Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 19:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2016, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз бих добавил само,.... едно термомерърче на върха на лулата върши същата работа
над 85 градуса вече е...... време за спиране на събирането...
ПС е разбира се при равномерно затопляне(джибрата) и без резки подсилвания на огъня.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2016, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Само да вметна че АА е абсолютен алкохол - приравнява се при пробите- реферирам към чуденето 1-2 страници по-напред.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2016, 15:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2016, 09:58
Мнения: 1
Местожителство: Пловдив
Ето една която съм опитал лично и е невероятна! ДЕДА ВАСИНА ДЕСТИЛЕРИА - ЛЕСКОВАЦ, Моравска 2, тел. 016/233901


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2016, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 582
Преди седем дни ги заложих, 90 буркана.
Прикачени файлове:
086.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 08:28 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 17:56
Мнения: 11
Здравейте колеги!
Моля знаещите и хората с опит да споделят, какъв ензим се използва при приготвянето на дюли за ракия?
Благодаря на отзовалите се, предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 12:45 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Аз миналата година използвах Lafazym Extract доволен съм свърши добра работа. Може да си въобразявам но при използването на ензим трябва малко по-рано да се отсичат патоките, защото след това при разреждане помътнява ракията.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2016, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
Здравейте! Две години имам желание да направя ракия от Дюли, но и двете години при мен дюлите не раждат. Тази година реших да правя с купешки. Поръчах си Винени дрожди Fermactive FCD + активатор + ДАФ; купих си и 25 кг. захар и лимонтузу (имам си и нагревател за аквариум), НО две седмици на пазара в гр. Елена Дюли няма, а в неделя посетих и пазара във В. Търново, където намерих само 11кг. и то на цена 2лв.!!! Приятел ми обеща 4-5кг., но май няма да изпълни обещанието.
Та, на тези 11кг., ако сложа всичката захар в съотношение 1кг. : 3.5л. (вода), дали ще получа аромат. Или да не се оливам със захарта?
И дали някой е пробвал без да вари дюлите, а само да ги нареже на по-дребно? Миналата година пробвах с едни круши - срязах ги на 4 и в бидона със захар и т.н. и резултата бе повече от добър. :?
Предварително благодаря за помощта!!! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2016, 18:10 
Offline

Регистриран на: 27 Дек 2009, 11:29
Мнения: 56
Местожителство: Lovech
Аз преди няколко години с месомелачка на ръка смлях около 15 кг дюли и без дрожди се получи приличен резултат. но самият процес на мелене беше придружен много пъти с мамка му.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2016, 18:39 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
shubarkov, круши е едно, дюлята съвсем друго.
Щом няма да използваш ензим, а ще ги режеш, не виждам проблем да ги залееш със знайно количество вода и да ги кипнеш. Да поврът 5- 10 мин. След това охлаждаш и посяваш дрождите. По време на ферментацията, бъркайки шапката ще ги понамачкващ и те така.

А, защо не купи и ензим? Имаш ли някакви съображения?

И според мен, захарта е много, но ти решаваш. Ще е за сметка на аромата, знаеш го.

Хм, тук в София, в кварталният магазин дюлите струват 1 лев. :)

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2016, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
Ензим не взех, защото съм останал с погрешно впечетление от няколко мнения във форума, които като прочетох отново разбрах, че първия път съм разбрал грешно. За направата на ракия от ябълки няколко пъти използвах ензим, но после попаднах на няколко мнения и останах с впечетлението, че при влагането им в плодови материали се образува повече метил. Което явно НЕ Е ТАКА. Отчитам пропуска си и няма да го повторя. Посочих примера с крушите, защото преди си играх да ги дребня много на ситно.Следващия път при направата на крушова ракия направих опит и ги разцепих по на едро и извадих същото количество ракия и аромат, както от тия, които бях раздробил (млял, намачкал). Мога да дам пример и с ябълките. Първият път ме посъветваха да ги кипна във вряла вода и да поврът малко, подобно на съвета, който вие ми давате (lhristov), а и повечето така практикуват (за дюлите). Поиграх си и го направих, но загубих много време и нерви. Получи се, но на следващата година не ги варих, а ги намачках с чук + КМБС + ензим + дрожди + активатор и се получи същия резултат = количество и качество.
Смятам, че раздробяването, варенето и мачкането е за да се преработи всичката захар от дюлите (която е пренебрежително малко в моя случай - от 11 кг. дюли ) в алкохол, НО може и да бъркам?!?
Варените и Неварените ябълки дадоха сходен аромат, без осезаема разлика.
Та, затова си мисля, че и Варената и Неварената дюля (оставена по на едри кубчета) трябва да дадат еднакъв аромат. Освен това няма да се притеснявам да не загоря при варенето.
За захарта! При съотношение захар - плодове 1:1, повечето колеги споделят, че аромата е прекалено силен. Надявам се, че при съотношение 1:2(примерно) трябва да остане "приличен" аромат на дюли. Ако греша, моля поправете ме докато е време :) !
А за цената не спекулирам. Вяро че търсих "само" две седмици, НО си платих 2 лв. на кило за удоволствието. Поне дюлите са добре узрели, сладки и без загноло по тях! :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2016, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2016, 08:31
Мнения: 4
И аз съм пробвал с ябълки по на едро и се получи добър аромат. Но за дюлите не знам, може и да се получи, но само ако пробваш ще разбереш?!?
Аз също имам притеснения за ензимите! Като начинаещ минах през повечето теми, на които заглавията ме заинтересуваха. В темата "От къде да започнем" видях, че SiteAdmin посочва, че трябва внимателно да се ползват ензими, защото отделят метанол и препоръчва да не се използват от хора с по-малко опит, а аз съм именно такъв. Но използвах ензим при направата на сайдер миналата година и ефекта на втечняване бе поразителен за мен!
Интересно е при това съотношение плод 1:2 захар, дали ще има аромат или ще стане водка ;)
Ако се решиш да го направиш така, както си описал, задължително се похвали накрая!!! Успех


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2015, 14:10
Мнения: 11
Местожителство: София
Миналата година експериментално заложих около 3 кг. дюли.Нарязах ги на дребни кубчета и ги засипах със захар/като за сладко/ и ги оставих за една нощ.На другия ден като беше избил сока,добавяне на вода докарване до 22-23 захарност.Сложих мая,ферментация около месец/темп. в помещението между 21-24 градуса/.Имах доста патоки и" дефектна" ракия /около 70 литра всичко/.Изсипах вътре дюлите и варене-резултат отличен и на аромат и на вкус.Получи се разкошна "дюлова"/според мен може и без кавички/-дискретен ,ненатрапчив аромат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима