Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 41
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Не ми е запушен носа, ракийцата си ухае достатъчно благо. И аз се отнесох скептично, затова попитах по-опитните. Ясно, нема смисъл.

Като цяло съм изключително доволен и смятам да повторя. Дюли има за още два казана, ама аз имам само един бидон. Дилетантска ми работа. Напролет ще купувам още три, поне да има смисъл да заемам ден на казанджиите, така само дразня хорицата.

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
spout написа:
ilu6a написа:
Такаааа резултата от 15кг дюли и 8кг захар и 3-4 компота пак от дюли е следния :
9литра ракия на 55градуса
5литра паток на 30-тина градуса...
първак изхвърлих около 700мл
Тръгна на около 70гр...и я спрях на 40гр
Цялото количество каша беше около 70литра...
Ха наздраве!!!


Накой били сметнал колко ракия се е получила само от дюлите и само от захарта?
Презумцията ми е че предимно ракия се получава от захарта а материяла служи за по добеа ферментация и аромат на ракията?

Изчислява се на база 40 алк.градуси или имаш добив от 17,6литра/40грсдуса=705градуса,прекалено добре!!!???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 15:18 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
[quote="Drozofil"]Не ми е запушен носа, ракийцата си ухае достатъчно благо. И аз се отнесох скептично, затова попитах по-опитните. Ясно, нема смисъл.

Колега , майтап,дано да не съм те обидил.Много ясно,че ще мирише хубаво,даже по-опитните казват по нагоре,че ако я правиш едно към едно дюли към захар толкова бил силен аромата,че чак е била като парфюмирана,затова се бъзикам с запушения нос.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 16:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 41
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Споко, не сме дошли тука да се обиждаме. Пък и носим на майтап (и не само :P ).

Ха наздраве! :prost2: :party:

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 12:00 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Аз чакам,чакам дюлите вече 17 дена(2кофи от латекс бруто изчистени от семки и загнили части) ,малко бавничко стават нещата,захарноста стигна 10 от 20 процента първоначална.Е верно е ,че преди седмица добавих 2кг захар+ 8 лтр.вода,но добавих и 2 пак лимонтузо и колкото се полага на бидона и активатор за дрожди,тръгна по-бурно да ферментира.След седемица бурната поотихна малко,дали няма културните дрожди рано да ме изоставят(пукнат) и да имам остатъчна захар,бидона е в банята на постоянна температура,около 20градуса е пращината.Ако всичко ви се струва нормално,ок,но ако не ще пробвам изпитаните методи за форсаж на ферментацията на petiomalchev.Голям фен съм му :cooler:
Имам български захаромер с термометър,но имам чуството че показва повече заради гъстотата на сиропа от пасирани дюли и захар,(прецеждам го),а и мехурчета от ферментацията се лепят по уреда,а най голямата истина е ,че все още доста сладни


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Здравейте колеги,

Първо благодаря за хубавата рецепта - четох внимателно и правих каквото пише. Изчистих дюлите внимателно, направих ги като за ядене, после ги смлях с голяма трифазна машина за месо и стана чудесно пюре - не съм ги варил, защото пюрето си стана чудесно ситно и без това.

Та сместа ми е следната - около 62-63кг готово пюре от дюли, 30 кг захар и 90 литра вода. Получи се 21% захарност - знам, че е добре да е под 20, ама се притеснявах да не излезе от бидона като заври и затова не добавих повече вода. Направих захарния сироп с топла вода - толкова, че да не ми е горещо на ръката, а топло просто - мисля, че не е повече от 40-45 градуса. Идеята ми беше като затопля пюрето да съм сигурен, че ферментацията ще започне както трябва. Забравих да кажа, че всичко това е сложено в един 200 литров бидон в мазето ми, където температурата е постоянна около 17,5-18,0 градуса. Всичко си започна нормално - още на другата сутрин се беше надигнало с около 10см. Започнах да го бъркам всяка сутрин и вечер и след около 10-11 дни, вече спря да се надига, а всеки път като ида да го бъркам се е утаило малко и отгоре е като вода. Винаги преди да го разбъркам се заглеждам и все още си е така - надигат се балончета и ферментацията си върви.

Та сега на проблема (или по-скоро за мен притеснение) - след вече 19 дни захарността ми е 10%, което май значи, че бавно протича ферментацията. Принципно за мен това не е кой знае какъв проблем, но имам 2 въпроса:

1) Първо ме интересува дали да продължавам да го бъркам или да го оставя само да си ври така (както казах вече е сравнително утаено, като си излизат мехурчета отгоре).
2) Най-голямото ми притеснение, е че следващия понеделник заминавам командировка за 2 седмици и не знам кога да го варя. Имам два варианта - или да се надявам да попреври още малко до този петък (след 4 дни) и да варя, или да го оставя така още почти 20 дни и после да го варя.

Бих искал да помоля за съвет първо дали да го бъркам и второ евентуално ако мислите, че има начин да завършим ферментацията от тези 10% на които е в момента до петък, за да мога да го сваря. Или евентуално да попитам какъв би бил ефекта ако го оставя така без да го бъркам още 20 дни. Резултата за момента е - за изминалите 19 дни е паднало от 21 на 10-11. Дали за тези оставащи 20 дни ще превира така равномерно - просто нямам представа дали от тук натам ще е по-бързо или по-бавно или същото.

Извинявам се за многословието, ама предпочитам да обясня подробно.

Мерси предварително,
Радо


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 15:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Дрожди май не си ползвал,с какво мериш захарноста?
На вкус сладко ли е?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 15:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Да, дрожди не съм слагал, защото не съм варил дюлите. От прочетеното останах с впечатление, че щом не са варени няма нужда от дрожди.

А захарност меря със захаромер български (не от Своге) и то я меря в мазето, т.е. при температура на въздуха 17,5-18,0 градуса. Знам, че се мери при 20, ама тези 2 градуса не вярвам да дават чак такова отклонение.

А и както казах, все пак като седя и го гледам - отдолу излизат мехури от време на време.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 16:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че май вече не трябва да го бъркам - така ли е?

И освен това, помагайте колеги - да ускорявам ли ферментацията за да го варя сега петък и събота, или да седи така още 20 дни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За толкова време трябваше да е паднала захарността още. Вземи измери точно колко е температурата вътре и колко е вънка (в бидона и около бидона) - ако са еднакви - ферментацията или я няма или е на спиране.
Той захаромерът баш до 0 няма да падне, но поне да беше 5% а, то 10 е много.
За рестартиране ще ти трябват дрожди за трудна ферментация + активатор и стопляне.
На първо време опитай само стопляне до 20-25 гр. и виж какво става.
Ако се засили ферментацията - завий с нещо бидона и го оставяй да си приключи.
Ако не иска - опитай с рестартиране, ако и тогава не иска - ще го вариш както е.
На киселина как е ? Дали не е много кисело ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Мерси колега.

И аз умувах дали да го топля - и се чудя как. Четох за нагревател за аквариум - аз имам и то хубав и може да го сложа него, или с някаква печка трябва да топля цялото помещение.

А относно материала - аз го опитах и никак не е кисел, ама според мен има още малко сладост. На вкус е леко горчиво, едно такова, как да го обясня - май такова трябва да е, ама не е кисело. Като го разбъркам излиза една хубава пяна като на "бъдещ синджир".

А интересно ми е с тези "ускорители" дали ще успея до петък.

И да не се повтарям, ама моля ви да кажете дали да бъркам или вече не.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Колега имам съмнения че мериш захарност в малко гъст разтвор. Спри да бъркаш, извади в един буркан течност, охлади в хладилник(фризер)да се утаи, източи само бистрото, затопли до 20 градуса и измери!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
В началото наистина беше гъсто щото то си беше хомогенно, както си е пюрето от дюлите.

Но сега (от около седмица) всеки път като ида, то се утаява и отгоре прилича на компот. Верно не е бистра вода, ама мисля, че е достатъчно рядко за мерене. Въпреки това не ми пречи да пробвам и твоя метод - тази вечер ще видим.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
При захарност 10 се усеща доста сладост и на вкус. А до колкото разбирам, при теб няма такова усещане?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Явно не го бях преценил добре преди. Сега точно пак го пробвах и се усеща - има си сладост.

Освен това мерих и температурата - в помещението е 17,1 градуса, а на джибрето е 17,8. Май е малка тази разлика в температурите.

Май ще трябва да го топля и да слагам дрожди. Само не знам да го бъркам ли повече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима