Здравейте, трябва ми помощ за едно джибри от дюли защото го закъсах... Всичко започна преди 3 седмици - постарах се да спазя технологичните изисквания - изчистих от семките, обелих и нарязах дюлите, залях ги с вряла вода, престояха една нощ и след това ги смляхме с месомелачка. Получи се 10 кг пюре - на това пюре коло 8 кг захар, вода незнам колко точно, защото слагах и мерих, слагах и мерих докато се получи 20% разтвор. Беше лесно да се премери, тъй като сварения плод падна на дъното и се утаи, а сока беше отгоре. Добавих дрожди за трудна ферментация и пектолитичен ензимен - незнам дали количеството е било точно, но като ги поръчвах описах на човека за колко литра става дума, и той сметна колко ще ми трябва. И в началото всичко изглеждаше нормално -започна да ферментира, макар и не така бурно както ми искаше. След това времето застудя и тъй като го бяхме зарязали в неотопляемо помещение (на 11 градуса) тази неделя видях, че всякаква ферменатция е спряла. Стоплих проба на 20 градуса, премерих - показваше 15% захарност. Спешно пренесохме бурето на мястото където живеем и понастоящем се намира в хола (на 20 градуса)... Забравих да поясня и че прецедих през чорапогащник джибрето и го изстисках и сега имам само дюлев сок. Така пишеше, че се прави в книгата "Ракии от нетрадиционни суровини" - прекарвал се плода през преса след втората седмица.
И сега проблема- в понеделник течността видимо започна да ферментира - заприлича на газирана напитка. Във вторник мерих захарност -12%. Във сряда обаче като мерих пак показваше 12% и днес сутринта също показва 12%. Изглежда все едно ферментацията е спряла, а напротив - течността е силно газирана - като налея в чаша за проба буквално изглежда като Фанта. Възможно ли е да съм убила дрождите докато са стояли на 11 градуса? И сега какво да правя- да купя ли още дрожди за трудна ферментация или за спряла ферметация и да ги добавя, понеже единственото което ми идва на ум е че са останали малко дрожди и повишеното количество алкохол ги подтиска. Много ме е страх да не ми вкисне

занимавах се 2 дни с тия дюли докато ги подготвя. И пак да попитам - затворено или отворено се държи бурето? Аз го държа отворено, за да им влиза повече кислород на дрождите, но вече имам съмнения за всичко. Направо незнам къде сбърках.