Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 11
Местожителство: София
Здравейте! Имам един материал за преваряване/ леко кисела крушова, патоки, разни ракии подаръци които не ми харесват/.Като докарам 30% ще се съберат 60 литра количество. Имам възможност да заредя с джибри една кофа от латекс/25 литра/ с дюли. Колебанието ми е дали дюловата мъст ще е достатъчна да придаде вкус/е, то ще се получи някаква кавър версия на дюлова/ или да не се занимавам с глупости. Да взема да си направя чиста преварка :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Не знам дали моят пример ще ти помогне, но все пак...
И на мен ми се събраха 70л патоки от близо година време - грозде, ябълки, круши, белвици, джанки, сливи, с една дума - Плодовиц :)
Предварително си оставих близо 25 литра /1 кофа от латекс/ от по-гъстата фракция от гроздовата пращина, която сложих в казана за преварка заедно с горния микс. Нямах кой знае какви очаквания - просто исках да ги разкарам всичките тези туби и дамаджани. Обаче резултата надмина и най-добрите ми очаквания. Ароматът не се наемам да го определя, но на вкус по ми хареса от автентичната гроздова от мерло и каберне :o
Дали е виновна тази кофа с грозде или случайната комбинацията от плодови аромати се оказа сполучлива, не знам.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Виден колега от форума ни, прочут с прекрасната си дюлева ракия слага в казана и прясна дюла. Плод. Измит, изчистен от семките. Колко бройки слага (килограми) си е негова тайна... :winkgrin:

Съвета ми е: действай смело. Резултата ще надмине очакванията ти. Стига да не слагаш загорели истории. Това няма оправяне.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 09:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 11
Местожителство: София
Почнах да действам. Мислех, че имам повече дюли, но след като ги изчистих излезнаха около 3 кг. Съгласих се с теорията на Баджо ,че при варене се губи част от аромата. Реших да пробвам варианта/мисля, че Грозев беше споделил своя опит/ и ги засипах с 2кг.захар и ги оставих до лирата в банята- това вчера вечерта. Сутринта захарта се беше стопила, дюлите ухаеха чудесно и бяха пуснали сок. Довечера смятам да им сипя вряла вода шест литра и ги запаря. Като изстинат ще меря захарност и ще коригирам при нужда. Питането ми е, колко мая на д-р Йоткер да сложа/ при това количество материал е безсмислено да се занимавам с дрожди/? Все пак гоня аромат и ме е страх после да не остане някакъв мирис на мая.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 18:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Малко като спам в темата, но да попитам понеже днес мерих захарност за пръв път, с ново закупения захаромер.
В мензура от 250 мл. сипах прецедена мъст от дюлевите джибри с t 15°C. Захаромера показа 5 на скалата. Въпросът ми е това ли е точният процент или трябва да го пресмятам заради температурата? Както е при спиртомера...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 17
Хайде и аз барабар Петко.... :megagrin:
За пръв път правя ракия от дюли, или да съм по точна....ракия изобщо. :)
И аз като всички изчетох всичко, но като начинаеща все още се питам, дали всичко е по план, затова моля експертите за съвет.
Ето моя материал.
20 кг. изчистени дюли и настъргани на ренде. Захарност на дюлата 12%
20 кг. захар + 60 л вода (захарен сироп)
Смесени в 100 л. бидон на 13-11-2015 г. в помещение където е 18 градуса. Захарност на материала 22%
На 1 ден се получи калпак, плода е отгоре.
Бъркане всяка сутрин и вечер. (проба със запалка преди разбъркване, пламъка гасне), при разбъркване се получава пяна.
Днес на 10-ия ден, мерих захарността, беше 21%.

Знам, че трудно фермертира и че може би трябва да сложа дрожди или мая.

Ама какво ако не сложа? Значи ли че ще стане чак пролетта :?

Моля да ми помогнете. Какво да правя, да спра ли сега да я бъркам или да продължа. Да чакам ли още 2 седмици и пак да видя колко е захарта или не.

По принцип искам да е без дрожди и мая. Ще мога ли тогава да пия ракия около нова година или не :D

Мерси предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Първо, добре дошла във форума. Със сигурност ще ти помогнат знаещите и можещите тук. Аз не бих се наел. След като в началото не си сложила питомни дрожди, мисля че вече е късно за тях. . Ще трябва да се въоръжиш с търпение или ако някоя от умните глави не измисли нещо за придвижване на нещата по- бързо. Успех и :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 18:55 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Купи си дрожди за трудна ферментация (струват около 2 лв.) и ги добави към материала. Хубаво е при добавянето да позагрееш както помещението така и материала.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 20:46 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Ако бидона е на топло,ще пиеш ракия за нова година.
Има шапка,прави пяна при разбъркване,значи има "някаква"ферментация,
Но 21 градуса на десетиия ден за мен е чудна работа.
Трябвяше да е спаднала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Топло, топло - колко да е топло. Дайте температурен диапазон да не ги претопли..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 17
Здравей Beff,

разбрах от форума, че ако сложа дрожди за трудна ферментация ще подпомогна процеса, но моя въпрос е какво ще стане ако не сложа. Означава ли че просто ферментира бавно.

Един мой познат ми каза че на 10-ия ден трябвало да се вижда бълбукане (нямам представа как изглежда това) и че захарността трябва да е спаднала на 15-16. Той също каза утре да сложа дрожди иначе може и да изхвърля всичко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 17
18 градуса


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 17
наистина ли е късно. :cry:

ще пробвам все пак


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 21:06 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Топло-топло,под юргана.
Ако е от 15 градуса нагоре за това време си е топло.
Моето второ вино ври с пълна сила,макар че температурите при него нощем падат към 7-8 градуса.
Ноооооо на първото посях дрожди,които вероятно са останали и за второто и бачкат яко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 17
блазе ти vnnaidenov
надявам се за мен да не е късно за дрождите.
ако трябва ще пусна една духалка в помещението за да го стопля още въпреки че в помещението има котле и наистина е 18 градуса. До колкото разбрах 18 градуса е ок за ферментация.

Поне се радвам че все пак има "някаква" ферментация. Но тъй като съм решила да пия дюлева ракия за нова година, ако може и за Коледа още, утре ще сложа дрожди пък каквото ще да става.

Вие пък ми стискайте палци да помогне. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима