Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Не знам дали не е късно за дрожди.Изчакай малко да се включат старите кадри,че в момента няма никой от тях и съм сигурен ча ще ти дадат отговори на всички въпроси.
Излишно е да повишаваш температурата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 22:24 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Никога не е късно за дрожди :smoker:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 09:44 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
никога не съм правил плодова камо ли дюли но тази година и аз се хванах и имам един бидон ,който от 15 дни стои 10% дайте съвет за подходящи дрожди ,че вече започват да ме дразнят и ще ги сваря така както са не ферментирали :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
За дрожди препоръчвам силно Витилевюр кварц - носят на алкохол до 17 об.%, температурен диапазон за ферментация от 10 до 32 градуса Целзий (все пак е излишно да тестваме долната граница, т.е., ако има как температурата да е поне 16-17 градуса, най добре 20-22). Проверени - при първото залагане тази година сложих 4 пакетчета в 400 литра мъст и свалиха от 21 до 0 за 15 дни. Вчера заредих нови 100 литра - ври и кипи, довечера ще меря контролно. Съветът ми е преди посявката да се добави пакетче Фосфат композе, а за дрождите - мини стартер - за 1 пакетче 200 мл хладка вода, 2 с.л. захар и след 20-ина минути посяване. Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 13:53 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
добре ама никъде в интернет не ги намирам


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 14:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
аз ти препоръчвам тези:
http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%80 ... lore-bo213

Показателите са същите...даже малко по-добри по отношение толерантност към алкохол.

Апоропо там има и Vitilevure B

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Цитат:
ika написа: добре ама никъде в интернет не ги намирам


Аз си ги купувам от агроаптеката в Красна поляна, София, предполагам, че ги има и по останалите.

Цитираните от Винарко наистина са със сходни показатели, така че би трябвало да свършат отлична работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 18:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
На мен вече десети ден дюлевите джибри ми ферментират с тези: http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%80 ... active-fcd
Разликата с другите, които колегата предлага е в температурния диапазон. Днес мерих захарност беше 4,5 и на двата бидона. Предполагам ,че скоро ще ги дестилирам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 17
здравейте момчета и може би момичета

не мога да не се похваля.
вчера премерих отново захарността и от 21 беше паднала на 19. За мен това значи че не всичко е загубено, и затова реших да пробвам първо с активатор за ферментация вместо дрожди.
казах си, ако нищо не стане мога винаги след 2 дена да мина на дрожди.

вчера сипах активатора и днес, ура :klatsch: .....материала бълбука.

може би е рано да се радвам....но като начинаеща всяка стъпка ми доказва че мога.

та сега.....искам да ви попитам: от тук нататък накъде.
да бъркам ли сместа или да я оставя да си почива....ама да не мухляса отгоре?
кога да премеря отново захарността?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
mamin написа:
да бъркам ли сместа или да я оставя да си почива....ама да не мухляса отгоре?
кога да премеря отново захарността?
Бъркай всеки ден поне по веднъж.
а захарността е мери когато си пожелаеш за своя информация.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Днес като ходих да бъркам бидоните, на единия му беше паднала джибрата и се беше избистрил! Захарта е малко под нулата по показания на мъстомера. Пробвах колко спирт има по стария метод с канчето на котлона и като завря му подадох запалена клечка. Малко ми е притеснено понеже горя много малко със син пламък...Досега като съм пробвал джибра винаги гори повече време. Утре ще дестилирам и ще видя дали ще има радост или ще бъде разочарование!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 23:00 
Offline

Регистриран на: 01 Дек 2015, 22:36
Мнения: 1
Здравейте!!! След внимателно прочитане на темата заредих един бидон с 40кг измита,изчистена и сварена дюля 15кг захар и 45л вода захарността ми беше 18,5%.Закупих също дрожди и активатор.Държах бидона в мазето при котела на парното на 22 -25 градуса, това което ме учуди е ,че след десет дневно бъркане сутрин и вечер падна на 0 (не е ли доста бързо?) та днес на казана изкарах 14л на 50 градуса и 5л патока на 30. Та като цяло ме интересува добър ли е резултата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 23:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Перфектен е резултата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Да дам отчет -Два 120 литрови бидона със съдържание максимум дюли и малко зимни круши сорт "Конференция" и малко ябълки сорт "селски-неопределен" както аз ги наричам понеже не им знам сорта нарязани на малки парчета, сварени и пасирани на пюре, последствие внесени култивирани дрожди - 18 дена ферметтация при подходяща температура, вчера дестилирах единия бидон (понеже казана не ми позволява да дестилирам и двата заедно) Значи изкарах 27 литра патоки. Докато траеше ферментацията, джибрата си миришеше на дюля, но от момента в който потече през чучурката до последно имаше аромат на круши....явно аромата на круша взима превес! Значи очаквам същото количество и от другия бидон да изкарам и по мои изчисления ще произведа около 25 литра дюлева ракия, която ще има аромат на круша :) По 7 кг. захар на 120 литров бидон съм слагал без да имам възможност да нагласявам захарността, понеже нямах захаромер. Не знам добре ли е или не ,но съм сигурен, че ще изкарам ракия със високо качество :) Планът ми за преварката е да отделя 1,5 литра първак, да отсеча на 40 градуса да премеря градуса ей така само колкото да го знам колко е и да я сипя в 30 литрово буре и ....да я забравя :) :google: Догодина лятото ще източа малко да видя какво е станало :saufen:
п.с. Значи след като дестилирам и втория бидон и направя преварката пак ще дам отчет!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 11
Местожителство: София
Преварката няма смисъл да я чакаш до 40%. Трябва да внимаваш още на 50 градуса, че е възможно още тогава да отсече към патоки и да развалиш всичко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: SCO12 и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима