Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2010, 14:00 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2009, 07:14
Мнения: 46
ilu6a написа:
Такаааа резултата от 15кг дюли и 8кг захар и 3-4 компота пак от дюли е следния :
9литра ракия на 55градуса
5литра паток на 30-тина градуса...
първак изхвърлих около 700мл
Тръгна на около 70гр...и я спрях на 40гр
Цялото количество каша беше около 70литра...
Ха наздраве!!!


Накой били сметнал колко ракия се е получила само от дюлите и само от захарта?
Презумцията ми е че предимно ракия се получава от захарта а материяла служи за по добеа ферментация и аромат на ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2010, 09:45 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Няма кой да ти направи точно тази сметка...
Кога за последно си хапвал сладка дюла?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2010, 11:06 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 267
То и от кайсии излиза ракия колкото захар си сложил пък от дюли да не говорим.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2010, 12:24 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
именно))) :)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2010, 19:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Яну 2010, 00:13
Мнения: 3
При мене съотношението е 1:1 ! Например 10 кг. дюли : 10 кг. захар, разтворен предварително във гореща вода!
През зимата бидонът с каша дюли най-добре се съхранява за около 2-3 месеца в работещата абонатна станция (в мазето). Нали трябва да е на топло...
В края на февруари или в началото на март започвам да... Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2010, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Това да имаш абонатна станция на топлофикация в мазето на блока е найстина голяма работа. Цяла зима може да правиш материал за ракия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2010, 01:15 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
за около 3-4 седмици...кашата изферментира ...Аз не давам на никой да прави каквото и да било в мазето..защото съм на 1-вия етаж и почва да смърди в къщи ....на кисело зеле например...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2010, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Яну 2010, 00:13
Мнения: 3
Не, Изображениекиселото зеле се съхранява на студено(от +5С до -5С)! Никой не слага зелето в абонатната...Кашата от дюли е много ароматна и не смърди! Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2010, 19:54 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2010, 16:47
Мнения: 22
Да споделя и аз моят скромен опит. Преди 4-5 години варих ракия от дюли, като тогава не знаех как точно се процедира и накълцах дюлите с един стар нож за мозайка, и слид това добавих вода и малко захар.Ракията беше с изключително силен аромат, все едно пиеш одеколон.След известно време попаднах на книгата "Избрани техники за производство на ракии" и започнах да действувам по описаната рецепта, само дето не слагам захарта 1/1 - примерно на 50кг. дюли слагам 30кг. захар.След ферментацията я смесвам с гроздови джибри и я изварявам.Така не загаря казана и аромата не е толкова натрапчив.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2010, 13:50 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Уикенда набрахме дюлите, нарезахме ги на дребно и ги варихме докато станаха на каша и ги пресовах на пюре в бидона. Сложих едно пакетче активатор на ферментация, но без дрожди и 18 кила захар с 9 пакетчета лимонтозу и вода. На по-другия ден беше станала ферментация, каквато не съм виждал, все едно пушеше казан вътре, от пяна нищо не се виждаше. Кое може да е ускорило така ферментацията, варенето убива ли дрождите на самите дюли или има дрожди и в активатора за ферментация? Бях купил и дрожди за бели вина на същата фирма от снимката по-долу, но не ги използвах. 22 захарност в началото добре ли е или да добавя още няколко кила захар, бидона е 100 литра и е пълен, заедно с шапката до 10 пръста под капака.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2010, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Уикенда набрахме дюлите, нарезахме ги на дребно и ги варихме докато станаха на каша и ги пресовах на пюре в бидона. Сложих едно пакетче активатор на ферментация, но без дрожди и 18 кила захар с 9 пакетчета лимонтозу и ___________-------------------на колко кг. диули си сложил 18 кг. захар??????????

и диулите не се варит на силен оган а до 60 срадуса. виж рецепти в гоогала.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2010, 19:44 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
не съм мерил килограмите на дюлите, бидон от 100 литра беше пълен повече от половината


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2010, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2010, 14:16
Мнения: 9
Местожителство: София
Дрождите, които ilu6a изполва са много добри. Аз ги купувам от тук:
http://allfreightfree.com/en/turbo-yeas ... k-296.html
Шведски сайт за онлайн търговия.

доставката е около 7 евро независимо от бройката. Пристигат за около седмица


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 13:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 41
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Успях и аз.

Понеже имам 4 доста добри дюлеви дървета, реших тази година да се пробвам да извадя нещо различно от компот от тях. Е, резултатът е налице. Общо 27 литра годен за консумация материал.

Смлях с месомелачка (без варене) около 60 кг дюли, 22 кг захар и до 150 литра допълних с вода. Понеже не съм чак толкова капризен, заквасих със суха мая на доктор Йоткер. Ферментира 25 дни. Преди варенето отделих и филтрирах малко от мъстта, показа 14% на спиртомер за вино, измерване, на което вярвам с големи резерви, защото температурата беше почти нулева. Както и да е, в казана разредихме до 220 литра и с внимателно първоначално загряване успяхме да не загорим кашата. Сложих и 3 пакетчета хлебна сода.

Ракията се получи ароматна, но не натрапчиво, мека и без кисела жилка. След 2 седмици ще проведем по-задълбочена дегустация, защото днес е все още съвсем прясна.

Местните ракиджии ме посъветваха да пусна вътре няколко резенчета зряла дюля за не повече от 2 дни. Какво мислите вие относно подобна процедура?

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 19:54 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Drozofil написа:
У

Местните ракиджии ме посъветваха да пусна вътре няколко резенчета зряла дюля за не повече от 2 дни. Какво мислите вие относно подобна процедура?

Според мене колега е безпредметно при толкова много плод(60 кг. дюли на бидон) да докарваш аромата на ракията с резенче сурова дюля.Според мене ти е запушен носа :)
Иначе и аз чакам реколтата.Две кофи от латекс с дюли(почистени щот бяха доста червиви тая година) ги попарих с гореща вода,15 кг захар разтворих с около 60 л вода,после има малко заигравка на пияна глава с захарността,но на сутринта я премерих и беше 20.Посях питомни дрожди за бяло вино и в момента има добра ферментация и супер аромат,а захарноста падна на 15(в банята до лирата :D )
Аз имам нужда от съвет ,дали да прибавя малко активатор за дрожди,които съм купил вече и дали не мога още малко да ливна захар и водица-пустата лакомия за пукница да не ми прецака ракийката и да стане профирна?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима