Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 19 Юни 2018, 21:38 Дата и час: 19 Юни 2018, 21:38

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 18:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
На мен вече десети ден дюлевите джибри ми ферментират с тези: http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%80 ... active-fcd
Разликата с другите, които колегата предлага е в температурния диапазон. Днес мерих захарност беше 4,5 и на двата бидона. Предполагам ,че скоро ще ги дестилирам.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 19
здравейте момчета и може би момичета

не мога да не се похваля.
вчера премерих отново захарността и от 21 беше паднала на 19. За мен това значи че не всичко е загубено, и затова реших да пробвам първо с активатор за ферментация вместо дрожди.
казах си, ако нищо не стане мога винаги след 2 дена да мина на дрожди.

вчера сипах активатора и днес, ура :klatsch: .....материала бълбука.

може би е рано да се радвам....но като начинаеща всяка стъпка ми доказва че мога.

та сега.....искам да ви попитам: от тук нататък накъде.
да бъркам ли сместа или да я оставя да си почива....ама да не мухляса отгоре?
кога да премеря отново захарността?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2794
Местожителство: ''Survivor'' България
mamin написа:
да бъркам ли сместа или да я оставя да си почива....ама да не мухляса отгоре?
кога да премеря отново захарността?
Бъркай всеки ден поне по веднъж.
а захарността е мери когато си пожелаеш за своя информация.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Днес като ходих да бъркам бидоните, на единия му беше паднала джибрата и се беше избистрил! Захарта е малко под нулата по показания на мъстомера. Пробвах колко спирт има по стария метод с канчето на котлона и като завря му подадох запалена клечка. Малко ми е притеснено понеже горя много малко със син пламък...Досега като съм пробвал джибра винаги гори повече време. Утре ще дестилирам и ще видя дали ще има радост или ще бъде разочарование!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 23:00 
Offline

Регистриран на: 01 Дек 2015, 22:36
Мнения: 1
Здравейте!!! След внимателно прочитане на темата заредих един бидон с 40кг измита,изчистена и сварена дюля 15кг захар и 45л вода захарността ми беше 18,5%.Закупих също дрожди и активатор.Държах бидона в мазето при котела на парното на 22 -25 градуса, това което ме учуди е ,че след десет дневно бъркане сутрин и вечер падна на 0 (не е ли доста бързо?) та днес на казана изкарах 14л на 50 градуса и 5л патока на 30. Та като цяло ме интересува добър ли е резултата?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 23:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Перфектен е резултата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Да дам отчет -Два 120 литрови бидона със съдържание максимум дюли и малко зимни круши сорт "Конференция" и малко ябълки сорт "селски-неопределен" както аз ги наричам понеже не им знам сорта нарязани на малки парчета, сварени и пасирани на пюре, последствие внесени култивирани дрожди - 18 дена ферметтация при подходяща температура, вчера дестилирах единия бидон (понеже казана не ми позволява да дестилирам и двата заедно) Значи изкарах 27 литра патоки. Докато траеше ферментацията, джибрата си миришеше на дюля, но от момента в който потече през чучурката до последно имаше аромат на круши....явно аромата на круша взима превес! Значи очаквам същото количество и от другия бидон да изкарам и по мои изчисления ще произведа около 25 литра дюлева ракия, която ще има аромат на круша :) По 7 кг. захар на 120 литров бидон съм слагал без да имам възможност да нагласявам захарността, понеже нямах захаромер. Не знам добре ли е или не ,но съм сигурен, че ще изкарам ракия със високо качество :) Планът ми за преварката е да отделя 1,5 литра първак, да отсеча на 40 градуса да премеря градуса ей така само колкото да го знам колко е и да я сипя в 30 литрово буре и ....да я забравя :) :google: Догодина лятото ще източа малко да видя какво е станало :saufen:
п.с. Значи след като дестилирам и втория бидон и направя преварката пак ще дам отчет!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 15
Местожителство: София
Преварката няма смисъл да я чакаш до 40%. Трябва да внимаваш още на 50 градуса, че е възможно още тогава да отсече към патоки и да развалиш всичко.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 02:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Резултатът след преварката е 10 литра на 60 градуса и още 6 литра докато спиртомера показа 40 градуса. Тези 6 литра не съм мерил колко градуса са. Чудя се на колко градуса да я направя. Има много силен аромат на дюля. Забравих да кажа,че отделих 1 литър първак, като мисля че на 50 литра паток са предостатъчно като количество.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 19
ТАКААА.....

и ето до къде стигнах.

20 кг чист плод от дюли (без костилки и загнило, настъргани) + 20 кг. захар + 60 л. вода
На 2-рата седмица активатор за ферментация
40 дена ферментация
Варене....вчера
1 х 48 л. в казана, извадих 700 мл. първак (тръгна на 78 градуса) + 8 л. на +/- 60 градуса и 3-4 л. паток под 40 градуса
1 х 38 л. в казана + патока от първия, извадих 300 мл. първак (тръгна на 78 градуса) + 4 л. на +/- 60 градуса + 3 л. на +/- 40 градуса, 4 л. паток (който оставих)

тотал:
12 литра +/- 60 градуса
3 литра +/- 40 градуса

Пиша +/- на градусите, защото тъпия спиртомер който си купих не е читав. Като го пусна в течността стои на една страна. Днес си поръчах спиртомер с термометър и като дойде ще мога да премеря градуса като хората.

12 литра ги сложих в стъклена дамаджана и я оставих отворена
3 литра ги сложих в купа

Сега какво....знам че трябва да разреждам но първо искам да проверя точно колко е градуса. Или пък трябва да я преварявам?
Някъде четох, че било хубаво да се разрежда със вода + спирт, защото сваляло нивото на вредните съставки като етилацетат и т.н.

Другото което искам да ви попитам, е дали мога (срещу заплащане естествено) при някой или някъде да тествам какво съм направила.....?
Нали ми е първата ракия, да не вземем да се натръшкаме всички в къщи :afraid:

мерси


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 11:03 
Offline

Регистриран на: 22 Дек 2015, 10:34
Мнения: 2
Здравейте колеги имам почти готово джибре от дюли.Искам да ви попитам мога ли да го оставя за пролетта да се извари,а да не го варя сега.Може ли по някакъв начин да се запази до тогава :?:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1200
Местожителство: Плевен
Ако е на студено,в бидон и можеш да го затвориш херметически,не се бърка.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 18:08 
Offline

Регистриран на: 22 Дек 2015, 10:34
Мнения: 2
Мерси за съвета днес имах време да проверя какво става с джибрето .Плувката потъна цялата а и гори синьо но ако не стигна с варенето ще последвам съвета :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 19
Добре, тогава друг въпрос?

Задължително ли се преварява дюлева ракия при положение че плода беше изчистен от костилки, сърцевина и загнило?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1200
Местожителство: Плевен
Няма такава практика като"задължително преваряване",особено при плодовите ракиии.
Губиш половината аромат за сметка на"не съм сигурен"мекотата,която можеш да постигнеш по друг начин.
Говорим за читава ракия.


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Dimiran Dimiranov, suppo и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима