Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Апр 2018, 22:27 Дата и час: 23 Апр 2018, 22:27

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2010, 19:54 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2010, 16:47
Мнения: 22
Да споделя и аз моят скромен опит. Преди 4-5 години варих ракия от дюли, като тогава не знаех как точно се процедира и накълцах дюлите с един стар нож за мозайка, и слид това добавих вода и малко захар.Ракията беше с изключително силен аромат, все едно пиеш одеколон.След известно време попаднах на книгата "Избрани техники за производство на ракии" и започнах да действувам по описаната рецепта, само дето не слагам захарта 1/1 - примерно на 50кг. дюли слагам 30кг. захар.След ферментацията я смесвам с гроздови джибри и я изварявам.Така не загаря казана и аромата не е толкова натрапчив.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2010, 13:50 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 135
Уикенда набрахме дюлите, нарезахме ги на дребно и ги варихме докато станаха на каша и ги пресовах на пюре в бидона. Сложих едно пакетче активатор на ферментация, но без дрожди и 18 кила захар с 9 пакетчета лимонтозу и вода. На по-другия ден беше станала ферментация, каквато не съм виждал, все едно пушеше казан вътре, от пяна нищо не се виждаше. Кое може да е ускорило така ферментацията, варенето убива ли дрождите на самите дюли или има дрожди и в активатора за ферментация? Бях купил и дрожди за бели вина на същата фирма от снимката по-долу, но не ги използвах. 22 захарност в началото добре ли е или да добавя още няколко кила захар, бидона е 100 литра и е пълен, заедно с шапката до 10 пръста под капака.


Прикачени файлове:
drojdi.JPG
drojdi.JPG [ 35.44 KiB | Прегледано 1332 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2010, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2769
Местожителство: ''Survivor'' България
Уикенда набрахме дюлите, нарезахме ги на дребно и ги варихме докато станаха на каша и ги пресовах на пюре в бидона. Сложих едно пакетче активатор на ферментация, но без дрожди и 18 кила захар с 9 пакетчета лимонтозу и ___________-------------------на колко кг. диули си сложил 18 кг. захар??????????

и диулите не се варит на силен оган а до 60 срадуса. виж рецепти в гоогала.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2010, 19:44 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 135
не съм мерил килограмите на дюлите, бидон от 100 литра беше пълен повече от половината


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2010, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2010, 14:16
Мнения: 9
Местожителство: София
Дрождите, които ilu6a изполва са много добри. Аз ги купувам от тук:
http://allfreightfree.com/en/turbo-yeas ... k-296.html
Шведски сайт за онлайн търговия.

доставката е около 7 евро независимо от бройката. Пристигат за около седмица


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 13:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 40
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Успях и аз.

Понеже имам 4 доста добри дюлеви дървета, реших тази година да се пробвам да извадя нещо различно от компот от тях. Е, резултатът е налице. Общо 27 литра годен за консумация материал.

Смлях с месомелачка (без варене) около 60 кг дюли, 22 кг захар и до 150 литра допълних с вода. Понеже не съм чак толкова капризен, заквасих със суха мая на доктор Йоткер. Ферментира 25 дни. Преди варенето отделих и филтрирах малко от мъстта, показа 14% на спиртомер за вино, измерване, на което вярвам с големи резерви, защото температурата беше почти нулева. Както и да е, в казана разредихме до 220 литра и с внимателно първоначално загряване успяхме да не загорим кашата. Сложих и 3 пакетчета хлебна сода.

Ракията се получи ароматна, но не натрапчиво, мека и без кисела жилка. След 2 седмици ще проведем по-задълбочена дегустация, защото днес е все още съвсем прясна.

Местните ракиджии ме посъветваха да пусна вътре няколко резенчета зряла дюля за не повече от 2 дни. Какво мислите вие относно подобна процедура?

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 19:54 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Drozofil написа:
У

Местните ракиджии ме посъветваха да пусна вътре няколко резенчета зряла дюля за не повече от 2 дни. Какво мислите вие относно подобна процедура?

Според мене колега е безпредметно при толкова много плод(60 кг. дюли на бидон) да докарваш аромата на ракията с резенче сурова дюля.Според мене ти е запушен носа :)
Иначе и аз чакам реколтата.Две кофи от латекс с дюли(почистени щот бяха доста червиви тая година) ги попарих с гореща вода,15 кг захар разтворих с около 60 л вода,после има малко заигравка на пияна глава с захарността,но на сутринта я премерих и беше 20.Посях питомни дрожди за бяло вино и в момента има добра ферментация и супер аромат,а захарноста падна на 15(в банята до лирата :D )
Аз имам нужда от съвет ,дали да прибавя малко активатор за дрожди,които съм купил вече и дали не мога още малко да ливна захар и водица-пустата лакомия за пукница да не ми прецака ракийката и да стане профирна?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 40
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Не ми е запушен носа, ракийцата си ухае достатъчно благо. И аз се отнесох скептично, затова попитах по-опитните. Ясно, нема смисъл.

Като цяло съм изключително доволен и смятам да повторя. Дюли има за още два казана, ама аз имам само един бидон. Дилетантска ми работа. Напролет ще купувам още три, поне да има смисъл да заемам ден на казанджиите, така само дразня хорицата.

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 55
spout написа:
ilu6a написа:
Такаааа резултата от 15кг дюли и 8кг захар и 3-4 компота пак от дюли е следния :
9литра ракия на 55градуса
5литра паток на 30-тина градуса...
първак изхвърлих около 700мл
Тръгна на около 70гр...и я спрях на 40гр
Цялото количество каша беше около 70литра...
Ха наздраве!!!


Накой били сметнал колко ракия се е получила само от дюлите и само от захарта?
Презумцията ми е че предимно ракия се получава от захарта а материяла служи за по добеа ферментация и аромат на ракията?

Изчислява се на база 40 алк.градуси или имаш добив от 17,6литра/40грсдуса=705градуса,прекалено добре!!!???


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 15:18 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Много ясно,че ще мирише хубаво,даже по-опитните казват по нагоре,че ако я правиш едно към едно дюли към захар толкова бил силен аромата,че чак е била като парфюмирана,затова се бъзикам с запушения нос.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 12:00 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Аз чакам,чакам дюлите вече 17 дена(2кофи от латекс бруто изчистени от семки и загнили части) ,малко бавничко стават нещата,захарноста стигна 10 от 20 процента първоначална.Е верно е ,че преди седмица добавих 2кг захар+ 8 лтр.вода,но добавих и 2 пак лимонтузо и колкото се полага на бидона и активатор за дрожди,тръгна по-бурно да ферментира.След седемица бурната поотихна малко,дали няма културните дрожди рано да ме изоставят(пукнат) и да имам остатъчна захар,бидона е в банята на постоянна температура,около 20градуса е пращината.Ако всичко ви се струва нормално,ок,но ако не ще пробвам изпитаните методи за форсаж на ферментацията на petiomalchev.Голям фен съм му :cooler:
Имам български захаромер с термометър,но имам чуството че показва повече заради гъстотата на сиропа от пасирани дюли и захар,(прецеждам го),а и мехурчета от ферментацията се лепят по уреда,а най голямата истина е ,че все още доста сладни


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Здравейте колеги,

Първо благодаря за хубавата рецепта - четох внимателно и правих каквото пише. Изчистих дюлите внимателно, направих ги като за ядене, после ги смлях с голяма трифазна машина за месо и стана чудесно пюре - не съм ги варил, защото пюрето си стана чудесно ситно и без това.

Та сместа ми е следната - около 62-63кг готово пюре от дюли, 30 кг захар и 90 литра вода. Получи се 21% захарност - знам, че е добре да е под 20, ама се притеснявах да не излезе от бидона като заври и затова не добавих повече вода. Направих захарния сироп с топла вода - толкова, че да не ми е горещо на ръката, а топло просто - мисля, че не е повече от 40-45 градуса. Идеята ми беше като затопля пюрето да съм сигурен, че ферментацията ще започне както трябва. Забравих да кажа, че всичко това е сложено в един 200 литров бидон в мазето ми, където температурата е постоянна около 17,5-18,0 градуса. Всичко си започна нормално - още на другата сутрин се беше надигнало с около 10см. Започнах да го бъркам всяка сутрин и вечер и след около 10-11 дни, вече спря да се надига, а всеки път като ида да го бъркам се е утаило малко и отгоре е като вода. Винаги преди да го разбъркам се заглеждам и все още си е така - надигат се балончета и ферментацията си върви.

Та сега на проблема (или по-скоро за мен притеснение) - след вече 19 дни захарността ми е 10%, което май значи, че бавно протича ферментацията. Принципно за мен това не е кой знае какъв проблем, но имам 2 въпроса:

1) Първо ме интересува дали да продължавам да го бъркам или да го оставя само да си ври така (както казах вече е сравнително утаено, като си излизат мехурчета отгоре).
2) Най-голямото ми притеснение, е че следващия понеделник заминавам командировка за 2 седмици и не знам кога да го варя. Имам два варианта - или да се надявам да попреври още малко до този петък (след 4 дни) и да варя, или да го оставя така още почти 20 дни и после да го варя.

Бих искал да помоля за съвет първо дали да го бъркам и второ евентуално ако мислите, че има начин да завършим ферментацията от тези 10% на които е в момента до петък, за да мога да го сваря. Или евентуално да попитам какъв би бил ефекта ако го оставя така без да го бъркам още 20 дни. Резултата за момента е - за изминалите 19 дни е паднало от 21 на 10-11. Дали за тези оставащи 20 дни ще превира така равномерно - просто нямам представа дали от тук натам ще е по-бързо или по-бавно или същото.

Извинявам се за многословието, ама предпочитам да обясня подробно.

Мерси предварително,
Радо


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 15:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6859
Местожителство: София
Дрожди май не си ползвал,с какво мериш захарноста?
На вкус сладко ли е?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 15:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Да, дрожди не съм слагал, защото не съм варил дюлите. От прочетеното останах с впечатление, че щом не са варени няма нужда от дрожди.

А захарност меря със захаромер български (не от Своге) и то я меря в мазето, т.е. при температура на въздуха 17,5-18,0 градуса. Знам, че се мери при 20, ама тези 2 градуса не вярвам да дават чак такова отклонение.

А и както казах, все пак като седя и го гледам - отдолу излизат мехури от време на време.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 16:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че май вече не трябва да го бъркам - така ли е?

И освен това, помагайте колеги - да ускорявам ли ферментацията за да го варя сега петък и събота, или да седи така още 20 дни.


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима