Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 12:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Ракия от тикви ?
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2010, 21:50 
Offline

Регистриран на: 04 Ное 2010, 21:45
Мнения: 2
Привет на всички почитатели на високоалкохолните питиета.
Прочетох темите назад но не намерих нчкой да е правил такава ракия. Та затова да питам - възможно ли е да се направи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2010, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
jibrata написа:
Привет на всички почитатели на високоалкохолните питиета.
Прочетох темите назад но не намерих нчкой да е правил такава ракия. Та затова да питам - възможно ли е да се направи?

К'ъв е проблема,ще ти направя ракия и от мушкатото на тъща ми. :megagrin:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2010, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
jibrata написа:
Привет на всички почитатели на високоалкохолните питиета.
Прочетох темите назад но не намерих нчкой да е правил такава ракия. Та затова да питам - възможно ли е да се направи?

Не е невъзможно.....,но ако имаш баба или тъща,помоли ги да ти направят(ако могат)една баница с тиква,та да си оближеш пръстите(и не мислиш за ракия) :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 17:35 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2010, 21:10
Мнения: 23
Местожителство: ловеч
К'ъв е проблема,ще ти направя ракия и от мушкатото на тъща ми.

недей отмушкато пробвай с индрише че по-ароматно :lachtot: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Кадето има захар и нулева фермрнтациа. има и ракиа може и от говежди л...ина да направиш. наздраве :prost: :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 20:34 
Offline

Регистриран на: 04 Ное 2010, 21:45
Мнения: 2
Въпроса е някой правил ли е? И рецепта ако може :) Също така дали е хубава :)
Гледам че тиквите са с до 10% захарност. Би трябвало рандемана да е добър.
Аз си мисля че трябва да се махнат корите. Но ще бъде доста трудоемко. Или пък да се нацепят на 4 и да се сварят без да се маха кората.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2010, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
При всички положения ще трябва да я белиш, не виждам как ще стане с корите. Ще трябва и на по малки парченца да е ако не е на пюре. Но не знам как се прави, един приятел беше пил навремето в Ломско някъде, каза че не била хучава /нормално/. Пробвай - захар, вода, евентуално мая и оцет примерно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2010, 11:16 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
mushmurok написа:
При всички положения ще трябва да я белиш, не виждам как ще стане с корите. Ще трябва и на по малки парченца да е ако не е на пюре. Но не знам как се прави, един приятел беше пил навремето в Ломско някъде, каза че не била хучава /нормално/. Пробвай - захар, вода, евентуално мая и оцет примерно.


За оцета е писано доста.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2010, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Принципно съм съгласен за оцета, по -добре е лимонтузо .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 20:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2011, 19:33
Мнения: 24
В смолянското село Търън варят ракия от картофи и тикви. Този метод не е толкова разпространен, като само броени души в селото варят такъв вид ракия. Ракията от тикви и картови не е лоша на вкус, приятна е за пиене, но е малко по-блудкава от традиционната.
На 100 кг добре узрели и здрави тикви се отделя семето и кората. Месото се нарязва на малки парчета, които се насипват в каца или бидон. Взимат се и 10 кг обикновена /цвеклова/ захар, слагат се в 30-40 л топла вода, за по-лесно разтопяване. След охлаждане до 25 0 С захарният сироп се налива в бидона /кацата/. За повишаване на киселинноста в сместа се внасят и 1 кофа /8-10 кг/ смачкани зрели джанки
. Бърка се до получаване на каша. Отмерват се 200 г хлебна мая, която се разтопява със сок от кашата. След размесване се поставя в бидона и пак се разбърква цялото количество.
Съдът се покрива с капак или найлоново парче, което се завързва. Ферментацията протича за 2-3 седмици, зависи от времето: :megagrin:

_________________
Еди толку колку шо може да излази от тебе


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 21:44 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
хм откъде тези джанки по време на тиквите...или тези тикви по време на джанките?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2011, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Бидона колко вадят тези хора от 100кг. тиква и 10кг. захар.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2011, 09:18 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Ами, родопските джанки зреят през октомври, особенно дивите. Важното е да не се засечеш с мечката при дървото :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2011, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2011, 19:33
Мнения: 24
ilu6a написа:
хм откъде тези джанки по време на тиквите...или тези тикви по време на джанките?

Тиквите се берат през есента , слагат се в саиванта и се покриват със сено.Така издържат до пролета и които не са влезли в баницата влизат в БИДОНА.За рандимана незнам ще питам :?:

_________________
Еди толку колку шо може да излази от тебе


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2016, 19:09 
Offline

Регистриран на: 27 Фев 2016, 19:02
Мнения: 1
Здравейте, колеги! :D Имам въпрос. Изпуснах момемнта за залагането на захарта с 15 дни. К'во да правя сега?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима