Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Сега го охлаждах, после го пресипах уж да е чисто и пак го загрях и резултата е все същия - 10-11% захарност.

Интересното е, че захаромера показва почти еднакво - при температура на течността 20,5 е 11%, а при 10 градуса е 12%. Ама не е развален, защото преди 2 дни беше 12%, преди 4 дни беше 13 и т.н. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Просто затопли кашата( може с чисти туби гореща вода) и завий бидона както препоръча Виктор. Не е нужно да го бъркаш повече, освен при уеднаквяване на температурата в целия обем. Би трябвало да продължи ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
И аз вече така си мисля - сега сложих вътре нагревателя от аквариума (който между другото е хубава марка и е за 150 л. аквариум - почти колкото ми е джибрето) и още 5-10 минути след това започна да се бушува и около нагревателя започна да изкарва нагоре от кашата. Дано затоплянето да оправи работата, макар че не ми се вярва да преври за оставащите ми 3-4 дни.

Дали има начин да го ускоря толкова, че да е готово за петък да го варя или да го оставям за 15.12 (когато се върна от командиовка)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 09:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Да докладвам - снощи сложих нагревателя от аквариума и сутринта резултата е на лице - температурата на кашата е почти 22 градуса и се е надигнала наново. Дано успее да преври така вече като му е топло.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ще, ще ...
Обаче внимавай да не ти залепне люспа на стъклото на нагревателя че после не можеш я изчегърта - черна става като загар.
Ако всичко се оправи със загряване само - значи за пореден път се убеждавам че оставиш ли на дивите дрожди нещата - няма гаранция как ще свършат - защото играеш на рулетка какъв точно щам ще ти се падне и дали ще ферментира при 17 гр. - както виждаш - НЕ !
Всеки културен щам щеше да довърши ферментацията и до 15гр. и нямаше да се ядосваш.
Или другия вариант е - щом ще караш с дивите - топли, бъркай, мери, поддържай условията, защото не знаеш какви точно ще ти се паднат.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Това ми е първото правене на дюли и затова бях малко резервиран към "добавките". Гроздова правя от 15 години почти и никога не съм добавял нищо, ама то и времето е топло тогава, и гроздето си е достатъчно захарно, защото аз захар почти не й слагам.

С оглед на случващото се обаче, определено мисля за следваща година да сложа дрожди и активатор за да ми е мирна главата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
а дали мислите, че има начин да добавя нещо в момента, което да накара ферментацията да завърши до петък, или да го оставя така докато се върна от командировката си - на 15.12 и тогава да го варя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 14:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2012, 14:08
Мнения: 12
Понеже нямам особено много време за да поръчвам дрожди и т.н., та се чудя дали ако сложа сега 2 пакетчета мая и 2бр. лимонтузу дали няма да му помогна да преври до петък-събота.

А и след като ще му правя преварка така или иначе, мисля, че няма да имам чак големи загуби ако не го изчакам да стигне до 0.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2012, 10:08
Мнения: 6
И аз да помоля ,за съвет
сложих преди 25 дни джибри от дюли,,сварени плодове захар вода къ-си му е реда
поизцедих малко сок мернах захарноста 21-22
след 3 дни почна да ври ,излизат си мехури мириши си на джибри къ си тее
на 25-26 тия ден реших да премеря заахарноста та да видя каак стоят нещата и наближава ли заветния момент на дестилацията
и ударих глава у бидоня ,,захарност 24-25
а джибрито си ври
нямам отговор как става това ,,та въпроса ми е ,,да му намаам ли водица да сваля малко захарноста ,може пък от висока захарност да им и гадно на бактерийките ако има въобще такива у бидоня ,ама пък да не прецакам ферментацията ако това което се случва вътре е ферментация


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 10:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ползвай дрожди...но с висок алкохолен толеранс примерно ACTIFLORE® BO213 или Fermactive FCD

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Е как от начална захарност 21% имаш сега захарност 24-25 ?
Нещо не ти е правилно меренето.
За 25 дена да ври и да не пада захарността ??? Да не говорим че според тебе се качва.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2012, 10:08
Мнения: 6
нямам никаква представа явно първия път е бил по гъст сока ,,и не е показало вярно
но тия балончета дето излизат ги отдавам на ферментациа дано не е некъкав друг процес на вкисване
че 150 л оцет къ ще го пия и ще ревъ
а иначе като поднеса нос ,над бидоня ме ударя една остра миризмица та ми събира очите като на амоняк
,,и аз съм озадачен --туйнн пийкс

от 2 места ми казаха вече да не сипвам водица че ще прекъсна процеса
вия къ мислите,,
сега отивам да мера пак ама вече 3 пъти цедим и мерим и все 24-25
дали пък не съм открил нов начин за правене на захар от дюли хи хи


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Я земи дай една снимка на захаромера ти потопен в течността и после една на захаромера ти положен на нещо да полегне с видимост към скалата.
Че имам едно предчувствие, че мериш с нещо дето не е само захаромер и отчиташ по невярна скала.
Между другото - захаромерът ти потъва ли или изплува ?
Ако е 25% и захаромерът е от тия малките българските - направо като плувка за риба трябва да изплува.

Значи проблемът на високата захарност не е в началото, а в края на ферментацията - т.е. когато има много наличен алкохол и дрождите погинат от него. Което значи че ферментацията ще спре на някакъв процент захарност - да речем 10-15 , но ако си почнал от 25 и след 26 дена си на 24 - то този 1 % дето го няма не е поради високата начална захарност - просто има друга причина.
А аз даже я виждам - ти казваш 21-22 била захарността , а после някак магически станала 24-25 - Това ме навежда на мисълта че ти си я мерил тогава в топла течност (показва под нормалното), а сега имаш студена течност, защото времето се застуди и ти показва над нормалното.
Просто имаш някаква пъплеща ферментация поради студената джибра и съвсем нормално сега имаш висока захарност.
Според мен, (ако няма някаква грешка с меренето) просто трябва да се стопли джибрето до 20-25 гр. и да се ускори ферментацията.
Друг е въпросът, че проблем с високата начална захарност ти все пак ЩЕ имаш, но в по-късен етап - когато дивите дрожди ще умрат от многото алкохол.

Засега предлагам да стоплиш до 25 гр. да премериш пак с този захаромер, да дадеш снимки и да видим какво се случва.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
ivobal написа:
Колега имам съмнения че мериш захарност в малко гъст разтвор. Спри да бъркаш, извади в един буркан течност, охлади в хладилник(фризер)да се утаи, източи само бистрото, затопли до 20 градуса и измери!

Сигурно съм досаден, но залагам на това.Освен ако не е това: viewtopic.php?f=7&t=1927


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
И забравих да попитам: на вкус как е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима