Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
gizdo007 написа:
Никъде не намерих из форума за вкуса на желязо и може ли да се премахне ?
Вкуса на желязо идва от казана(некачествен казан, лула и др.) има ръжда някъде в него,
преварка на друг казан..... :!:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Някой може ли да каже просто и ясно, защо трябва да се слага ензим на дюлите или като цяло на плодове с повече пектин. Това което намерих е че ензимите имат пектин естераза, която помага за разграждането на пектина до метанол, а точно това не искаме.
При виното е ясно че пектина може да пречи на избистрянето, филтрирането и т.н. но при ракия от дюли или ябълки, това не са неща които ни интересуват.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 16:46 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Дюлите са много твърд материал и втечняването му дава съществени предимства. Метанолът в случая е необходимото зло и въпреки че е най-популярното вредно вещество в ракията, не бих казал, че е най-важното.

С пектиназата и пектинстеразата можем да увеличим метанола и до граничните стойности и дори да ги преминем. Косвено снижаваме концентрацията му, като подзахаряваме материала - така единица метанол ще се разпределя на по-голямо количество готов продукт и пак се влиза в нормата. Тъй като в дюлите пектинът е доста, въпрос на калкулация е колко захар е нужна - аз поне не съм се заемал да го смятам.

Понякога, за подобряване на вкусовите качества, дюлевата каша се вари преди посаждането на дрождите. В този случай метанолът практически изчезва и гарантираме достатъчно стерилна среда за перфектна ферментация.

Метанолът винаги присъства, дори и когато се ферментира без плода, да не говорим за случаите, както някои оставят материала за дестилация през пролетта...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2015, 22:05
Мнения: 89
Здравейте на всички. Повече от година чета форума но от днес официално вече ми работи регистрацията.
Сега съм на тема дюли.Ето какво направих до този момент.https://photos.google.com/u/0/photo/AF1QipNoJ_q2CkyOK2NmUQCWzYGRBkzMj-gR1_-xzo3Q
Нарязах дюлите на кубчета след това в месомелачката. Материала е около 40кг. дюли. Добавих 13кг. захар и вода. Захарността я докарах до 21. След престояване една нощ при оглед дюлевия материал се оказа паднал на дъното.Това според мен ще рече, че не е започнала ферментацията. Сега ще потърся плодови дрожди за да ги добавя към материала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 13:11 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Дюлевата каша е адски гъста. Минаха 2 седмици, откакто заложих дрожди и захарта е паднала едва на 11% . Кашата така гъста ли ще си остане докрая или ще разреди малко? В момента като разбъркам и е гъсто като желе.
Мога ли като реша да печа да сложа и патока от гроздовата ракия или не е хубаво да се мешат ароматите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2015, 11:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Въпрос към опитните колеги: след като с кума ми обрахме дюлите в двата двора имаме около 150 кг плод, изчистен и нарязан на кубчета. Днес мисля да ги метнем, третирани с гореща вода, по бидоните. Ще ги засипя с 9-10 кг наличва захар. Имам 1 доза дрожди за трудна ферментация и активатор, които ще добавя, утре ще сложа още 2 плюс 2, а във вторник-сряда ще разбием всичко с бъркалка за строителни смеси. В кюпа ще сложим и 10 грама от ензима Депектил кларификасион. Питането ми е за да стане читава ракия колко общо захар и вода е разумно да се добави към това количество дюли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2015, 19:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Stranger написа:
имаме около 150 кг плод, изчистен и нарязан на кубчета.
Не знам с какви съдове разполагаш но аз бих направил така;
Разпределям дюлите в 4 бидона(100л) по равно на всеки бидон слагам по 50л вода и
14-15 кила захар(трябва да мериш със захаромера).Тази джибра може да се вари спокойно без разреждане на казана,иначе ако разпределиш в три бидона пак същата захар сместа ще е много гъста и ще се наложи разреждане с вода на казана да не загори,което води до преварка на материала задължително...... Успех...
П,с.захарометъра да не превишава 21% и не по малко от 20% захарност за бърз резултат,
иначе може и по голяма захарност но трябва време.... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 08:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Благодаря за съвета, Мони.

Дюлите дойдоха малко повече - 180 кг. Разпределих ги в 2 съда - 350 и 120 литра и по твоята схема след малко ще добавя 55 кг захар в големия и 15 кг в малкия и съответно 160 и 50 литра вода. Температурата в мазето е 14-16 градуса, ще затопля малко с духалка и оттам дрожди за трудна ферментация, активатор и един ензим - Депектил кларификасион, който ще ползвам за първи път, но според производителя е идеален както за бели вина, розета и сайдер, така и за дюлева мъст. После ще докладвам за резултатите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 45
Зачетох се в сайта на Виктор за въпросния ензим-Дипектил кларификасион.И колкото повече чета,толкова повече неща не са ми ясни.Само мъст ли ще се вари,или и плод?Става въпрос за дюли.Каква е дозата-посочена е само за бели вина и розе,а за ябълковия сайдер и дюлевата ракия човек трябва да се чеше умно по главата.Толкова ли е трудно да се напишат някакви стоиности,още повече че такива количества ензими се ползват от любители?Колко е нетното тегло-посочено е само брутото-150 гр.Според мен продажбите трябва да са коректни,а не да играем тото.Затова ще помоля Виктор за повече пояснения.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2015, 20:49 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Огромен прогрес с дюлевата одисея. :)
В събота прместих бидона от мазето където беше14-15 градуса в котелното помещение. "Коктейлното" е тесничко, но 1-2 бидончета се събират. През нощта температурата е 25-26 градуса, през деня поради високите външни температури се гаси и вътре е 18- 20 градуса. Захарността на дюлевата пращина веднага падна с 4-5 %. Две седмици се въртеше около 10% захарност, а сега за 5 дни падна захарността, бях се отчаял.
Да чакам ли да падне до 0% или мога да 2-3 % захарност да пека? Сърбят ме ръчичките за другата събота и не ми се чака повече . :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
gizdo007 написа:
Да чакам ли да падне до 0% или мога да 2-3 % захарност да пека? Сърбят ме ръчичките за другата събота и не ми се чака повече
Опитай я на вкус, ако не сладни
е добре, ако има и леко горчив вкус още по добре....на казана.... :D
Пс загубите при такава захарност са не значителни, а може и захарометъра да те лъже
поради високия алкохол, така че опитвай както ти казах---- и в казана ;)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Колко незначителни ще са монка? Два литра да имаш загуба не е малко. Ми това са си три бутилчици отгоре.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 14:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
На 100л са 200-300 милилитра(чиста ракия) и още толкова паток, по мои практически познания.
Не е болка за умиране. Но както си решиш....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 14:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Преди ги изчислявах така: 20% захар на 100 л (говорим само за течност) са ти 20 кг
Процент на захаромера ти е килограм захар, демек ако е на 3% все едно има 3 кг захар неусвоени в материала. 3 кг захар - 3 бутилки :) Това обаче май не е точно така. Мисля си, че при дестилиране ще тръгне на по-слаб градус и загубите ще са по-големи.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 15:55 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
L34 написа:
20% захар на 100 л (говорим само за течност) са ти 20 кг

:lab: При 20% в 100 л има 21,6 кг захар. От тях теоретично излизат 14,8 л спирт, а на практика...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gizdo007 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима