Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 359 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Осмелявам се да дам съвет, понеже съм загарял ракия - абсолютно нищо не може да се направи за да е приятна за консумация! Ако е за пиянството и вместо филия намазана с терпентинова боя за обувки - може да се консумира загоряла ракия. Исках да я изхвърля ,но баща ми каза ,че ще я преварява и ще я пие, някаква подобна настойка с билки и прави, разни клечки и дъбов чипс и слага и накрая я изсипа в канала! Всеки сам си преценява, но ДА НЕ ДАВА ГОСПОД на никой да му загори джибрата, но ако се случи изобщо да не му мисли много и да не се занимава с глупости, просто стискаш зъби и изсипваш в канала!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 18:46 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Ракията не може да се оправи, но може да се обработи и да се извади спирта от нея.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Пускам рецептата на проф. Цаков, а ако някой я пробва, нека да направи коментар дали върши работа.

ОТСТРАНЯВАНЕ НА СТРАНИЧЕН МИРИС (ЗАГОРЯЛО)
Ракия с привкус на загоряло не може да се очисти напълно. Такава ракия се получава при дестилация на гъсти плодови каши и силно отцедени гроздови джибри. За предотвратяване образуването на мирис на загоряло при зареждане на казана с ферментирал материал задължително се проверява гъстотата. При нужда се разрежда с вода.
Елиминирането на неприятния вкус и мирис на загоряло в домашни условия може да стане чрез използване на ароматна настойка или билков екстракт. За ароматизирането вече писах. Тук ще посоча начина за приготвяне на билков екстракт.
Билковият екстракт се приготвя по следния начин: отмерват се в равни количества по 5 или 10 грама (в сухо състояние) от следните билки: жълт и червен кантарион, мащерка, мента, босилек и зърна от карамфил. Използването на всички билки не е задължително, но ефектът ще бъде по-малък. Билките се нарязват на ситно и заедно със зърната от карамфил се внасят в стъклен буркан с вместимост 2-3 литра и плътно затварящ винтов капак. Билките се заливат с 2 литра ракия. Бурканът се затваря с капака и се оставя в помещение със стайна температура, без излагане на пряка слънчева светлина. Настойването продължава един месец, през което време един път на 2-3 дни бурканът се разклаща интензивно за размесване на ракията с билките. В края на срока ракията се отделя. Билките се пресоват (изстискват). Полученият билков екстракт се прецежда през два пласта тензух и се налива в бутилки, които се съхраняват в хладно помещение.
Отделянето на дозата екстракт става чрез внасяне на порции. За предпочитане е първо това да стане в един литър ракия и въз основа на количеството се определя (изчислява) количеството екстракт за цялата партида.
Ракията се налива в подходящ по обем и възможност за разбъркване съд. Внася се количеството екстракт на тънка струя при постоянно разбъркване. След внасяне на цялото количество екстракт ракията се разбърква интензивно и се оставя в покой за 2-3 дни. Проверява се за бистрота, вкус, след което се налива в бутилки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 13:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Мерси зй помощта, но реших да ги прежаля тези 5л.
Начинаещ съм , но имам мерак и ще заложа още една доза дюли ☺. Този път няма да ги варя, а ще ги нарежа на ситно, за да ня става толко гъста каша. Намерих и добър съсед с казан на водна баня. Моля само ми препоръчайте дрожди за дюлите. Сега ферментацията мина с дрожди за бели вина, но искам да сложа плодови.
Поздрави,


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Витилевюр кварц - виж по-нагоре в темата съм описал каква добра работа ми свършиха. И аз сега започвам чистенето на 2 чувала, които добри другари ми тръснаха снощи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Като стана дума за загаряне на казан, трябва да спомена че веднъж загорих едни джибри, след което изхвърлих казана, понеже не можах да се отърва от неприятния мирис на дим в следващите две години. Дадох го на един приятел. Вчера след повече от 10 години ми донесе шише ракия......отново същия вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 92
Местожителство: София
Ауууу лоша работа, как така?
Казана е меден и го изжулих с телената четка, после ударих една фина шкурка и стана като чисто нов. Откъде ще дойде този остатъчен мирис? Може ли по серпентината да остане нещо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 16:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
И аз ппстъпих по същия начин, изжулих до блясък, изварих с вода, със сода....няма спасение. Сигурно серпентината е поела от вкуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 18:22 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Напълни серпентината с разтвор на сода каустик и я остави да преседи малко.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 19:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Както казах, приключих с дестилациите. Подарих казана и сега си купувам от време на време ракия. Аз по принцип и не съм ракиджия, та 10-ина литра на година ми стигат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Аз след като загорих джибрата, постъпих точно така - напълних серпентината и лулата с разтвор на NaOH и гореща вода. След като престоя известно време и изсипах съдържанието, точното определение което мога да дам на това което изтече е мазут! Отделно изпаднаха парчета овъглени плодове. Много неприятна работа е наистина - както се казва "Не е една беля!". Промих втори път и разтвора беше чист. След това реших да разтворя и лимонтозу - нали е органична киселина. И с лимонената киселина направих две промивки. На края със сода бикарбонат за да неутрализира киселината. Първата промивка със содата изкара зелена течност - явно някакъв процес е протекъл или с киселината или с основата, а втората беше чиста - мерих и pH-то беше неутрално.
Следващата варка беше от два сорта ранни круши и такава ароматна ракия изкара след преварката - нямаше и следа от загоряло.
Според мен дори да се неутрализира с билки или по какъвто и да е начин ракията, отровните вещества, които са се образували при загарянето си остават и ...пак повтарям - мое лично мнение е, че не трябва да се пие!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Мия колоната и охладителя с оцет.След всяка варка излиза чернилка,но няма проблеми с предаването на аромати.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 19:58 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Оцетът е много неподходящ избор - създава меден ацетат.

Използвай лимонова киселина.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Веднага след промиването с оцет,мия с вода.Грешка ли е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 21:28 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Да.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 359 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: TRANSFORMERS и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима