Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Апр 2018, 02:22 Дата и час: 20 Апр 2018, 02:22

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 10:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6858
Местожителство: София
ползвай дрожди...но с висок алкохолен толеранс примерно ACTIFLORE® BO213 или Fermactive FCD

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Е как от начална захарност 21% имаш сега захарност 24-25 ?
Нещо не ти е правилно меренето.
За 25 дена да ври и да не пада захарността ??? Да не говорим че според тебе се качва.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2012, 10:08
Мнения: 6
нямам никаква представа явно първия път е бил по гъст сока ,,и не е показало вярно
но тия балончета дето излизат ги отдавам на ферментациа дано не е некъкав друг процес на вкисване
че 150 л оцет къ ще го пия и ще ревъ
а иначе като поднеса нос ,над бидоня ме ударя една остра миризмица та ми събира очите като на амоняк
,,и аз съм озадачен --туйнн пийкс

от 2 места ми казаха вече да не сипвам водица че ще прекъсна процеса
вия къ мислите,,
сега отивам да мера пак ама вече 3 пъти цедим и мерим и все 24-25
дали пък не съм открил нов начин за правене на захар от дюли хи хи


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Я земи дай една снимка на захаромера ти потопен в течността и после една на захаромера ти положен на нещо да полегне с видимост към скалата.
Че имам едно предчувствие, че мериш с нещо дето не е само захаромер и отчиташ по невярна скала.
Между другото - захаромерът ти потъва ли или изплува ?
Ако е 25% и захаромерът е от тия малките българските - направо като плувка за риба трябва да изплува.

Значи проблемът на високата захарност не е в началото, а в края на ферментацията - т.е. когато има много наличен алкохол и дрождите погинат от него. Което значи че ферментацията ще спре на някакъв процент захарност - да речем 10-15 , но ако си почнал от 25 и след 26 дена си на 24 - то този 1 % дето го няма не е поради високата начална захарност - просто има друга причина.
А аз даже я виждам - ти казваш 21-22 била захарността , а после някак магически станала 24-25 - Това ме навежда на мисълта че ти си я мерил тогава в топла течност (показва под нормалното), а сега имаш студена течност, защото времето се застуди и ти показва над нормалното.
Просто имаш някаква пъплеща ферментация поради студената джибра и съвсем нормално сега имаш висока захарност.
Според мен, (ако няма някаква грешка с меренето) просто трябва да се стопли джибрето до 20-25 гр. и да се ускори ферментацията.
Друг е въпросът, че проблем с високата начална захарност ти все пак ЩЕ имаш, но в по-късен етап - когато дивите дрожди ще умрат от многото алкохол.

Засега предлагам да стоплиш до 25 гр. да премериш пак с този захаромер, да дадеш снимки и да видим какво се случва.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
ivobal написа:
Колега имам съмнения че мериш захарност в малко гъст разтвор. Спри да бъркаш, извади в един буркан течност, охлади в хладилник(фризер)да се утаи, източи само бистрото, затопли до 20 градуса и измери!

Сигурно съм досаден, но залагам на това.Освен ако не е това: viewtopic.php?f=7&t=1927


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
И забравих да попитам: на вкус как е?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2012, 10:08
Мнения: 6
нямам кабел за апарата в момента,но с този захаромер меря и другото джибри което е само от грозде
за 20 дена постепенно падна до 5, Това е края на скалата и потъва така ,че ударя дъното на чашката
А,джибрито от дюли не съм го мерил от как му сложих захарчицата, а тя беше 30кг
разтопих я в вода ,даже я кипнах и ръгнах на 10 кг захар 07гр лимонтузо
и понеже преди захарта бях сложил доста водица за да сваря дюлите --кипнах захарта 1/1 захар- вода
та горе долу да се падне 3-към 1
1 захар 3 вода и тогава мерих с 2 захаромера затова пиша 1 единица разлика
съмнявам се дали дюлата не е поела тогава захарта като сух плод е напълно възможно
и след това да я и пуснала отново в сока или просто не съм прецедил сока качественно или дюлите са били по кисели ,,нямама идея
Но,факт е че сега единият захаромер е 24,другия е 25 и то цял ден седи чашката на топло в стаята
факт е че и джибрито прави мехури бошува и шуми ,от там съдя че ферментира и то от 20 дни
купих дрожди за вино и ракия,,как мислите да ги бухам ли вътре или да си кърка така,,--
култивираните дрожди да не вземат да прибият дивите или обратното,,или да не ми изядът ръката къ бръкнем да го бъркам хи хи ,,майтап
как мислите пичове

моля за одговор разтворил съм ги и са готови да ги бухнем у джибрито


Последна промяна niki73 на 28 Ное 2012, 21:42, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Еми, кат бушува и весело шуми, значи дрожди си има.Па и питаш ,като вече си разтворил културните.Аз не бих ги бухнал, ама нали си дал пари за тях, маи ще стане като оная приказка за шопа и сапуна. " Пениш се не пениш се, че те ручам-пари сам давал за тебе ".


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 21:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6858
Местожителство: София
спонтанната ферментация няма как да се справи с такава захарност културните дрожди са ти необходими за да докараш нещата докрай в рамките на 10-12 дена...ако поддържаш необходимата и достатъчна температура,а именно 18 до 26гр...за да протече с добра скорост..
Какви дрожди си купил?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2012, 10:08
Мнения: 6
ilu6a написа:
спонтанната ферментация няма как да се справи с такава захарност културните дрожди са ти необходими за да докараш нещата докрай в рамките на 10-12 дена...ако поддържаш необходимата и достатъчна температура,а именно 18 до 26гр...за да протече с добра скорост..
Какви дрожди си купил?


Като на 4-та страничка от този подраздел. batence81 ги е снимал. Само такива имаше в аптеката. Не пише нищо за алкохолен диапазон и за захарност, но се надявам, че поне няма да попречат, ако не помогнат.

До утре събирам мнения и ги пляскам в манджата, тамън да се аклиматизират в тенджерата, дето съм ги разтворил.

Извинете момчета за правописа и краснописа и ти модератор - но толкова си мога, а и сега правя проби на виното. Няма как, хи, хи...

Модератор:
Само че не се шегувам, когато правя забележки. Този път редакцията на грешките в постинга ти е гратис от Ракията.ком, но е за последно - поставянето на главни букви в началото и точки в края на изреченията не изисква особени умения.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 23:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6858
Местожителство: София
А ми дано да свършат работа...съвсем скоро ще стане ясно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 57
Привет на всички в невероятния форум! :) :prost2:
След много четене,реших и аз да сьм барабар Петко с мьжете,нали сме с едни и сьщи вьжделения- :prost2:
Сега ако мога ,да драсна и аз два-три реда тук.
Паднаха ми се дюли-2 чувала,около 25 кг.Измиване,почистване на загнило,семки-както трябва....Нарязах ги горе долу колкото половин кибритена кутийка,треснах ги на 2 етапа в бидон,на всеки етап посипах с по 10 кг захар и ги забравих до пролетта,щото когато ми се паднаха,вече беше кьсно за ферментация-студено...
Преди 3 дни проверих какво става в този бидон.Страхотна миризма на дюли,захарта е почти стопена, преминала и извлякла много от сока и аромата на дюлите...
Като се позатопли,вода до 20 карата/не се сещам за друга мярка,ама колегите се ориентират сигурно/ферментация и в казана...
Тук четох за загаряне,на такьв материал-дюлев-кое налага пасиране???
И докато сте ми дали думата,по сьщият начин приготвям матРяла от праскови-изчиствам костилки и загнилости,нарязвам прасковите по надребно,посипвам сьс захар и 3-4 дни,след като захарта екстрахира соковете и ароматите от плодовете,дозирам адската смес :megagrin:

ilu6a написа:
А ми дано да свършат работа...съвсем скоро ще стане ясно.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2766
Местожителство: ''Survivor'' България
Колега 'vvgrozev' първо добре дошъл.
С дюли, праскови, кайсии аз процедирам по следния начин;
На голям казан /примерно100л/ слагам добре разреден материала и варя на слаб огън.
Предварително съм запазил около 5, 6 литра прецеден сок от материала които после ще сложа в преварката.
Карам всичко на паток, демек събирам всичко до 15-20 градуса алкохол
/е без първите стотина грама първак разбира се/.
Поради голямото разреждане, ракията ще ти тръгне на около 50градуса/ може и по слаба/,но това да не те притеснява.
След това разреждам събраната ракия с отцедения сок и вода до 25-30 градуса и преварявам по стандартната процедура :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2013, 20:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Добре дошъл 'vvgrozev' !
И аз имах :explode: "щастието" да загоря такъв материал. Дори го бях прецедил през кеп за риба с дупки колкото да мине цигара(лакомията е лошо нещо :mocken: )
Взех си поука и сега изчаквам много хубаво да се утаи материала и даже почва да се избистря след ферментацията-примерно още десет-петнадесет дена, държа го в много добре затворен бидон под клапан. Много внимателно изпомпвам с тънко мъркуче и цедка поставена на маркучето в края който е потопен в горната част на джибрата и следвам намаляването на нивото, старая се да не размътвам. Варя само бистрата течност-нямам никакви проблеми. Има сериозни загуби в това което остава в бидона, но пък е по добре отколкото да загаря. Ако решиш може да направиш втора зарядка с този материал останал в бидона чрез добавяне вода и захар пропорция - 3 до 4 л вода към 1кг захар-получава се сравнително доста добра втора порция ракия. Ако пък имаш да добавиш още някое килце нови плодове още по добре.

Мисля, че не съм срещал(може и да бъркам) във форума коментар на този метод - налагане на плодовете само със захар докато им "дойде времето" за залагане на джибра. Ако има и други колеги, работили по този метод, моля да споделят: колко захар се слага, има ли опасност да се развалят, колко време могат да траят тези плодове(студено помещение, хладилник) и изобщо как става тази система да не направим "мармалад" :lachtot: Този метод сигурно ще работи за колегите които примерно имат дръвчета където плодовете узряват по различно време :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2013, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 57
Здравейте,колеги сьфорумци! :prost:
Благодаря за поздравите за добре дошьл :gott: !И всички вие сте добре заварени :klatsch: !
Сега за дюлите:нарязани са на парчета,горе -долу 1,5 на 2,5 см-достажтьчно едро,за да мога лесно да ги отделя с гевгир ,ако реша да преварявам и да добавя в казана при преварка.Дори и да не преварявам,материала си е напьлно нормален на гьстота с парчета плод по дьното-нормална плодова супа.Кое да загори?/ако човек не се напьва ДА Я ЗАГОРИ на инат,колкото да си докаже,че и супите загарят,де...шега/
Продьлжавам да си задавам вьпроса кое налага пасиране на дюлите,мелене в месомелачка,преваряване за омекване и всички други такива операциии при залагане на този плод за материал...Захарта си свьршва работата много добре,влизайки в допир сьс плода и соковете в него.И ароматите...
Този начин за естрахиране сьм го чел в рецепта на Петьр Димков :buch: ,само че там беше с бьз.Резултата е сьщият. :prost2:


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима