Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Фев 2018, 23:56 Дата и час: 25 Фев 2018, 23:56

Часова зона: Европа/София





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Не съм пил досега читава непреварена ракия. За ракия дестилирана в аламбик говоря! Или просто не съм попаднал досега на такава.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 19:34 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6763
Местожителство: София
Не си попадал...Аламбика не е за преварки ;)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1164
Местожителство: Плевен
Продължавай да опитваш. :prost:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2015, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Под аламбик имам предвид традиционния казан за варене на ракия. Ако нещо съм объркал понятията се извинявам! Понеже колегата се изказа, че аламбика не е за преваряване....Ако и двамата говорим за едно и също, т.е. традиционните селски казани от време оно, няма как да се съглася с мнението - много е говорено и се знае за качеството на дестилата от еднократна дестилация и преварен материал. Всеки има мнение, но моето е твърдо за преварката! Освен ако не се държи на качество а на количество!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2015, 18:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1164
Местожителство: Плевен
Защо си решил че при преварка се губи количество?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 13:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Защото аз, след като приключи ферментацията изсипвам джибрата в казана за дестилация. Значи от първата варка излиза сиреца, който е с много ниско алкохолно съдържание. Значи за да говоря с конкретни примери ще кажа, че тази година от 200 литра дюлево-крушова джибра изкарах 56 литра сирец, който след преварката, т.е. отделяне на нужното количество първак, отсичане на 40 градуса и последваща корекция на градуса чрез разреждане с вода стана 20 литра хубава преварена ракия.
Това за аромата който се губи при преварката не знам доколко е вярно ,защото в старата ми къща, където държа ракията в стаята при леко отхлупено бидонче миришеше на дюли.
Така процедирам аз от 6-7 години и съм много доволен от резултата! Значи варя ракия от мои круши, мои ябълки, череши които купувам, грозде което купувам и дюли от моите градини. Не си спомням кой го беше казал, че опита е безценен и че теорията без опит не струва.
Аз не искам да твърдя и да споря, че моя начин е правилния, просто се осланям на опита и ще продължа да процедирам по същия начин. От този форум придобих допълнителни знания за които съм много благодарен на хората ,които споделят техния опит. Имам много приятели ценители на ракията, на които след като преценя, че ракията ми е готова за консумация давам по едно шише за дегустация и съм ги предупредил да не ми спестяват критиката. Нали градивната критика е причина за подобряване на качеството. Освен градивната знам че има и заядлива критика, която имам претенции да разпознавам и да отхвърлям с лека усмивка :)
Така ,че всеки преценява сам за себе си! На всички искам да пожелая весело посрещане на Новата Година и много радост и щастие да тече през чучурката на казана и тази година!
Със здраве!


Последна промяна ellecktro на 29 Дек 2015, 01:17, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 15:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 15
Местожителство: София
Доколкото знам 5 % се губят при преварка. Сам можеш да провериш да ли ти излизат градусите. Примерно 56л. сирец х 30 гр=1680гр. 20 литра ракия+ първак+ патоки сумарно колко градуса са и да видиш какво се получава. Иначе по мои наблюдения, аромата намалява, даже понякога и изчезва. Но важно е на теб как ти харесва и на хората с които ще я пиете. :prost:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1164
Местожителство: Плевен
Тези 5% остават в патокито,така мисля.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 17:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 19
А ето и резултата от лабораторния тест. :megagrin:

Метанол - 18,9+/-5,5 (референтни стойности до 1000)
Алдехиди - 12,9+/-1,3 (реф. Стойн. 5-35)
Висши алкохоли - 413,9+/-21,9 (реф.стойн. 85-500)
Етилацетат 25,0+/-1,0 (реф.стойн. 100-600)

Струва ми се че висшите алкохоли са малко множко, в границата де, но все пак....
Вие какво мислите.

Сега съм купила изворна вода девин, която мисля да преваря, и след това с нея да разредя ракията. В момента е 57 градуса, а мисля да я докарам до 47, а след престоя и в дъбовото буре да стане 45.

Моля за вашите компетентни мнения :roll:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 17:57 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1413
Местожителство: Дупница
Струва ми се че тълкуваш резултатите от изследването изключително погрешно...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 19
Ами кжи защо? :D


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 18:27 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1413
Местожителство: Дупница
Ами да започнем тогава. Посочените от теб референтни стойности за колко процентна ракия се отнасят?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 19
Ако имаш в предвид градус, написала съм: 57


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 19
Така са ми дадени от лабораторията. И като се има в предвид че спиртна напитка по "стандарт" е около 42 градуса, предполагам че референтните стойности са базирани на тях.

Прав си, моята е 57 в момента, след разреждане ще стане по малко.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 19:13 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1413
Местожителство: Дупница
Е , те може да са СТАНДАРТИЗИРАЛИ твоята проба преди изследването , но може и да не са... Тоест трябва да разбереш от тях при какви условия е проведено изследването и след това да тълкуваш резултатите ...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: BREAKER, vtv и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима