Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Юни 2018, 07:36 Дата и час: 25 Юни 2018, 07:36

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2010, 22:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Шегичка :) , ама изчакаи я още две седмици. Сега все едно ще изхвърлиш 1/4 от захарта която си сложил. Температурата е ниска деистват само култивираните дрожди, за това мисля че няма да се появт странични продукти на ферментацията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2010, 10:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6939
Местожителство: София
Не е ниска ,в къщи е около 20 градуса постоянно.Нямам обяснение защо тръгва и спира ферментацията...Естествено че работят само култивираните дрожди-преди посявката сулфитирах!Падне ли на 2-3% захарност...хич няма да я чакам,каквото стане,довечера като премеря ще разбера дали ще падне до толкова в неделя!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2010, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
То добре че си сулфатирал ама серните съединения как ше ги отстраниш после, може да ти даде лош дъх. При производството на коняк се стремят да използват други методи за избиване на дивите дрожди или преди варенето отделят серните съединения :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2010, 14:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6939
Местожителство: София
Като киселина, серистата киселина се неутрализира с основи и солите й се наричат сулфити (хидрогенсулфити и нормални сулфити)-те не преминават в дестилата!
Натриевият бикарбонат взаимодейства с киселините , при което се отделя въглеродна киселина,тя се разлага на вода и въглероден диоксид .Това е така наречаната сода за хляб...има и още:
по отношение на сернистата киселина...:
ами има много методи за отстраняването на SO2 при производството на ракиени дестилати от джибри,винени утайки,ферм.пикети и виноматериали.Така нареченото десулфитиране.
ще изброя един два...
Калциев окис и винена киселина...
обработка с бикарбонати...-най лесно приложими в домашни условия
Методи на обработка на ракиени дестилати в парна фаза с десулфитиращо устройство захранвано с реагент 5% суспензия на калциев окис...(в промишленото производство на ракиени дестилати)
Така че ще се постараем да няма лош дъх)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 16:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6939
Местожителство: София
Такаааа резултата от 15кг дюли и 8кг захар и 3-4 компота пак от дюли е следния :
9литра ракия на 55градуса
5литра паток на 30-тина градуса...
първак изхвърлих около 700мл
Тръгна на около 70гр...и я спрях на 40гр
Цялото количество каша беше около 70литра...
Ха наздраве!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 17:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Даваш не пълен доклад ;) вкус и аромат :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 20:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6939
Местожителство: София
ооо да ,забележката е уместна!!!обаче пропуска идва от честото дегустиране))))
Мисля че се получи доста удачно-и тъй като имам вече 5литра патоки....следователно ще се вари същото нещо и догодина-само количеството ще е друго!
Удивителен аромат на дюли...даже идва малко силен...на след като престои в специално подготвено за целта 15л буренце...мисля че малко ще се притъпи аромата.
Влиза остра малко ,но сладнее-което е знак че като престои ще е мека!!!Ама 10 литра...колко ли ще престоят!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2010, 14:00 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
ilu6a написа:
Такаааа резултата от 15кг дюли и 8кг захар и 3-4 компота пак от дюли е следния :
9литра ракия на 55градуса
5литра паток на 30-тина градуса...
първак изхвърлих около 700мл
Тръгна на около 70гр...и я спрях на 40гр
Цялото количество каша беше около 70литра...
Ха наздраве!!!


Накой били сметнал колко ракия се е получила само от дюлите и само от захарта?
Презумцията ми е че предимно ракия се получава от захарта а материяла служи за по добеа ферментация и аромат на ракията?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2010, 09:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6939
Местожителство: София
Няма кой да ти направи точно тази сметка...
Кога за последно си хапвал сладка дюла?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2010, 11:06 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 313
То и от кайсии излиза ракия колкото захар си сложил пък от дюли да не говорим.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2010, 12:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6939
Местожителство: София
именно))) :)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2010, 19:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Яну 2010, 00:13
Мнения: 3
При мене съотношението е 1:1 ! Например 10 кг. дюли : 10 кг. захар, разтворен предварително във гореща вода!
През зимата бидонът с каша дюли най-добре се съхранява за около 2-3 месеца в работещата абонатна станция (в мазето). Нали трябва да е на топло...
В края на февруари или в началото на март започвам да... Изображение


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2010, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Това да имаш абонатна станция на топлофикация в мазето на блока е найстина голяма работа. Цяла зима може да правиш материал за ракия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2010, 01:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6939
Местожителство: София
за около 3-4 седмици...кашата изферментира ...Аз не давам на никой да прави каквото и да било в мазето..защото съм на 1-вия етаж и почва да смърди в къщи ....на кисело зеле например...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2010, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Яну 2010, 00:13
Мнения: 3
Не, Изображениекиселото зеле се съхранява на студено(от +5С до -5С)! Никой не слага зелето в абонатната...Кашата от дюли е много ароматна и не смърди! Изображение


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима