Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 23:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 02:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Резултатът след преварката е 10 литра на 60 градуса и още 6 литра докато спиртомера показа 40 градуса. Тези 6 литра не съм мерил колко градуса са. Чудя се на колко градуса да я направя. Има много силен аромат на дюля. Забравих да кажа,че отделих 1 литър първак, като мисля че на 50 литра паток са предостатъчно като количество.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 17
ТАКААА.....

и ето до къде стигнах.

20 кг чист плод от дюли (без костилки и загнило, настъргани) + 20 кг. захар + 60 л. вода
На 2-рата седмица активатор за ферментация
40 дена ферментация
Варене....вчера
1 х 48 л. в казана, извадих 700 мл. първак (тръгна на 78 градуса) + 8 л. на +/- 60 градуса и 3-4 л. паток под 40 градуса
1 х 38 л. в казана + патока от първия, извадих 300 мл. първак (тръгна на 78 градуса) + 4 л. на +/- 60 градуса + 3 л. на +/- 40 градуса, 4 л. паток (който оставих)

тотал:
12 литра +/- 60 градуса
3 литра +/- 40 градуса

Пиша +/- на градусите, защото тъпия спиртомер който си купих не е читав. Като го пусна в течността стои на една страна. Днес си поръчах спиртомер с термометър и като дойде ще мога да премеря градуса като хората.

12 литра ги сложих в стъклена дамаджана и я оставих отворена
3 литра ги сложих в купа

Сега какво....знам че трябва да разреждам но първо искам да проверя точно колко е градуса. Или пък трябва да я преварявам?
Някъде четох, че било хубаво да се разрежда със вода + спирт, защото сваляло нивото на вредните съставки като етилацетат и т.н.

Другото което искам да ви попитам, е дали мога (срещу заплащане естествено) при някой или някъде да тествам какво съм направила.....?
Нали ми е първата ракия, да не вземем да се натръшкаме всички в къщи :afraid:

мерси


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 11:03 
Offline

Регистриран на: 22 Дек 2015, 10:34
Мнения: 2
Здравейте колеги имам почти готово джибре от дюли.Искам да ви попитам мога ли да го оставя за пролетта да се извари,а да не го варя сега.Може ли по някакъв начин да се запази до тогава :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Ако е на студено,в бидон и можеш да го затвориш херметически,не се бърка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 18:08 
Offline

Регистриран на: 22 Дек 2015, 10:34
Мнения: 2
Мерси за съвета днес имах време да проверя какво става с джибрето .Плувката потъна цялата а и гори синьо но ако не стигна с варенето ще последвам съвета :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 18:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 20:59
Мнения: 17
Добре, тогава друг въпрос?

Задължително ли се преварява дюлева ракия при положение че плода беше изчистен от костилки, сърцевина и загнило?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Няма такава практика като"задължително преваряване",особено при плодовите ракиии.
Губиш половината аромат за сметка на"не съм сигурен"мекотата,която можеш да постигнеш по друг начин.
Говорим за читава ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Не съм пил досега читава непреварена ракия. За ракия дестилирана в аламбик говоря! Или просто не съм попаднал досега на такава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 19:34 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Не си попадал...Аламбика не е за преварки ;)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Продължавай да опитваш. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2015, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Под аламбик имам предвид традиционния казан за варене на ракия. Ако нещо съм объркал понятията се извинявам! Понеже колегата се изказа, че аламбика не е за преваряване....Ако и двамата говорим за едно и също, т.е. традиционните селски казани от време оно, няма как да се съглася с мнението - много е говорено и се знае за качеството на дестилата от еднократна дестилация и преварен материал. Всеки има мнение, но моето е твърдо за преварката! Освен ако не се държи на качество а на количество!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2015, 18:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Защо си решил че при преварка се губи количество?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 13:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2015, 19:46
Мнения: 21
Защото аз, след като приключи ферментацията изсипвам джибрата в казана за дестилация. Значи от първата варка излиза сиреца, който е с много ниско алкохолно съдържание. Значи за да говоря с конкретни примери ще кажа, че тази година от 200 литра дюлево-крушова джибра изкарах 56 литра сирец, който след преварката, т.е. отделяне на нужното количество първак, отсичане на 40 градуса и последваща корекция на градуса чрез разреждане с вода стана 20 литра хубава преварена ракия.
Това за аромата който се губи при преварката не знам доколко е вярно ,защото в старата ми къща, където държа ракията в стаята при леко отхлупено бидонче миришеше на дюли.
Така процедирам аз от 6-7 години и съм много доволен от резултата! Значи варя ракия от мои круши, мои ябълки, череши които купувам, грозде което купувам и дюли от моите градини. Не си спомням кой го беше казал, че опита е безценен и че теорията без опит не струва.
Аз не искам да твърдя и да споря, че моя начин е правилния, просто се осланям на опита и ще продължа да процедирам по същия начин. От този форум придобих допълнителни знания за които съм много благодарен на хората ,които споделят техния опит. Имам много приятели ценители на ракията, на които след като преценя, че ракията ми е готова за консумация давам по едно шише за дегустация и съм ги предупредил да не ми спестяват критиката. Нали градивната критика е причина за подобряване на качеството. Освен градивната знам че има и заядлива критика, която имам претенции да разпознавам и да отхвърлям с лека усмивка :)
Така ,че всеки преценява сам за себе си! На всички искам да пожелая весело посрещане на Новата Година и много радост и щастие да тече през чучурката на казана и тази година!
Със здраве!


Последна промяна ellecktro на 29 Дек 2015, 01:17, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 15:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 11
Местожителство: София
Доколкото знам 5 % се губят при преварка. Сам можеш да провериш да ли ти излизат градусите. Примерно 56л. сирец х 30 гр=1680гр. 20 литра ракия+ първак+ патоки сумарно колко градуса са и да видиш какво се получава. Иначе по мои наблюдения, аромата намалява, даже понякога и изчезва. Но важно е на теб как ти харесва и на хората с които ще я пиете. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Тези 5% остават в патокито,така мисля.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима