Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Май 2018, 22:39 Дата и час: 20 Май 2018, 22:39

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
За толкова време трябваше да е паднала захарността още. Вземи измери точно колко е температурата вътре и колко е вънка (в бидона и около бидона) - ако са еднакви - ферментацията или я няма или е на спиране.
Той захаромерът баш до 0 няма да падне, но поне да беше 5% а, то 10 е много.
За рестартиране ще ти трябват дрожди за трудна ферментация + активатор и стопляне.
На първо време опитай само стопляне до 20-25 гр. и виж какво става.
Ако се засили ферментацията - завий с нещо бидона и го оставяй да си приключи.
Ако не иска - опитай с рестартиране, ако и тогава не иска - ще го вариш както е.
На киселина как е ? Дали не е много кисело ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Мерси колега.

И аз умувах дали да го топля - и се чудя как. Четох за нагревател за аквариум - аз имам и то хубав и може да го сложа него, или с някаква печка трябва да топля цялото помещение.

А относно материала - аз го опитах и никак не е кисел, ама според мен има още малко сладост. На вкус е леко горчиво, едно такова, как да го обясня - май такова трябва да е, ама не е кисело. Като го разбъркам излиза една хубава пяна като на "бъдещ синджир".

А интересно ми е с тези "ускорители" дали ще успея до петък.

И да не се повтарям, ама моля ви да кажете дали да бъркам или вече не.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
Колега имам съмнения че мериш захарност в малко гъст разтвор. Спри да бъркаш, извади в един буркан течност, охлади в хладилник(фризер)да се утаи, източи само бистрото, затопли до 20 градуса и измери!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
В началото наистина беше гъсто щото то си беше хомогенно, както си е пюрето от дюлите.

Но сега (от около седмица) всеки път като ида, то се утаява и отгоре прилича на компот. Верно не е бистра вода, ама мисля, че е достатъчно рядко за мерене. Въпреки това не ми пречи да пробвам и твоя метод - тази вечер ще видим.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
При захарност 10 се усеща доста сладост и на вкус. А до колкото разбирам, при теб няма такова усещане?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Явно не го бях преценил добре преди. Сега точно пак го пробвах и се усеща - има си сладост.

Освен това мерих и температурата - в помещението е 17,1 градуса, а на джибрето е 17,8. Май е малка тази разлика в температурите.

Май ще трябва да го топля и да слагам дрожди. Само не знам да го бъркам ли повече.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Сега го охлаждах, после го пресипах уж да е чисто и пак го загрях и резултата е все същия - 10-11% захарност.

Интересното е, че захаромера показва почти еднакво - при температура на течността 20,5 е 11%, а при 10 градуса е 12%. Ама не е развален, защото преди 2 дни беше 12%, преди 4 дни беше 13 и т.н. :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
Просто затопли кашата( може с чисти туби гореща вода) и завий бидона както препоръча Виктор. Не е нужно да го бъркаш повече, освен при уеднаквяване на температурата в целия обем. Би трябвало да продължи ферментацията.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
И аз вече така си мисля - сега сложих вътре нагревателя от аквариума (който между другото е хубава марка и е за 150 л. аквариум - почти колкото ми е джибрето) и още 5-10 минути след това започна да се бушува и около нагревателя започна да изкарва нагоре от кашата. Дано затоплянето да оправи работата, макар че не ми се вярва да преври за оставащите ми 3-4 дни.

Дали има начин да го ускоря толкова, че да е готово за петък да го варя или да го оставям за 15.12 (когато се върна от командиовка)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 09:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Да докладвам - снощи сложих нагревателя от аквариума и сутринта резултата е на лице - температурата на кашата е почти 22 градуса и се е надигнала наново. Дано успее да преври така вече като му е топло.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Ще, ще ...
Обаче внимавай да не ти залепне люспа на стъклото на нагревателя че после не можеш я изчегърта - черна става като загар.
Ако всичко се оправи със загряване само - значи за пореден път се убеждавам че оставиш ли на дивите дрожди нещата - няма гаранция как ще свършат - защото играеш на рулетка какъв точно щам ще ти се падне и дали ще ферментира при 17 гр. - както виждаш - НЕ !
Всеки културен щам щеше да довърши ферментацията и до 15гр. и нямаше да се ядосваш.
Или другия вариант е - щом ще караш с дивите - топли, бъркай, мери, поддържай условията, защото не знаеш какви точно ще ти се паднат.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Това ми е първото правене на дюли и затова бях малко резервиран към "добавките". Гроздова правя от 15 години почти и никога не съм добавял нищо, ама то и времето е топло тогава, и гроздето си е достатъчно захарно, защото аз захар почти не й слагам.

С оглед на случващото се обаче, определено мисля за следваща година да сложа дрожди и активатор за да ми е мирна главата.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
а дали мислите, че има начин да добавя нещо в момента, което да накара ферментацията да завърши до петък, или да го оставя така докато се върна от командировката си - на 15.12 и тогава да го варя.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 14:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Понеже нямам особено много време за да поръчвам дрожди и т.н., та се чудя дали ако сложа сега 2 пакетчета мая и 2бр. лимонтузу дали няма да му помогна да преври до петък-събота.

А и след като ще му правя преварка така или иначе, мисля, че няма да имам чак големи загуби ако не го изчакам да стигне до 0.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2012, 10:08
Мнения: 6
И аз да помоля ,за съвет
сложих преди 25 дни джибри от дюли,,сварени плодове захар вода къ-си му е реда
поизцедих малко сок мернах захарноста 21-22
след 3 дни почна да ври ,излизат си мехури мириши си на джибри къ си тее
на 25-26 тия ден реших да премеря заахарноста та да видя каак стоят нещата и наближава ли заветния момент на дестилацията
и ударих глава у бидоня ,,захарност 24-25
а джибрито си ври
нямам отговор как става това ,,та въпроса ми е ,,да му намаам ли водица да сваля малко захарноста ,може пък от висока захарност да им и гадно на бактерийките ако има въобще такива у бидоня ,ама пък да не прецакам ферментацията ако това което се случва вътре е ферментация


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима