вкус и мирис на загоряло в домашни условия може да стане чрез използване на ароматна настойка или билков екстракт. За ароматизирането вече писах. Тук ще посоча начина за приготвяне на билков екстракт.
Билковият екстракт се приготвя по следния начин: отмерват се в равни количества по 5 или 10 грама (в сухо състояние) от следните билки: жълт и червен кантарион, мащерка, мента, босилек и зърна от карамфил. Използването на всички билки не е задължително, но ефектът ще бъде по-малък. Билките се нарязват на ситно и заедно със зърната от карамфил се внасят в стъклен буркан с вместимост 2-3 литра и плътно затварящ винтов капак. Билките се заливат с 2 литра ракия. Бурканът се затваря с капака и се оставя в помещение със стайна температура, без излагане на пряка слънчева светлина. Настойването продължава един месец, през което време един път на 2-3 дни бурканът се разклаща интензивно за размесване на ракията с билките. В края на срока ракията се отделя. Билките се пресоват (изстискват). Полученият билков екстракт се прецежда през два пласта тензух и се налива в бутилки, които се съхраняват в хладно помещение.
Отделянето на дозата екстракт става чрез внасяне на порции. За предпочитане е първо това да стане в един литър ракия и въз основа на количеството се определя (изчислява) количеството екстракт за цялата партида.
Ракията се налива в подходящ по обем и възможност за разбъркване съд. Внася се количеството екстракт на тънка струя при постоянно разбъркване. След внасяне на цялото количество екстракт ракията се разбърква интензивно и се оставя в покой за 2-3 дни. Проверява се за бистрота, вкус, след което се налива в бутилки.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 13:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Мерси зй помощта, но реших да ги прежаля тези 5л.
Начинаещ съм , но имам мерак и ще заложа още една доза дюли ☺. Този път няма да ги варя, а ще ги нарежа на ситно, за да ня става толко гъста каша. Намерих и добър съсед с казан на водна баня. Моля само ми препоръчайте дрожди за дюлите. Сега ферментацията мина с дрожди за бели вина, но искам да сложа плодови.
Поздрави,


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 59
Местожителство: София
Витилевюр кварц - виж по-нагоре в темата съм описал каква добра работа ми свършиха. И аз сега започвам чистенето на 2 чувала, които добри другари ми тръснаха снощи.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 77
Като стана дума за загаряне на казан, трябва да спомена че веднъж загорих едни джибри, след което изхвърлих казана, понеже не можах да се отърва от неприятния мирис на дим в следващите две години. Дадох го на един приятел. Вчера след повече от 10 години ми донесе шише ракия......отново същия вкус.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Ауууу лоша работа, как така?
Казана е меден и го изжулих с телената четка, после ударих една фина шкурка и стана като чисто нов. Откъде ще дойде този остатъчен мирис? Може ли по серпентината да остане нещо?


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: milena4ko, rahhan и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима