Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2010, 23:02 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Миналата есен бяхме на гости при един приятел на остров Тасос и обиколихме казаните да видим как гръцките колеги варят ракия. Трябва да ви кажа че имат преси на които цедят материала и в казана влиза само чист сок и нищо друго.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2010, 20:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
все още 6% захарност...по-добре е от 11%

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2010, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Недей я бърза на пролет ще стане :megagrin:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2010, 21:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ейййй то бива завистници,все гледат да нагрубят да обидат :) ...))))Точно след 4 дена-неделя, ще докладвам колко и какво е излезнало ...ако речено да стане!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2010, 22:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Шегичка :) , ама изчакаи я още две седмици. Сега все едно ще изхвърлиш 1/4 от захарта която си сложил. Температурата е ниска деистват само култивираните дрожди, за това мисля че няма да се появт странични продукти на ферментацията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2010, 10:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Не е ниска ,в къщи е около 20 градуса постоянно.Нямам обяснение защо тръгва и спира ферментацията...Естествено че работят само култивираните дрожди-преди посявката сулфитирах!Падне ли на 2-3% захарност...хич няма да я чакам,каквото стане,довечера като премеря ще разбера дали ще падне до толкова в неделя!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2010, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
То добре че си сулфатирал ама серните съединения как ше ги отстраниш после, може да ти даде лош дъх. При производството на коняк се стремят да използват други методи за избиване на дивите дрожди или преди варенето отделят серните съединения :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2010, 14:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Като киселина, серистата киселина се неутрализира с основи и солите й се наричат сулфити (хидрогенсулфити и нормални сулфити)-те не преминават в дестилата!
Натриевият бикарбонат взаимодейства с киселините , при което се отделя въглеродна киселина,тя се разлага на вода и въглероден диоксид .Това е така наречаната сода за хляб...има и още:
по отношение на сернистата киселина...:
ами има много методи за отстраняването на SO2 при производството на ракиени дестилати от джибри,винени утайки,ферм.пикети и виноматериали.Така нареченото десулфитиране.
ще изброя един два...
Калциев окис и винена киселина...
обработка с бикарбонати...-най лесно приложими в домашни условия
Методи на обработка на ракиени дестилати в парна фаза с десулфитиращо устройство захранвано с реагент 5% суспензия на калциев окис...(в промишленото производство на ракиени дестилати)
Така че ще се постараем да няма лош дъх)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2010, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво ilu6a онази книга си я изял с кориците :klatsch:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2010, 21:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
при това два пъти)))ъъ химията е от учебник за 8 ми клас...ОБАЧЕ!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 16:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Такаааа резултата от 15кг дюли и 8кг захар и 3-4 компота пак от дюли е следния :
9литра ракия на 55градуса
5литра паток на 30-тина градуса...
първак изхвърлих около 700мл
Тръгна на около 70гр...и я спрях на 40гр
Цялото количество каша беше около 70литра...
Ха наздраве!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 17:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Даваш не пълен доклад ;) вкус и аромат :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 20:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
ооо да ,забележката е уместна!!!обаче пропуска идва от честото дегустиране))))
Мисля че се получи доста удачно-и тъй като имам вече 5литра патоки....следователно ще се вари същото нещо и догодина-само количеството ще е друго!
Удивителен аромат на дюли...даже идва малко силен...на след като престои в специално подготвено за целта 15л буренце...мисля че малко ще се притъпи аромата.
Влиза остра малко ,но сладнее-което е знак че като престои ще е мека!!!Ама 10 литра...колко ли ще престоят!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами то да стане мека трябва търпение :megagrin:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2010, 21:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
търся в тълковния речник значението на думата ТЪРПЕНИЕ)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима