Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Апр 2018, 01:57 Дата и час: 20 Апр 2018, 01:57

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 16:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 77
И аз ппстъпих по същия начин, изжулих до блясък, изварих с вода, със сода....няма спасение. Сигурно серпентината е поела от вкуса.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 18:22 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1956
Местожителство: София
Напълни серпентината с разтвор на сода каустик и я остави да преседи малко.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 19:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 77
Както казах, приключих с дестилациите. Подарих казана и сега си купувам от време на време ракия. Аз по принцип и не съм ракиджия, та 10-ина литра на година ми стигат.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Аз след като загорих джибрата, постъпих точно така - напълних серпентината и лулата с разтвор на NaOH и гореща вода. След като престоя известно време и изсипах съдържанието, точното определение което мога да дам на това което изтече е мазут! Отделно изпаднаха парчета овъглени плодове. Много неприятна работа е наистина - както се казва "Не е една беля!". Промих втори път и разтвора беше чист. След това реших да разтворя и лимонтозу - нали е органична киселина. И с лимонената киселина направих две промивки. На края със сода бикарбонат за да неутрализира киселината. Първата промивка със содата изкара зелена течност - явно някакъв процес е протекъл или с киселината или с основата, а втората беше чиста - мерих и pH-то беше неутрално.
Следващата варка беше от два сорта ранни круши и такава ароматна ракия изкара след преварката - нямаше и следа от загоряло.
Според мен дори да се неутрализира с билки или по какъвто и да е начин ракията, отровните вещества, които са се образували при загарянето си остават и ...пак повтарям - мое лично мнение е, че не трябва да се пие!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1169
Местожителство: Плевен
Мия колоната и охладителя с оцет.След всяка варка излиза чернилка,но няма проблеми с предаването на аромати.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 19:58 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1956
Местожителство: София
Оцетът е много неподходящ избор - създава меден ацетат.

Използвай лимонова киселина.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1169
Местожителство: Плевен
Веднага след промиването с оцет,мия с вода.Грешка ли е?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 21:28 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1956
Местожителство: София
Да.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 15
Местожителство: София
Здравейте! Имам един материал за преваряване/ леко кисела крушова, патоки, разни ракии подаръци които не ми харесват/.Като докарам 30% ще се съберат 60 литра количество. Имам възможност да заредя с джибри една кофа от латекс/25 литра/ с дюли. Колебанието ми е дали дюловата мъст ще е достатъчна да придаде вкус/е, то ще се получи някаква кавър версия на дюлова/ или да не се занимавам с глупости. Да взема да си направя чиста преварка :roll:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 395
Не знам дали моят пример ще ти помогне, но все пак...
И на мен ми се събраха 70л патоки от близо година време - грозде, ябълки, круши, белвици, джанки, сливи, с една дума - Плодовиц :)
Предварително си оставих близо 25 литра /1 кофа от латекс/ от по-гъстата фракция от гроздовата пращина, която сложих в казана за преварка заедно с горния микс. Нямах кой знае какви очаквания - просто исках да ги разкарам всичките тези туби и дамаджани. Обаче резултата надмина и най-добрите ми очаквания. Ароматът не се наемам да го определя, но на вкус по ми хареса от автентичната гроздова от мерло и каберне :o
Дали е виновна тази кофа с грозде или случайната комбинацията от плодови аромати се оказа сполучлива, не знам.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 673
Местожителство: София
Виден колега от форума ни, прочут с прекрасната си дюлева ракия слага в казана и прясна дюла. Плод. Измит, изчистен от семките. Колко бройки слага (килограми) си е негова тайна... :winkgrin:

Съвета ми е: действай смело. Резултата ще надмине очакванията ти. Стига да не слагаш загорели истории. Това няма оправяне.

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 09:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 15
Местожителство: София
Почнах да действам. Мислех, че имам повече дюли, но след като ги изчистих излезнаха около 3 кг. Съгласих се с теорията на Баджо ,че при варене се губи част от аромата. Реших да пробвам варианта/мисля, че Грозев беше споделил своя опит/ и ги засипах с 2кг.захар и ги оставих до лирата в банята- това вчера вечерта. Сутринта захарта се беше стопила, дюлите ухаеха чудесно и бяха пуснали сок. Довечера смятам да им сипя вряла вода шест литра и ги запаря. Като изстинат ще меря захарност и ще коригирам при нужда. Питането ми е, колко мая на д-р Йоткер да сложа/ при това количество материал е безсмислено да се занимавам с дрожди/? Все пак гоня аромат и ме е страх после да не остане някакъв мирис на мая.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 18:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Малко като спам в темата, но да попитам понеже днес мерих захарност за пръв път, с ново закупения захаромер.
В мензура от 250 мл. сипах прецедена мъст от дюлевите джибри с t 15°C. Захаромера показа 5 на скалата. Въпросът ми е това ли е точният процент или трябва да го пресмятам заради температурата? Както е при спиртомера...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 19
Хайде и аз барабар Петко.... :megagrin:
За пръв път правя ракия от дюли, или да съм по точна....ракия изобщо. :)
И аз като всички изчетох всичко, но като начинаеща все още се питам, дали всичко е по план, затова моля експертите за съвет.
Ето моя материал.
20 кг. изчистени дюли и настъргани на ренде. Захарност на дюлата 12%
20 кг. захар + 60 л вода (захарен сироп)
Смесени в 100 л. бидон на 13-11-2015 г. в помещение където е 18 градуса. Захарност на материала 22%
На 1 ден се получи калпак, плода е отгоре.
Бъркане всяка сутрин и вечер. (проба със запалка преди разбъркване, пламъка гасне), при разбъркване се получава пяна.
Днес на 10-ия ден, мерих захарността, беше 21%.

Знам, че трудно фермертира и че може би трябва да сложа дрожди или мая.

Ама какво ако не сложа? Значи ли че ще стане чак пролетта :?

Моля да ми помогнете. Какво да правя, да спра ли сега да я бъркам или да продължа. Да чакам ли още 2 седмици и пак да видя колко е захарта или не.

По принцип искам да е без дрожди и мая. Ще мога ли тогава да пия ракия около нова година или не :D

Мерси предварително.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 271
Първо, добре дошла във форума. Със сигурност ще ти помогнат знаещите и можещите тук. Аз не бих се наел. След като в началото не си сложила питомни дрожди, мисля че вече е късно за тях. . Ще трябва да се въоръжиш с търпение или ако някоя от умните глави не измисли нещо за придвижване на нещата по- бързо. Успех и :respekt:


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима