Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 28 Май 2018, 11:04 Дата и час: 28 Май 2018, 11:04

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2016, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 673
Местожителство: София
shubarkov, круши е едно, дюлята съвсем друго.
Щом няма да използваш ензим, а ще ги режеш, не виждам проблем да ги залееш със знайно количество вода и да ги кипнеш. Да поврът 5- 10 мин. След това охлаждаш и посяваш дрождите. По време на ферментацията, бъркайки шапката ще ги понамачкващ и те така.

А, защо не купи и ензим? Имаш ли някакви съображения?

И според мен, захарта е много, но ти решаваш. Ще е за сметка на аромата, знаеш го.

Хм, тук в София, в кварталният магазин дюлите струват 1 лев. :)

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2016, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 43
Местожителство: Елена
Ензим не взех, защото съм останал с погрешно впечетление от няколко мнения във форума, които като прочетох отново разбрах, че първия път съм разбрал грешно. За направата на ракия от ябълки няколко пъти използвах ензим, но после попаднах на няколко мнения и останах с впечетлението, че при влагането им в плодови материали се образува повече метил. Което явно НЕ Е ТАКА. Отчитам пропуска си и няма да го повторя. Посочих примера с крушите, защото преди си играх да ги дребня много на ситно.Следващия път при направата на крушова ракия направих опит и ги разцепих по на едро и извадих същото количество ракия и аромат, както от тия, които бях раздробил (млял, намачкал). Мога да дам пример и с ябълките. Първият път ме посъветваха да ги кипна във вряла вода и да поврът малко, подобно на съвета, който вие ми давате (lhristov), а и повечето така практикуват (за дюлите). Поиграх си и го направих, но загубих много време и нерви. Получи се, но на следващата година не ги варих, а ги намачках с чук + КМБС + ензим + дрожди + активатор и се получи същия резултат = количество и качество.
Смятам, че раздробяването, варенето и мачкането е за да се преработи всичката захар от дюлите (която е пренебрежително малко в моя случай - от 11 кг. дюли ) в алкохол, НО може и да бъркам?!?
Варените и Неварените ябълки дадоха сходен аромат, без осезаема разлика.
Та, затова си мисля, че и Варената и Неварената дюля (оставена по на едри кубчета) трябва да дадат еднакъв аромат. Освен това няма да се притеснявам да не загоря при варенето.
За захарта! При съотношение захар - плодове 1:1, повечето колеги споделят, че аромата е прекалено силен. Надявам се, че при съотношение 1:2(примерно) трябва да остане "приличен" аромат на дюли. Ако греша, моля поправете ме докато е време :) !
А за цената не спекулирам. Вяро че търсих "само" две седмици, НО си платих 2 лв. на кило за удоволствието. Поне дюлите са добре узрели, сладки и без загноло по тях! :prost2:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2016, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2016, 08:31
Мнения: 10
И аз съм пробвал с ябълки по на едро и се получи добър аромат. Но за дюлите не знам, може и да се получи, но само ако пробваш ще разбереш?!?
Аз също имам притеснения за ензимите! Като начинаещ минах през повечето теми, на които заглавията ме заинтересуваха. В темата "От къде да започнем" видях, че SiteAdmin посочва, че трябва внимателно да се ползват ензими, защото отделят метанол и препоръчва да не се използват от хора с по-малко опит, а аз съм именно такъв. Но използвах ензим при направата на сайдер миналата година и ефекта на втечняване бе поразителен за мен!
Интересно е при това съотношение плод 1:2 захар, дали ще има аромат или ще стане водка ;)
Ако се решиш да го направиш така, както си описал, задължително се похвали накрая!!! Успех


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 15
Местожителство: София
Миналата година експериментално заложих около 3 кг. дюли.Нарязах ги на дребни кубчета и ги засипах със захар/като за сладко/ и ги оставих за една нощ.На другия ден като беше избил сока,добавяне на вода докарване до 22-23 захарност.Сложих мая,ферментация около месец/темп. в помещението между 21-24 градуса/.Имах доста патоки и" дефектна" ракия /около 70 литра всичко/.Изсипах вътре дюлите и варене-резултат отличен и на аромат и на вкус.Получи се разкошна "дюлова"/според мен може и без кавички/-дискретен ,ненатрапчив аромат.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2016, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 43
Местожителство: Елена
Да споделя резултата от експеримента ми с неварени дюли.
На 18.11 заложих 11кг. дюли., като ги почистих от мъха и семките и ги нярязах на 2см. кубчета. Добавих 15кг. захар с 60л. гореща вода + 60гр. Лимонтузу. Очаквах да съм попарил дивите дрожди, но не. След около 4 часа, когато добавих култивираните, дивите вече си работеха. Та, добавих дрожди за трудна фермрнтация, активатор, а когато захарността бе на 7 добавих и ДАФ. Цялата ферментация протече с монтиран нагревтел за аквариум в завит с черги бидон в мазето. На 7.12 захарпмера показа 0, не сладнеше. Махнах нагревателя и на 8.12 сутринта шапката бе потънала, след което и изварих. В казана добавих и 20л. патоки и 2 нарязани на 5-6 парчета дюли . Резултата е: 21л. на 44гр. (след разреждането). Аромата е приятен и изразен, но не толкова, колкото очаквах. Следващия път бих добавил поне още 10кг. дюли на същото количество захар.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2016, 20:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6900
Местожителство: София
Малко си изкарал...освен ако патоките не са били с 10%алк съд.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2016, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 43
Местожителство: Елена
Предполагам, че патока е бил поне 25 градуса. Ракията тръгна на 68 градуса и премахнах около 1л., за по-сигурно. Събирах до 38, заради аромата. Надявам се, че не са влезли много вредни вещества. А паток събрах около 4л., защото нямах време за повече. Според вас, колко е трябвало да изкарам?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2016, 09:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6900
Местожителство: София
Malko отгоре съм погледнал началните параметри.
Добива е съвсем точен...трудно може да се иска отгоре.
Грешка съм допуснал в сметките за предишния пост.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2017, 14:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6900
Местожителство: София
На 7ми ноември на терасата дюли заложени с Fermactive FCD при темп 20гр,колкото да стартират.Захарност 25%.РН 3,4.Добавял съм на 3-4пъти тиазот..по грам два-става въпрос за 50л общото количество.
Днес погледнах джибрата-чудна избистрена и абсолютно докрай изферментирала.Температурата на терасата варираше от 10-13гр през деня до 0градуса през ноща.
Това като цяло си беше експеримент да видя в каква степен работят Fermactive FCD.
Ами работят и още как.
Може и бавно да е станало,но са изкарали ферментацията.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2017, 20:03 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 21:21
Мнения: 38
Местожителство: Burgas
И моя опит с дюлите е такъв,ферментация около 90 дни и след това много добър резултат.Накои от форума са го опитвали.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2017, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 34
Здравейте,
малко помощ от който е наясно, ако може.
от четеното тук и вече от години практика опит с правене на вино и ракия от грозде, реших да се пробвам с ракия от дюли.
Моля кажете ако някъде съм сбъркал с процеса и какво мога да коригирам в момента.

1. Изпекох 65кг дюли на фурна за 30 мин.
2. Изчистих загнилото и прогнило от плодовете, както и семките.
3. Измих нарязаните плодове и ги сложих да поврят за 10 мин.
4. Събрах всичко в един бидон и бърках с дрелката докато стане всичко на каша.
5. Добавих 30 кг захар и около 90 литра вода.
6. Добавих ензим
7. Заквасих с дрожди за трудна ферментация и добавих активатор

и тук идва лекото ми притеснение..
понеже се забавих 3 дни с набавянето на дрождите, материалът почна да си ферментира сам, като странното беше, че 2 дни нямаше грам индикация да започне. Но явно съм вкарал отнякъде някоя бактерия по невнимание и отварям на третия ден и гледам си ври стабилно.
та реших да го прекратя със серниста киселина и калиев метабисулфит на два пъти :shock: и да сложа дрождите за трудна ферментация и ензима. Сега пак ферментира, но май не успях добре да прекъсна процеса с предната ферментация и се чудя може ли това да е някакъв проблем.
Захарноста не успях да я измеря, но предолагам е била около 20 - 21.
Чудя се да сложа ли още захар и вода? В момента е 17% и кашата ми се вижда малко гъста.
Всичко се вижда да е около 170 литра

мерси и наздраве на форума! :lab: :lab: :lab:


Последна промяна goshe на 21 Окт 2017, 00:44, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2017, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
goshe написа:
и отварям на третия ден и гледам си ври стабилно.
та реших да го прекратя със серниста киселина и калиев метабисулфит на два пъти и да сложа дрождите за трудна ферментация и ензима. Сега пак ферментира но май не успях добре да прекъсна процеса с предната ферментация и се чудя може ли това да е някакъв проблем.
Проблем ли...... тебе господ те е спасил...С какъв акъл ще прекъсваш
бурната ферментация :wallbash: Ако ври не пипай нищо че втори шанс едва ли ще има...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2017, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 34
хаха мони :megagrin: , защо така бе човек.. какъв е проблема да тръгне след това? аз много исках да си заквася с тия дето са за трудна че издържат на по висок градус алкохол а не някви други диви да има. Направих стартер от тях в една кофа и след 3 часа я сложих в общото количество.
:prost2:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2017, 00:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
goshe написа:
хаха мони , защо така бе човек.. какъв е проблема да тръгне след това?

Когато прекъснеш бурната ферментация има голяма вероятност пращината да замерише
на развалени яйца.....Може да си я заквасиш с дрождите и така.... те по силните ще наделеят
в един момент над другите, проблем никакъв :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2017, 00:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 34
абе мириши си на дюля и удря остро на въглероден диоксид. Ще слагам активатор и квото стане явно. Но, не разбирам каква е логиката като замирише на сероводород или развалени яйца, има ли възможност да заболее материала и ако да как да го предпазя?
и още един въпрос ако може.
защо се слага лимонтузу? :? :? :help:


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: caribi, gogoh и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима