Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Апр 2018, 22:39 Дата и час: 23 Апр 2018, 22:39

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2013, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Кое налага пасирането? :? Мисля, че ако разгледаме двете крайности ще се намери отговора на зададения въпрос- вземаме цяла ненарязана дюля и я слагаме в материала – докато свърши ферментацията тази дюля сигурно само по повърхността ще има признаци на фементирала, ако я срежем отвътре сигурно няма да е мръднала. Ако я прекараме през мелачка всичко ще се изпапка от дрождите ама пюрето ще загори най-вероятно. Ти си постъпил оптимално, като си я нарязал на дребно, а сигурно и този метод с посипването на захарта работи добре-за него не знам и помолих колегите да споделят мнения ;) Успех!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2013, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 24
здравейте искам да споделя малко от жалките си опити да направя ракия от дюли :
имам на вилата 2 дюлеви дръвчета и те редовно раждат, та преди две години обрах всичко нацепих ги с едно брадве, посварих ги на порции по 30 мин всяка, понамачках ги с ботуши в едно корито и напълних два бидона . Получи се някаква смес от полунамачкани леко посверени дюли доста гъста (защото бяха супер много и сложих една или две кофи вода само).
Сложих и само по 5 кила захар на бидон и всичко това отлежа от м.ноември до май месец и като ги отворих миришеше на оцет и дюлите си седяха както ги бях и оставил :?
всичко това се случи в относително студено мазе и накрая взех че изхвърлих всичко :explode:
много труд за нищо - ето това стана

следва продължение .....

Асен


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2013, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 24
Да напиша и продължението:
Късно миналата есен упражнението се повтаря обрах дюлите и ги свалих в София.
Нацепих ги на три-четири парчета и директно в бидон с вода и 5 кг. захар. Без намачкване, изваряване и други такива - получиха се два бидона с дюли с по 40 литра вода всеки и по 5 кг. захар. Мазето е топло и според мен се получи нещо като ферментация.
Вчера отворих бидоните да видя какво става и ме лъхна силна миризма на оцет, на пипане дюлите бяхо полутвърди , поомекнали от седене цяла зима във водата. Аз си мислех, че поне ще стане нещо като груба каша ама не би.
Оказа се, че спокойно мога да си отлея водата в туби от минирална и другото да си го пренеса с бидона вече значително по леко(притеснявах се как ще ги пренеса до казана за варене). Измерих със спиртомер 10% алкохол - дали е алкохол или нещо друго не съм сигурен, но съм твърдо решен да сваря сока без дюлите (тях ще ги изстискам на макс с преса за вино) и каквото се получи това.
Искам да видя има ли смисъл от тая цялата хамалогия или да си се насоча само към гроздовата.
Ще дам инфо какво съм изкарал, но ще е след Великденската ваканция по рано нямам възможност за печене.
Поздрави на всички и честит празник днес е Деня на земята.

Асен


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2013, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Добре де, какъв е смисълът да блъскаш, да се трудиш с тия дюли и на най-важния момент (ферментацията) да оставиш всичко на самотек ?
Първо, след сваряването на дюлите - няма откъде да дойдат диви дрожди че да ти ферментират материала. Тогава редно е било да се посее със културни някакви.
Второ - прибрал си ги в мазето на незнайно каква температура - ами един термометър сложи, виж какво показва и вземи решение - ще топлиш ли, ще охлаждаш ли ...
Щом мирише яко на оцет няма какво да се дестилира, освен това по време на дестилацията тоя оцет ще ти даде такъв хубав етилацетат че после няма да ти се близва ракията. Поне с малко сода преди варенето неутрализирай оцета.
И още - със спиртомер кашата не можеш измери на алкохол.
По-скоро трябваше със захаромер да проследиш хода на ферментацията - начална захарност около 20% -> да стане крайна около 0. Но понеже в дюлите има пектин и други вещества дето дават екстракт а не ферментират - може би най-много до 3-4% да слезе.
И материала трябва да мирише на спирт и на плод, а не на оцет.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2013, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 483
Местожителство: Казанлък
5кг. захар на 40 л. вода и то на дюли... Просто още в началото си обрекъл начинанието.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 05 Май 2013, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 24
Колеги и така дойде ред да сваря дюлевата гняс :o
Положението е следното:
във 70 литра казан сипах 3 кофи дюли и допълних със сок и сипах две пакетчета сода.
Резултата беше - 600 грама нещо като ракия ама гадно, мазно, леко мътно, но за сметка на това със силен аромат на дюли :D :D :D .
Първите 200 грама - 40-градуса
Вторите 200 грама - 30-градуса
Третите не ги мерих, немаше сми.
Изхвърлих всичко, измих си бидончетата и приключих.

Асен


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 06 Май 2013, 20:48 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 673
Местожителство: София
Еми колега [b]belovarski[/b], Асене, надявам се, взел си си поука от този резил.
Напиши сега как мислиш на есен да процедираш. Щото от дюли..., ммм, класика!

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 07 Май 2013, 09:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 24
Ами знам ли? Мисля да си правя само компоти и сладко, че и те са си класика ...
Сега сериозно - няма да се откажа докато не сваря нещо годно и хубаво за пиене и затова съм намислил наесен да изчистя дюлите да ги нарежа на две на три и един комшия ми е обещал да ми даде месомелачка от тези по-големите, та ще ги мелям и тук идват и въпросите:
- плодовата ли каша да оставя да ферментира или само сока изстискан?
- каква да е схемата за един бидон примерно 120 литра сок-захар-вода? (1:3 или 1:4 захар:вода това може би ще се види практически като се измерва захарността)?
- 20-21 градуса захарност достатъчни ли ще са или да се гони 24-25?
- да се добавят ли дрожди и ако отговорът е да - какви?
- така забъркана сместа може ли да престой цяла зима запечатана в мазето на вилата и да я печа на другата пролет?
Ами това ми се върти в главата, моля по опитните и преминали през подобни предизвикателства да споделят каквото знаят по въпросите.

Асен


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 13 Май 2013, 19:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 57
Колега,станалото станало!Тури му пепел!
Не си стьжнявай и усложнявай живота да правиш гьсти каши и после да се чудиш как да не ги загориш/кофти трьпка/!Нарежи си дюлите като за компот.След това на още малко по-дребно-имаш цели парчета,няма каша,няма тинесто изглеждаща субстанция.Слагай си захарта,водата,дрождите и каквото там си решил,по начин и в концентрация,описани в този форум и изчакай да изферментират.Захарта и гадините ще си свьршат работата.А после... :cooler:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Май 2013, 09:50 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2013, 09:17
Мнения: 2
Колеги искам да споделя моя начин за правене на ракия от дюли.Взимате дюлите и махате само ако има изгнило по тях.Слагате една дъска и с теслата разпуквате дюлите.От там в казана и ги варите докато омекнат и станат кафяви.Мерите захарността.При зрели дюли трябва да е 5-6%.30 кг сварени дюли сипвате в бидон 120литра.Добавяте захарен сироп.Съотношението на сиропа е 1 към 4.В нашия случай 15 кг захар.Сипвате сиропа и мерите захарността.Трябва да е 20%.Слагате 6 пакетчета лимонтозу разтворени във вода.Приготвяте 120 грама хлебна мая и я разбърквате в хладка вода.Вадите половин литър от материала и го слагате при маята.Чакате 1 час и сипвате в бидона като разбърквате.Затваряте бидона и го слагате на температура не по ниска от 15 градуса.Разбърквате през ден и следите захарността.Като падне на 0% варите.Така направената пращина няма опасност да загори но за всеки случай в казана се добавя вода 10л на един казан от 250 л.Ракията тръгва на 67-68гр.Следете като падне под 38 гр.спирайте.От 120л материал излиза 12л ракия на 52%.Оставяте я отворена да диша 2-3 дни и я разреждате с вода до 47%.За водата взимате я от чешмата и я слагате да заври.След това я оставяте до съда с ракията за 24 ч да си изравнят температурите.Сипвате много бавно като разбърквате.Готовата ракия слагате да отлежава минимум 6 м.Това е .Желая ви успех!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 25 Май 2013, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2769
Местожителство: ''Survivor'' България
g_broken написа:
Колеги искам да споделя моя начин за правене на ракия от дюли.Взимате дюлите и махате само ако има изгнило по тях.Слагате една дъска и с теслата разпуквате дюлите.От там в казана и ги варите докато омекнат и станат кафяви.Мерите захарността.При зрели дюли трябва да е 5-6%.30 кг сварени дюли сипвате в бидон 120литра.Добавяте захарен сироп.Съотношението на сиропа е 1 към 4.В нашия случай 15 кг захар.Сипвате сиропа и мерите захарността.Трябва да е 20%.Слагате 6 пакетчета лимонтозу разтворени във вода.Приготвяте 120 грама хлебна мая и я разбърквате в хладка вода.Вадите половин литър от материала и го слагате при маята.Чакате 1 час и сипвате в бидона като разбърквате.Затваряте бидона и го слагате на температура не по ниска от 15 градуса.Разбърквате през ден и следите захарността.Като падне на 0% варите.

До тук съм съгласен с теб колега......


g_broken написа:
Така направената пращина няма опасност да загори но за всеки случай в казана се добавя вода 10л на един казан от 250 л.Ракията тръгва на 67-68гр.Следете като падне под 38 гр.спирайте.От 120л материал излиза 12л ракия на 52%.Оставяте я отворена да диша 2-3 дни и я разреждате с вода до 47%.За водата взимате я от чешмата и я слагате да заври.След това я оставяте до съда с ракията за 24 ч да си изравнят температурите.Сипвате много бавно като разбърквате.Готовата ракия слагате да отлежава минимум 6 м.Това е .Желая ви успех!

С това не съм съгласен; особено за спирането на ракията под 38 алкохолни градуса.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2013, 11:10 
Offline

Регистриран на: 05 Юни 2013, 09:46
Мнения: 6
Тази пролет-доста ранна и топла правих дюлова ракия, която се получи повече от добре.
Правих я по следния начин:
-30 кг. дюли с около 70 л. вода- нарязах ги на ситно и ги сложих в голям казан да заврът, докато поомекнат. Същевременно в цялата смес си слагам и захар да се разтопява (вместо след това да я топя отделно)
-на другия ден размих с хладка вода две пакетчета суха мая
- бъркане по един път на ден само първата седмица
- варене, дъбов чипс, градиране и консумиране.
От това количество изкарах след градиране 16л. на 48гр.
Лошото е, че нямах възможност да я изчакам да поотлежи, даже вчера допих с жена ми последните 500гр.
Дано да съм бил полезен. Успех

_________________
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки мастика.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2013, 11:13 
Offline

Регистриран на: 05 Юни 2013, 09:46
Мнения: 6
Забравих да добавя само,
при дестилирането слагам в казана 1/3 от парчетата дюли(с цел да не ми загаря) и правя захарността винаги между 19 и 21 %

_________________
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки мастика.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 10:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
Здравейте, трябва ми помощ за едно джибри от дюли защото го закъсах... Всичко започна преди 3 седмици - постарах се да спазя технологичните изисквания - изчистих от семките, обелих и нарязах дюлите, залях ги с вряла вода, престояха една нощ и след това ги смляхме с месомелачка. Получи се 10 кг пюре - на това пюре коло 8 кг захар, вода незнам колко точно, защото слагах и мерих, слагах и мерих докато се получи 20% разтвор. Беше лесно да се премери, тъй като сварения плод падна на дъното и се утаи, а сока беше отгоре. Добавих дрожди за трудна ферментация и пектолитичен ензимен - незнам дали количеството е било точно, но като ги поръчвах описах на човека за колко литра става дума, и той сметна колко ще ми трябва. И в началото всичко изглеждаше нормално -започна да ферментира, макар и не така бурно както ми искаше. След това времето застудя и тъй като го бяхме зарязали в неотопляемо помещение (на 11 градуса) тази неделя видях, че всякаква ферменатция е спряла. Стоплих проба на 20 градуса, премерих - показваше 15% захарност. Спешно пренесохме бурето на мястото където живеем и понастоящем се намира в хола (на 20 градуса)... Забравих да поясня и че прецедих през чорапогащник джибрето и го изстисках и сега имам само дюлев сок. Така пишеше, че се прави в книгата "Ракии от нетрадиционни суровини" - прекарвал се плода през преса след втората седмица.
И сега проблема- в понеделник течността видимо започна да ферментира - заприлича на газирана напитка. Във вторник мерих захарност -12%. Във сряда обаче като мерих пак показваше 12% и днес сутринта също показва 12%. Изглежда все едно ферментацията е спряла, а напротив - течността е силно газирана - като налея в чаша за проба буквално изглежда като Фанта. Възможно ли е да съм убила дрождите докато са стояли на 11 градуса? И сега какво да правя- да купя ли още дрожди за трудна ферментация или за спряла ферметация и да ги добавя, понеже единственото което ми идва на ум е че са останали малко дрожди и повишеното количество алкохол ги подтиска. Много ме е страх да не ми вкисне :verzweifelt: занимавах се 2 дни с тия дюли докато ги подготвя. И пак да попитам - затворено или отворено се държи бурето? Аз го държа отворено, за да им влиза повече кислород на дрождите, но вече имам съмнения за всичко. Направо незнам къде сбърках.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 10:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2013, 22:15
Мнения: 15
Само да поясня - захарта я правих на разтвор 1:1 с кипване, и след това добавях още водя, не съм я сложила в бидона неразтворена. Сигурна съм, че правилно съм премерила начална захарност 20%. На тия 8кг захар добавих и 2 пакетчета и половина лимомена киселина.
На едно място прочетох, че ферментацията на дюли продължавала 30 дни - възможно ли е това да е вярно?


Върнете се в началото
  
 
 [ 332 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима