Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Апр 2018, 09:25 Дата и час: 20 Апр 2018, 09:25

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 19
Да предположим че не са....какво означават резултатите. :kaffee2:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 19
Виждам че единиците са g/hl AA, което според мен значи, че е тествана на 57 алкохолни градуси.

според мен всичко е ок.

Сега да я разредим като хората, и да докараме цвета и вкуса.

Мисля при бутилирането после да сложа в шишето, сухи дюли.

А след няколко месеца ще можем да си кажем :sauf:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 19:42 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1417
Местожителство: Дупница
Ами означават че ракията е годна за употреба според изискванията на БДС . Ако изпратената от теб проба не е била стандартизирана чрез разреждане до 40% , ще трябва да си преизчислиш резултатите от изследването . Вече пресметнах че трябва да ги умножиш с коефициент 0.7 .

Писали сме едновременно , за това се допълвам. Това g/hl AA да не би да означава грам за хектолитър Абсолютен Алкохол ?!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 19
Нямам никакво поняте какво значи :megagrin: , но сигурно е това което казваш.
Аз съм пълна аматьорка във варенето на ракии, това ми беше първата..... :megagrin:

Единственото което ме интересува е дали е годна за пиене, без фатални последици.

От лабораторията писаха: "В протокола има гранични стойности, от които се вижда че всички изследвани показатели са в допустимите стойности.
Метанола е много малко, алдехидите и естерите също.
Отлично сте се справили с цялата технология."


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2016, 22:03 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1417
Местожителство: Дупница
Точно така , само патоките е трябвало да започнеш да отделяш мъничко по-рано!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2016, 08:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 19
Незнам защо така се е получило.
Спрях ракията на 40 градуса.
Единдтвеното бяснение е че спиртомера не е отчитал като хората, защото на вскус не я пробвах, както казах аматьорка съм. :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2016, 09:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6858
Местожителство: София
mamin написа:
Незнам защо така се е получило.
Спрях ракията на 40 градуса.
:

E точно патоки де...При плодовите дестилати това ,което изтича на 40 гр си е паток...При този тип дестилати спирането е около 50-52гр...ако няма да правиш преварка,а като правиш самата преварка около 47-45гр се отсича.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2016, 17:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 19
Виж това не бях го прочела.
Мерси за добрия съвет, тази година вече ще знам :lab:
А за сега ще минем и с тази.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2016, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2766
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз бих добавил само,.... едно термомерърче на върха на лулата върши същата работа
над 85 градуса вече е...... време за спиране на събирането...
ПС е разбира се при равномерно затопляне(джибрата) и без резки подсилвания на огъня.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2016, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 419
Само да вметна че АА е абсолютен алкохол - приравнява се при пробите- реферирам към чуденето 1-2 страници по-напред.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2016, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
Преди седем дни ги заложих, 90 буркана.
Прикачени файлове:
086.JPG
086.JPG [ 137.28 KiB | Прегледано 586 пъти ]

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 08:28 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 17:56
Мнения: 11
Здравейте колеги!
Моля знаещите и хората с опит да споделят, какъв ензим се използва при приготвянето на дюли за ракия?
Благодаря на отзовалите се, предварително!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 12:45 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 311
Аз миналата година използвах Lafazym Extract доволен съм свърши добра работа. Може да си въобразявам но при използването на ензим трябва малко по-рано да се отсичат патоките, защото след това при разреждане помътнява ракията.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2016, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 43
Местожителство: Елена
Здравейте! Две години имам желание да направя ракия от Дюли, но и двете години при мен дюлите не раждат. Тази година реших да правя с купешки. Поръчах си Винени дрожди Fermactive FCD + активатор + ДАФ; купих си и 25 кг. захар и лимонтузу (имам си и нагревател за аквариум), НО две седмици на пазара в гр. Елена Дюли няма, а в неделя посетих и пазара във В. Търново, където намерих само 11кг. и то на цена 2лв.!!! Приятел ми обеща 4-5кг., но май няма да изпълни обещанието.
Та, на тези 11кг., ако сложа всичката захар в съотношение 1кг. : 3.5л. (вода), дали ще получа аромат. Или да не се оливам със захарта?
И дали някой е пробвал без да вари дюлите, а само да ги нареже на по-дребно? Миналата година пробвах с едни круши - срязах ги на 4 и в бидона със захар и т.н. и резултата бе повече от добър. :?
Предварително благодаря за помощта!!! :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2016, 18:10 
Offline

Регистриран на: 27 Дек 2009, 11:29
Мнения: 113
Местожителство: Lovech
Аз преди няколко години с месомелачка на ръка смлях около 15 кг дюли и без дрожди се получи приличен резултат. но самият процес на мелене беше придружен много пъти с мамка му.


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима