Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Аз днес внесох дрожди в два бидона по стотина литра. В единия е само дюли, а в другия има и круши и ябълки. Дюлите в казана само да заврат и с пасатор - общо взето материала е пюре. По 7 кг. захар на бидон сложих.
Утре мисля да проверя дали са започнали да работят дрождите...или има време, да не бързам толкова ?! :?
Дрождите са: "Fermactive FCD". Постарал съм се температурата в помещението да е 16-17 °C.
Надявам се всичко да протече нормално, понеже ми е първи опит с дрожди през студените месеци. Досега съм приготвял многократно през лятото от първите круши, но без дрожди .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 45
Не мога да разбера защо дюлите ги правите на пюре-за да загорят по лесно при дестилирането ли?Според мен това не е необходимо,ако не се слага лимонена к-на.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 09:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Вече спокойно мога да препоръчам дрождите, които използвах за дюлевата мъст - Витилевюр кварц от агроаптеката в Красна поляна. За шампанско и затруднена ферментация са и ми свършиха неочаквано добра работа. На 1 ноември заложих 400 литра дюлева мъст (плодът е нарязан на кубчета 2-3 см) със захарност 21. На 15 ноември захаромерът беше на 0 (меря плътност), а тази сутрин е вече под нулата и още шуми леко. В петък съм запазил час за казан. При залагането температурата в помещението беше 18 градуса, после слезе до 15-16, а по време на ферментацията температурата вътре в съдовете беше около 16-17 градуса. Сложих също така активатор и ензим и бърках сместа сутрин и вечер. За сравнение - през август, при много по-благоприятни температури, сливите изферментираха напълно за 4 седмици, а дюлите сега - само за 2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Няма 24 часа и джибрата доста агресивно ферментира :party: Не очаквах точно толкова бърз ефект при тези температури! Тези дрожди които казваш ,че ползваш ще ги пробвам догодина! А относно въпроса за пюрето и загарянето в казана - метода със сизалените чували върши идеална работа! От личен опит съм се убедил и не искам да споря с никой относно това дали става така, дали е правилно или не...при мен работи безотказно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
На мен пък шапката ми преди малко беше потъмняла. Бъркам сутри и вечер и сега вечерта седеше някак тъмна, все едно не съм бъркал няколко дни. Да не му е топло? Температурата е към 25 градуса в помещението.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 22:29 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Премери към колко градуса е в долния край на бидона и в шапката! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 06:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
Това,че шапката потъмнява е нормално за дюли и ябълки.Като срежеш дюля или ябълка,нали след малко потъмнява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 10:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Аз да отбележа - ферментацията протича нормално, втори ден вече. Запалена кибритена клечка угасва малко над ръба на бидона, което ме кара да мисля, че количеството на отделяния CO2 е много-голямо. Доста бурна ферментация. Занапред по-често ще ползвам дрожди! Следващия път се надявам да пиша за душевната наслада, която ми носи дестилата от тази вряща плодова каша!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 08:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Странна работа се случва с тази шапка. Вместо да намалява, тя от ден на ден става все по- буйна и повече надига. Захарността в момента е между 2 и 0%, а шапката от 2 дни става една тъмна към зелено направо и е като пяна. Надига се много повече отколкото в началото на ферментацията. Притеснявам се в тези 12 часа между бърканията да не вземе да хване мухъл... Има ли такава вероятност с този зелиникав цвят дето избива? Решил съм твърдо в събота да пека, но дотогава дали да не прецедя гъстото и да го отделя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 10:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Нищо няма да и стане на шапката...Спокойно си вари в събота...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 14:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Току-що сварих за сефте дюлева ракия. Резултатът от 400 литра мъст - 55 литра на 52-53 градуса, 20 литра патоки на около 30 градуса средно, отделени в началото почти по 2 литра от двата казана. Не остана място да добавя предишните патоки, та това е от 180 кг плод, 68-69 кг захар и вода.
Какви изводи си направих: дюлите не ги варих и пюрирах, а само ги нарязахме на ситни кубчета 2-3 см. Ароматът на ракията е идеален и нямаше и намек за загаряне. Казанджията се подсигури допълнително, като загря сместа до 50-60 градуса с бъркане и чак тогава затвори плътно куполите. Друг важен момент - дрождите. Използвах Витилевюр кварц (описах в предишен пост как протече ферментацията) и определено ще залагам на тях за плодови смеси. Сега умувам за омекотяването на дюлева (наред с аерирането с помпичка за аквариум), та ако някой подскаже хитринки, ще бъда благодарен. Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Аз в момента пека. Прецедих с мрежа гъстото и сложих само сока. За вода нямах място, защото казанчето ми е 60л. Засега върви добре и не загаря. Трети литър тече на 60 градуса и стискам палци да изкарам 10-на литра.
Има ли стандарт за цвета на дюлевата ракия? Боядисва ли се с чипс или се държи прозрачна?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 90
Местожителство: София
Провал,
На 5-я литър май дадох повече огън и ракията замириса на пушек.... Отделих я и сега имам 5л читава и 5л миришеща на дим.
Да преваря ли всичко заедно с патоките или няма да се оправи и тази миришещата да я изхвърля?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 14:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
НЕ....Опушена ракия трудно се оправя или по точно не се оправя.
ако е смесиш с другата за преварка и тя ще замирише на пушек.... :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 16:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Моят съвет е да не изхвърляш опушената ракия. Като ми остане време ше пусна една рецепта за настойване на дефектни ракии с билки от статия на проф. Димитър Цаков. И той казва, че вкусът на загоряло не може да се оправи изцяло, но нещата може да се подобрят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима