Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2012, 10:08
Мнения: 6
нямам кабел за апарата в момента,но с този захаромер меря и другото джибри което е само от грозде
за 20 дена постепенно падна до 5, Това е края на скалата и потъва така ,че ударя дъното на чашката
А,джибрито от дюли не съм го мерил от как му сложих захарчицата, а тя беше 30кг
разтопих я в вода ,даже я кипнах и ръгнах на 10 кг захар 07гр лимонтузо
и понеже преди захарта бях сложил доста водица за да сваря дюлите --кипнах захарта 1/1 захар- вода
та горе долу да се падне 3-към 1
1 захар 3 вода и тогава мерих с 2 захаромера затова пиша 1 единица разлика
съмнявам се дали дюлата не е поела тогава захарта като сух плод е напълно възможно
и след това да я и пуснала отново в сока или просто не съм прецедил сока качественно или дюлите са били по кисели ,,нямама идея
Но,факт е че сега единият захаромер е 24,другия е 25 и то цял ден седи чашката на топло в стаята
факт е че и джибрито прави мехури бошува и шуми ,от там съдя че ферментира и то от 20 дни
купих дрожди за вино и ракия,,как мислите да ги бухам ли вътре или да си кърка така,,--
култивираните дрожди да не вземат да прибият дивите или обратното,,или да не ми изядът ръката къ бръкнем да го бъркам хи хи ,,майтап
как мислите пичове

моля за одговор разтворил съм ги и са готови да ги бухнем у джибрито


Последна промяна niki73 на 28 Ное 2012, 21:42, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Еми, кат бушува и весело шуми, значи дрожди си има.Па и питаш ,като вече си разтворил културните.Аз не бих ги бухнал, ама нали си дал пари за тях, маи ще стане като оная приказка за шопа и сапуна. " Пениш се не пениш се, че те ручам-пари сам давал за тебе ".


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 21:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
спонтанната ферментация няма как да се справи с такава захарност културните дрожди са ти необходими за да докараш нещата докрай в рамките на 10-12 дена...ако поддържаш необходимата и достатъчна температура,а именно 18 до 26гр...за да протече с добра скорост..
Какви дрожди си купил?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2012, 10:08
Мнения: 6
ilu6a написа:
спонтанната ферментация няма как да се справи с такава захарност културните дрожди са ти необходими за да докараш нещата докрай в рамките на 10-12 дена...ако поддържаш необходимата и достатъчна температура,а именно 18 до 26гр...за да протече с добра скорост..
Какви дрожди си купил?


Като на 4-та страничка от този подраздел. batence81 ги е снимал. Само такива имаше в аптеката. Не пише нищо за алкохолен диапазон и за захарност, но се надявам, че поне няма да попречат, ако не помогнат.

До утре събирам мнения и ги пляскам в манджата, тамън да се аклиматизират в тенджерата, дето съм ги разтворил.

Извинете момчета за правописа и краснописа и ти модератор - но толкова си мога, а и сега правя проби на виното. Няма как, хи, хи...

Модератор:
Само че не се шегувам, когато правя забележки. Този път редакцията на грешките в постинга ти е гратис от Ракията.ком, но е за последно - поставянето на главни букви в началото и точки в края на изреченията не изисква особени умения.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 23:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
А ми дано да свършат работа...съвсем скоро ще стане ясно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Привет на всички в невероятния форум! :) :prost2:
След много четене,реших и аз да сьм барабар Петко с мьжете,нали сме с едни и сьщи вьжделения- :prost2:
Сега ако мога ,да драсна и аз два-три реда тук.
Паднаха ми се дюли-2 чувала,около 25 кг.Измиване,почистване на загнило,семки-както трябва....Нарязах ги горе долу колкото половин кибритена кутийка,треснах ги на 2 етапа в бидон,на всеки етап посипах с по 10 кг захар и ги забравих до пролетта,щото когато ми се паднаха,вече беше кьсно за ферментация-студено...
Преди 3 дни проверих какво става в този бидон.Страхотна миризма на дюли,захарта е почти стопена, преминала и извлякла много от сока и аромата на дюлите...
Като се позатопли,вода до 20 карата/не се сещам за друга мярка,ама колегите се ориентират сигурно/ферментация и в казана...
Тук четох за загаряне,на такьв материал-дюлев-кое налага пасиране???
И докато сте ми дали думата,по сьщият начин приготвям матРяла от праскови-изчиствам костилки и загнилости,нарязвам прасковите по надребно,посипвам сьс захар и 3-4 дни,след като захарта екстрахира соковете и ароматите от плодовете,дозирам адската смес :megagrin:

ilu6a написа:
А ми дано да свършат работа...съвсем скоро ще стане ясно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Колега 'vvgrozev' първо добре дошъл.
С дюли, праскови, кайсии аз процедирам по следния начин;
На голям казан /примерно100л/ слагам добре разреден материала и варя на слаб огън.
Предварително съм запазил около 5, 6 литра прецеден сок от материала които после ще сложа в преварката.
Карам всичко на паток, демек събирам всичко до 15-20 градуса алкохол
/е без първите стотина грама първак разбира се/.
Поради голямото разреждане, ракията ще ти тръгне на около 50градуса/ може и по слаба/,но това да не те притеснява.
След това разреждам събраната ракия с отцедения сок и вода до 25-30 градуса и преварявам по стандартната процедура :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2013, 20:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Добре дошъл 'vvgrozev' !
И аз имах :explode: "щастието" да загоря такъв материал. Дори го бях прецедил през кеп за риба с дупки колкото да мине цигара(лакомията е лошо нещо :mocken: )
Взех си поука и сега изчаквам много хубаво да се утаи материала и даже почва да се избистря след ферментацията-примерно още десет-петнадесет дена, държа го в много добре затворен бидон под клапан. Много внимателно изпомпвам с тънко мъркуче и цедка поставена на маркучето в края който е потопен в горната част на джибрата и следвам намаляването на нивото, старая се да не размътвам. Варя само бистрата течност-нямам никакви проблеми. Има сериозни загуби в това което остава в бидона, но пък е по добре отколкото да загаря. Ако решиш може да направиш втора зарядка с този материал останал в бидона чрез добавяне вода и захар пропорция - 3 до 4 л вода към 1кг захар-получава се сравнително доста добра втора порция ракия. Ако пък имаш да добавиш още някое килце нови плодове още по добре.

Мисля, че не съм срещал(може и да бъркам) във форума коментар на този метод - налагане на плодовете само със захар докато им "дойде времето" за залагане на джибра. Ако има и други колеги, работили по този метод, моля да споделят: колко захар се слага, има ли опасност да се развалят, колко време могат да траят тези плодове(студено помещение, хладилник) и изобщо как става тази система да не направим "мармалад" :lachtot: Този метод сигурно ще работи за колегите които примерно имат дръвчета където плодовете узряват по различно време :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2013, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Здравейте,колеги сьфорумци! :prost:
Благодаря за поздравите за добре дошьл :gott: !И всички вие сте добре заварени :klatsch: !
Сега за дюлите:нарязани са на парчета,горе -долу 1,5 на 2,5 см-достажтьчно едро,за да мога лесно да ги отделя с гевгир ,ако реша да преварявам и да добавя в казана при преварка.Дори и да не преварявам,материала си е напьлно нормален на гьстота с парчета плод по дьното-нормална плодова супа.Кое да загори?/ако човек не се напьва ДА Я ЗАГОРИ на инат,колкото да си докаже,че и супите загарят,де...шега/
Продьлжавам да си задавам вьпроса кое налага пасиране на дюлите,мелене в месомелачка,преваряване за омекване и всички други такива операциии при залагане на този плод за материал...Захарта си свьршва работата много добре,влизайки в допир сьс плода и соковете в него.И ароматите...
Този начин за естрахиране сьм го чел в рецепта на Петьр Димков :buch: ,само че там беше с бьз.Резултата е сьщият. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2013, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Кое налага пасирането? :? Мисля, че ако разгледаме двете крайности ще се намери отговора на зададения въпрос- вземаме цяла ненарязана дюля и я слагаме в материала – докато свърши ферментацията тази дюля сигурно само по повърхността ще има признаци на фементирала, ако я срежем отвътре сигурно няма да е мръднала. Ако я прекараме през мелачка всичко ще се изпапка от дрождите ама пюрето ще загори най-вероятно. Ти си постъпил оптимално, като си я нарязал на дребно, а сигурно и този метод с посипването на захарта работи добре-за него не знам и помолих колегите да споделят мнения ;) Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2013, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 25
здравейте искам да споделя малко от жалките си опити да направя ракия от дюли :
имам на вилата 2 дюлеви дръвчета и те редовно раждат, та преди две години обрах всичко нацепих ги с едно брадве, посварих ги на порции по 30 мин всяка, понамачках ги с ботуши в едно корито и напълних два бидона . Получи се някаква смес от полунамачкани леко посверени дюли доста гъста (защото бяха супер много и сложих една или две кофи вода само).
Сложих и само по 5 кила захар на бидон и всичко това отлежа от м.ноември до май месец и като ги отворих миришеше на оцет и дюлите си седяха както ги бях и оставил :?
всичко това се случи в относително студено мазе и накрая взех че изхвърлих всичко :explode:
много труд за нищо - ето това стана

следва продължение .....

Асен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2013, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 25
Да напиша и продължението:
Късно миналата есен упражнението се повтаря обрах дюлите и ги свалих в София.
Нацепих ги на три-четири парчета и директно в бидон с вода и 5 кг. захар. Без намачкване, изваряване и други такива - получиха се два бидона с дюли с по 40 литра вода всеки и по 5 кг. захар. Мазето е топло и според мен се получи нещо като ферментация.
Вчера отворих бидоните да видя какво става и ме лъхна силна миризма на оцет, на пипане дюлите бяхо полутвърди , поомекнали от седене цяла зима във водата. Аз си мислех, че поне ще стане нещо като груба каша ама не би.
Оказа се, че спокойно мога да си отлея водата в туби от минирална и другото да си го пренеса с бидона вече значително по леко(притеснявах се как ще ги пренеса до казана за варене). Измерих със спиртомер 10% алкохол - дали е алкохол или нещо друго не съм сигурен, но съм твърдо решен да сваря сока без дюлите (тях ще ги изстискам на макс с преса за вино) и каквото се получи това.
Искам да видя има ли смисъл от тая цялата хамалогия или да си се насоча само към гроздовата.
Ще дам инфо какво съм изкарал, но ще е след Великденската ваканция по рано нямам възможност за печене.
Поздрави на всички и честит празник днес е Деня на земята.

Асен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2013, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Добре де, какъв е смисълът да блъскаш, да се трудиш с тия дюли и на най-важния момент (ферментацията) да оставиш всичко на самотек ?
Първо, след сваряването на дюлите - няма откъде да дойдат диви дрожди че да ти ферментират материала. Тогава редно е било да се посее със културни някакви.
Второ - прибрал си ги в мазето на незнайно каква температура - ами един термометър сложи, виж какво показва и вземи решение - ще топлиш ли, ще охлаждаш ли ...
Щом мирише яко на оцет няма какво да се дестилира, освен това по време на дестилацията тоя оцет ще ти даде такъв хубав етилацетат че после няма да ти се близва ракията. Поне с малко сода преди варенето неутрализирай оцета.
И още - със спиртомер кашата не можеш измери на алкохол.
По-скоро трябваше със захаромер да проследиш хода на ферментацията - начална захарност около 20% -> да стане крайна около 0. Но понеже в дюлите има пектин и други вещества дето дават екстракт а не ферментират - може би най-много до 3-4% да слезе.
И материала трябва да мирише на спирт и на плод, а не на оцет.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2013, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
5кг. захар на 40 л. вода и то на дюли... Просто още в началото си обрекъл начинанието.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюли
МнениеПубликувано на: 05 Май 2013, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Апр 2013, 18:33
Мнения: 25
Колеги и така дойде ред да сваря дюлевата гняс :o
Положението е следното:
във 70 литра казан сипах 3 кофи дюли и допълних със сок и сипах две пакетчета сода.
Резултата беше - 600 грама нещо като ракия ама гадно, мазно, леко мътно, но за сметка на това със силен аромат на дюли :D :D :D .
Първите 200 грама - 40-градуса
Вторите 200 грама - 30-градуса
Третите не ги мерих, немаше сми.
Изхвърлих всичко, измих си бидончетата и приключих.

Асен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 357 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима